Sziasztok! Régóta olvasgatom már ezt a lapot, de csak most jelentkeztem be először. Itt egy hír Masutoo-ról, a Sumo Fan Magazine cikkéből, aug. 3. "... So, a sweaty 45 minute walk later, I arrived at Azumazeki-beya to find all the Chiganoura guys there…… well all, that is, except for one…… bet you will never guess who. Yes, I was informed by Tochinoyama (see heya peek last issue), Masutoo had gone somewhere to sort out something with his passport. ...." :)
NU- debütálást jelent egy bizonyos osztályan vagy csoportban pl. Aminishiki életében először sanyaku míg Kakuryu a makuchiban debütál. Az AU az ugyanez csak nem debütálás hanem visszatérés. A DN visszaesést jelent.
A másik oldalról nézve: a többség még mindig japán. (Kivéve a yokozuna rangot. Bár ott is csak éppenhogy. Kaio egy kis szerencsével rég yokozuna lehetne, de akár a másik két öreg ozeki is). A 21. században, a globalizáció közepén ez nem semmi. Nézzük meg, mondjuk hány angol van a tenisz TOP 10-ben.
Most olvastam, hogy Kaio "hazai pályán" ismét megkísérli megtartani ozeki rangját. Tavaly ilyenkor is pont ebben a helyzetben volt, és a Kyushu bashon 10-5-tel zárt. Remélem most is sikerül neki. Hajrá Kaio!
Azt hiszem, hogy az alacsonyabb osztályú versenyzőknek is van valamilyen juttatása. A heyák meg gondolom jórészt szponzori pénzekből élnek, bár ebben nem vagyok járatos.
Marhára kíváncsi vagyok, hogy Goeido beváltja a reményeket, amelyet a japánok fűznek hozzá. Azt olvastam több helyen, hogy a japánok szerint minimum ozeki rangig viszi. Az eddigi 52-18-as mutató nem rossz, de hogy szekitoriként mire lesz képes?