Keresés

Részletes keresés

Caty Creative Commons License 1999.11.18 0 0 216
kzolee,
Azt hiszem, nálam is a Norton AntiVirus fog működni vírusírtóként. Az legalább ismerős... Mindenesetre engem meglepett ez a vírus história, mivel eddig úgy tudtam, hogy a Macik és a VAX-ok azok a gépek, amikre nagyon nem jellemző a vírusosság.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de azt szeretném tudni, van-e és mekkora árdifferencia a MACis és a PC-s SCSI winyók között?

MuzX,
Hááát, remélem, hogy egy-két hónapnál tovább bírja szegény... Ugyan van otthon még egy Macis winycsóm, de fogalmam sincs róla, hogy egyátalán működőképes-e, nem próbáltam még ki. Amúgy se nagyon merek a Maciban turkálni. Egy PC-ben minden további nélkül kotorászok javítási vagy egyébb céllal (bár időnként vaktában:)), de a Maci valahogy más, őt féltem... Kissé mintha szentimentális lennék vele kapcsolatban.:)))

MuzX Creative Commons License 1999.11.18 0 0 215
Üdv Caty!

A blokkhiba azt jelenti, hogy fizikailag némely blokk sérült (karcolódás, pl. működés közben erôs ütés, rázkódás érte a gépet), a kizárás pedig az, hogy a van egy "adminisztrációs" táblázat, amiben fel lehet sorolni, hogy mely blokkokat ne használja a rendszer, ebbe írta bele nyilván a hibás blokkokat. (ilyenek egyébként már a gyári formázáskor rákerülhetnek)

Ez kb. azt jelenti, hogy gyakorlatilag a gép működôképes marad, és egyszerűen kevesebb lesz néhány mega tárolóhellyel esetleg.

Viszont az a wincsi, ami egyszer már blokkhibás lett fizikailag, nem megbízható, tehát amint lehet cseréld le.

Én pontosan így jártam nemrég, egyik ügyfelünknél blokkhibás lett a vinyó, elkezdtem szépen, manuálisan a hibás blokkokat kizárogatni. Müködött is 1-2 hónapig, aztán teljesen meghalt, ki kellett cserélni. A gond csak az, hoigy az ügyfél 20 órai repülôútra van :)))

Szóval lehet, hogy még évekig elmegy így, lehet, hogy holnap meghal. Nem biztonságos.

MuzX

Előzmény: Caty (206)
kzolee Creative Commons License 1999.11.18 0 0 214
Mac Virusirto

En a Norton AntiVirus-t hasznalom, de van aki a virex-re eskuszik. Izles dolga, a www.download.com -rol leszedheted oket.

Vincsi

Nekem a Quantumokkal jo tapasztalataim vannak. Lehet a Mac-be sima PC-s SCSI Quantumot tenni, mukodik. Az elozo 7300-asba is egy PC-s Quantum FB 2.1 SE SCSI-t raktunk, azota is megy benne, most a G3-ban mar ket IDE Quantum Fireball mukodik. (vegre :)

Caty Creative Commons License 1999.11.18 0 0 213
Hali, Alex!

Dehogy bőgtél le az alaplappal kapcsolatban! :))) Minden tanácsot szívesen veszek, hisz én még nagyon lamer Maci-user vagyok - illetve leszek, ha végre haza tudom vinni a kütyüt a szervizből.
Szóval köszi a tanácsokért! :)))

Előzmény: Alex99 (212)
Alex99 Creative Commons License 1999.11.18 0 0 212
Hali,
Sokat gondolkoztam, hogy adjak-e tanácsot, miután az alaplappal így lebögtem.
Én Quantum Fireball ST 3.2GB vinyot vettem úgy kb.egy éve. Ugy emléxem 26KHUF+sarc-ért.
Ma már csak nagyobbak lehetnek ugyanennyiért. A Mac drivere azonban nem ismer fel mindent drive-t. Van egy DriveSetup nevü progi a Op-rendszer CD-n illetve a telepítés után az Apple Extras folderben. Ezzel lehet megformatálni ill. particionálni a vinyót.
szia
Alex99 Creative Commons License 1999.11.18 0 0 211
Hali Iwo!
Néhány napja behoztam az LC475-t a céghez valamit kiprobálni. Igy most csak emlékezetböl tudom leírni a beállításokat.
Alaphelyzet: Linux szerver, 10Mbit Ethernet, belsö IP címek fixen kiosztva, DNS szerver,
Proxy szerver, tüzfal, etc.
A Macin a TCP/IP kontrollpanelen csinász egy új konfiguraciót:
az ip cím legördülö ablakban: manuell-t válassz
beirod a Maci IP címét, kérj egyet a rendszergazdától, ha nem te vagy
Megadod a DNS szerver IP címét, és elmented. valamit kotyog majd a Subnet maskról is, ezt csak OK-d le.
Majd a Browsered preferences-ben (Netscape) bemész az advanced/proxis/manual-ba és itt megadod a proxy IP cimét vagy a DNS nevét és a port számát.
Azt hiszem ennyit csináltam és müködött. MacOS7.5.5 oprendszerben 8.1 esetén a dolog ua.
Ha nem boldogulsz akkor írj, behozom megint a cuccot és jegyzetelem a dolgokat.
Üdv, Alex
Előzmény: Iwo (207)
Caty Creative Commons License 1999.11.18 0 0 210
:)))
Előzmény: Újlaki (209)
Újlaki Creative Commons License 1999.11.18 0 0 209
Már vagy egy éve nem dolgozom Macinstosh-sal, de voltak vírusok. Igaz, általában ártalmatlanok. Van valami letölthető vírusirtó hozzá.

A gépemen két évig volt egy vírus, amikor észrevettem, és leszedtem. Aztán elvittem a gépet valami javításra, és ott újra felrakták a vírust.

Egyébként az első vírus-ítéletet is Mac-es vírus miatt hozták. Ha jól emlékszem, másfél év – programozóként eltöltendő – közhasznú munkára ítélték a srácot, aki csinálta.

Caty Creative Commons License 1999.11.17 0 0 208
Bocs, "blokhiba" = blokkhiba :)
Iwo Creative Commons License 1999.11.16 0 0 207
Kérdés:

Lecseréljük nemsokára az NT-s intranet szerverünekt egy Linuxos szerverre, amit gatewayként fogunk üzemeltetni a net felé meg az intranet felé.
Sajnos van itt két Mac is, amit a hálóba be kell kötni (meg még egy rakás pc, de az nem gond),
szóval hol lehet a macnél beállítani a gateway címét, a saját címét, és a maszkcímet?

(életemben nem nyúltam még machez, azért kérdem)

Caty Creative Commons License 1999.11.16 0 0 206
Halihó!

Juhéjjjj! Van új alaplap a gépemben!:)))
(Most csak lovettám nincs, hogy elhozzam a szervízből...:()
A szervizes bácsi szerint tök jó, kipróbálta, működik. Viszont felfedezett egy elég komolynak tűnő másik problemát, mégpedig azt, hogy a wincsó blokkhibás. Azt mondta, "lezárta a hibás blokkokat", de szerinte nem egy életbiztosítás ez a wincsó így.
Két kérdésem volna. Az egyik, hogy ez a "blokhiba" és annak lezárása szerintetek mit takar? A másik kérdésem, hogy tud-e valaki működőképes ám használt Macis wincsót (2 Giga körülit) elérhető áron?
Ja, mégvalami. A Macikra léteznek vírusok? Mert mintha valami ilyesmiről is szólott volna a bácsi...

kzolee Creative Commons License 1999.11.11 0 0 205
Bocs MuzX, csak kisse ideges vltam mar a gep miatt.
Egyebkent vegul kideritettem, hogy a kabel volt rossz. Kicsereltem es minden tok jol mukodik.
Megegyszer bocs, majd figyelem jobban a smiley-kat, nehogy gond legyen.
Es nehogy elmenj inne, mert irgum-burgum. :-)))

Jahh, most ezt egy G4-rol irom, csurog is a nyalam rendesen..... Nagyon jo ez a gep, csak kar, hogy nem otthon az asztalomon poffeszkedik. :-)

Előzmény: MuzX (204)
MuzX Creative Commons License 1999.11.11 0 0 204
Bocsánat, ígérem, meg se szólalok többet. Itt hányezer szmájlit kell írni ahhoz, hogy észrevegye valaki, hogy nem komolyan mondtam? Mert volt utána pár.

Elnézést, hogy ilyen bunkó módon viselkedtem, nem tudtam, hogy itt csak az juthat szóhoz, aki olyat tud mondani, ami téged érdekel és segít neked.

Jó volt veletek, további kellemes tobzódást! :)

Előzmény: kzolee (203)
kzolee Creative Commons License 1999.11.10 0 0 203
MuzX

Inkabb ne irtal volna egy ilyen epito jellegu hozzaszolast.
Szerinted viccbol vam az alaplapon az IDE vezerlo? Nem hiszem. Engem nem az erdekel, Te mit hasznalsz, hanem egy problemara kerestem megoldast.

Alex99
Kosz az infot, a gepem elmeletileg Rev2-es alaplappal van felvertezve, ugyanis Ati Rage Pro van rajta. Probalkozom meg, azutan megirom, mi lett a vege.

Előzmény: MuzX (198)
MuzX Creative Commons License 1999.11.10 0 0 202
Videolejátszás ügyben: tapasztalatom szerint a legtöbb probléma abból adódik, hogy az ún. CODEC, vagyis a tömörítô-kódoló eljárás, amivel a video készült, olyan formátumú, amihez a Mac-en nincs macfelelô. Nálam legtöbbször ez fordult elô. Ilyenkor volt, hogy belenéztem a filmbe "forráskódilag" és megállapítható volt a paraméterekbôl, hogy pl. az Intel Indeo x.y verziójú codec-kel készült, és a Mac-en ilyen nem volt. Elmentem az Intel honlapjára, ahol megtaláltam e legfrissebb verzióját ennek, mit tesz isten, még Mac-re is, és letöltöttem, installáltam. Ezek után semmi se változott :(((
Szóval itt a videóknál tényleg valami nagy konkurrenciás bekavarások lehetnek...
MuzX Creative Commons License 1999.11.10 0 0 201
Kedves Caty, melyik szervizben voltatok a Macival?

Mi több mint 10 éve foglalkozunk vele, megpróbálom megkérdezni a legöregebb szakit, mit mond erre, meg lehet-e valami kedvezô feltételekkel javítani...
Az a gond, hogy mi nem nagyon foglalkozunk külsôs végfelhasználók gépeivel, hanem néhány nagyfelhasználóval vagyunk szerzôdéses kapcsolatban inkább...

MuzX

MuzX Creative Commons License 1999.11.10 0 0 200
Na, a Mac-Corel EMF (Enhanced Windows Metafile) formátumot tud olvasni (elvileg).
Az nem jó neked? Ha elküldöd emilben a filet, átkonvertálom és visszaküldöm...

MuzX

Előzmény: Iwo (182)
MuzX Creative Commons License 1999.11.10 0 0 199
Nem próbáltam még, de szerintenm a Mac-es Corel alighanem olvassa...
Előzmény: netizen (187)
MuzX Creative Commons License 1999.11.10 0 0 198
SZerintem IDE :) nem szabad mást használni, mint SCSI divájszokat, akkor nincs ilyen gond :)))))

Én 5 évbe Mekkezek, de még sose találkoztam mással, csak szkázival.

Előzmény: kzolee (196)
Alex99 Creative Commons License 1999.11.10 0 0 197
Valahol olvastam, hogy az Apple kiadott IDE driver upgrade-et. Én még közelében sem voltam egy G3-nak.
Probálkozz itt körülnézni:
APPLE TechInfo

http://til.info.apple.com/techinfo.nsf/artnum/n24342
Alex
Előzmény: kzolee (196)
kzolee Creative Commons License 1999.11.04 0 0 196
Na, engem is utolert a vegzet.
A gep: G3/266 Desktop, 288MB RAM, Quantum IDE 4.2, CD-ROM CDU 611.
Szoval beleraktam meg egy vinyot. Egy masik Quantum, ez is IDE. Az IDE vezerlo elso csatornajan van a 4.2-es vinyo, a masodikon pedig a CD, mint master egyseg. Ha berakom a CD melle a vinyot slave-nek, akkor nem minden inditasnal latja a masik vinyot. Ha meg a vinyo a master, akkor pedig a CD-t ha beraktam nem tudom kidobni, mert disk error-t ir, es ujra felmountolja. Probaltam mar lehuzni a kulso SCSI cuccot, akkor is ugyanez a helyzet. Van valakinek otlete?
kzolee Creative Commons License 1999.11.03 0 0 195
Az uj G4-ben, de a regebbi G3 Pro 450-esben (egyes 350, 400-asokban is) is mar DVD volt, a G4-ben pedig DVD-RAM is lesz. A CD mar lefutott az Apple-nel :-)
Előzmény: netizen (193)
Alex99 Creative Commons License 1999.11.01 0 0 194
Hali Mindenkinek,
"A Quicktime fagyik a win-en"
Én még nem tapasztaltam bár igaz, hogy WinNT- használok. (munkahelyen)
Ami a DVD-t illeti nincs saját tapasztalatom, de egy német levelezölista alapján tudom, hogy müködik.
A wmf file-formátumot a GraphicConverter progival meg elehet nyitni. Ajánlom mindenkinek aki képekkel foglalkozik. Szuper kis progi és csak 49,-DM a shareware ára.
Letölthetö innen www.lemkesoft.de
Előzmény: netizen (193)
netizen Creative Commons License 1999.10.30 0 0 193
Mer ha jobban figyelmeztél az utóbbi másfél évben megindult a képformátum és audio/video codec patentháború is... A Quicktime fagyik a win-en, a MAC nem képes olvasni az ujsütetű PC-n készült mpeg-1 mozikat... Az asf videokat meg végképp nem... az M$ Az Netshow-val akarja kiszoritani az np3-at az mpeg-1-et és a quicktime-ot :-(( Lepatentolták a windows metafile (wmf) formátumot is. Telleg MACin lehet 1általán DVDzni?
Előzmény: ZOTYO (191)
kzolee Creative Commons License 1999.10.30 0 0 192
Ha tenyleg a monitorral van a baj: elem ki majd vissza, ez tuti kiradirozza a CMOS-t. Probaltatok mar masik Mac monitorral? Mukodott mar a PC monitor-atalakito cucc masik mac-en?
Előzmény: Caty (190)
ZOTYO Creative Commons License 1999.10.29 0 0 191
Helló!
Ez a wmf dolog megoldódott (Iwo helyettem kérdezte). PC-n a kutya füle is beolvassa, Mac-en a legújabb szoftverek meg csak tehetetlenül "széttárják a karjukat". Hmm.
A megoldást az jelentette, hogy feltettem egy 7.0-s verziószámú Illustratort, az nevetve boldogult a problémával. Csak azt tudnám, hogy a 8-as miért nem...?
Azért köszi a helpeket.
Előzmény: netizen (187)
Caty Creative Commons License 1999.10.29 0 0 190
Kipróbáltuk ezt a varázs-billentyű kombinációt is, de nem kelt tőle életre a kütyü. Sajnos.:(
Előzmény: Degeczi (189)
Degeczi Creative Commons License 1999.10.29 0 0 189
kiradirozni a CMOS-bol a monitorrol betarolt katymaszt
ez lenne a "parameter-reset", alma-alt-p-r, vagy vmi ilyesmi
Előzmény: netizen (186)
Caty Creative Commons License 1999.10.29 0 0 188
Kedves netizen, :)

Köszi az ötletet, minden lehetséges variációt begyűjtök, hátha valamelyik jó lesz...
Sajna pont arra a monitorra kissé bajos lenne visszatenni a gépet. Pedig kipróbálnám.
Az alaplap 94-es évjárat, lehet, hogy úgy működik, mint ahogy leírtad. Viszont nem tudom, hogy egy mezei PC-s SVGA monitor, ami egy adapteren keresztül csatlakozik a Maci videokártyájához, tud-e bármilyen infót visszaküldeni?
Ami még fura ebben, hogy mikor legeslegelőszőr beindítottuk a gépet, simán elindult monitor nélkül is.

Egyébként beszéltem azóta egy másik (talán a harmadik?) Maci szervízzel is, jövő héten várják szeretettel a gépet, ugyanis az emberke szerint tutti, hogy nem az alaplap szállt el. Remélem, hogy tud valami csodát tenni a kütyüvel.

Imádom a MACit, mondtam már?:)))

Előzmény: netizen (186)
netizen Creative Commons License 1999.10.29 0 0 187
A wmf az ugynevezett Windows metafile - tehat Win GDI rajzoloparancsok szekvenciaja. Joesetben a winword beolvassa neked MAC alatt. Ha nem a kkor PC alatt Paintshop Proval atteheted GIF, JPEG formatumba vagy amibe akarad
Előzmény: Iwo (182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!