Egyre több új digitális tükörreflexes fényképezőgép rendelkezik videó rögzítés lehetőségével. Egyre több, eddig leginkább fotókat készítő kezdők/amatőrök/profik kóstolhatnak bele a videó/film/klip készítés világába. Ráadásul nem is rossz minőségben. A kompakt videokamerák és fényképezőgépek érzékelőjénél jóval nagyobb képalkotó szenzorral rendelkező DSLR-ek objektívjei is cserélhetőek, s ez kiterjeszti a lehetőségeket, s szabad utat enged a kreativitásnak is. Természetesen vannak korlátok is, de ha ezeket felismerjük, igen látványos vizuális élményt lehet "varázsolni" ezen fényképezőgépekből.
Eddig még nem született olyan topic, melyben a DSLR-ek videó funkcióival kapcsolatos kérdések és válaszok, tippek és trükkök, korlátok és problémák márkafüggetlenül megvitathatók lennének. Az egyes tipusok topic-jaiban időnként felmerülnek kérdések a videó funkcióval kapcsolatban, de aztán el is vész néha a hozzászólások között.
Legyen ez a leírás meghívó amatőrnek/profinak, vásárlás előtt állónak vagy pusztán a téma iránt érdeklődőnek.
Mit értesz az alatt, hogy nem játsza le a mov formátumot? Vegas az szerkesztő progi,nem lejárszó... Melyik verziót használod? Régit (6,7,8?), vagy az újat?
Most kezdtem el ismerkedni a Sony Vegas programmal. Ami a problémám, hogy a mov formátumot nem játsza le képileg, csak a hangot. A quicktime egyébként fel van telepítve a gépre.
Ne vedd sertesnek, de szerintem nem vagy tisztaban. ;) A CCD merete bizonyos ertelemben lenyegtelen az altalanos minoseg szempontjabol. Ez persze egy nagyon eros sarkitas, de a kis CCD a kovetkezokkel jar illetve jarhat egyutt:
- ami biztos, az a nagy melysegelesseg. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy kvazi minden eles a kepen; a filmekben hasznalt illetve ezen DSLR szaktopikhoz tartozo átfókuszálós/hátteret elmosós játék kevésbé vagy nehezen (pl. adapterekkel) megvalósítható.
- ami valószínű: nagy zaj rossz fényviszonyoknál. Nagyobb CCD-vel altalaban kevesebb zaj jár. A zaj egyébként utólag sok esetben igen jól szűrhető.
A te fenykepezos-videos tapasztalatod azert rossz, mert valoszinuleg alacsony felbontasban vette fel az adott gép a videót, valami otvar vacak codec-kel.
Továbbá lehet "gagyi" az állókép, ha az adott kamera félképeket rögzít, nem teljes képet. Ennek van persze előnye is bizonyos felhasználásoknál, de nem véletlen, hogy profibb kameráknál szabadon tudsz váltani a rögzítés módjai között.
Oldalt helyből nem tudok, de a Google bizonyosan talál. Angol nyelven mindenképp.
Köszönöm. Nem akarok szemtelennek tűnni az offolással, de én nem találtam azt a bizonyos "szaktopikot". help please!
/ Egyébként az alapfogalmakat értem -elméletben. A gondom az, hogy a különböző videózási helyzetekben ezeknek milyen gyakorlati jelentőségük van? Pl: ha kis felbontású CCD-s gépel készült filmet megállítok, akkor olyan gagyi lesz az állókép, mint, ha fényképezőgéppel csináltam volna kis felbontásban? Az elmélet alapján ez tűnik logikusnak, de akkor miért élvezhető mozgóképként? / De azért szívesen mélyíteném az ismereteimet alapfogalom ügyben is, ha lenne például a pixinfo-hoz hasonló oldal videózáshoz is. Van ilyen valahol?
Nem ezt a topicot kerested szerintem, itt a DSLR fenykepezokkel valo videozasrol folyik a beszelgetes.
Ettol fuggetlenul: Erdemes lenne utananezned az alapoknak a neten. Jelen pillanatban videos fronton a maximalis "otthoni" felontas a full HD, ami 1920 x 1080 pixelt jelent. Ezt a par szazezer forintos HD kamerak is tudjak. Neked nem a megapixel szamit a konnyebb erthetoseg kedveert, hanem a felbontas, illetva az, hogy az adott felbontast progressziv ("egesz kep") vagy interlaced ("fel kep") modban tudja. Hazi feladathoz szerintem egy par tizezer forintos memoriakartyas kamera is megteheti, ami a szabvany PAL felbontast tudja, de te tudod, milyen koltsegvetesbol kell gazdalkodnod.
Az optikai zoom egy "nesze semmi , fogd meg jol ertek", mert nem az atfogas a fontos, hanem hogy atszamolva honnan indul es hol er veget. Altalaban veve jellemzoen nincs "normalis" nagylatoszoged a dedikalt videokamerakon.
Eszkozt az adott celra veszel; nezz utana, hogy mit kell vele csinalnod es aztan keress hozzaillo kamerat; a szaktopikban biztosan segitenek, ha mar vannak konkret szempontjaid.
(Remélem jó topic-ba írok, ha mégsem, elnézést érte).
Új videó kamerát szeretnék vásárolni. Sajnos semmit nem tudok azokról a műszaki paraméterekről, melyeket érdemes figyelni, összehasonlítani (azért a fotós alapfogalmak megvannak).
Cél lenne, hogy 2-5 évig ellegyek vele. Hogy most konkrétan mire szeretném használni? Részt veszek egy tanfolyamon, ahol elektronikus videós házi feladatokat is be kell majd küldeni. Ott azt mondták, hogy senkit sem akarnak költségekbe verni és elfogadják a mobillal készített anyagokat is, de ha már csinálom, kevesebb kompromisszummal szeretném tenni.
Az egyik dolog, amin meglepődtem a felbontás: több eszköz esetén 0,8 megapixel körüli ez az érték. A fényképezőgépeknél ez használhatatlanul kevés (már 10-15 felett járunk). Nem értem, hogy hogyan lesz így jó (elfogadható) minőségű a felvétel.
A másik –szerintem fontos- paraméter az optikai zoom. Örömmel láttam, hogy vannak akár 20x feletti megoldások is, de amikor kiderült, hogy ez kb 1,8mm – 35mm –t jelent, akkor megint elbizonytalanodtam. A fotózásnál 20 körüli érték már elég nagy látószöget jelent, hogy lehet, hogy a videóknál ez nem így van? (ennyire eltérő lenne a CCD mérete?). Én a 20x –os nál számítottam némileg nagyobb „közelíthetőségre”, persze nyilván nehezebb kitartani kézből ezeket a pár dekás cuccokat remegés nélkül, de ezzel együtt sem értem.
Csak egy örömhír az 550D tulajoknak, van már Magic Lantern okos firmware az 550D-re is: http://magiclantern.wikia.com/wiki/550D Kipróbáltam a bétát, megy szépen, preparált SD kártyával.
550D TOPICBAN Porcogós ezt írta a picture style-ról:
Movie módban külön hozzá kell rendelni a user def picture style-hoz a feltöltött stílust. Szóval ha már sikerült P módban feltölteni a kiválasztott stylet, akkor menjünk movie módba: MENU > állókép2 fül > picture style (Képsítlus) > SET > kiválasztod valamelyik user defet > DISP > picture style (Képsítlus) > SET > fel le nyíllal kiválasztod a már feltöltött stílust.
Játszogattam ezzel a picture style-al. Letöltöttem a film szerinti pl a Marvels Cine elnevezésűt. 550 D-m van film funkcióba nem tudtam feltölteni, kép funkcióba igen. Ha a kontraszt telítettség stb. beállításokat manuálisan beállítom, vajon ha ugyanazt a képi világot kapom? vagy hogyan lehet ezeket az egyedi stílusokat film állásban feltölteni?
Szétszedtem, megolajoztam és sokkal jobb nem lett. Kiszedtem a kis golyót a blende gyűrű alól, hogy ne recsegjen amikor blendézek. A blende beugrasztót egyelőre nem bírom visszaépíteni:(
Nem lehetne rajta valahogy segíteni? Ha csepegtetnék alá egy minimális varrógépolajat az egyből befolyna a lencsék közé? Ebben a formában elég használhatatlan!
Nekem Sears (Mamiya) 55/1.4-em van, annak is elég csillapítottan (nem szorulva, nem nehezen, de erő kell a mozdításához, s nem hirtelen indul, hanem, mintha sűrű olajban úszna, olyan érzés) mozog az élességállító gyűrűje, s nagyon hosszú úton.
A helios 58mm-esem az marhára szorul. No meg igen hosszú úton jár az élesség. A rajza és a képe gyönyörű még nyitott rekesznél is. Viszont az élességállítás szopóka vele.
Használ itt valaki m42-es optikákat videózáshoz? Kéne pár tipp, milyeneket kutassak fel, amiknek használható a focusringje, stb. Fix fényerősök érdekelnének, zoom is jöhet.