Igen, a francia nyelvtana tényleg nehezebb, meg ugye a kiejtés, írás, olvasás része is nehezebb. Bevallom, mikor egy-két hete elkezdtem itthon önállóan tanulni, akkor az előzmények ellenére is kissé megrémültem első neki futásnak,
és meg is kérdeztem magamtól, hogy biztosan akarom én ezt?! :)
De hát többen is bátorítottak, meg mondták, hogy csak az első hetek lesznek nehezebbek, így az akarom mellett döntöttem! :)
Egyébként egy ismerősöm volt ott régebben légiós, és ő is azt mondta, hogy eleinte nehéz a nyelv, de egyébként könnyebb szerinte, mint pl. a német, csak semmikép se úgy akarjam meg tanulni, hogy a helyszínen, mer ő ugye úgy volt kénytelen és úgy vért izzadt vele!
Erdekes, én is probàlkoztam az angollal, de valahogy nem ràm szabtàk. A franciàval sokkal könnyebben elboldogultam, pedig a nyelvtana nehezebb. Ugyanakkor jobban kedvelem az angolok mentalitàsàt, mint a franciàkét. Szerintem az angolok nem àltalànositanak, nem szòlnak meg, nem adnak a külsôségekre annyit, mint a franciàk. Itt Fr.o-ban a ruha teszi az embert. Volt egy magyar ismerôsöm, aki a 80-as években, Pàrizsban dràga ékszer és ajàndék-boltokban elemelt dolgokbòl sok pénzt szedett össze. Meg lehet botrànkozni - s bàr én erre sosem lettem volna képes -, mégis csodàltam az illetôt. Olyan ügyes volt. Mindig elegànsan öltözködött, kifinomult modorral és néha angolos akcentussal adta elô magàt, amikor bement ezekbe a butikokba. Senki sem nézte ki belôle, hogy tolvaj. Természetesen semmi sem tart örökké, ùgy tudom, h néhàny év utàn sikerült a rendôrségnek elkapnia. :-(
Mivel nekem a kedvenc hobbim a történelem, öröm volt talàlkozni több nagy koponyàval, akiktôl (mint szemtanuktòl) tanulhattuk meg a történelmet. Sok tehetséges ember volt köztük. Pl. ez a Bodor nevû ember azzal szerzett kiegészitô keresetet, hogy vizsgàzni jàrt màsok helyett. Furcsànak tartom, hogy akkoriban még azt sem ellenôrizték le, h aki vizsgàzik, az igazàbòl kicsoda ? Olyan esetekrôl is meséltek, hogy egyeseknek talàlmànyaikat potom àron kellett eladniuk, hogy tùléljék a nyomort (a vàsàrlò meg meggazdagodott belôle). Sajnos ilyen a magyar emigràns sorsa. Sokan ismeretlenek maradnak. Mint pl. szerintem nem sokan tudjàk itt Fr.o-ban azt sem, hogy nemcsak Bill Gates talàlta föl a szàmitògépet, ketten voltak Simonyival. Otthon azòta màr jobban szàmon tartjàk a nagyvilàgban lévô magyar feltalàlòkat. Azt is a Duna tv-bôl kellett megtudnom, hogy egy magyar ember talàlta föl a marionett-et, madzagon ràngatott bàbukat, a mult szàzad elején. De mivel otthon senki sem értékelte, kijött Fr.o-ba és itt tett szert hirnévre. Aztàn az USA-ban meg màr Fr.orszàgot képviselte.
A franciàknak mindig meg volt az a jò szokàsa, hogy minden, hazàjàban meg nem értett mûvészt befogadtak és értékeltek. Jöttek is ide mûvészek a vilàg minden tàjàròl, s igy vàlt Fr.o. a mûvészetek hazàjàvà is....
Ezekrôl a kitiltàsokròl nem tudtam. Egyik baràtnôm még mindig visszajàr idônként (karàcsonyi vàsàrra), azota volt egy Ottò nevû atya, de az is elment). Nemrég volt Ilonka néni temetése (a neve mond valamit, de màr nem emlékszem rà).
Igen, jàrtam/ettem a Tokaj étteremben.
Volt egy magyar hentes is Pàrizsban, ott lehetett venni magyaros hentesàrut meg egyebeket. Azt hiszem ez megszûnt azota.
Az öregek nyugdijba mennek (talàn màr sokan meg is haltak közülük), ez az élet rendje.
Tizenkét év utàn mentem haza elôször. Erdekes az emberi lélek. Amig azt tudtam, hogy soha többé nem mehetek haza (mivel akkor még senkinek meg sem fordult a fejében, hogy a komm. rendszer egyszer megvàltozhat), beletörôdtem és nem is gondoltam rà. Azonban amikor lehetôvé vàlt hazamenni, minden évben szerettem volna, sôt végleg is. Ezek szerint sokan hazaköltöztek ?
Arrafelé még sosem jàrtam, de az A71 az màr nem is olyan messzire megy el Vichy-tôl és Moulins-tôl, ezek màr ismerôsebb helyek.
En is mindig Németorszàgon szoktam keresztül menni, ezt az utat ismerem, de miota itt lakom, gondoltam, hogy ki kéne probàlni Olaszo.felé. Viszont viszolygok az Alpok alagùtjaitòl. Az a lehetôség is lenne, hogy lemenni egészen délre a Mediterrànig és ùgy àt. De Olaszban még sosem voltam. Mindezek azonban most mellékesek, mert az autòm màr tùl öreg ahhoz, hogy ilyen hosszù ùtra elinduljak vele. Egyébként a lànyom tervezi a hazautazàst az idén, s ezùttal egyedül. A repülôvel az a baj, hogy elôször innen föl kell jutni Pàrizsig (TGV- több mint 100 €), vonat ugyanaz, s olyan dràga mint a repülô. Azért jött az ötletem, h jò lenne talàlni neki egy magyar autòst...
Indul valaki június 8-15 között Párizsból, vagy Normandiából haza kocsival? vagy tud ilyenről?? persze kivenném a részem az utiköltségből csak gondolom ez még mindig olcsóbb mint a repcsi vagy a busz :D az email címem : pecsibolcsesz1989@gmail.com
14 nem Charente-Maritime (az 17), hanem Calvados. En egyik megyében sem éltem, de szabadsàgot màr töltöttem arrafelé. Nekem akkor tetszett. Mit fogsz csinàlni azon a vidéken?
Sajnos nem a francia nyelv lesz az első nyelv, amit tanulok, de az biztos, hogy most már csak arra fókuszálok egy jó darabig.
Nem is értem magamat valahol, hogy már miért nem kedztem el korábban is, mármint ugye gyerekkori tanulmányaim mindegyek, de felnőtt fejjel miért nem kezdtem el korábban, mert alapjáraton is egy elemző típus vagyok, és mindig is érdekelt, meg tetszett is, független a felmenktől!
Egyébként orosszal / nem is értem, hogy miért nem érdekelt sosem! :) / kezdtem suliban, utána angollal bajlódtam éveken át. Az angolt 10 éves korom óta nyúzom, és középfoknál nem jutottam tovább...ráadásul inkább passzív tudásom van, mint aktív. Gondolom egyrészt nem túl nyerő módszerekkel tanítottak az iskolákban, másrészt meg nem igazán tudok angol fejjel gondolkodni, meg nem szeretek kirakózni sem és ugye az meg kirakós típusú nyelv!
Nem a te hibàd. Azért gondoltam, hogy a "mamàd" az anyukàdat jelenti, mert egyre sûrûbben hallom a magyar tv-ben, hogy amikor szinkronizàlnak egy fr. filmet, nem forditjàk le a "maman" szòt "anyura", miàltal egyre többen hasznàljàk otthon is az idegen mama szòt. Pedig Mo-n a "mama" a nagymamàt jelentette mindig.
Mellesleg a FILOSZ-ban, itt a forumon, az Alternativ elméletekben van egy topikom: "Edes magyar nyelvünk" a cime, melyet azért nyitottam, hogy a magyar nyelvvel kapcsolatos észrevételeket megvitassuk.
Egyetértek, hogy tisztelettel adòzol francia felmenôid irànt is, s ehhez hozzàtartozik, hogy megtanuld a nyelvet. Minél több nyelvet ismer az ember, annàl jobb. A te esetedben pedig természetes, h az elsô (a magyar utàn) a francia. :-)
:-) Hiero atya egy fura figura volt. Minden àron meg akarta keresztelni a gyerekeinket. Még azutàn is "üldözött" bennünket telefonon, amikor elköltöztünk Seine-et-Marne-ba. Nem birta megemészteni, hogy hitetlenek voltunk és semmiképpen sem akartuk egyszerû megszokàsbòl, meggyôzôdés nélkül kereszténnyé tenni gyermekeinket. Az apàcàkròl sem volt sokkal jobb véleményünk. Pl. egyszer a misének termében 3-4 éves Szörény fiunk hozzànyùlt egy csecse-becséhez (kultikus tàrgy ?), s az egyik apàca nagy mérgesen elpenderitette onnan a gyereket. Inkàbb ijesztô volt, mint bizalomkeltô. Fontosabb volt neki a tàrgy, mint egy kisgyerek.
Ha egy vallàs elzàrkozik a mindennapi élettôl, a valòsàgtòl - formàlissà vàlik, s màr nem tudja az emberek boldogsàgàt szolgàlni, teljesen fölöslegesé vàlik. Szvsz.
Mi is terveztük, h tovàbb megyünk USA-ba (fôleg, h mindkettônknek voltak rokonai kint), de végül is maradtunk. Talàn jobb is, mert késôbb kiderült (fôleg a rendszermòdositàs utàn, amikor lehetôvé vàlt hazamenni), hogy mennyire fontosak szàmunkra gyökereink, s innen még mindig könnyebb hazajutni. Bàr ez is relativ. Mert ha valakinek van sok pénze, a vilàg màsik végérôl is sûrûbben hazajàrhat repülôvel, ha viszont nincs még egy rendes autòja sem (mint most nekem), akkor a szomszédbòl sem tud hazautazni. :-(
Párom válasza: valószínűleg félreérthettél, mert nem kőfaragó vagyok, hanem stukkózom, és gipsszel dolgozok. Kőjavítással viszont foglalkozom. A Lakit, mint céget ismerem, de neki speciál nem dolgoztam, de ő is egyébként a reneszánsztól tanult. :)
Akkor még csak annyi kérdésem lenne, hogy ezaz 5-6e keresetileg Párizsra is vonatkozik? :)
Illetve, ha kijutunk, akkor ott hogy álljak neki keresgélni, mert gondolom csak úgy utcáról betévedve nem igen fognak velem törődni? Tehát ottani / itthon egyébként 16 éve vagyok a szakmában / totál kezdőként, hogy tudok munkát találni ebben a szakmában?
Mert ugye ajánlásom nem hiszem, hogy lesz, hiába vannak a rokonok...!
Villeneuve-sur-Lot-ban lakunk, Lot-et-Garonne (dép. 47) megyében, félùton Bordeaux és Toulouse között. Innét Cahors felé, majd az A20-on, Brive-tôl az A89-en, majd az A71-en megyünk. Ezutàn van a nationalos szakasz az A6-ig. Altalàban Németo. felé megyek, Svàjcot probàltam, de lassù volt. Sajna augusztusban nem megyek Magyarorszàgra, csak jùnius végén, jùlius elején.
Na akkor Hiero atya is ismerosnek tunhet.A rue Montmartre-on gyakorlatilag
egész 82-ben laktam egy magyar fiukbol àllo csapattal.Szentendrérol, Felszab. téri
hippik, VII. Ker. sràcok. Ha nem irtam vagy 50 OPFRA kérelmet akkor, semmi. Az utca nagyon hosszu én a nagyboulvard (igy magyarosan) tulodalàn a Pigalle
felé laktam, a Palace-tol 50 méterre;ott is volt minden, utolag màr szinte hihetetlen.
Nagyon sok magyar jàrt oda, persze foleg fiatalok.Ezeknek a nagy része mint irtam
az USA-ba Kanadàba és Ausztràliàba kivàndorlt.Maradt egy mag P.-ban is, akiknek a 75%
a 90-es évek kozepén hazatelepult.Te nem voltàl semmilyen ami. irodàban lejelentkezve
Hàt ez nagyon érdekes! hogy az anyukàd francia szàrmazàsù és ô ment Mo-ra férjhez ? S te otthon születtél, de nem tanultad meg a fr. nyelvet anyanyelvi szinten ? Ilyen is van ? Mert én még csak a forditottjàval talàlkoztam. Magyar nôknek francia férjük pl. nem engedi meg, hogy magyarul is beszéljenek a gyerekükkel. A te esetedben hogy volt ez ?
Mindenkitôl elnézést, hogy engem nem annyira az anyagi, hétköznapi témàk érdekelnek...
En az utca alsò végén laktam. Egy magyar ember (azt hiszem Bodor volt a neve) adta ki nekünk a padlàs szobàjàt, nem tul dràgàn. Vagyis ez ugy nézett ki, hogy több kisebb studiot csinàltak, de egy közös folyosò és WC volt. A falak "papirbòl" voltak, minden àthallatszott...
Az egyik szomszédunk egy öregasszony volt, akirôl mindenki tudta, hogy fiatal koràban bordélyban élt. Különben jòindultù, szimpa volt.
Igen, jòl emlékszel. Ide lehet jönni Pàrizsbòl az A6-en (ami a dràgàbb) és a màsik oldalròl az A77-en Nevers irànyàba, majd pedig nationale utakon. Te honnan jössz errefelé Mo-ra ? En utoljàra Mulhouse-nàl hagytam el az orszàgot, Pàrizsbòl viszont Strasbourg felé szoktunk menni.
Apropò! Nem mentek véletlenül az idén haza augusztusban kocsival ?
Jaaa, làtod, az utca nevét màr elfelejtettem. Ezen a szörnyû helyen ismerkedtem meg késôbbi férjemmel. :-)))
Persze megint tùlzok, mert arra jò volt ez a hely (a Missziò), hogy a magyarok összejöjjenek vasàrnaponként (akit érdekelt a misére; mi àltalàban csak a végére érkeztünk..., majd volt magyaros ebéd; az ünnepeket is megtarthattuk, mint az oktober 23-at, ami otthon még tilos volt akkor. Hàrom nemzedék magyarjai talàlkozhattak itt. A II.v.hàborùs veterànok (Magyar Harcosok Bajtàrsi Közössége - Szén Jòzsi bàcsira még jòl emlékszem); meg néha làttuk Sujànszkyt is, akit azòta a hazai közönség is megismerhetett (gyengébbek kedvéért: ô 56-os volt). Sok mindent tanultunk tôlük a történelemrôl.
Ajaj az offpra ! Micsoda egy sòhivatal volt az is. Az kapta meg a fr. menedékjogot, aki a legjobb hazugsàgot talàlta ki. :-)))
Igen azt tudom, hogy más termékek vannak, de leginkább azért, mert itthon már volt szerencsém hasonló jellegű pékségben dolgozni, tehát ott is francia és olasz pék árut gyártottak leginkább.
A lefokozás engem annyira nem zavar, csak ez mit takarhat bérileg?
Tehát ugye én leginkább attól aggódom, hogy két keresetből megtudunk-e kinn élni és ugye úgy, hogy nem nyomorogva, tehát épp hogy kijőve, mert ha viszont kezdetben így lenne, akkor nem biztos, hogy van értelme dobbantani.
Ugye nyílván az a cél, hogy félre is tudjunk tenni stb. Persze azt is gondolom, hogy ott sincsen kolbászból a kerítés, de remélem értesz?! :)
Ami még érdekelne, hogy írtad, hogy "ottani diploma"! Nade én is és párom is ezekben a szakmákban szakmunkás végzettségűek vagyunk, vagy az kinn ugyanazt jelentené? :)