Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Azt szeretném meg kérdezni hogy honnan tudnék szerezni pomelo magokat ,én hetente szoktam fogyasztani a Tescoba vásárolom a pomelokat de mindig csak kis apró magocskák vannak benne mint a paprikába körülbelül.
Tudom, hogy semmi köze a citrusoknak az esőerdőhöz, de aki igazán szereti ezt a növénycsoportot, az nem problémázik azon, hogy nem tudja minden citrusának a nevét. Most is van legalább 5-6 citrusom, amit én neveztem el magamnak, hogy megtudjam különböztetni a többitől. Azért hozta csak hasonlatként az esőerdőt, mert ha valamilyen csoda folytán kijutnék oda, valószínűleg tátva maradna a szám a csodálattól annak ellenére, hogy kevés kivétellel nem tudnám a növények nevét.
Abból az időből sok citrusom elhullott. Az Ő érdeme inkább a citrusok sokszínűségére való felhívás. Egyébként úgy is szép az "esőerdő" ha egy növényt sem ismerek belőle, csak a növények egységét nézem
Az a gond, hogy Rappai doktor elég nagy névadó is. Soha nem jött zavarba, ha nevet kellett adni valaminek. Arra nem gondolt, hogy az a növény egyszer teremhet is. Egyszer egyik ismerősömmel a Budai várba lévő növény kiállításon vásároltunk tőle. A szél elég rendesen össze borogatta a növényeket, az ismerős pedig megjegyezte, hogy miért nem jelöli meg táblákkal. Ő meghallotta és azt mondta: Uram van eszem, tudom fejből, mi micsoda!" Ennek isszák most sokan a levét.
Ötlet: nem limakvát. A limakvát nem narancsos húsú és nem édeskés, v.alamint nagyobb (éretten) 2,5 cm-nél. Anno vettem a Rappaitól limakvat-ot, abból óriáscitrom lett. Fotó?
Világosítson már fel valaki, hogy a limakvatnak milyen íze van. Régóta tengődik nálam egy citrus, az anyanövényt még Rappaiéktól vettem mandarinként. Sokáig nem kötött, esetleg leesett róla a kis termés. Eléggé el is hanyagoltam, mert nem bíztam már benne. Most van rajta Kb. 2,5 cm-es citromsárga, citrom alakú, kicsit narancsos húsú de kellemesen édeskés termés. Rappaiék árultak limakváto tis és "édes citromot is. Melyik lehet van -e valami ötletetek?
Erre pontos válasz nincs, valszin 1 hétnél gyakrabban nem lesz szükség.
De függ attól hogy hány fokon tartod, talajszerkezete stb.
Általánosan azt szoktuk mondani hogy a szükséges esetben kell locsolni, ha kezd a teteje kiszáradni (pár centi mélyen), és könnyebb lesz a talaj (cserép) is akkor közepesen meglocsolod.
Csapvízzel nyugodtan locsolhatsz egyenlőre (várjuk meg túlélte e a fagyot), a klorózis általában több idő mire kijön, de a jövőben érdemes lágyabb vízen gondolkodni. A tápozást egyenlőre kihagynám.
Nagyon úgy néz ki hogy legalább -5-6 fok érte, calamondin nem is szereti a hideget érzékenyebb a fagyra.
Ha a hajtások vagy legalábbis egy része zöld marad akkor a gyökerét valszin nem érte károsodás, talán még a törzsét sem. Különösebb dolgot nem tudsz tenni, világos, közepesen hűvös helyre teszed, és csak óvatosan locsolod mivel nincs párologtató felülete.
A segítségeteket szeretném kérni, 4 napja kaptunk egy virágzó, termő mandarinfát (Beniplant, calamondin). A mai napra teljesen összepöndörödtek a levelei, szárazak és folyamatosan hullanak. Tudomásunk van róla, hogy egy éjszakát kint töltött a hidegben. Lehet hogy akkor elfagyott? Mi egy napos, meleg szobába tartjuk, Substral Citrus tápoldatos vízzel (kb. 1 liter) locsoltam meg az előírás szerint. Olvastam, hogy nem szabad csapvízzel locsolni. Viszont nekem sajnos nincs lehetőségem mással locsolni, mi a teendő ilyenkor? Lehet hogy annak nem örült? Mit javasoltok, mit csináljak szegénnyel, hogy megmentsem?
Köszönöm szépen a választ! Remélem ezt a telet már átvészeljük, pár hónapot hűvösebben volt, nemrég hoztuk át ebbe a melegebbe, mert megijedtünk a levélhullástól. Most nemrég olvastam , hogy ez normális, és hogy kell neki a téli 10 fok alatti hőm., így jövőre máshogy csináljuk. :)
Nézelődtem itt, gyönyörű növényeitek és terméseitek vannak, gratulálok! :) Reméljük tavasszal mi is megkóstolhatjuk a miénket :)
A tavaszi virágzásból karácsony körül beérnek a citromok. Az érett citrom sárga és könnyedén leválasztható - kis csavarással - a száráról. Magától nem esik le. Későbbi virágzásból kötött citrom természetesen később érik. A 17-19 fok okozhat még gondokat, olvasgass itt a topikban a teleltetésről. A hajtásokat hagyjátok, majd tavasszal kell metszeni.
Szeretnénk tanácsot kérni tőletek. Nyáron vettünk párom szülinapjára egy szép "citrus limon" fát. Már akkor voltak rajta 2-3 centis citromok. Szerencsére sikerült nyárra jó helyet találni neki, sokat nőtt, virágozott is, és lett saját pici citromunk is belőle :) Amik rajta voltak tovább nőttek. Mikor behoztuk teleltetni, elég sok levelet elhullajtott alulról, majd mikor találtunk neki egy világosabb helyet akkor ez abbamaradt, és elkezdett lassan hajtani. Jelenleg tele van bimbóval.
Azok a termések amik már akkor rajta voltak amikor vásároltuk, lassan 7 hónaposak lesznek. Honnan fogjuk tudni, hogy megértek-e? Mindenképpen be fognak sárgulni? Valahol olvastuk, hogy a sárguláshoz hideg kellene, viszont nálunk a szobában 17-19 fok van. Nem tudjuk azt sem, hogy a hajtásokat hagyjuk-e, vagy vágjuk-e vissza most vagy csak később? Esővízzel öntözzük egész télen, de nem túl sokat, ritkán kap tápoldatot is.