Igen, a Benfica stadion mellett van :-) Fujj, en ezekbol a sutikbol nem ennek egyet sem :-P Valahogy nem tetszenek mar kivulrol sem. De latom azert nektek bejott :-))) Fogalmam sincs mi a felso sarokban levo... :) Akkor en is rakok fel kepeket, Lisszabon, keremszepen...
Pontosan, a "szulinapi torta" nevu remseg egyszeruen egy ... szornyeteg :-)) Es allandoan az van, felraknak valami etelfestekkel nyomtatott kepet ra, alatta meg ott lapul a sima tortalap es tojasos vanilias krem. Persze a vaniliat nem viszik tulzasba.. Az en szulinapomon nemregen nem engedtem hogy vegyenek tortat, bementem a Colombo-ba es vettem egy brigadeiro tortat.. Nagyot neztek a csaladban hogy "fuu, szulinapi tortanak brigadiero tortat..." Egyebkent a kremes akarmik valoban szinte allandoan tojasosak, es egyetertek linha-val a tevenyallal kapcsolatban... :-) En ugy vagyok vele, hogyha suti van kilatasban akkor inkabb gyorsan osszeutok egy "joghurtos sutit", vagy ha sok penzem van akkor esetleg aranygaluskat (mert a dio iszonyatosan draga).. Nemreg csinaltam egy kis gyumolcslevest, mar annyi gyumolcsunk volt otthon hogy nem lehetett hova tenni. Hat, a fogadtatas egeszen vicces volt, mondta valaki hogy "fogorvos" ize van (a szegfuszeg miatt, mondjuk en meg sosem ettem fogorvost, hehe), aztan volt hogy kertek a receptet... Egyebkent ha mar a tippeknel tartunk, hogy mit hol lehet kapni: mezes sutit (ami nekunk van, a cukormazas mezes suti), Vegetat lehet kapni az ukran boltokban. Igaz most voltunk bent a parommal, minden ukranul van irva ami olyan mint az orosz szoval garantaltan nem ert senki semmit, az elado meg a "nao percebi, senhor"-t hajtogatta folyamatosan szoval sokra nem jutottunk... Mindenesetre ott makot is lehet kapni, 1 euro egy 25 dkg-s pakk, es az van rairva hogy MAK. :) Ez a szo a szlav nyelvbol szarmazik mint a "cica"... :-) Rakok meg kepet fel Sintra-rol ha mar itt tartunk... Ez a Sintra-i kozepkori vasaron keszult... Mi mar csak ilyenek vagyunk, allandoan megyunk kozepkori vasarokra.. :-P De senki ne ugy nezze a ket vasari kepet mint "jellegzetes portugal", mert (sajna) szinte alig lehetett portugal nyelvet hallani, minden vasaros spanyol volt. Egy db. edesseges stand volt (pao de lo es mindenfele TOJASOS sutemenyek) ami portugal volt, hehe..
En meg magam szoktam sutni, finom csokisat. Meg az ovi igazgatonoje is jott, hogy ezt hogy csinaltam, keri a receptet :) Pedig semmi extra nem volt, de ugy latszik nekik ujdonsag :)
Igen, ha a krem nem lenne benne meg eheto is lenne talan :) Ja, van meg egy eeto, de annak nincs koze a kremekhez, a broa de mel... na az meg finom, de az inkabb olyasmi, mint odahaza a keksztekercs.
A kremes sutiktol menekulok, foleg az egyen szulinapi tortaktol, mindegyik barna cukormazas es piskota vanilia kremmel. (lehet, hogy a csalad veszi csak egy helyrol es azert, de mind egyforma es ronda, meg ha friss is :))
Ja igen, a bolo de berlim, bolinha, mindenki kedvence, olyasmi mint otthon a szalagos fánk, csak épp el van rontva azzal a krémmel benne meg a zsíros kristálycukorral rajta... Ennek ellenére azt hiszem, van jónéhány ember itt, aki azon gazdagszik meg, annyit lehet eladni belöle. Mellesleg a belémi pastelböl is szerintem napi több tízezer eurót árulnak, és azt nem csak túrista szezonban.
En mondjuk szeretem a tojassargat, de ami itt megy ebben a temaban az nekem is sok (sokk). A tojaspudingot azt imadom, de azon tul tartozkodom mindentol amiben sarga szinu krem van, mert parszor bementem mar a malnasba :) (bolo de berlim... bloooaaa... mar nekem :) )
En is otthonrol hoztam, na de nalunk csak en eszem, a tobbiek tul portugalok, hogy mergezzek magukat vele :DD Ugyhogy evi egy csomag is sok nekem a makostesztamhoz :) (emberem meg rosszul van ha olyankor hozom mikor o is velem van, mert tuti le fognak kapcsolni a vamosok :DDD)
Édes az mind a kettö, és fahéjas, legalábbis a sajtos.
Valaki emlegette a sok tojást a sütikben, erröl jut eszembe a baba de camelo nevü édesség. Magyarul tevenyál, és hát tényleg hasonlít rá, mármint kinézetre. én csak egyszer ettem, lelkesen rendelték nekem, hogy majd biztos nagyon ízlik, hát az tuti, hogy többet nem fogok olyat enni. Azt hiszem, egyszerüen tojás sárgája csurgatva megfözve vagy sütve(?), amitöl olyan, mint egy fonál, egy maréknyi tömény, kemény, édes tojássárga... brr...
Elobb irtam is a pastel de natat, csak elszallott az eterben. Itt is van es az igy nez ki (belemeshez meg nem volt szerencsem).
(tegnap gyerekemet attettek portugal oltasi rendre, ennek oromere egy percen belul kapott harom szurit is. Valahogy nem volt tul lelkes, de legalabb tul vagyunk rajta :))
Hat amugy mindenhol lehet kapni, csak annak a neve Pastel de nata (tejszines suti).. A Pastel de Belem csak a Belem-nel. Viszont Sintraban is van egy nagyon finom dolog, csak annyira edes mint az allat. De azt is ugy lehet venni hogy dobozban, tuzforron.. :-) Felrakom a kepet a cukraszda utcajarol. Itt lehet kapni. A neve a sutinek: Travesseiros.
Az nem lehet, hogy queijada volt? Sintrában az a menö süti. Az sajttal készül és kissé keményebb, tömörebb. Van még egy hasonló, a pastel de fejão, az meg babbal készül. A legjobb azért mégis a belémi.
Mi ilyen sütit Sintrába is ettünk. a Palácio Nacionál de Sintrával szemben van egy cuki? vagy pékség? nem is tudom. De az nem volt az igazi. Más volt az íze azzal eggyütt,hogy finom volt.
Az Única Fábrica dos Pastéis de Belém ( vagyis az Egyetlen Pastéis de Belém Gyár ) a Jeromos Kolostor és a köztársasági elnöki palota ( az a szép nagy rózsaszín épület ) között van Belém városrészben és tényleg nem lehet eltéveszteni, kék-fehér, kívül-belül. Maga a hely is érdekesség, nem csak a bejáratnál lévö pultnál lehet pastéis-t venni, hanem le is lehet ülni a millió asztal egyikénél. Érdemes elindulni befelé és felfedezni, hogy mennyi helyiség van, illetve magát a konyhát is meg lehet nézni és azt ahogyan éppen készül a pastéis. Szabad fényképezni is, hozzá vannak szokva. A folyosón még kisebb vitrinek is vannak bennük régi eszközökkel, van ott egy régi pénztárgép is.
A bejáratnál elöre csomagolva árulják a pastéis-t elvitelre, 6 db van egy csomagban, ára 4.80€. Ha kéred, elég azt mondani um pacote, máris értik, hogy mit akarsz és kapsz egy csomaggal, maga a csomagolás is nagyon helyes, és adják hozzá a porcukrot és a fahéjat is, amivel feltétlen, meg kell szórni öket! Hogy mi is a pastel de Belém? ( egy darab az pastel, több pastéis ). Egy kis tésztából készült forma, benne vaníliás tejszínkrémmel és mindez kicsit megkapatva barnásra sütve. Isteni! És igaz, hogy midenfelé készítenek ilyet, de ez az igazi és az egyetlen!
Hogy mit igyál hozzá? Szerintem ízlés kérdése, gyümölcslé jó hozzá, vagy amit szeretsz.
Kukkants be a lentebb említett weboldalra, érdemes.
hehe... Egyfele van, 6-osaval aruljak dobozban. :) Nyugodtan menjetek a pulthoz, aztan probaljatok felvenni a szemkontaktot egy eladoval, es kerni a "Pasteis de Belem"-et. Ha hatot, akkor "seis Pasteis de Belem POR FAVOR", ha meg tizenkettot akkor "uma duzia" :) A "por favor"-t legyszi alkalmazni mindenhol :)) Barmilyen bunko is egy portugal, megha vki anyukajat szidja akkor is "por favor"-ral megy :D
Egyfele van de 2 "topping"-ot adnak hozza kis zacsiban, orolt fahejat illetve cukrot. Es azon a honlapon amit adtal biztos van kep rola.
ok akkor azt majd meglessuk mi is.. sorba akkor ne nagyon alljunk hanem furakodjunk be es nyomuljunk be ?
mi is ez a dolog pontosan? valami kremmel toltott kis edesseg ? egy vagy tobb fele van? van valami ajanlasod ? melyik tipust ha tobb fele is van... illetve mivel kell - illik fogyasztani? kave, tea, forro csoki ilyesmi.... es mennyibe kerul hehe jo sok kerdes tudom :)
Nem tudom megfigyelted-e, de csak a turistak allnak sorba, mert valojaban sor az nincs, csak nagy tomeg .. :-)) Mi mindig odamegyunk, befurakodunk a tomegbe.. Igen blaze, a website az... :)
Vinho verde, nekem a "Gatão" ízlik a legjobban, a Gazela-t annyira nem szeretem. De akkor már ha az ínyencségeknél tartunk, nézzük mit ajánlok még:
- vinho verde, valóban (zöld szinu bor, mint mondtam a Gatão márka egy cicával az üvegen, ami amúgy nem mindennapi üveg hanem eléggé kerekded)
- brigadeiro(s) (torta vagy kis csokolade golyocskak, Lisszabonban legfokeppen a Suíça cukraszdaban a Rossio-n, a téren) Vigyazat, ha megkostoljatok, rogton keritek a receptet, hehehehehe... Es komolyan mondom ez a "pasteis de Belem"-en kivul az az edesseg itt Portugaliaban amit szeretek.. a tobbi mind gáz.. brr.. A portugalok mindenbe "doce de ovo"-t raknak, azaz tele van minden tojassal. Egy jo vanilias croassaint-ot nem lehet enni mert ami vanilianak nez ki az valojaban tojaskrem... Ezen kivul van ezerfele tojaskremes cucc, es akkor mar ha itt vagyunk:
- pão de ló - tojáskremmel toltott egyszeru tortalap. Kivulrol tenyleg egyszeruen egy tortalapnak nez ki, vastagabb mondjuk, es a magyar ember azt gondolna hogy "na, akkor ezt otthon meg el kell kesziteni" de nem.. :) Belul tojaskremmel van toltve, az en nagymamam csinalt ilyen kremet regen: tojassargaja + hatalmas adag cukor. Ezt a portugalok nagyon imadjak...
- filhós - langos, de vigyazat mert edes. :) Vegulis a mialtalunk ismert langos kisebb, erosen kristalycukrozott fajtaja... de nem rossz.
- Pastel de Belém - ezt csak és kizarolag egy helyen keszitik, a krem mar evtizedek (van vagy 100 eve mar) ota egy csalad feltve orzott titka. Lisszabonban lehet kapni a Belém környékén. Kovesd a sok sok sok embert... :)
Fornalha : igen, termeszetesen az jo es mukodik. Egy kedves FORUM tarsunkkal mar levelezgetek az utammal kapcsolatban. De mivel te kimondottan Lisszabonban vagy es gondolom eleg mely helyi ismeretekkel rendelkezel ezert nagyon megkoszonnek par ettermet, kocsmat es jo helyet a varosban... meg persze minden egyeb tippet, otletet a varossal kapcsolatban :) Elore is koszi es varom az emailed. :)