Miert pont nekem? Eddig se hivatkoztam a tudomanyra, inkabb spiritualisan kozelitettem meg a temat (fel is adtad a valaszolgatast), a vegetarianizmushoz meg keves koze van Hamvas irasanak, es gyanitom maganak Hamvasnak is...
A norvegok is eszik:) Egyebkent tenyleg furcsa, mert ez egy eszaki hal, de a portugalok nagyon regota folhajoznak az eszaki vizekre bacalhau-t halaszni.
Egyebkent vannak mas nagyon finom halak is, nekem pl nem a bacalhau a kedvencem, hanem inkabb a carapau vagy a cherne, amiknek meg a magyar nevet se tudom:) Bacalhau-bol keszul nehany fogas, ami annyira nem jon be, de van nehany egeszen kivalo.
Ezt tudom, de en inkabb mas utat valasztok, amin orom, harmonia es boldogsag van. Nem vagyok ezzel se hatranyban, es legalabb elvezettel is tudom tenni a dolgaimat.
Nagyapám sajnos hentes volt, és láttam sok dolgot, mi hogy megy, a dolgok pedig a következőképpen néznek ki:
A főmufti hentes a tanonc kezébe nyomja a kést, és mondja neki: "na fiam, szúrd le bátran azt a dögöt". A tanoncnak nem fog menni elsőre, mert belső hangja mondja neki, hogy tökéletesen természetellenes dolog az, amire készül. Látja a főmufti a tanoncon, hogy nem megy neki könnyen. Erre mondja neki: "na fiam, itt van egy feles, nyomd le gyorsan, meglásd, jobban leszel tőle". A tanonc nehezen letolja, és kezd kábulni a tudata. Már csökken a félelem, mivel tudatmódosító szesz kezd hatni. De még mindig nem megy olyan könnyen az a gyilkosság. Erre a főmufti: "ejh fiam, ejh, kemény legyél nekem, na itt van még egy feles, gyorsan öblögess vele még egyet." A tanonc letolja a másik felest is, amitől még kábultabb lesz. Ekkor már megyeget neki az ölés, nehezn, de eljut a gyilkosságig. A szemeiben zűrzavar, irreverzibilis léthazugság jelenik meg, ami mindennek nevezhető, csak őszinte és tiszta tekintetnek nem. Később minden egyes ilyen alkalomnál valamit elveszít önmagából a tanonc, mégpedig a gyermeki ártatlanságát, a tisztaságát, és egyre súlyosabban befedi tudatát a korrumpálódottság karmikus ténye.
Újabb idézetek Hamvas Bélától, a Németség című esszéből (Patmosz I.), Hecsének, mert korábban szó volt a manipulációról és egyéb világhatalmi korrupciókról, s ajánlottam Hamvast ezzel kapcsolatban:
"A tudomány léthazugsága három tételen nyugszik:
1. Hírdeti, hogy ereje igazságában van, holott ez az erő nem az igazságé, hanem egy magasrendű organizáltságé.
2. Hírdeti, hogy objektív, vagyis megismerését a tárgyi hűség jellemzi, holott személytelenül indifferens, egzisztenciátlan és antihumánus.
3. Hírdeti, hogy részrehajlás mentes értelemmel az igazságot keresi, holott fiktív konstrukciókkal világhatalmi rendszereknek bázist nyújt.
Egy rendszerben nem a kijelentések tényleges igazságtartama a döntő, hanem, hogy a kijelentés az organizációban miképpen építhető be, vagyis, hogy az organizációt tökéletesebbé teszi, vagy sem. Egy kijelentés az abszolút igazságot is kimondhatja, de ha a rendszerbe nem illeszthető be, semmit sem jelent. És a rendszer valóságbázisa minél szűkebb, igazságbefogadó képessége annál csekélyebb."
Ezekre fel voltam készülve, és szívesen vállalnám a nyűgöt.:( Mindegy, elvileg van olasz és horvát változata is, lehet, hogy nem kell Portugáliáig menni, ha meg akarom kóstolni.
A lemondás azért lemondás, mert nem ragaszkodás. Az a jó, ha eljut az ember arra a szintre, amikor már ételekhez sem ragaszkodik. Panatdzsali valahogy úgy fogalmaz, hogy evés közben is helyes test-tartás, nem az ízre figyelni, és az asztalunkon lévő táplálékról mindig jusson eszünkbe, hogy az milyen kemény munka és szenvedés, fáradalmak árán van ott. Az evés ne élvezet legyen, hanem funkcióbetöltés, és ne a nyelv irányítson minket, hanem a szükség, az is csak mértékletesen, jól megrágva, hosszan időzve :o)
Ha vmit enyhit a fajdalmadon, elarulom, hogy rohadt maceras bacalhau-val dolgozni, mert sozottan lehet kapni, amit aztan eloszor 1-2 napig vizben aztatsz, hogy kimenjen belole a sok so (cserelgetve a vizet), es csak utana allhatsz neki feldolgozni, ami szinten nem teljesen egyszeru. De megeri, nagyon sok finomsagot ettem belole arrafele:)
Valoban minden rezges, de nem vagy koteles atvenni a rezgest es "rossz" karmat megelned. Ebbol a logikabol azt is le lehet vezetni, hogy a megatkozas is mukodik.
Azt is sok helyen olvashatod, hogy a lemondas onmagaban nem vezet kozelebb a felebredeshez, es nem is szukseges. A felebredes egy dontes, amit barmikor meghozhatsz. Egyebkent meg a hinduk se mind vegetarianusok. Es igen, a Tizparancsolatban is ott van a ne olj parancs, de allataldozatok is vannak, igy nehez belemagyarazni, hogy nemcsak emberre vonatkozik.
Sokan tartják magukat úgy spirituális embernek, hogy közben alapvető szakrális Isteni törvényeket szegnek meg, kedvükre-kényükre csak olyan dolgokat ragadnak ki a szentírásokból, amelyek egojuk céljait szolgálják. Azonban ez sokkal inkább egy nagy spirituális kotyvasz, semmint valódi spirituális önmegvalósítás.
Igen, vannak ilyenek. Vigyazz, nehogy veled is ez tortenjen...