Keresés

Részletes keresés

Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.15 0 0 685

Kedves Gábor!

Átérzem a helyzetet.

- Mégis értelemszerűen, amikor egy-egy levélről eltűnnek a foltok, az bizonyíték a kisfák vitalítására.
A nekrotikus foltokon persze már nem lehet javítani, meg a rozsdás beszáradásokon sem, de azért ismét megpróbálnám az ajánlott permetet, mert a legfurcsább tüneteket a gombák tudják okozni... később meg jön a lemosózás..

Előzmény: Törölt nick (683)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 684
Tényleg szép.
Előzmény: Törölt nick (679)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 683

Józsi-bá,

nehéz kérdést tettél ám fel, úgy mondanám, hogy továbbra sem alakult ki egyértelmű álláspontom.

Talán úgy fogalmaznék, hogy a permetezés után kihajtott rügyekből fejlődött hajtások nagyobb számban tünetmentesek (>50%), de van közöttük olyan, amin látszódnak a jelek, még ha kisebb számban is.

Ott, ahol korábban is voltak foltok, kuratív hatást a cuproxat nem fejtett ki.

Én is úgy gondolom, hogy a Dithane hatásosabb lett volna, de az egyszerűbb utat választottam, belátom.

A cuproxat hatásának hiányát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szilvarozsda elképesztő módon felszaporodott az elmúlt hónapban, s bár próbáltam a levelek fonákját is megfújni, szinte semmi hatása nem lett.

Summa summarum továbbra sem zárható ki a PPV, csak kapkodok a szalmaszálak után, míg nem érkezik meg a jojo.

Előzmény: Józsi-bá (680)
Flanell Creative Commons License 2012.09.15 0 0 682

Ezzel a legapróbb részletekig egyetértek. Szerintem is jó ízű a lepotica, meg a legkorábbi szilva, amikor még nem sok gyümölcs van. Nagyszemű, néha közepes a termés, de általában bőségesebb, sharka csak egy kicsit látszódik a leveleken.

Deryan, csak nem most vetted a piacon?   :)

Előzmény: Józsi-bá (681)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.15 0 0 681

Akkor viszonyítsunk!

A Cacanska lepoticá-val én meg vagyok elégedve, pedig  többen hiányolják az ízét. Nálam elég jó, muskotályos az illata és az íze is jellegzetes, míg a Besztercei íze enyhén fanyar és kellemesen fűszerezett. A Lepotica nagysága: 32-48 g, cukorfoka kb. 16%, kissebb a szárazanyag tartalma, de elégséges - a Besztercei 18-30 g-os, cukorfok: kb.20% /natur főztük be/. A Lepotica előnye a koraisága /kb.4 héttel korábbi/, a szépsége és hogy Sharka-toleráns /bár az enyémen látok enyhe levéltüneteket  -  a gyümölcsöt nem érintette/.
A legzamatosabbnak az új fajták közül sokan a Hanitát tartják, ez is toleráns. Szívesen kipróbálnám.

Előzmény: Deryan (678)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.15 0 0 680

Öröm ránézni! Ez csodálatos! :) Szép rajzolatú, szépen színezett, képeskönyvbe illő, érett vessző.

Ahol használtad a 0,2%-os cuproxat-ot, ott továbbra is megmaradt a javulás?

Előzmény: Törölt nick (679)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 679

Ez van.

Egyik legszebb növény (mint növény), amit valaha láttam, és van szerencsém naponta csodálni, az úgynevezett "lószemű szilva" csemetéje.

A hajtás, a levélnyél, a levelek színei olyan harmóniában találkoznak, ami mellett még a dísznövények is mélyre süllyedhetnek a föld alá.

Sajnos a termésének kóstolása még legalább két évet várat, addigis marad az ámulatbaejtő megjelenése, mint a kert egyik csodája.

Előzmény: Józsi-bá (677)
Deryan Creative Commons License 2012.09.15 0 0 678

A piacon a szilva kinálatot nézegettem. Nagyon gyenge.  Ami van rézben szép, de mind olyan izetlen. A beszterceit nem próbáltam, mert a mi két kis fánk most fordult termőre.

A besztercei számomra a szilvák királya. Fennségesen finom. Különösen frissen és érett állapotban közvetlenül a fáról szedve.

Gyönyörű a termésed! 

Most azon töröm a fejem, hogy milyen hozzá hasonlót lehetne a másik kertünkbe telepiteni, mivel a beszterceinél mindig lehet virusos megbetegedéssel számolni s nem szeretném, hogy a háztartásunk szilva nélkül maradjon.

Vettem a piacon cacanska lepoticát. Szép, de nagyon izetlen volt. Vajon milyen lehet éretten, frissen a kertből szedve a beszterceihez viszonyitva?  

Előzmény: Józsi-bá (677)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.14 0 0 677

Azért még nem érnek össze..  Igaz, most ez van, de a megoldás majd adja magát..
Addig is teszek, amit tudok a begyűjtött szilvafajtáimért.  Ezzel például semmit sem kellett,
Besztercei:

Előzmény: Törölt nick (676)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 676

Számunkra meg az a fontos, hogy a szilva finom legyen és problémamentes.

Ámen.

Bár ezek a tulajdonságai a szilváknak gyakorlatilag konvergálnak a zérushoz a Kárpát-medencében :SS

Előzmény: Józsi-bá (675)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 675

Elképzelhető, mert a víruskoncentráció megoszlása a fertőzött fán belül nem egyenletes, de még helyileg is folyamatosan változik.
Van a Jojo-nak valamilyen belső "parancsa", mert a Neumüller ilyen esetben   "programozott sejthalál"-ról beszél, ami ott következik be pl., amikor egy PPV fertőzött szilvafa koronájára oltjuk a Jojot. Az egész alatta lévő fa vírusos, mégis az azon kifejlődő Jojo vessző nem lesz az, viszont néhány hét után, már vesszős állapotában egyszercsak úgy "dönt", hogy leszárad, a ferőzött szilvafáról lelökődik.
/..és még más meg nem értett viselkedése is van a Jojo-nak./

Számunkra meg az a fontos, hogy a szilva finom legyen és problémamentes.

Előzmény: Ali-bá (672)
Ali-bá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 674

Hogy mitől függ azt nem tudom (kérdezd az atkákat), de nagyon jó, hatékony permetszerek vannak az atkák ellen. Nem lehet nagy gond megvédeni.

Előzmény: Lactarius Curtis (673)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.09.13 0 0 673

...és Ali bá, az mit jelent gyakorlatban, hogy szilvaatkára "rendkívül érzékeny" (a Jojo)? Ez mitől függ az egyes szilvafajták esetében és mivel lehet megelőzni?

Előzmény: Ali-bá (672)
Ali-bá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 672

Valószínű, hogy bizonyos víruskoncentráció kell a jojónak, hogy elszáradjon, addig él, 'virul'.

Előzmény: Józsi-bá (671)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 671

Szervusz Csiki 74!

A 645. hozzászólásban ismertettem egy módszert, amivel elkülöníthetjük egymástól az egészséges és a Sharka vírus által megfertőzött szilvafáinkat. Az eljárásban a Jojo vessző csak mint vírust kimutató segédeszköz szerepel.

Leegyszerűsítve: a ráoltott Jojo vessző elhatárolja magát a fertőzött szilvafán és önpusztító módon leszárad arról. - Nagy kérdés, hogy addig is hogyan tudott ott, akár több arasznyira kifejlődni..

Flanell Creative Commons License 2012.09.09 0 0 670

Egy hét alatt a padláson igazi aszaltszilva-kinézetű lett. Érdekes módon puha, nem rágós, mint a "rendes" aszalvány, és zamatos szilvaízű, nem karamelles, mint a hővel aszalt. Na de fent hagytam még a maradékot, szerintem változni fog minden tekintetben, ha tovább szárad.

Előzmény: Flanell (663)
r.inszki Creative Commons License 2012.09.09 0 0 669

Sziasztok, ringlófajtákról szeretnék kérdezni, vannak e késői ringlófajták? A Valorról mit lehet tudni? Esetleg vkinek van ez a fajta? A Mirabelláknak mi köze van a ringlókhoz? Ezek termelhetőek a mi éghajlatunkon is?

Ádi_batya Creative Commons License 2012.09.08 0 0 668

Köszi! :)
Jövőre megpróbálok beszerezni oltóvesszőt, mert a megkóstoltam, és igencsak tetszett! 

Előzmény: Rumanyi (667)
Rumanyi Creative Commons License 2012.09.05 0 0 667

Angeleno.

Előzmény: Ádi_batya (665)
gergerg Creative Commons License 2012.09.05 0 0 666

Ilyenem nekem is van, de hogy mi a neve.... Most már túlérett.

Előzmény: Flanell (663)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.09.05 0 0 665

Sziasztok!
A zöldségesnél ettem egy nagy kerek szilvát, ami szinte barackméretű volt és édes.
Állítása szerint valami olasz fajta. Szerintetek milyen fajta? 

Rumanyi Creative Commons License 2012.09.03 0 1 664

Például ilyet:

Ezt a Kollégám lelte fel Szendehelyen egy elhanygolt "bio" kertben. Ez az átlag méret, kb augusztus 20 körül ért. Nem sikerül beazonosítanunk.

Hogy mit érdemes ültetni?

Mi a cél? Étkezési gyümölcs, pálinka? Mennyi időt szán az ember a növényvédelemre? Otthon a kertbe, vagy kint a határba kerül? Mindenkinek magának kell megtalálnia az "igazit".

Meg lehet próbálni a sárga-kék-zöld (stb) ringlókat, különböző mirabellákat, japánszilvákat, ...

Kombifákba olthatsz többfélét is egy alanyba. Ide járnak sokan akik szívesen küldenek vesszőt szemzéshez, oltáshoz.

A saját munkád gyümölcse a legfinomabb!

Előzmény: r.inszki (660)
Flanell Creative Commons License 2012.09.03 0 0 663

Én is egy fajtára kérnék tippet.

A telexomszédnak volt néhány oltványa ebből, már csak 2 él egy kicsit, elvadult a telek legnagyobb része, csak kis részben művelem. Egyik fáról szemeztem egy nálam kihajtott szilvaalanyra vagy 8 éve. Nagy tévedésnek tartottam eddig, de idén valahogy ez lett a legfinomabb, mire teljesen beért. Kb. 10 cm átmérőjű a törzse, tavaly szépen fejlődött, de csak 3 kg körül termett, idén semmit nem nőtt, és 30 kg körül szedtem róla. Na de ezt úgy, hogy 3/4 méretnél nagyjából annyi termés volt, mint levél, csak akkor egy nagy vihar leverte a felét, és a maradék már ki tudott fejlődni. A hajtások semmit nem nőttek.

Szóval a szilva. Valamivel nagyobb, mint a Besztercei. (Az első két képen az alsó kicsi lehet akkora.) Szabálytalan formájú. Az első képen oldalt fexenek, a másodikon megpróbáltam élre állítani őket.

A második sorban egy átlagos méretű példányt mértem le.

Alapvetően a többség hamvas. 2 héttel ezelőtt szüreteltem, ezek csak a fa legtetején maradt, lerázott példányok.

Biztos, hogy nem Besztercei, mert az volt 5 méterrel odébb, és azon soha egy szem nem érett be a sharka miatt, ezt meg nem érdekli, a leveleken látszódik egy kicsit.

Most felvittem párat félbevágva a padlásra megnézni, megaszalódik-e magától, egy másik fajtánál már sikerült.

Flanell Creative Commons License 2012.09.03 0 0 662

A legkorábbi és elég jó, meg mutatós ringlóféle a Sermina. Az Althann porozza.

A President nekem is messze a legócskább ízű szilvám. 5 évből 4-ben a monília leszedi a termés 95 %-át. Most is, pedig már legalább egy hónapja nem volt eső. Ilyenkor már én sem járok ki gyakran, nem permetezem.

Előzmény: r.inszki (660)
szega Creative Commons License 2012.09.03 0 0 661

A természetben találtam egy szilvafát, aminek hamvaskék termése van, de nem annyira hosszúkás, mint a többi szilva, de nem is ringlószerűen gömbölyű. Valahol a kettő között. És kifejezetten kicsi a gyümölcs, apróbb ringló méretű. Ez vajon milyen fajta lehet? Kertek vannak a közelben, valami magonc? Az íze nagyon finom, édes.

r.inszki Creative Commons License 2012.08.31 0 0 660

Köszönöm a választ! Milyen szilvákat érdemes ületetni? Az új német nemesítésüeken kivül?

Nálam van Besztercei, Stanley, Debreceni muskotály, Nemtudom szilva, Althann ringló. Most ülettem Cac. lepotikát és Bluefret.  Csak náhány új fajtára gondoltam, 1-2 fára.

Előzmény: Rumanyi (658)
Rumanyi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 658

A Pesident igen kései és mire beérne a fele lehullik férgesen (mivel ilyenkor már nem permetezem). Egyébként jó nagyszemű, ha jól beérik még íze is van. Az érési idő meghosszabbítására elmegy, azt mondják vírusérzékeny, nálam eddig tünetmentes.

A Silvia nekem nem jött be. Viszonylag korai, de "szárz" a gyümölcshúsa. Az íze sem különösebben említésre méltó. Lekvárnak el tudom képzelni, de nálam hordóban végzi.

Előzmény: r.inszki (652)
alfi13 Creative Commons License 2012.08.28 0 0 657

Ma találtam egy érettnek tűnő hagantát. Szép sárga a husa lédús és nagyon jó íze van.

Előzmény: alfi13 (655)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.28 0 0 656

A presidentről írta egy társunk: " még a nevét is felejsd el" !

Előzmény: r.inszki (652)
alfi13 Creative Commons License 2012.08.26 0 0 655

Sajnos a fényképezőmet elfelejtettem kivini igy csak a telefonomal tudtam képeket csinálni.

Egyenlőre még nem teljessen érett ezért az ízéről majd később.

Előzmény: Deryan (653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!