Ez a topic olyan nőkről,házaspárokról,élettársi viszonyban élőkről szól akik TUDATOSAN nem/vagy még nem/vállalnak gyereket.Hogyan élnek,mit szól hozzá a környezetük,eddig miért nem vállaltak?A késői gyerekvállalás előnyei és hátrányai.Véleményeket,hozzászólásokat,tapasztalatokat várok.
Soha nincs megfelelö idö a szüléshez, mindig hiányzik valami, még egy diploma, egy családi ház, egy új bútor, egy jobb állás.... aztán meg már nem lehet....
Egyetértek veled,de én azt látom,hogy ez csak elméletben létezik/vannak kivételek/főleg a munkával kapcsolatba!
Ha most azt mondtam volna,hogy nem tudom elvállalni a munkát mert szülni szeretnék,odaadták volna másnak.Így van esélyem arra,hogy bebizonyítsam,hogy alkalmas vagyok rá és ha majd szülök akkor csak helyettesítőm lesz arra az időre és lesz hova visszamennem./optimista vagyok!/
Egy pár hozzászólással előbb leírtam,hogy az is közrejátszik abban,hogy még nem akarok gyereket,hogy nemrég vezető beosztásba kerültem.Voltak akik ezért "minősítettek"!Hogy vehetem előbbre a munkát egy gyermek léténél!
De nekem ez fontos ezért én megdolgoztam.
Én ilyen vagyok,nekem a munkám is fontos és ha majd szülök akkor is minnél előbb vissza szeretnék menni dolgozni.Ez sok embernek nem tetszik,de én sz.....k rájuk!
engem felhaborit,ha meg mereszelik kerdezni,mikor akarsz szulni egy allasinterjun.egy ferfit miert nem kerdeznek meg errol sosem? Az enyemet megkerdezhettek volna,annyit volt itthon vele,mint en:)
A tobbiek tudjak,de nekem 3 gyerekem van igen nagy korkulonbseggel.Ez abbol a szempontbol jo volt,hogy eggyel-eggyel max 2 evet voltam otthon,tehat a szakmaban nem felejtettek el teljesen.
Nem mondom,ha zsinorban szultem volna es itthon vagyok 6-8 evet,az mas lenne.
Az meg,hogy ki mennyire szukul be a gyerekvallalas utan,nagyon egyeni.Tenyleg sok rossz peldat latok,de sok jot is.
Ez valami olyasmi,mint mikor hazassag utan az asszony elhagyja magat,mert mar megkapta a ferfit,tobbet nem kell kuzdenie erte.
Megvan a gyerek,arra ra lehet fogni,ha nincs kedvem kimozdulni,nincs kedvem normalis ruhat felvenni,programokat csinalni.
Tudom,akinek egyaltalan nincs segitsege,annak nehez,de nem igaz,hogy havonta 1x nem lehet pl az emberrel kettesben elmenni valahova.
A gyerek meg eleg mobil,barhova el lehet vinni.Az enyemek aztan nem gatoltak abban,ha strandra akartam menni,ha kirandulni,ha nyaralni.Igaz,igy is vannak szoktatva,szeretik a nyuzsgest,mindenhol feltalaljak magukat
Nem torvenyszeru,hogy mindenben gatol,legalabbis nem mindig a gyerek az oka,o csak az urugy a lustasagra
Hat akkor Te nagyon jol csinalod. Nekem a kismillo diplomas (hozzam hasonlo orultek!) es sok nyelvet beszelo baratnoim a 30. szulinapjukon egyszeruen atalakultak es semmmi mas nem erdekelte oket onnantol kezdve csak a haztartas es a gyerekszules. Nem vagyok meggyozodve - sot, tudom - , hogy nem a sajat onszantukbol, hanem a csaladi/tarsadalmi nyomas miatt cselekedtek igy. Teljesen megijedtem, mert en nem akarok ilyen lenni. Meg egyszer, en tul.kep akarok gyereket, de az az erzesem, hogy sajna igenis kiesel a szakmai vegkeringesbol, hogy megkerdezik az allasinterjun, hogy mikor akarsz gyereket, hogy nem jutsz elore szakmailag mert kisgyerekes szulo vagy stb. Tul sok ilyen peldat lattam mar magam korul. Ezt erzem igazsagtalannak (jo nem teljesen elnyomas, csak kettos merce, ami a noket sujtja). En a 30-valahany evemmel nem vagyok benne biztos, hogy konnyen talalok magamnak allast.
Jaj, visszaolvasva tenyleg egy kicsit elszalltam ezzel az elnyomasosdival. Nem gondoltam ennyire komolyan. Amugy eredetileg pesti vagyok, tokeletesen normalis csaladbol. Normalis, tanult emberek vesznek korul. De pontosan emiatt akadtam ki annyira, hogy megis miert probalja mindenki rameroltetni a "gyereket-mapedig-szulni-kell-es-kesz-ne-ugralj-ez-a-sorsod"! Amig a huszaseveimet tapostam, azzal gyotortek, hogy mikor lesz mar pasi (FERJ!), most, hogy van pasi, akit az egesz kornyezetem imad (meg persze en is :) ), azzal gyotornek, hogy mikor vesz el es megis mit gondolok, hogy meddig lehet varni azzal a gyerekkel. En meg kitalaltam hogy csak azert is kell nekem egy masik (sokadik) diploma (amit 30-evesen kezdtem el es nemoskara vegzek), aztan meg talan egy kicsit dolgozni is szeretnek, tehat az a gyerek valoban a 36. eletevemre van betervezve. Es akkor ilyen hozzaszolasokat olvashatok ezen a forumon (is), hogy 20 eves kor elott meg kell szulni azt az elsot! Hat megbolondult ez a vilag?
mielott azt gondolnad,azert irok,mert be akarnek allni a teged szapulok koze,tevedsz:)
Az erdekelne engem is,mibol gondolod,hogy a ygerekes nok el vannak nyomva.Igaz,par evig valoban kiesnek az uigymond szakmai verkeringesbol,de ez ideiglenes.Egy normalisan mukodo csalaldban,ahol munkamegosztas van,ott szvsz tud kesobb mar szepen fokozatosan a munkajanak is elni.
Sok lehetoseg van mar mostanaban,sokan dolgoznak otthonrol addig,kicsi a gyerek,reszmunkaidoben stb...
Nalunk pl en 1 evig voltam otthon a kicsivel,aztan a parom GYED-en meg egy evig.
Azota pl allandoan en viszem a kicsit az oviba,o hhozza /vagy a nagyok/
Barhova elmehetek,akar a barataimmal moziba,akar az indexes topiktarsakkal lanybulit csapni.
Igaz,sokmindent nem tehetek,de ez is csak par evig tart
Igyekeztem beleolvasni a topikba hirtelenjeben, de nem tudtam mindent reszletesen elolvasni. Ugyhogy bocs elore is ha olyasmit irok le, amit mar mas is "mondott."
Egy masik topikba, egy SZULESZET-nogyagyaszasba irtam bele egy par honapja es iszonyuan el lettem kuldve a fenebe azzal, hogy oda olyanok irnak be, akik mindenuket odaadnak, hogy gyerekuk legyen es en vagyok az "erzelmileg torszulott", hogy felmerult bennem a gyerekvallalassal kapcsolatos dilemma. Pedig felmerul es nagyon sok kozhelyet vagtak a fekemhez. Ahogy eloben is sokszor teszik azt a kornyezetemben elok. A "gyerek az elet rendje" tipusu kozhelyekre gondolok.
Na, szoval. Az en tortenetem annyi, hogy 34 eves vagyok es hezitalok a gyerekkel kapcsolatban... Tehat nem 22 mint solemnity, akinek a hsz-vel maximalisan egyetertek es asszem Andi88-hoz is kozel allunk gondolkodasban. Igaz en mindkettojuknel sokkal idosebb vagyok. Az van, hogy mindent kesobb kezdtem mint ami "normalis" lenne. 24 evesen a pasizast es csak 32 evesen talaltam meg azt,akivel ugy tunik megallapodom. De kozben nagyon tartok a gyerekszulestol es az az erzesem, hogy nalunk ez iszonyatos tabu tema. Ez reszben a nok kozepkori helyezetebol adodik, az eloiteletekbol, a begyoposodott gondolkodasbol. Mert a kismamakat valoban magukrahagyjak a gondokkal es valoban a nok nagy reszenek tenyleg fel kell adnia a sajat eletet. Es nem arrol beszelek, hogy az elso par honapban, amikor az a pici valoban teljes mivoltaban a mamjara van utalva, hanem altalaban. Nalunk nincs a joga egy nonek elni. A szo teljes ertelmeben - onmegvalositani (NEM a karrierhajszolasra gondolok, bar ez csak egy pejorativ szo - a ferfiakra ezt ritkabban mondjak...) magukat. Ez szomoru. Gezoo, rolad ugy tunik, hogy nagyon pozitiv szemlyiseg vagy, de valoban nogyulolo, mert az exed nagyon hazavagott erzelmileg. Ezert a velemenyed nagyon negativ a nokrol.
Ja meg egy kis sajat bolcselkedest ide a vegere. Ez azt szeretnem, ha (ahogy a masik topikban is irtam) a gyerekszulest ugy lehetne ertelmezni, mint a levegovetelt. Termeszetes es az eltehez elkerulhetetlen. De nem azert elunk, hogy levegot vegyunk.
mondjuk az exed jobban tette vona,ha akkor kevesbe vigyorog,de kesobb megallja a helyet
bocs,ha ez tul szemelyes volt.
en inkabb az oromon tul ijedtseget ereztem.Mert akarmennyire orulunk neki,az egesz eletunket fenekestol felforgatja es hirtelen az embernek at kell gondolnia a hogyan tovabb-ot
Milyen gyerek az ilyen gombnélküli- elemnélküli gyerek? A szavatossága legalább jó? Garancia van hozzá? Hiba esetén 3 napon belül visszacserélhetö? ;oDDD