Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11184

Nálunk még a hóvirág is lefelé nő, reggel mínusz 4 fok celsius volt.

Előzmény: gybind (11183)
gybind Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11183

Temetjük a telet: (mai felvétel a kertemből) Eranthis hyemalis - Téltemető

gybind Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11182

Köszi szépen, ki fogom próbálni.

Előzmény: Törölt nick (11181)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11181

PhotoFiltre (alapértelmezetté tett) képkezelő programot használok, magyarul is tud.

Tartalékban van egy Paint.net, egy-két apróságra, ami a másikból hiányzik.

Előzmény: gybind (11180)
gybind Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11180

Igazad van, tiborpapa, (mint mindig), a célkereszt rémes volt, de én úgy utálok print screenelni. Persze ha a windows paintje nem png-t venné alapértelmezésnek.... akkor sokkal boldogabb lennék. :)

Előzmény: Törölt nick (11178)
tehtube Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11179

Ha szép, részletes a kép, nem vagyok rest 4-6 prtscreen- ből összerakni. A monitorom olyan 2200*1150 aminek a nagy része használható. (a tárgy van rajta nem a körítés) Ezzel max kinagyítva a képet két oszlop és 2-3 sorból áll össze.

Előzmény: Törölt nick (11178)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11178

Szerintem ugyan ezt írtam, a vízjellel letölthetők (és használhatatlanok) voltak a képek.

A a letölthetőség nem egyenlő a szabad felhasználással, a képek tárgyi és jog-tulajdonosai akkor is a múzeumok voltak.

Szerintem megéri, hogy jelenleg PrtSc kell, viszont nincsen vízjel.

Előzmény: gybind (11177)
gybind Creative Commons License 2015.02.14 0 0 11177

Köszönöm. Azonban volt egy korszak, amikor célkereszttel (vízjel?) teljes egészében szabadon letölthető volt az anyag. Én akkor nagyon sok képet töltöttem le.

Előzmény: Törölt nick (11176)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.12 0 0 11176

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, az Arcanum által végzett digitalizálási programok része a korábban "Magyar Múzeumi Képeslap Katalógus" (MMKK) néven volt elérhető anyag.
Az sem volt "szabadon felhasználható" hiszen vízjellel és csak darabokban való letöltéssel voltak menthetők.

Igaz, hogy a vízjelet hackeléssel ki lehetett kerülni.

Szerintem sokkal "használhatóbb" a mostani közzététel, hiszen a PrtSc ellen nem védekezik, viszont magán célra való felhasználásuk nem aggályos.

Ismétlés a tudás anyja,

az Arcanum Adatbázis Kft. honlapjáról idézek:

"Magyarország vezető tartalomszolgáltatója."

Hogy ki finanszíroz egy Kft- t?

Szerintem ennél egyszerűbb nincsen: aki a zenét rendeli. :)

Előzmény: gybind (11175)
gybind Creative Commons License 2015.02.12 0 0 11175

Azt tudható, hogy hol volt, azaz kié volt az Arcanumon való megjelenés előtt a digitalizált és célkereszttel ellátot, sazbadon letöltehető anyag?

Végül is ki finanszírozza az Acanumot? Nekem kicsit bonyolult ez az állam, múzeum, Arcanum édes hármas.

Előzmény: Törölt nick (11174)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.12 0 0 11174

Még annyit a képes képtelenségekhez, hogy a múzeumok képeslap állományából készül kereshető adatbázisban számos (vagy számtalan) hiányosan vagy tévesen adatolt képeslap található, amelyek fizikai valójukban természetesen továbbra is a múzeumok tulajdonában vannak, a téves vagy hiányos adataikkal együtt.

Az Arcanum jelenesetben olyan, mint a fodrász, vagy a portré fotós; a hozott anyaggal dolgozik. Sem módja, sem lehetősége, hogy a feldolgozás során, vagy a hiba kiderülésekor az adatoláson változtasson. 

Előzmény: gybind (11169)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11173

No bartell. Az intézmények fizetnek a digitalizálásért és a szoftverért, az produktum az államé. Az Arcanum (amennyiben jól tudom) az egyes feldolgozásokat követően (fizetség gyanánt) bizonyos felhasználói jogokat is kap.

Pl: egy feldolgozott levéltári vagy könyvtári anyagból meghatározott ellenértékért készít 300 DVD- t a részes intézmények részére, majd a teljesítés után maga is kereskedelmi forgalomba hoz belőlük valamennyit.

Valószínű, hogy hasonló módon keletkezik a saját adatbázisa, a Digitális Tudománytár is, amely a saját szerverein fut.

Anno (évtizeddel ezelőtt) ezt az adatbázist még "Anacleto"- nak (nagytömegű strukturált szövegek online szolgáltatása) hívták és egy ideig ingyenes volt.

Előzmény: vadász2 (11171)
vadász2 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11172

De háttér(szoftver?) ott is Arcanum.

Előzmény: Törölt nick (11170)
vadász2 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11171

Kedves gybind!

Mint írtam, a teljes hátteret nem ismerem. Sem, hogy miként jutottak a képekhez (pl. bartell - a múzeum adja a képeket, ők meg beszkennelik, bár azt hiszem ez esetben sem a muzeológusnál kell kopogtatni), sem az arcanum tulajdonosi hátterét (felteszem azonos a CD-kiadóval, mert a profil erős hasonlóságot mutat).

Mindenesetre van annak nem csak ingyenes része is (az ingyenes akár támogathatja is az állam).

Az Arcanum Adatbázis Kft.

Az egyetértésben megnyugodva:

vadász2

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11170

"Akkor ezek szerint az Arcanum megvette a képeket az állami múzeumoktól és egy adatbázisba pakolta fel. Ha fizetett az állományokért, no meg a hozzáadott szellemi termék magyarázná, hogy nem lehet a képeket letölteni."

Ezt újra kellene gombolni :(

Az Arcanum egy üzleti vállalkozás, ő a saját technikájával digitalizál.
Könyvet, térképet, telefonkönyvet, folyóiratot, dokumentumot, képeslapot, stb.

A Hungaricana a Közgyűjteményi portál, ami a Nemzeti Kulturális Alap közreműködésével jött létre és amelyet az Országgyűlési Könyvtár üzemeltet.

gybind Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11169

Kedves vadász2! Köszönöm hosszú válaszodat. Azt hiszem, mindenben egyetértünk. Nem tudtam, hogy az Arcanum üzleti vállalkozás. Ismertem egy ilyen CD kiadó céget anno, szótárak, egyebek, jó dolgok, de megfizethetetlen áron.

Akkor ezek szerint az Arcanum megvette a képeket az állami múzeumoktól és egy adatbázisba pakolta fel. Ha fizetett az állományokért, no meg a hozzáadott szellemi termék magyarázná, hogy nem lehet a képeket letölteni.

Az adathiányok miatt egy olyan múzeológust kérdeztem, akinek a munkahelyi gyűjteménye szintén  fenn van az Arcanumon - amiről én azt hittem, - mivel állami múzeumok képeiről van szó - hogy egy államilag financírozott oldal (én  ki bugyuta). Na már most, ha üzleti vállalkozás, akkor ki fogja pótolni a hiányzó adatokat? Gondolom, mivel a múzeumok kaptak  vmi kis pénzt a képállományokért, nekik már nem érdekük a képekkel foglalkozni. Az Arcanum meg már fizetett, neki sem érdeke. Kör bezárva.

A többi arcanumi adatbázisban idő híján még nem mélyedtem el. Remélem, hogy azok jobbak.

üdv

gybind

Előzmény: vadász2 (11164)
Syracusa Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11168

Köszönöm.

Előzmény: Alexander Demeter (11167)
Alexander Demeter Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11167

Természetesen, mehet.

Előzmény: Syracusa (11166)
Syracusa Creative Commons License 2015.02.11 0 0 11166

És ha már ez szóba esett:

A 11109. sz. komment (az István király szálló gyermekeiről) pl. mehet a Fortepan Facebookra jegyzetnek úgy, ahogyan van, szerző feltüntetésével?

Előzmény: Alexander Demeter (11149)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11165

Hát asszem a San Francisco-i gyorsvasút (?) vagy annak a környékén próbálták ki

Előzmény: Csokis (11148)
vadász2 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11164

Na jó, így már jobban értem a kritikádat, én csak a telefonkönyvekre illetve az arcanum digitális tudástár által az ingyenes hétvégén elérhető "nyomtatott" dokumentumokra értettem (mert én - elsősorban - azzal találkoztam, azt használtam)

Ott lehet(ett) letölteni, PDF-dokumentumoldal(aka)t.

Képeslapot valóban nem - de az a Hungaricana (a dokumentumokat ugyanúgy PDF-ben enged letölteni, nyilván a képes megjelenítéseket olyan misztikum övezi - lásd francia fotós a Fortepannál -, hogy ott nem engednek letölteni - részben megértem, de teljesen egyetérteni nem tudok)

Kék csík jogos, dokumentumoknál ilyen probléma nincs.

"A könyvek esetén a telefonkönyvekre gondoltam, print screen technikával nem igazán lennének használhatók."

Nyilván nem egész telefonkönyveket kell leprínckínelni. Ha csak egy adatra van szükséged, akkor feltudod nagyítani annyira, hogy jól látható legyen - az.

De erre jelenleg - hálistennek - nincs szükség, a telefonkönyv oldalak letölthetők.

Én újságcikkeket voltam kénytelen printsceenelni, olyan amilyen, de megvan, és bogarászható (nem rosszabb mint a mikrofilmes változat, sőt).

Én inkább élvezem azt, ami olvashatóan, kereshetően fenn van (pl most telefonkönyv, Budapest), mint azt ami nincs fenn (még több telefonkönyv, Magyar Nemzet pl.).

Én is maximalista lennék (ha megengedhetném magamnak), de optimálisan örülök annak, ami elérhető (tavaly nem volt telefonkönyvünk, most van...)

Olyan választ, hogy elment a kedvem az előfizetéstől. A telefonbetyárkodást pedig úgy értettem, hogy nem az arcanumot fogom hívogatni üres óráimban ;-)

"bántom szegény pénztelen múzeumokat és múzeológusokat."

Állj, Álljj, Álljjj! Hogy jönnek ide a muzeológusok (szegények)?
Az arcanum elvileg egy üzleti vállalkozás, vaskos előfizetési díjért (múzeumoknak is!). Az ingyenes része lehetne fapados, de mint kiderült a fizetős része sem sokkal jobb (persze otthoni elérés, sok minden egy helyen, nagy méretű digitalizálás - tehát azért van munka mögötte!)

"Sokszor olyan képen sincs adat, ami közismert;"

Ezt elhiszem - talán láttam is. A feltöltési körülményeket nem ismerem, ki milyen adatokat adott meg stb.

Ez nem a Fortepan... :-(

Előzmény: gybind (11155)
vadász2 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11163

Aha, kezdek én is rájönni ;-)

Előzmény: Törölt nick (11154)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11162

Ezt miért nem lehet a kezdő

vagy a "Donate" oldalon hirdetni?

Előzmény: 2ly (11160)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11161

Vadásznak írod, de ez is egy félreértés

:

"Letöltés: Akkor Te kivételezett lehetsz. Nekem meg se moccan.Még az oldalletöltést sem engedélyezi. Azt írod "a nyílt hétvége második napjára már tényleg csak a printscreen maradt"."

Ö nem a képeslap gyűjteményről vagy a telefonkönyvekről, hanem a az Arcanum Digitális Tudománytárról írt (félreértve Téged:) ahol volt egy ingyenes (nem zökkenő mentes) hétvége.

A magyar képeslap gyűjtemény korábban is egy Arcanum által készített adatbázisból volt elérhető, a gyűjtemény tulajdonosai sem akkor, sem azóta (az új elérhetőségen) nem járultak hozzá a szabad felhasználáshoz, ahogyan egyesek még ahhoz sem, hogy a gyűjteményüket digitalizálják, mert akkor nem lenne mit pénzért árulni. :(

Előzmény: gybind (11156)
2ly Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11160

Ahogyan tavaly is, rendelkezhet(sz) az 1%-odról a Fortapan javára. Célnak a következőt kell megjelölni:

Summa Artium Alapítvány - Adószám: 18128510-1-41

Ők adják a Fortepan adminisztratív hátterét. Az alapítvány azt a kisebb összeget is a Fortepannak adta, amit régebben a maga jogán kapott mint 1%-ot, aki tehát a Fortepannak akar adni, biztos lehet abban, hogy eljut a pénze hozzánk.

A tavalyi összeget a NAV átutalta és a Fortepan alszámlára átkerült.

Köszönjük!

Előzmény: Goldman Emma (11157)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11159

Egyház vagy parlagfű. Jó választás: az előbbi körből annak az egyháznak, amelyiknek én adnám, törvénysértő módon már két éve nem lehet adni, a parlagfűpénzt meg simán ellopták. Tessék választani.

Előzmény: gybind (11158)
gybind Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11158

Persze. Utána jutott eszembe, hogy akkor tőlünk vonom el. Jó lenne elérni, hogy a másik 1%-ról is én  dönthessek szabadon, ne egyházak közül kelljen választanom. 

Előzmény: Goldman Emma (11157)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11157

Add a Fortepannak, léci.

Előzmény: gybind (11156)
gybind Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11156

Igen, félreértés, bocsánat, nem figyeltem eléggé.  Most egy  csipetnyit javult az Arcanum, már nem fekete csík lóg bele a nagyított  képbe és ha nem óriásira nagyítod, akkor rendesen körbe lehet vágni. Én szívesen adnám az 1 százalékomat az Arcanumnak is, ha lehet. Tudsz  vmit erről?

Előzmény: Törölt nick (11153)
gybind Creative Commons License 2015.02.10 0 0 11155

3 kattintás:  elfogadom, legyen.

Letöltés: Akkor Te kivételezett lehetsz. Nekem meg se moccan.Még az oldalletöltést sem engedélyezi. Azt írod "a nyílt hétvége második napjára már tényleg csak a printscreen maradt".  Nem értem, hogy közgyűjtemények képeit miért nem lehet letölteni? Mint fszek. Az Arcanum anyagát, amikor még nem volt Arcanum,egy célkereszttel jelölték meg, de le lehetett tölteni. Ohne weiteres. Mi változott meg?

Kék  csík: na jó, nem kell ennyire kinagyítani. De mi lenne, ha segédeszközöket nem a képtérbe helyeznék? Programozási kérdés...

A könyvek esetén a telefonkönyvekre gondoltam, print screen technikával nem igazán lennének használhatók. De itt félreértettem vmit, amire tiborpapa fel is hívta a figyelmemet.

Élvezet? Maximalista vagyok.

Adathiány: És milyen választ kaptál? Nem hiszem, hogy az érdeklődés telefonbetyárkodás lenne.  Én nem telefonon érdeklődtem, majdnem személyesen. Csúnyán le lettem  cseszve, hogy bántom szegény pénztelen múzeumokat és múzeológusokat. Sokszor olyan képen sincs adat, ami közismert; ha belefutok ismét, elküldönm neked. Ami a pénztelenséget illeti, tudom, nem stadionokba kellene ölni, és akkor lehet színvonalat kérni. De attól sajna az Arcanum még fapados.

Előzmény: vadász2 (11152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!