Eddig szerencsére jól. A család emiatt tervez Taligával nagy kirándulásokat. A légkonditlan Ladával ilyenkor a szomszéd városig sem volt kedve elemnni az embernek.
Nekünk a levegő ablak felé irányítása vált be és előbb 2-es, majd most már mióta melegebb van, a ventillátor 3-as fokozata. Érdekes, hogy ha a lábunkra és az ablakhoz irányítom, akkor kevésbé zúg, mintha csak az ablakra.
Ha közvetlenül ránk jön a levegő, attól a feleségem huzatot kap, így erről gyorsan lszoktunk, legfeljebb lehűtéskor csináljuk 4-es fokozaton egy pár percig, de nem tartósan.
Óvakodjatok a Renault Meszlényitől (Békéscsaba), mert nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak velük, többekhez hasonlóan viszont én is kedvező tapasztalatokat szereztem a Renault Fejesnél Hódmezővásárhelyen.
A Thaliánkat a körzetileg illetékes békéscsabai Renault Meszlényinél vettük.
Már a vásárlás során sem találtam őket korrektnek. Az rendben van, hogy minden autószalon trükközik, de ne hazudjanak az ember szemébe és ne nézzék nyíltan teljesen hülyének. Akkoriban 2.460.000,- Ft akciósan a Thalia Azure, ez fent volt a Renault Hungária honlapján is és újságokban is láttam. Erre rákérdezve bizonygatták, hogy az ár 2.500.000,- Ft és a netről kinyomtatott hirdetésen a 4-es és 6-os számokat sem akarták ismerni, aztán egy zavaros szöveg után elismerték, hogy bár ők ilyenről nem tudnak, de azért ez Békéscsabára is vonatkozik.
A finanszírozásnál kinyomtattak egy ajánlatot, nem a Renault Credit-ét. Rákérdeztem arra is, de szerintük az drágább. Ennek ellenére kinyomtattattam és hogy-hogynem 1 %-al kevesebb THM és alacsonyabb törlesztő részlet volt a Renault Creditnél.
Volt még néhány hasonló húzás a vásárlásnál, de most ment el igazán a kedvem tőlük.
A kuplung kattanást meg akartam nézetni és elég keménynek találtam a guminyomásokat is, de nem mérettem meg az eddigi 1 hónapban (akkor vettem át a kocsit), gondolván, hogy az új autó átadásánál csak beállították.
Nyaralás közben betértem a hódmezővásárhelyi Renault Fejeshez. Nagyon kedvesen fogadtak. Megnézték a kuplungot. Szerintük a Thaliáké ilyen, egy rugó kattanását hallom, van akit idegesít, van akit nem.
Megkértem, hogy nézzék meg a guminyomásokat. 3,4-3,6 volt, kérdezték, hogy ki fújta fel ennyire. Mondtam, hogy én így vettem át és szembe sem jutott megnézetni, gondolván, hogy ez az ún. nullrevízióban benne van. Erre még jobban kezelésbe vették a kocsit és megállapították, hogy Meszlényiék úgy adták át, hogy lényegében nem végezték el a nullrevíziót, legalábbis korántsem teljesen!
Erre ők Vásárhelyen az ilyenkor szokásos csavarmeghúzásokat megcsinálták, az ajtó visszazárást beállították, a számítógépre is rákötötték a kocsit, vagyis elvégezték azt, amit Békéscsabán el kellett volna végezni.
Érdeklődtem izzókészlet után, erre csodálkoztak, hogy azt nem kaptam Békéscsabán. Náluk elakadásjelző háromszöget, eü. dobozt, izzókészletet,stb. tartalmazó egységcsomagot adnak a kocsihoz. Ezt vettem náluk pénzért. Mindenki nagyon kedves volt, így ezentúl igyekszem ide hordani szervízbe.
Arra persze volt eszük Meszlényiéknek, hogy nullrevízió helyett felmatricázzák a kocsit, de ezt ezen a délutánon sikerült nyom nélkül eltüntetnem
A rendszámtábla kerethez még nem nyúltam:)
Amúgy a Thaliával elégedett vagyok, szereti a család, csak ezek szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hol veszi az ember.
Nem értem meg, hogy miért éri meg egy szalonnak ennyire genyónak lenni, mert én ezentúl mindenkit lebeszélek Meszlényiékről és az ismeretségi körben Thalia után érdeklődőket (voltak már ilyenek) Hódmezővásárhelyre irányítom.
Most értünk haza egy Nógrád megyei körútról, amely során meglátogattuk Hollókő és Szécsény városát, illetve várát is. Egy útlezárásos baleset miatt jókorát kellett kerülnünk, így összesen 307 km-t autóztunk ma, hegyen-völgyön át 4 emberrel. A kocsi jól viselkedett, a nagyobb emelkedőknél szegénykém küszködött egy kicsit, de amúgy szépen mentünk 110-130 közötti tempóban.
Hazafelé erősen spórolnom kellett a benzinnel, mert elinduláskor nem tankoltam, és már égett a lámpicsku.
Végülis 771 km-t tettünk meg az előző tanolás óta, és tankoltam bele 46,1 litert, így az átlag 5.97 liter lett, ami szerintem hihetetlenük jó, hiszen ebből kb 200 km-t Budapesten tettünk meg hétközben.....
Úgy bizony!
A leállítás utáni elpárologtató szárítás hasznos dolog! (Ha van rá időd.)
Na de ha mégsem kapcsolod ki, akkor is nyugodtan indítózhatsz mert késlelteve kapcsolja az elektronika, akkor ha a fordulatszámot már "belőtte".
Nekem 1 szaki azt javasolta a klímával kapcsolatban, ha aznap már nem megyek, akkor leállítás előtt kb. 5 perccel kapcsoljam ki, hogy ki tudjon száradni - a ventillátor az menjen tovább.
Ekkor állítólag nem telepedik + a gomba benne.
Indításnál lehet,hogy automatikusan kikapcsolja magát - mint a rádiót !!
Nekem meg az ujj izületeim, mert "hütöttem" a kezemet vezetés közben. 1 hétig gépelni is alig bírtam. Én nem is akartam klímás autót, mert mindig szenvedtem tőle, de be kell vallanom, hogy sokat használom ilyenkor, és inkább az ablakra írányítom, nekem ez vált be.
Pollenszűrő a belső porosodást nem oldotta meg. Ugyanolyan poros a belsőm, mint tavaly szűrő nélkül :o((
Még egy kérdés (bár érződik, a fórumon, hogy szabadságolások vannak)
Szerintetek a motor leállítása előtt ki kell kapcsolni a klimát, illetve nem gond-e indításkor, hogy be van kapcsolva?
na, ezután döntöttem, jól. tökéletesen meg voltam elégedve a r hungáriával, készségesek voltak, lemosták, légkondis váró, a számla szerint ELF olajat kaptam. az ablaktörlőket megkérdezték hogy akarom e cserélni (tényleg csíkosan törölt), potom 4ezerért meg is kaptam (ennyit megérdemeltek, egy kis konc:) A fékbetétet még 8ezer km-re hitelesítették, így azt nem engedtem cserélni:) (azért mindent nem:)))
ja és a vége ablaktörlővel együtt volt bruttó 33ezer!!!
elégedett voltam velük, ajánlom nektek őket!!!
(ja és egy aranyos párbeszédrészlet ajánlatkéréskor:
Csak tanácsolni tudom, hogy óvatosan a klímával!
Ne hűtsétek a kocsiban a hőmérsékletet 5 °C-al alacsonyabbra mint a kinti hőmérséklet! (Modjuk ezt hőmérő nélkül megbecsülni nem könnyű.)
Soha ne irányítsátok testfelületre a légáramot!
Ha a hátul ülők már fáznak :-( akkor a lábtérbe irányítsátok a levegőt :-).
Nem vagyok érzékeny, de a nyaki ízületeim azért még így is begyulladtak.
Kis segítséget kérnék, hogy a 90-es évjáratú 1.4-es autómata váltós renault clio-ban merre van az autómata vátló olajtartálya? Merre van kivezetve a nivópálcája? Nemrég vettem az autót és nincs hozzá kézikönyv sem. Sajnos most elöjött egy olyan problémája, hogy nem vált fel negyedikbe az autómata váltó. Bizom benne, hogy csak a váltóolajszintjével van a baj.
Én még nem is gratuláltam a kocsidhoz. Na, és szőnyeget kaptál-e bele?
Igaz vannak nálam okosabbak, de szerintem a fordulatszám a fontos a bejáratásnál. De ne aggógj, én is sokszor megfeledkeztem, hogy ja ez a "másik" thalia, és óvatosabban kell(ene) vezetni, hát nem mindig sikerült.
Köszi!
Hát, akkor remélem hamar összejön az 1000 km, mert a lassúságot is szokni kell. Mindegy, nem kell hogy szeressenek engem az autópályán. :)
Ma ahogy mentem ebben a fene nagy melegben, nagyon örültem, hogy hagytam magam rábeszélni a légkondira. Olyan roppant meleg volt, hogy belső keringetésre kellett kapcsolnom, hogy még sokkal hidegebb levegőt fujjon. (bár a kollegáim szerint az irodában is túl durván kezelem a légkondit, ilyenkor átmegyek jegesmedvébe) :)
Üzemanyagszint-jelző: Nekem 30 km után már a legfelső csík alatt van, szóval ne aggódj. Amikor beér a pirosba, akkor még olyan 12-13 liter szokott benne lenni, amikor először felvillan a kútlámpa, akkor még olyan 7-8 liter van benne. Olyan 180 km elteltével jár a felénél a mutató, onnan mg olyan 400-at el lehet vele menni (nem városban).
A fordulatszám a lényegesebb, én olyan 3300 fölé nem vittem, az volt olyan 100-105 km/h. A 3500 ford/130 km/h szerintem inkább az 1.6 16V verzióra igaz.
Telefonáltam egyet a váltózártartó bizbasz miatt, bocsiztak, bementem és pár perc alatt felrakták, megmenekült a kesztyűtartó. :)
Más:
Tudom, hogy már volt szó a bejáratásról, de mi is volt a végeredmény?
A könyv azt írja, hogy max fordulatszám 3000-3500 között legyen és ne menjek többel 130-nál. Na most ötösben a 3500 az valahol 110-120 km/h között van, akkor most hogy is van ez? 130-cal menjek az autópályán a jövő héten, vagy 3500-as fordulattal?
Megint más:
Remélem nálam is csak az elején esik gyorsan az üzemanyagszint visszajelző, mert borzasztó, hogy milyen gyorsan elindult lefelé...
Kösz a válaszokat. Én sem akartam foglalkozni a hanggal, de mivel egyre erőssebb hiába hangosítom a rádiót hallatszik, csak ki ne essen a kerék alattam.
Más.
Nem akarom szidni megint a törököket, de szerintem a következő "hiba" az abszolult trehányság: a mögöttem (vezető oldal) lévő hátsó biztonsági őv kapcsolója fordítva van felszerelve. Próbáltam megtekerni az ővön, de fél óra után sem sikerül, valószínű, hogy nem magától fordult meg, már a gyárból így jött ki. Ez is csak egy kis odafigyelést igényelt volna, nem kellett volna hozzá sok szakértelem. Tudom, hogy nem olyan nagy baj ez, na de mégis........ És hol az ISO?
Lehet toronycsapágy illetve annak nem megfelelő nyomatékkal való lehuzása illetve lengéscsillapító. Talán elképzelhető az is hogy a lengéscsillapító rögzítése nem megfelelő . Esetleg valamelyik gumibak illetve silent a futóműben. De nem koreai ez még egy kicsit a csere autón?
A féltengely általában úgy kezdődik, hogy kanyarodva (minél inkább ki van tekerve a kormány, annál inkább) ütemes, gyors kattogás hallatszik, majd ahogy egyre gyeszább lesz a féltengely annál lágyabb kanyarokban is kezdi. Ha egyenesben is csinálja, akkor van igazi gáz. És nem igazán sebességfüggő a dolog. Legalábbis is korábbi autóinknál mindig így játszódott le.
Hetvegen en is furcsa hangra lettem figyelmes, ami a bal elso kerek felol jott. (Mivel jo ido volt es nem akartam a varosban klimat kapcsolni le volt teljesen tekerve az ablak, igy jobban hallottam). Nekem sem femes hang volt, csak feltunt, hogy osszefugg a kerek forgasaval (nagyobb sebessegnel nagyobb volt az utem:-))). Na szal a lenyeg a lenyeg, hogy en is gondoltam mar mindenre, mar majdnem motort is cserelni akartam:-)))) De kiderult, hogy a kedves disztarcsak lazultak le egy kicsit a "sima" magyar utak hatasara, es ezek adtak a furcsa hangot. Szal szerintem indulasnak, mielott gumishoz rohannatok erdemes megnezni a disztarcsat, ez nem kerul semmibe.
Hmmm..., szóval nekem is kezd gyanus lenni, hogy nem gumi probléma van, mert már korábban is jelenzkezett a következő probléma, ami most még intenzivebb. A bal első keréknél egyre hangosabban hallatja valami érdekes hang magát. Nem fémes, hanem tompa hang, és mostmár kisseb útegyenleteknél is aggasztó a hangja. Ötlet? Az az igazság, hogy nem szivesen futkosok vele a szervizbe -remélem megértitek-, de ha vészes a helyzet inkább elviszem. Féltengely?
Igen volt mar eset, hogy elrepedt a tartaly, nem tudni mitol.
Ugy lehet hozzaferni, hogy leveszed a ket ablaktorlot (mindenestol), leveszed a ket darabbol allo fekete muanyag fedolemezt es maris ott van kezugyben a tartaly.
Az egesz manoverben az ablaktorlok leszereles a gaz; nalam kellet egy pres hogy le tudjam pattintani a tengelyrol oket.
Kérdésem lenne: elfolyik a lötty az ablakmosótartályból, val valakinek ötlete, hogy kirepedt, vagy csak lecsúszott valami? Kb 1 mosásnyi marad benne, miután már nem folyik. S egyáltalán hogyan lehet hozzáférni a tarályhoz? Mert elég gáz helyen van :(.
Sok örömet és boldogságot az autódhoz, használd sokat és balesetmentesen!
Nekem a tegnapi kánikulában volt először érezhető, hogy mennyit vesz le a motor erejéből a klíma.....Meg álló helyzetben is olyan 1000 körül pörgött a motor. Eddig ha ment is a klíma, úgy félúton volt a 750 és 1000 között a mutató, most néha picivel felette is. Ahogy kikapcsoltam, leesett olyan 600 környékére.
Az tény, hogy a GT2-es G-Y gumi anyaga a keményebb keverékű fajtából való. Ezek a gumik nyáron tapadnak a legjobban, főleg ilyen időben, ami most van, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kielégítő a tapadása hűvösebb időben, esőben. Nekem márciustól októberig vannak fenn ezek a gumik, az eddig futott kb. 25e km alatt semmi problémám nem volt velük. A téli gumim is G-Y, azzal is maximálisan meg vagyok elégedve. A puhább gumikeverékből készülő gumik biztosan jobban tapadnak hidegebb időben is, de ezt csak a határon autózók veszik észre, és ennek ára a gyorsabb kopás. Mindenkinek a vezetési stílusa alapján érdemes gumit választania, átlagos használatra a GT2 szerintem megfelelő.
Az a sanda gyanúm, hogy áfelejtette - esetleg direkte - a szerelő úr felgyógyítani a tartókádat. Ha most nincs kedeved visszazarándokolni, legalébb telefonon jelentsd a hiányt. Oszt elébb-utóbb valamiért úgyis ott köcc ki. :-))) Akkó majd felgyógyilják. Kék Szem észrevételéhez csak annyit, hogy a kesztyűtartód müllanyag madzagja úgyis megadja magát idővel, mi a francnak kell felgyorsítani ezt a folyamatot?!
Most értem haza egy nagyobb utról. 29 napos a kocsi és 5300 km van benne :)
Volt viszont egy kellemetlen meglepetésem: A Good Year gumi 3500 km-nél defektet kapott. Hmmm. Ez igy normális? Pechem volt? Gondolom nincs rá semmi garancia.
Kéne vennem egy újat tartaléknak, hol nézzem és milyet? Ugyanilyet?
És mindezt Triesztben :) Az egyik olasz autós megelőzött és mutogatott hogy baj van mert én észre sem vettem... (bal hátsó)
Amikor megálltam kereket cserélni, odajött egy másik olasz és nem tetszett neki, hogy csak 2 kerékkel álltam fel a járdára és szerinte úgy nem lehet kereket cserélni :) (vagy valami hasonlót mondhatott, nem egészen értettem :)
Na azt leráztuk erre jött egy másik, hogy az elakadásjelző háromszöget hova rakjam inkább. (na jó ebben igaza volt) Ez segitett is a kereket is kicserélni. Valami rendőr féleség lehetett, ugyhogy szerencse hogy nem sötét volt mert nem volt kötelező sárga mellényem. Nem volt tervbe olaszország, csak horvát :)