Cseréltesd ki mielőbb - sajnos elég rugalmatlan a hivatal az ilyenekben - ha Te vezeted elő, hogy ez így nem korrekt, megcsinálják illetékmentesen, hiszen ők hibáztak, de ha hagyod és majd így akarnád eladni és akkor "derül ki" a hiba, úgy meg majd jól rádvernek mindenféle ejnye-bejnyét.
A törzskönyvben mi van? Nézd meg azt is!
(nemrégiben kellett kicseréltetnem elég sok igazolványomat az adminisztráció hibája miatt, sajnos tapasztalatból beszélek)
Talán az eladónak kellene ezt a szép feladatot odaadni, hogy cseréltesse ki a forgalmit egy korrekt adatúra. Elvégre ők hibáztak. A valóság az, hogy szinte biztos út vezet a területileg illetékes okmányhivatalba.
Az biztos, hogy 1,4 8V, sajnos csak a forgalmiban tévesztették el. Én csak azon aggódom, hogy ha el akarom adni, és kérik az eredetiségvizsgálatok, vajon egyezni fog-e?
Nalam az fokozza a dolgot a benzinkifogyasnal - a kellemetlenseg mellett, hogy aztan lehet gyalogolni, stoppolni, ... - hogy azt olvastam, hogy ezeknel a modern autoknal az elektromos benzinpumpat egyreszben maga az uzemanyag huti, masreszben ha pumpal akkor egy bizonyos fordulatszamon mukodik, ha uresbe megy -raadasul hutes nelkul- akkor tul magas fordulatszamra porog es elolvad ez-az benne. Summa summarum, ha kifogy a benzin talan az auto is elromolhat ... igy panikosan ugyelek a szintre.
Én is csodálkoztam nagyon és csak azért hagytam eddig eljutni, mert nem volt a környéken benzinkút.....:-))) El voltunk terelve a baleset miatt, és sehol nem volt semmilyen benzinkút, csak Balassagyarmaton.
Nagyon izgultam, nehogy ottmaradjuink Mohora és nemtommi között az erdőben, félúton, mert onnan laza 20 km Balassagyarmat.....
Nekem is benzines Thaliam van, de en 600km utan nagyon elkezdek izgulni az uzemanyag miatt. Igaz, hogy hosszu uton nekem is hasonlo fogyasztasaim voltak (~6) es az 50 liter ilyen utemben elegendo kene legyen tobb mint 800km-re, de meg a 700-at sem ertem el soha.
Szia!
A viszonylagosan melegebb levegő mellett, gyakrabban hallhatod a mágnesrelé ki-be kapcsolását, (pici kattanás a motortér felől) ami a gázhiány miatti "magasnyomás" hibajel következménye.
Több más forrása is lehet még a hűtőkör kapacitás romlásának, ezért ajánlom a szakembert aki nyomásmérő műszerrel egyszerűen megállapíthatja a gáztöltet mennyiségét, és akkor ez a hibaforrás már kizárható.
Attól, hogy 2 hónapos az autód még nem jelenti azt, hogy valamelyik kapilláris cső nincs megsérülve, vagy forrasztás megrepedve. Itt elég egy icipici lyuk és a gáz rögtön elillan. Én az autókhoz nem értek, de az alap hűtőkör itt is ua.
Dugjál bele egy hőmérőt a levegőbefúvóba akkor kiderül milyen hideg levegőt fúj be a klíma. Nekem is voltak kétségeim de mikor megmértem, 5 fokot mutatott a hőmérő (egy egyszerű külső/belső digi hőmérő). Sajnos az ablakok szerintem nem hőszűrősek, az üveg mögött tűz a nap és ez sokat ront a klíma hatásfokán, a műszerfal sokáig ontja a meleget mint egy kályha. Nálunk a gyerekek is mindíg panaszkodnak, hogy hátul nem érzik a klímát, persze ez nem igaz mert amikor kiszállnak akkor döbbennek meg milyen meleg van kint, de a besütő nap miatt melegebbnek érzik a levegőt mint amilyen valójában.
2 hétig nem voltam gépközelben és csak most reagálok néhány kérdésre. Bocs a fáziskésésért.
Boszinak - hogy a forgalmiban mi van írva az egy dolog. Ha kérdéses a motor, nyisd ki a mototetőt és nézd meg mi van benne. Azon kívül az oldalsó gumi díszlécre is rá szokták írni, de a döntő a motor. Azt még inkább elhinném (bár nehezen), hogy 1.4 16V helyett 1.4 8V-t adnak, de fordítva már eléggé meseszerű.
Plusz zúgás - Főleg a Bp. belvárosi tötyörgésben a lámpáknál a hütő ventilátor néha bekapcsol, de menet közben elmúlik neki.
Biovadásznak - az Autolook 2000 kormányzár jó választás volt. Kicsit utána kapartam és a hivatalos és kevésbé hivatalos vélemények szerint ezt csak flex-szel lehet levágni, 5-6 perc alatt. Azon kívül a kormány légzsákját is nehezebb ellopni.
Üzemanyagszintjelző - a felső részén zuhanásban és aztán lassul. A Fórumon (én végigolvastam) már volt róla szó, hogy az üzemanyagtartály alakja nem szabványos és a szintjelző ugye csak szintet mér.
Fordulatszám az első 1000 km-en - 1.4 16V-nél 130-as tempót 4000-es fordulatszámmal tudtam menni.
Mindenkinek -
A kuplung kattogása változik. Van amikor előjön, van amikor elmúlik.
Thalia klíma - Ha a műszerfal teteje átforrósodik, remekül működik hősugárzóként és akkor nehezebben hül. Ha parkoltok, terítsetek rá valamit. Ilyen ezüst színű izé a Tescoban 199 Ft.
Rázás - az első 2000 km-en 0-150 km/óra közötti tartományban nem jött elő, pedig GY gumi.
Előjött viszont a vezetőülés kattogása. Mintha egy rugó törött volna, vagy surlódik egy másikhoz. Természetesen kanyarban és bukkanóknál. Ez nem lenne csoda, miven 192 cm és 120 kiló vagyok. De volt megoldás. A vezetőülést az abszólut alsó ponttól egy kattanást felemeltem és a kattogás megszűnt.
Ha van észak pesti márkatárs - és miért ne lenne - érdemes benézni a Fóti út Megyeri út sarkán lévő Peugeut - Renault alkatrészboltba. Kedvesek, sok mindenük van és olcsóbbak mint a ... (Negatív reklámot ne írjak már le.)
A gép különben qrva jó. 3500-as fordulatig nagypapás, de 4000 felett nagyon tud harapni.
Ja, és mindez visszafele 4 személy, dugig megpakolja, elektromos hűtőtáska, kis kosár, nagy kaspó, gipszcsizma, áfonyalekvár, meg egy nagy rakat élmény kiséretében ... :-)))
Nem szánom közösség elleni izgatásnak, csak minden notorius 5 felett fogyasztó (mint én is) dCi-s figyelmébe. Erdélyi körút (1800 km) során rekordfogyikat mértem. Olyan eszeveszett nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki, de jól esett: 22,36 liter 551 km-re:
Ez 4, 05/100 km 95 %-ban klímával(!!!) erdélyi útviszonyok és sebességek mellett (70-90, 4. és 5. fokozatokkal, hegyen-völgyön szerpentineken) ötös konvoj utolsó tagjaként (ezért néha feljebb is ment a sebesség, hogy beérjem a többieket, mondhatni nekem kellett a legdinamikusabban mennem). Tudom-tudom ez nem telitankos kép, de itt fotóztam az utolsó kinti határ előtti piros-zöld kútnál. A többi (ööö, pontosabban a másik) tankolásnál is hasonló de picit több volt az eredmény (telitank), de abban volt kb 200 km olyan szakasz, ahol csak 1. és 2. nagy ritkán 3. volt használható. Tartsa meg jó szokását a gép ...
A képen látszik még, hogy a klíma miatt hol szokott állni a fordszám.
A tájat menet közben nem nagyon tudtam figyelni, annál inkább az akadálypálya kátyúit. Csak kb 5-6-szor ugrott a CD összesen. Ennyivel megúsztam, viszont a konvoj egyik tagja felnisérülést szenvedett :((((, ergo voltak a pesti utaknál is rosszabbak is ...
Találkoztunk Imrével is, ezúton is köszönöm a lehetőséget, kalauzolást meg mindent :)))
A klímaberendezés által befúvott levegő hőmérsékletét nagyon sok minden meghatározhatja!
Gondolok itt többek között arra:
Manuális-e vagy automata.
Elindulás után közvetlenül a hőmérséklete magasabb, hiszen az elpárologtató sem hűl le 2 perc alatt.
Ha napos helyen parkol az autó a belső tér burkolatainak hőleadása annyira magas, hogy a klímaberendezést ilyenkor pár percig nyitott ablakok mellet célszerű üzemeltetni.
Ha a befújt levegő hőmérsékletét huzamosabb használat után is melegnek ítéled, - "a hőválasztó max balra volt tekerve"- akkor az is lehet, hogy a hűtőközeg kevés a rendszerben, bár ennek más tünete is van ® szakember felkeresése ajánlott.
Véleményem szerint a szélvédőre és napsütötte üvegfelületre irányított hűtött légáram hatásfoka, a felvett hőmennyiségtől rendkívül leromlik, még ha az üveg el sem pattan.
A hátsó padon ülők hőérzete sokkal kisebb -klíma esetén- hiszen az ő testfelületüket kevésbé éri a nap melege, + szinte az összes anemosztát hátra fújja a levegőt.
Én most egy kicsit csalódtam a Thalia klímájában. Pénteken a kollegám Astra G kombijából ültem át a miénkbe, és az Astrá-ban hátul is sokkal kellemesebb hőmérséklet volt mint a miénkben elöl. A másik autó beállítását nem tudom, de a miénkben a hőválasztó max balra volt tekerve, a befúvás erőssége 2-3 volt (külső), és több helyre is próbáltunk fújatni, de egyszerűen a bejövő levegő a miénkben sokkal melegebb volt. Lehet hogy belső keringetésre kellett volna kapcsolni, bár arról azt hallottam hogy nem célszerű.
Azt hallottam még, hogy nyáron nagy melegben nem jó a hideg levegőt közvetlenül az ablakra fúvatni, mert a nagy hőkülönbség miatt elpattanhat az üveg.
Más: Tegnap beleraktuk az autóba a pollenszűrőt. A képes útmutatót végignézve könnyen és gyorsan meg lehetett csinálni a műveletet. Ezúttal is köszi a szerkesztőknek!
Eddig szerencsére jól. A család emiatt tervez Taligával nagy kirándulásokat. A légkonditlan Ladával ilyenkor a szomszéd városig sem volt kedve elemnni az embernek.
Nekünk a levegő ablak felé irányítása vált be és előbb 2-es, majd most már mióta melegebb van, a ventillátor 3-as fokozata. Érdekes, hogy ha a lábunkra és az ablakhoz irányítom, akkor kevésbé zúg, mintha csak az ablakra.
Ha közvetlenül ránk jön a levegő, attól a feleségem huzatot kap, így erről gyorsan lszoktunk, legfeljebb lehűtéskor csináljuk 4-es fokozaton egy pár percig, de nem tartósan.
Óvakodjatok a Renault Meszlényitől (Békéscsaba), mert nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak velük, többekhez hasonlóan viszont én is kedvező tapasztalatokat szereztem a Renault Fejesnél Hódmezővásárhelyen.
A Thaliánkat a “körzetileg illetékes” békéscsabai Renault Meszlényinél vettük.
Már a vásárlás során sem találtam őket korrektnek. Az rendben van, hogy minden autószalon trükközik, de ne hazudjanak az ember szemébe és ne nézzék nyíltan teljesen hülyének. Akkoriban 2.460.000,- Ft akciósan a Thalia Azure, ez fent volt a Renault Hungária honlapján is és újságokban is láttam. Erre rákérdezve bizonygatták, hogy az ár 2.500.000,- Ft és a netről kinyomtatott hirdetésen a 4-es és 6-os számokat sem akarták ismerni, aztán egy zavaros szöveg után elismerték, hogy bár ők ilyenről nem tudnak, de azért ez Békéscsabára is vonatkozik.
A finanszírozásnál kinyomtattak egy ajánlatot, nem a Renault Credit-ét. Rákérdeztem arra is, de szerintük az drágább. Ennek ellenére kinyomtattattam és hogy-hogynem 1 %-al kevesebb THM és alacsonyabb törlesztő részlet volt a Renault Creditnél.
Volt még néhány hasonló húzás a vásárlásnál, de most ment el igazán a kedvem tőlük.
A kuplung kattanást meg akartam nézetni és elég keménynek találtam a guminyomásokat is, de nem mérettem meg az eddigi 1 hónapban (akkor vettem át a kocsit), gondolván, hogy az új autó átadásánál csak beállították.
Nyaralás közben betértem a hódmezővásárhelyi Renault Fejeshez. Nagyon kedvesen fogadtak. Megnézték a kuplungot. Szerintük a Thaliáké ilyen, egy rugó kattanását hallom, van akit idegesít, van akit nem.
Megkértem, hogy nézzék meg a guminyomásokat. 3,4-3,6 volt, kérdezték, hogy ki fújta fel ennyire. Mondtam, hogy én így vettem át és szembe sem jutott megnézetni, gondolván, hogy ez az ún. nullrevízióban benne van. Erre még jobban kezelésbe vették a kocsit és megállapították, hogy Meszlényiék úgy adták át, hogy lényegében nem végezték el a nullrevíziót, legalábbis korántsem teljesen!
Erre ők Vásárhelyen az ilyenkor szokásos csavarmeghúzásokat megcsinálták, az ajtó visszazárást beállították, a számítógépre is rákötötték a kocsit, vagyis elvégezték azt, amit Békéscsabán el kellett volna végezni.
Érdeklődtem izzókészlet után, erre csodálkoztak, hogy azt nem kaptam Békéscsabán. Náluk elakadásjelző háromszöget, eü. dobozt, izzókészletet,stb. tartalmazó egységcsomagot adnak a kocsihoz. Ezt vettem náluk pénzért. Mindenki nagyon kedves volt, így ezentúl igyekszem ide hordani szervízbe.
Arra persze volt eszük Meszlényiéknek, hogy nullrevízió helyett felmatricázzák a kocsit, de ezt ezen a délutánon sikerült nyom nélkül eltüntetnem…
A rendszámtábla kerethez még nem nyúltam:)
Amúgy a Thaliával elégedett vagyok, szereti a család, csak ezek szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hol veszi az ember.
Nem értem meg, hogy miért éri meg egy szalonnak ennyire genyónak lenni, mert én ezentúl mindenkit lebeszélek Meszlényiékről és az ismeretségi körben Thalia után érdeklődőket (voltak már ilyenek) Hódmezővásárhelyre irányítom.
Most értünk haza egy Nógrád megyei körútról, amely során meglátogattuk Hollókő és Szécsény városát, illetve várát is. Egy útlezárásos baleset miatt jókorát kellett kerülnünk, így összesen 307 km-t autóztunk ma, hegyen-völgyön át 4 emberrel. A kocsi jól viselkedett, a nagyobb emelkedőknél szegénykém küszködött egy kicsit, de amúgy szépen mentünk 110-130 közötti tempóban.
Hazafelé erősen spórolnom kellett a benzinnel, mert elinduláskor nem tankoltam, és már égett a lámpicsku.
Végülis 771 km-t tettünk meg az előző tanolás óta, és tankoltam bele 46,1 litert, így az átlag 5.97 liter lett, ami szerintem hihetetlenük jó, hiszen ebből kb 200 km-t Budapesten tettünk meg hétközben.....
Úgy bizony!
A leállítás utáni elpárologtató szárítás hasznos dolog! (Ha van rá időd.)
Na de ha mégsem kapcsolod ki, akkor is nyugodtan indítózhatsz mert késlelteve kapcsolja az elektronika, akkor ha a fordulatszámot már "belőtte".
Nekem 1 szaki azt javasolta a klímával kapcsolatban, ha aznap már nem megyek, akkor leállítás előtt kb. 5 perccel kapcsoljam ki, hogy ki tudjon száradni - a ventillátor az menjen tovább.
Ekkor állítólag nem telepedik + a gomba benne.
Indításnál lehet,hogy automatikusan kikapcsolja magát - mint a rádiót !!
Nekem meg az ujj izületeim, mert "hütöttem" a kezemet vezetés közben. 1 hétig gépelni is alig bírtam. Én nem is akartam klímás autót, mert mindig szenvedtem tőle, de be kell vallanom, hogy sokat használom ilyenkor, és inkább az ablakra írányítom, nekem ez vált be.
Pollenszűrő a belső porosodást nem oldotta meg. Ugyanolyan poros a belsőm, mint tavaly szűrő nélkül :o((
Még egy kérdés (bár érződik, a fórumon, hogy szabadságolások vannak)
Szerintetek a motor leállítása előtt ki kell kapcsolni a klimát, illetve nem gond-e indításkor, hogy be van kapcsolva?
na, ezután döntöttem, jól. tökéletesen meg voltam elégedve a r hungáriával, készségesek voltak, lemosták, légkondis váró, a számla szerint ELF olajat kaptam. az ablaktörlőket megkérdezték hogy akarom e cserélni (tényleg csíkosan törölt), potom 4ezerért meg is kaptam (ennyit megérdemeltek, egy kis konc:) A fékbetétet még 8ezer km-re hitelesítették, így azt nem engedtem cserélni:) (azért mindent nem:)))
ja és a vége ablaktörlővel együtt volt bruttó 33ezer!!!
elégedett voltam velük, ajánlom nektek őket!!!
(ja és egy aranyos párbeszédrészlet ajánlatkéréskor:
Csak tanácsolni tudom, hogy óvatosan a klímával!
Ne hűtsétek a kocsiban a hőmérsékletet 5 °C-al alacsonyabbra mint a kinti hőmérséklet! (Modjuk ezt hőmérő nélkül megbecsülni nem könnyű.)
Soha ne irányítsátok testfelületre a légáramot!
Ha a hátul ülők már fáznak :-( akkor a lábtérbe irányítsátok a levegőt :-).
Nem vagyok érzékeny, de a nyaki ízületeim azért még így is begyulladtak.
Kis segítséget kérnék, hogy a 90-es évjáratú 1.4-es autómata váltós renault clio-ban merre van az autómata vátló olajtartálya? Merre van kivezetve a nivópálcája? Nemrég vettem az autót és nincs hozzá kézikönyv sem. Sajnos most elöjött egy olyan problémája, hogy nem vált fel negyedikbe az autómata váltó. Bizom benne, hogy csak a váltóolajszintjével van a baj.
Én még nem is gratuláltam a kocsidhoz. Na, és szőnyeget kaptál-e bele?
Igaz vannak nálam okosabbak, de szerintem a fordulatszám a fontos a bejáratásnál. De ne aggógj, én is sokszor megfeledkeztem, hogy ja ez a "másik" thalia, és óvatosabban kell(ene) vezetni, hát nem mindig sikerült.