Minden a 2005 márciusában induló "A NAGY KÖNYV" program kapcsán: ötletek, vélemények, könyvajánlók és egyebek - amit akartok.
Könyvmolyok, tanárok, könyvtárosok, művelődésszervezők véleményét különös szeretettel várom.
Kérek mindenkit, hogy maradjunk politikamentesek, !
Indító hír:
http://www.kultura.hu/nkom/culture/literature/news/D999_news_59866.html
Nem szabotálom. Csupán nincs egyetlen kedvencem, hanem sok. Vagy választok mégis, aztán nem értek egyet magammal, vagy generálok tíz fiktív nevet és lakcímet. Ez jobb?
Azt hiszem, még akkor is, hogy ha csak 1-1re lehet szavazni és ez marhára nehezünkre esik, akkor is szavazni kell. hisz ez a lényeg. Sértődésből és mert mi többet nagyobbat szerettünk volna, nem kéne szabotálni.
Tegnap Presser ajánlotta Parti Nagytól a Hősöm terét, meg Döglégy úr Viantól a Venyigeszút (amit én láttam), de a http://terasz.hu irodalmi szekciójában fent van, hogy ki mindenki lesz, mivel.
Így kiderült, hogy Radnóti Sándor ajánlotta Chandlert.
Gesztivel egyet értek. Nekem is az Utas és holdvilág lesz a jelöltem a legjobb magyar regényre. A legjobb külfölire pedig Italo Calvino Ha egy téli éjszakán egy utazó-ja. Akármennyire is esélytelen. Ezeket egyértelműen ki tudom választani.
Most úgy tűnik a listáknál, hogy van 1 köztisztviselőnek 10+10, mint "kedves olvasónk listája". lehet, h felteszik bárkiét? ki kéne próbálni valamelyik mélcímükre.
10 1 perces videóját feltették, de ki is van írva, hogy pl. Esterházy - Joyce
http://www.anagykonyv.hu/?action=tv
Ez egy nagyon jó kezdeményezés, remélem a műsor lesz olyan jó, mint amilyenek az elvárásaim. :)
Korábban volt szó itt szülő-gyerek könyvekről, de nem láttam a Kisdarázs-t, sajnos nem emlékszem ki írta. Nagyon aranyos könyv volt elvált, apuka és lánya története.
Le sem merem írni, hogy az angol listáról csak kilencet olvastam, abból is 4 Rowling.
en is ismerem erintolegesen, nekem egesz masmilyen volt a benyomasom rola :)
de hagyjuk...
OFF vege
nekem azert "jo" ez az egyperces ajanlosdi, mert szembesulok vele, h me'g mennyi mindent el kellene olvasnom... akkor sem lenne eleg idom, ha nem dolgoznek es nem aludnek :(
Nem fogok szavazni, vagy csinálok minimum 10 emailcímet, mert ez így butaság. Ha aza oldalon lévő fontosemberek 10 magyar és 10 külföldi könyvet jelölhetnek meg, nekünk miért nem adatik ez meg?
Elég alaposan ismerem (Dance-rajongó voltam, azután F.O. és Sex Action-fan). Kedves fickó, de nagyon meggyőzően alakítja a tahó-imidzset.
jut eszembe, azt mesélték, tegnap Chandlert ajánlotta talán Mészöly Dezső
wordöt :) kopiztam :(
de hogy Gengszter Zoltán a Venyigeszú és planktont mondja, azon leesett az állam erőst. ez a ember olvas!! vagy olvasott, míg kicsi volt :(
Az a baj, hogy nemcsak 9 és 1/4 10-kor van, hanem valamikor később is, de arra már mindig késve érek oda. Volt: Dumas: Monte Ch, Nádastól - gondolom az Emlékiratok -, így hirtelen eszembe se jut a tegnapi, de a litera.hu oldalon van egy jó cikk, hogy kik miket fognak ezután ajánlani.
Egy napos gyurmázás után leszorítottam 10-10-re saját listát, ez nagyjából sorrend is nálam, bár az első 10-ben már naddon nehez, mint megtapasztalhatta mindenki.
Magyar regények
Temesi Ferenc: Por
Tallai Gábor: Árnyékőrző
Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából
Benedek István: Csineva
Ottlik Géza: Iskola a határon
Jókai Mór: A jövő század regénye
Bólya Péter: A veréb századik lépése
Márai Sándor: Szinbád hazamegy
Móra Ferenc: Aranykoporsó
Szathmári Sándor: Kazohinia
Külföldi regények
Boris Vian: Tajtékos napok
Thomas Mann: Doktor Faustus
Umberto Eco: A Foucault-inga
Albert Camus: Közöny
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Alessandro Baricco: Selyem
Arthur Koestler: Mint éjjeli tolvaj
Hermann Hesse: Az üveggyöngyjáték
Elie Wiesel: Az éjszaka
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Szerintem remek ötlet ez a musor, remélem, h lesz eredménye...Kíváncsi vagyok, hogy vajon tényleg bejön-e majd ez az országos mozgósítás a szavazásra. Én már szavaztam a honlapon, bár elég nehéz ketto könyvet kiválazstani.
Végül Molnár: Pál utcai fiúk / King: Atlantisz gyermekei mellett döntöttem.
Latta vk a tegnapelotti es a tegnapi egyperces ajanlot? Erdekelene, h milyen konyvek szerepeltek? (ha egyaltalan jol ertelmezem, h minden nap ajanlanak egy-egy konyvet...)
Bocsássa meg nekem a törzsközönség, szerzőket nem mindenhova írok, mert nem mind jut eszembe kapásból, időm meg nincs annyi, h. most utánnanézzek.
magyar ifi: Kököjszi és Bobojsza, Gergő és az álomfogók, Négyszögletű Kerekerdő, Benedek Elek mesék, Aranyember, Kincskereső kisködmön, Egri csillagok
külföldi ifi: Micimackó, A kis kerceg, Végtelen történet (!!!!!) - a kedvenc mesekönyvem :) ; Harry Potter sorozat, A Gyűrűk ura, Fecskék és fruskák és folytatásai, Verne és May sok-sok könyve
magyar felnőtt: Ottlik: Iskola a határon, Márai: A gyertyák csonkig égnek, Eszterházy: Harmonia Caelestis, Kosztolányi: Édes Anna, Mikszáth minden mennyiségben (ifihez is kerülhetne)
külföldi felnőtt: Umberto Eco mind a négy regénye (ő az abszolút kedvencem, mondjuk A Tegnap szigete csöppet gyengébb a többinél szvsz.), Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd és Éj anyánk, Goldvin: A legyek ura, Merle: Állati Elmék, Asimov életműve, a Dűne sorozat, Orwell: 1984, Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek De a két dobogós az inga mögött : Bulgakov: A Mester és Margarita és - sajnos sok éve kölcsönadtam, és a szerzőre már nem emlékszem - Pilátus testamentuma.
18 olyat találtam, amit én is szeretek, iszonyú sokat nem is ismerek :(( viszont a Ragyogás életem legrosszabb élménye, álmaimban se (főleg ott ne) jöjjön elő, pont az a fajta horror, amit a legrosszabbul viselek.