Nálam az olajfa egyelőre perifériás növény,ezért inkább csak mint jövőbeli projectel foglalkozom vele.Egy ismerősömnek van olyan magonca,ami az összes elvetett magoncán túltett fagytűrésben.Ki van neki már jópár éve ültetve,és védelem nélkül áttelel.Azthiszem majd abból fogok vásárolni tőle,merthogy az illetőnek faiskolája van,és szaporít mindent,amiből van anyatöve.Remélem majd ebből a növényből is lesz neki eladó előbb vagy utóbb,és akkor nem kell cserépben tartanom olajfát.
Az olajbogyesz amikor már ehetővé van téva :-))) áztatva minden jóban akkor szerintem elvesztette csiraképességét.
Én szedtem kinti eredeti tiszta bogyót abból magot, meg fa alol magot, de egysem hajtott ki. Szerintem van trükkje de én nem próbálkoztam sokáig :.-)))
De ha kell görögből küldetek postán itt van hamar....
aranyos vagy, köszi ismerem ezt a veszélyforrást. Amikor a kenderpálmákkel kezdtem 25 éve :-) akkor rájöttem hogy a januári napsutéses napok utáni hideg éjjel mire képeds... bár a pálmámat a gomba vitte el nem a hideg. 05 méteres vlolt amikor kiraktam és 2 felett volt amikor elvitte a gomba..., a fránya valagomba :-)))
Annyit akarok még a takaráshoz hozzáfűzni, hogy ha januárban vagy február elején a hőmérséklet tartóssan 10 fok körül van akkor a takarást megbonthatod nehogy bellül felmelegedjen és beinduljon a nedvkeringése....
Próbáltam sokszor. Nem sikerült. De azért te is megpróbálhatod....Annyit tudok segíteni, hogy vakard le róla a húst, áztasd 20%-os mésztejben kb fél órát kevergetés mellett. Utánna most le valami gombaölővel (pl.:manko)és rakd a hűtőbe májusig
Ha már május van akkor áztasd 20 napig vízben amit folyamatossan cserélsz 3 naponta. Utánna steril homokban kicsíráztatod.
De ha tudsz venni magot akkor lehet, hogy ezt az egészet elfelejtheted:)
Véletlenül olyan olajbogyót vettem nemrég halhoz,amiben benne vannak a magok.Próbált már esetleg valaki ilyen magból csíráztatni ? Érdemes megpróbálni,vagy felesleges ?
Egy nagyon fontos dologról nem irtam a kiültettet növényeknél. Ez pedig a műtrágyázás. A kiültetett olajfáknak nagyon fontos az őszi káliumos trágyázás. Ellenállóbb lesz és erősítí a szöveteket. Maga az olajfa is kálium igényes. Ezért kettő műtrágyát fogok kiemelni. Az általános NPK 15-15-15 és a 'Lubofos 12' (NPK 0-12-20). Ez egy olcsó (10 kg 1400 ft) műtrágya ami csak foszfort és káliumot (meg egy csomó fontos nyomelemet) tartalmaz. Nitrátot nem. Ez azért is fontos mert ősszel tilos erős nitrát tartalmú műtrágyát használni. Csak csökkentettet szabad pl: NPK 3-10-20. Ugye a nitráttól hajt mint a gomba a Káliumtól és társaitól erősődik és megfásodik. Ha én ősszel a nitráttal hajtásra kényszerítem akkor nem erősödik és nem fásul be amíg be nem áll a fagy (ugyan ez vonatkozik az őszi metszésre is magyarul: összel nem metszünk).
Mikor kiültetek egy fát tavaszal akkor nagyobb gödröt ások mint maga a földlabda. Mielött beraknám a földlabdát már akkor keverek "lubofos 12"-t a földhhöz (ez a cserép méretétől függ de kb fél marékkal). Mikor a földlabdát berakom érdemes megvakarni az oldalát, hogy a gyökerek kifele nézzenek. Mikor betemetem akkor is keverem be a földbe a lubofost. Még kb beszórok fél vagy egy marékkal, hogy a föld kálium és foszfor dús legyen.
A következő műtrágyázás augusztus elejétől szintén lubofos-sal és ettől kezdve minden évben augusztus eletétől lubofos.
Az általános műtrágyát (NPK 15-15-15) csak pár év elteltével lehet elkezdeni és azt is csak februárban.
Azért a fagyal mert ugye az bárhol beszerezhető....Én magam az utcárol szedem. Több száz magányos fagyalbokor vár reám. De megmondom, hogy (igy beleraktátok a fülembe..:)...) ki fogom próbálni a kőris és az olajfagyalt is.
Ha küldesz a mail címemre jó minőségű képet (amire rá tudok nagyítani) a leveleiről az ágairól a törzséről akkor talán tudok rá mondani valamit....fontos még az hogy virágzott-e már és volt-e rajta valami.
De egyébként ha az ikeában vetted akkor tudok talán segíteni valamit... Van egy német fickó aki szintén olajfákkal próbálkozik..Több kevessebb sikerrel..Ő is kiprobált egy olyat, hogy vett egyet az ikeában és kiültette (a hibridek mellé.:)...). Naplót is vezetett. Gondolom a német ikeában is ugyan az van mint a magyarban. Nem hiszem hogy különbözö helyről szerzik be a szajrét...
Bocsika, hogy eltüntem 1 napra csak nálam pörög a karácsony..:)
A kőrisre meg lehet próbálni.... megmondom ősszintén, hogy a kőrissel nem foglalkoztam....
A másik az oltás ideje.....tél végén februárban, márciusban
Csak magamnak szaporítok. Talán később ez máshogy lesz..:) Egyébként nem ez az eredeti formája az olajfa szaporításnak hanem a dugványozás. Vannak könnyen gyökeresedő fajták és vannak nehezen gyökeresedők. Van talán egy sokkal egyszerűbb (házilag elkészithető::)) formája is de ez majd csak nyáron derül ki.....ezt a verziót csak azért irtam le, hogy a 'cipressino'-t fagyal alanyon szerencsésebb lenne tartani (de ez majd 2 év mulva kiderül:)...
Az oltással kapcsolatban a fagyalról vágd le egy éles szikével a rügyeket. Én egy borotvapengével csinálom a szemzést és keresztben félbevágott (kb 7 cm) teflonszallaggal kötözöm össze.
Egyébként az olajfalevél teát én is iszom mert a szaporítás miatt egy csomó menne a kukába én meg sajnálom kidobni.... Radiátoron vagy a napon megszáritom ( kb 10 nap mulva tök száraz) összetöröm és egy fémdobozban tartom. Kicsit sokáig kell forrázni amíg szép szine lesz...De iható... Teaizű:)
Az összenövesztéssel kapcsolatban volt egy elméletem még a fügefákkal kapcsolatban hogy ezzel a módszerrel lehetne gyorsabban vastag törzset kialakítani csak ott lehet buktatója hogy az oltás helye mindíg fagy veszélyesebb. Viszont ennek ellenére fügével (mert azt sikerült sokat beszereznem) ki fogom próbálni és talán adaptálható a módszer olajfára is:)
Ez a dróttal megkötöm és kinyúl a fagyal óriási ezt nem tudtam:) A terebess szerint a kőrisfa is rokona akkor lehet arra is rá lehetne csapatni.
Már ki is találtam hogy lenyúlom a szomszédot egy jó combos fagyallal és kipróbálom én is ezt a módszert:)
Ilyen ráoltásos módszerrel próbálkoztam idén nyáron a vadcitromra akartam vadcitrom x narancs hibridet oltani de túl korán vettem le a kötést és kinyúlt a kis hibrid ág.
Visszatérve az olivára egy két hete kezdtem el olajfa levél kivontaot tolni. Külföldi oldalakon szenzációs dolgokat lehet róla olvasni és sok tanulmány is készült nem csak valami önjelölt diétaguru mondta. Elvileg a leveléből készült tea is tök jó csak azt olvastam hogy 10g-t kell leforrázni ami nem kevés mennyiség.
Megfogalmazom mégegyszer. Ha az olajfa fagyal gyökéren van akkor szerintem a gyökérzóna ellenállóbb a fagy ellen. Ha kemény fagy van akkor mindig a legfrissebb legfiatalabb részei fagynak le az olajfának. Tehát ha van nekem egy 4-cm átmérőjű törzsem ami már túl élt 2-3 telet az már többé kevésbé megmarad. Szerintem ha Fagyalon hagyom a 'cipit' akkor a gyökérzetre nem kell akkora energiát fordítania a fagy elleni 'küzdelemben' mint a saját gyökerére. De ez a saját teoriám.
A Fagyal nem fog kihajtani az olajfa alatt. De ha azt akarom hogy az olajfa saját gyökeret ereszen tehát nem akarom hogy fagyal gyökéren maradjon, akkor egy dróttal elkötöm az olivát (az oliva törzsére tekerek egy drótót) és mélyebre helyezem a földben hogy a drót kb 10 cm-rel a földfelszin alat legyen. A drót felett az olajfa megdagad és saját gyökeret ereszt. A fagyalnak meg kámpó-bászó....
Mellékelem ez a nagyon igényes képet hogy tudjátok miről van szó
igen.... értem mire gondolsz. Ha vaskos sz olajfa törzse akkor az már nem fog elfagyni... Ha eleinte kellőképpen véded akkor a törzse megmarad és ha elfagy akkor abból fog kihajtani. Az a helyzet hogy este visszajövök mert mennem kell a gyerekért a suliba...Utánna folytatom...
Gyökereztetem a fagyalt vizben. Mikor már szépen meggyökeresedett a gyökerét kis zacsiba rakom virágföldel. A kérgét levágom a fagyalnak és az olivának is és egy szigetelőszallaggal összeragasztom.
Fontos info: az fagyal közeli rokona az olajfának, de a fagyal MÉRGEZŐ. Ez nem azt jelenti hogy a fagyalra oltott oliva is mérgező lesz. A fagyalra oltott oliva az oliva lesz. Ha cipressinot oltasz rá akkor cipressino lesz rajta....csak fagyal gyökéren.
Ez tök jó de nem merülthet fel ez esetben az az eset hogy ha kiülteted és elfagy hogy az olajfa rész lefagy és utána gyökérről kihajt a fagyal? Mert ha nem oltott olajfát ültetsz ki és elfagy akkor gyökérről ugye az olajfa hajt újra.
Amúgy tök jó az 5let és fel is bátorodtam hogy kipróbáljam:)
Köszönöm a fagyalos tippet. Ki fogom próbálni. Volt egy aglangaoum de mire rájöttem hogy kukacos a földje már késő volt. Első körben tavasszal veszek 800Hufért egy pár cipressino-t mert olcsó és közel van az eladó:) Aztán 1-2 évig cserépben tartom ahogy javasoltad. Aztán kiültetem őket és takarom szalmával.
Ha horvátban járok akkor pedig fogok szerezni ottani fajtákat. A nyáron hoztam is egy pár ágat mondom majd jól meggyökereztetem de egyenlőre nem úgy néz ki hogy ez összejött.
Egyébként magról volna jó ültetni mert tapasztalatom szerint a magról klet növények sokkal lellenállóbbak és alkalmazkodó képesebbek. Csakhát az rengeteg idő mire megnő. Persze ha friss maghoz jutok tuti kipróbálom:)
Egyébként az olajfa levelének gyógyhatását ismeri valaki?