Keresés

Részletes keresés

Benedek János Creative Commons License 2020.06.24 0 0 15549

Harcot, szép, finom is, csak kevés.

madpapa2 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 15548

Ha ennyi idő alatt nem adott életjelet magáról, akkor ezzel minek kísérlezetni? Egy facsemete ha vitális, odadobod a földre és legyökerezik. Túlzással. Azt a fát én kiszedném a földből és megnézném a gyökereit, hogy mi a helyzet vele. Nagy kár nem fog érni vele. Nekem volt egy facsemetém, ami ellen mindent elkövettem, hogy elpusztuljon. Persze nem tudatosan. Ki is dobtam, majd egy hét múlva úgy gondoltam, inkább elültetem ( 2018 ). Az idén olyan csodásan virágozott, hogy lefényképeztem. Egy csoda volt.

Szóval az idén tavasszal, ha nem figyeltél a facsemetéidre és nem öntözted, azok bizony beálltak és nem mozdultak semerre. Akár ki is száradhattak. Nekem is az idei körtéim úgy indultak csak meg, hogy hordtam rájuk a vizet. Addig se kép, se hang. Szóval teljesen felesleges hónapokat várni rá szerintem. 1-2 hónap alatt meg kell hogy induljanak a szemek.

Másik. Az ültetőgödörbe nem szabad túltolni a trágyát, mindenféle szereket. Esetleg egy kis foszfor, káliumtartalmú de nem klorid formájú műtrágya. Nitrogént kerülni, ergo friss trágya se menjen bele. De nem szabad túlzásba esni.

Előzmény: 1házas (15542)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.23 0 0 15547

Két fontos szó jutott eszembe a ki nem hajtott csemetékkel kapcsolatos hozzászólásokból. A tapasztalat, mely alapján lehet bízni, hogy élnek, még kihajthatnak. A  másik szó a türelem, hogy ez bizony hosszú idő után derül ki, amit ki kell várni. Ezekért az információkért is nagyon hasznos ez a fórum!

Előzmény: 1házas (15546)
1házas Creative Commons License 2020.06.22 0 0 15546

Szia.

Én is valami hasonlóra gondolok, mert határozottan élőnek tűnik, mostanában aztán kapott vizet, úgyhogy remélem jövőre kihajt. 

Előzmény: Dav32g (15544)
james69 Creative Commons License 2020.06.22 0 0 15545

Tavaly én ugy jártam 4db kajszit megrágot az őz oly mértékben,hogy aluról 20cm magasságban elvágtam a tőrzset mert ha nem teszem kiszáradt volna egészen biztos vegetációban nem hajtott jó formán semmit csak sinylődött ősszel kiástam  haza vittem  majd beáztattam adtam neki egy kis koktélt majd véletlen folytán elfelejkeztem róla 2 nap helyett 4-5 napot ázott ,majd beraktam a kertbe tavasszal nehezen indult meg ,de most jelenleg 1m -es hajtások vannak rajta .

Dav32g Creative Commons License 2020.06.22 0 0 15544

Udv. Én úgy jártam 2 goldrich barackommal, hogy ősszel elultettem ám tavaszon meg sem mozdultak. Már majdnem kicseréltem őket másikra, de meglepetésemre egy hete elkezdtek hajtani. Szóval, ha megkaparod a kerget és zöld akkor még kihajthat. Szerintem kiszaradtak a faiskolában meg ősszel..... 

Előzmény: 1házas (15542)
diospyros Creative Commons License 2020.06.22 0 0 15543

Ezért nem lesz idén olcsó a gyümölcs

Az idei gyümölcstermés 50-80 százaléka elpusztult. Kora tavasszal a fagyok, majd az aszály, most pedig a csapadék pusztítja a gyümölcsösöket. A termelők szakmai szervezete szerint kajszibarackból a szokásos mennyiség 20-25, őszibarackból 35-40, cseresznyéből 30, meggyből 50, almából szintén 50 százaléka terem meg. A júniusi inflációs adatok szerint az egy évvel korábbi szinthez képest csaknem ötödével drágultak a gyümölcsök. Az árak további emelkedését az import valamelyest fékezheti.

haszon.hu

1házas Creative Commons License 2020.06.22 0 0 15542

Nekem határozottan úgy tűnik, hogy él a fa az ágak frissek ruganyosak a végük zöldes barna, és a metszésnél is az ágvég élőnek látszik.

Nem hiszem, hogy a fagy lehetett az oka, erre felé nem volt olyan nagy , más gyümölcsfáknak nem lett semmi bajuk.

Hát, majd jövő tavaszra kiderül, hogy lesz-e belőle valami.

Előzmény: Yaris15 (15540)
madpapa2 Creative Commons License 2020.06.21 0 0 15541

Sajnos nincsen tudomásom arról, hogy az Amalgerol felszívódna törzsön keresztül. Elvileg levélen és gyökéren keresztül hat.

Előzmény: Yaris15 (15531)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.21 0 0 15540

Ősszel ültetted, és ki sem hajtott, gyanús, megered-e. Nálam a fagyás hatása úgy jelentkezett, hogy a kajszi csemete kihajtott, majd elszáradtak a levelei. Én tavasszal ültettem. Beöntöztem a gyökérzónát Amalgerollal. Várom a hatását, ami a hozzáértők szerint hosszú folyamat.

Előzmény: 1házas (15539)
1házas Creative Commons License 2020.06.21 0 0 15539

Sziasztok!

Tudnátok segíteni? 

Az ősszel ültettem egy kajszi és egy meggy fát, kaptak komposztot és trágyát is az ültetéskor, tavasszal megmetszettem kicsit a fákat és éltek rendesen, viszont innen se előre se hátra.

A kajszi úgy maradt ahogy volt el se kezdett rügyezni és leveleket hozni, vissza vágtam az egyik ágát és látszik rajta, hogy él.

A meggy valamivel előrébb jutott most jutott el odáig, hogy 5-6 cm leveleket hozott de mintha itt meg is állt volna.

Mi lehet velük a gond?

Yaris15 Creative Commons License 2020.06.21 0 0 15538

Köszönöm! Pár csemetéhez az 1 liter sok. Kisebb kiszerelés nincs. Nem beszélve a 15 ezer Ft/L árról. 

Előzmény: james69 (15537)
james69 Creative Commons License 2020.06.20 0 0 15537

Most jutott eszembe van még egy másik szer neve radifarm adagolás 250ml-500ml / 100 liter viz ez kimondottan átültetési stresz oldás ill gyökértömegnövelö hatása van rendkívűl jó szer .

Előzmény: Yaris15 (15533)
Silvan Creative Commons License 2020.06.20 0 0 15536

Mi a baja ezeknek a leveleknek?

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.19 0 1 15535

Tegnapi " hatalmas " szüret : a jobb oldal PInkcot, a bordó Rubista és Fuego, a mandula alakú baloldal Radka. Könnyen eladtam....

james69 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 15534

Igen 1 szer volt igaz az őszibarack volt  ráadásul még a tafrina is lerendezte a legyengült fát már azt hittem ,hogy vége ,de akkor egy ismerősöm ajánlotta a plantafosz universalt belocsolva a gyökérzona közelébe már nem emlékszem hányszor ismételve nincs garancia a sikerességben esetemben sikerült az első apró levélkezdemények megjelenéskor hozzá teszem ez egy hosszabb gyógyulási folyamat volt

Előzmény: Yaris15 (15533)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 15533

Korábban említetted, hogy a megfázott kajszi csemetét öntözzem be tápanyaggal.  Pl. oldjak fel komplex műtrágyát vízben, vagy Vuxal, Fito Horm tápanyagra gondoltál? Nem égeti meg a növény gyökerét, nem rontok vele a helyzetén, volt már ilyen eseted? Mennyi idő után várható a rejtett rügyek kihajtása, ha megmarad a növény?

Előzmény: james69 (15532)
james69 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 15532

N a látod ez az érdekes más.a.leirás és nem minden esetben ugyanaz a valóság pl általában a nem magas  cukor fokkal rendelkező fajtákat aszalják a rostosabbakat lekvárnak nekem nincs brix fok mérőm szerinte jó lehet mindenre .a farbaly.Orange red fajtánál hamarabb jelentkezik a.színeződés leszedik és még nincs beérve csodálkoznak hogy savanyu.

Előzmény: Yaris15 (15530)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 15531

Tisztelt madpapa2!

Nálam a tavasszal ültetett kajszi csemete levelei a fagy okozta stressz miatt elszáradtak. A csemete törzsére permetezett Amalgerol fel tud szívódni, hatékony lehet?

Előzmény: madpapa2 (15513)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.19 0 1 15530

A Farbaly gyümölcsének felhasználhatóságáról ellentmondásos írásokat találtam. Egyes helyeken csak friss fogyasztásra ajánlják, másutt lekvárnak, aszalni és pálinkának is. Te mit tapasztaltál?

Előzmény: james69 (15529)
james69 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15529

Majd elfelejtettem tsunami és pincot fajtát ezek pótolva lettek őzek ill nyúlak kártétele miatt.

Előzmény: james69 (15528)
james69 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15528

Volt nekem 2002 telepítésben  pannonia,gönci,bergeron sajnos 2db fa maradt meg 100-ból pannonia hiába jó ízű volt vevők nem kapkodtak érte nincs beérve volt a magyarázat eŕős színeződés hiányá miatt.A  farbaly egy jó fajta az íze is jó van még egy kettő rossz fajtám erre akarom átoltani.A régiek helyére  harcot  ,ceglédi arany, ligeti óriás,ceglédi óriás lett ültettve az új telepítesben tardif de valence ,jumbo cot, orange red,auróra,sweet red,és 1db samurai került.

Előzmény: Yaris15 (15527)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15527

Írtad, hogy a Farbalyt tavaly kóstoltad. Jónak találtad, a régi magyar fajták ízeihez mérten is?

Előzmény: james69 (15526)
james69 Creative Commons License 2020.06.18 -1 0 15526

Köszi a helyre igazítást a nevekkel kapcsolatban valamiért nem tudom így rögzült a fejembe.A szerb fajtárol nem tudok semmit ,de még ismerőseim se nagyon ismerik amiket irtam fajtákat nagy űzemi kiprobált 30-40 ha területeken főbb fajták.Vigyázni kell azonban mert ettem olyan korszerű fajtákból épp ezért a nevüket meg se jegyeztem hát az ízük egy jellegtelen semmi olyan mintha füvet rágnál.

Előzmény: Yaris15 (15525)
Yaris15 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15525

Köszönöm a választ, és az ajánlatot.  Helyesen a Farbaly és Farely/ Carmingo nevekre gondoltál, ugye? A Jumbo cot,Tardif de valence ,Sweet red fajtákról is jó véleményed van a tavaszi fagytűrést illetően? A Hírös Faiskola által forgalmazott szerb nemesítésű Szeptemberi kajszi tulajdonságairól  van  bővebb információd?

Előzmény: james69 (15521)
james69 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15524

Egy érdeksség olvastam valamikor a romai és piemonti laborokban vizsgálták a kajszi fák korai pusztulásának okait elsősorban tápanyaghiány + calcium hiány második a pseudomonas baktérium (gutaütés) igen ,de mikor fertőz arra jutottak hogy azokon a téli napokon amikor tartosan plusz 5-12 fok vagy fölé emelkedik a hőmérséklet ilyenkor történik a vissza fertőzés a baktérium populácio meggyengíti a szöveteket és elég egy -2 fok kialakulnak a rákos sebek amit ugye csak tavasszal fedezünk fel ellene nincs más csak prevenció megelőzés: őszi tavaszi lemosó töbször 2-3 hetente a fatőrzs bemeszelése napfény visszaverése céljábol ne melegedjen a fa tőrzs túl hamar tegnap még -18 volt már másnap hétágra süt a nap ez a hőingadozás megrepeszti a fa kérgét a metcés által használt szerszámok fertöttlenitése,fiatal fáknál  6 éves koráig szept-okt környékén a fatőrzs  bekenése 25%-os bordói lé oldattal a vázágakig.

Yaris15 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15523

A betegség beazonosításához javaslom Neked is tanulmányozni  ezt a cikket: https://agraragazat.hu/hir/kajszi-fitoplazma/ . A betegség gyors lefolyása alapján én a gutaütésre tippelek.

Előzmény: raczno (15519)
james69 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15522

Sajnos lehet hogy ez tényleg fitoplazma bár össze lehet keverni a gutaütéssel jellemzöen kanalasodnak a levelek majd leszárad az eggyik ág majd sorra a többi nagy gyümölcsösökben  ezt azonnal kivágják majd elégetik nem kockáztattnak mert a vírusvektorok a fertőzést átviszik egyik fárol a másikra régebben nem foglalkoztak vele megis lett az eredménye volt olyan hogy 50-60 % vagy ettöl nagyobb volt a fapusztulás egy fiatal ültettvényben ma már más a helyzet még a saját metsŸőollódat sem viheted be hogy azzal dolgozzál mert adnak ezzel ki van küszöbölve a fertőzés áthordása eggyik ģyümölcsösböl a másikba.

james69 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15521

A farbalay fajtával minden szempontbol meg vagyok elégedve gyümölcs méret szineződés íz számomra ezek a legfontosabbak jó a fa fagytűrése kordában lehet tartani az ágrendszerét nagy üzemi táblákban alacsony törzs magasság mellett 6-8-9  vázágat hagynak meg azért mert szedéskor a létráról való szedés költsége méterenként felfelé változik és nem elhanyagolható a növényvédelem és más agrotechnikai művelet .Én a farbalay, faraly fajtákat a növényshop.hu webáruházban rendeltem anno,de tudok számodra ajánlani más fajtát is jumbo cot,tardif de valence ,sweet red ezeket ismerösök közremüködésével tudtam beszerezni.

Előzmény: Yaris15 (15515)
raczno Creative Commons License 2020.06.18 0 0 15520

Íme még pár kép... Levágtam...

.  .  .  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!