Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3205
Köszi az érdeklődést, egyik kollégám Bastei-át nézegettem, de nem adja el semmi pénzért, pedig azért tényleg adnék még 350-et is!
Közben egy régi ismerősömmel beszéltem, aki kb 10 éve elkezdett egy összeállítható bódét gyártani, sajnos idő és pénzhiányában abbamaradt..
Lehet Tőle fogom átvenni, de az olyan ám még GPS is megirigyelne..
Tudniillik azért összecsukható, mert ráfér egy kisebb hajó is, Horvát tengerparti nyaralásokra lett volna készítve a lakó.
Előzmény: Gruau (3204)
Gruau Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3204
Hogy állsz, a bódé beszerzéssel?
Előzmény: felborul (3203)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3203
Nem rajtam múlt..

Amúgy innentől: ON
Előzmény: Gruau (3202)
Gruau Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3202
AJJAJJJ!!!!!!!!!!
Má lasan a lakókocsi fórumból, jogászi illetve orvosi fórum lesz.
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3201
"Legközelebb te képviselsz engem a biróságon - ezért cserébe én meg megoperállak."

Amúgy ez nekem is teszett, ott a pont! :-)))
Előzmény: GPS (3198)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3200
Legközelebb te képviselsz engem a biróságon - ezért cserébe én meg megoperállak.
No ezt megnézném :-))
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3199
Az a különbség, hogy Téged a feleségem képviselne, engem meg Te operálnál!
De inkább ügyész lenne az ellenedfolyó büntetőeljárásban! ;-)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3198

Te sem vagy jobb semmivel, te is csak fülelsz innen-onnan.
Nincs egy órája, hogy azt mondtad, hogy a feleséged a jogász. Az enyém meg orvosnő.

Gyere, csináljunk egy bótot:

Legközelebb te képviselsz engem a biróságon - ezért cserébe én meg megoperállak. Na mit szólsz?

Csak ne legyen itt senki, akinek a felesége meg APEH-os, mert az majd kideríti, hogy mi burkolt szolgáltatás-csereberét végzünk itt...az áfa kikerülésével :-))))
.
Előzmény: felborul (3193)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3197
(Amúgy Tőled még nem olvastam hülyeségeket, szimpatikus vagy!) :-)
Előzmény: snbohóc (3195)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3196
"De szinte az összes modern kori jogrend azon alapul"

Nem szinte az összes, hanem a kettőből csak a kontinentális jogrendszerre volt hattással. A világ másik felére, az angolszász jogrendszerre meg SZINTE semmilyen hatással sem volt. :-)
Előzmény: snbohóc (3195)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3195
Közel sem az összes
nem a római jog tételes szabályait használjuk egy az egyben!

Állítottam én ilyet? :-)
Előzmény: felborul (3191)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3194
"...meg a napóleoni jogon...de nem baj."

KÖNYÖRGÖM FEJEZD BE!!!!!!!!!!!
Előzmény: GPS (3192)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3193
Na látod; ez a baj, egy-két dolgot hallasz innen-onnan, aztán azt hiszed értesz hozzá!

Elfogadom bocsánatkérésedet! ;-)
Előzmény: GPS (3190)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3192

...meg a napóleoni jogon...de nem baj.
.
Előzmény: snbohóc (3189)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3191
Közel sem az összes, mivel az angolszász jogrendszerhez nem sok köze volt!
Igen HATÁSSAL, nem a római jog tételes szabályait használjuk egy az egyben! :-)
Előzmény: snbohóc (3189)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3190

Dehogy menekülök - a faxom sem adta ki magát jogásznak...csak együtt laktam jogászokkal, azoktól hallottam ezt-azt.

Aztán meg vagy 20 évig orvosok közt éltem (a házasságom révén) - na onnan azért csak többet hallottam egy hangyányival. Néha okosságokat is ....de nem csak azt :-))))

Szóval nyugi, felborul kollega.

Köszönöm a törődést, téged nem vádol senki-semmivel - max viccelnek veled, de az sem vészes - így hát semmi akadálya annak, hogy legalább te ne fuss bele ilyen hibákba - mint tudatlan jómagam.
.
Előzmény: felborul (3188)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3189
Ötödik században volt utoljára hatályos a római jog!
De szinte az összes modern kori jogrend azon alapul :-)
Előzmény: felborul (3188)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3188
WAZZE mondd azt hogy ehhez nem értesz!!

"Hát valamikor nem így volt - legalábbis valami római jog szerint (ami eléggé bevált) - a foglaló fele, illetve a duplája volt a tét...attól függően, hogy melyik fél volt a hunyó."

2009-et ÍRUNK!!! Ötödik században volt utoljára hatályos a római jog!

Ebbe ne menjünk bele nagyon mert elmenekülsz szégyenedben! ;-)
Előzmény: GPS (3179)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3187

Hát igen. Hallottunk már olyan piacról vett autókról (és nem egy 100 éves bódéról) - hogy úgy vitték el a szerencsétlen vevőtől a szervek - hogy még ő örült, hogy nem fogták perbe orgazdaságért.

De tanuként még így is 40-szer felrángatták.
.
Előzmény: snbohóc (3185)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3186

Nekem már az utolsó pont is bőven elég - lett volna, ha arra kerül sor.
.
Előzmény: felborul (3181)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3185
Baj még akkor is lehet, de sokkal kisebb a kockázata.
Előzmény: GPS (3183)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3184
2. ponthoz
Előzmény: felborul (3182)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3183

Áhh, ki kellett volna fizessem a rákba - és el is hozzam.

Annyi volt a tét, hogy némi kis lóvé le volt kötve valami szir-szar kamatra....oszt azt nem akartam megbontani.

De valóban nem szabad ilyen bótokat kötni - hanem csak hoci-neszét, abból baj nem lehet.
.
Előzmény: snbohóc (3180)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3182
1.: ponthoz, hogy teljes választ kapj!

Ptk.232. § (1) A szerződéses kapcsolatokban – ha jogszabály kivételt nem tesz – kamat jár. Magánszemélyek egymás közti szerződési viszonyában kamat csak kikötés esetében jár.
Előzmény: felborul (3181)
felborul Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3181
Te miről beszélsz wazze???!!!!

1.:"Nézd: aki ő maga sem 1000 %-osan kóser, az ne álljon az órával a kezében egy kis ingyenpénz reményében - mert még a végén nagyon sokba kerülhet az a kis "illetéktelen nyereség"."

Erről nem kívánok nyilatkozni, merthogy a Te vevői oldaladat boncolgatjuk!

2.:"Joga van késedelmi kamatot felszámolni arra a 6-8 órára - a jegybanki dupláját is, ha nincs más megegyezés - de lenyelni valakinek az előleg-lóvéját, arra nincs joga."

Magányszemélyek között csak akkor kell késedelmi kamatot fizetni, ha a felek azt a szerződésben kikötötték! (Gondolom azért ekkora hülye Te se lehetsz...)

3.:"A foglaló az más, de annak is a felét vissza kell adni, ha visszalép a kuncsaft."

Ptk.245. § (1) A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

4.:"Külön mese az is, hogy a vasárnapi nap mennyire számít normál, üzleti-napnak...hacsak arról valamilyen külön, állami rendelet nem intézkedik ?"

Ptk.282. § (1) A teljesítési határidőbe a szerződéskötés napját nem kell beszámítani; ha a teljesítési határidő utolsó napja munkaszüneti nap, a határidő a következő munkanapon jár le.

Na ez az utolsó talált..

Ülj le fiam; EGYES!
Előzmény: GPS (3176)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3180
Nem én találtam ki :-))
Előzmény: GPS (3179)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3179

Hát valamikor nem így volt - legalábbis valami római jog szerint (ami eléggé bevált) - a foglaló fele, illetve a duplája volt a tét...attól függően, hogy melyik fél volt a hunyó.

Mégpedig azért járt vissza a fele, mert a vevő rizikózott, ugyanis az árut NEM kapta készhez, csak a pénzt tette le.
Sőt, a foglalóval úgy tudom, hogy még részleges tulajdonjogot sem szerzett - csak az elővételi jogát biztosította. Jól mondom?

Az előleg az más, az már a valós adásvétel része, az már részleges kifizetésnek számít.
Előleg ellenében - ha úgy szól a megegyezés - akár át is lehet adni az árut.
Lásd: autóvásárlás részletre - amiért megy is a nagy köpködésa 0 előleges eladások miatt.
.
Előzmény: snbohóc (3178)
snbohóc Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3178
A foglaló az más, de annak is a felét vissza kell adni, ha visszalép a kuncsaft.
Nem egészen így van.
Idézet a polgári törvénykönyvből:
„Szerződés megkötésekor a kötelezettségvállalás jeléül foglaló adható. A szerződés megkötésekor átadott pénzösszeg vagy más dolog csak akkor tekinthető foglalónak, ha ez a rendeltetése a szerződésből kétséget kizáró módon kitűnik. Ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani, ha pedig a foglaló nem alkalmas beszámításra, vagy a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.”
Előzmény: GPS (3176)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3177

Nézd - ezt a kis kanyart leszámítva, az üzlet létrejött, írás is van róla - így hát gond egy szál se.

Hogy ha én lettem volna az eladó, meg sem fordult volna a fejembe, hogy eltehetem valakinek a pénzét, ha netán közbejött neki valami.

Ez már egy másik kérdés, nem vagyunk egyformák.

Egyszer jártam igy eladóként - akkor még pénzért hirdettünk - és annyit kértem a vevőtöl, hogy ha már visszalépett, akkor legalább fizesse ki nekem az újabb hirdetéseket.

Ezt ő készségesen meg is tette. Ennyi.
.
Előzmény: felborul (3175)
GPS Creative Commons License 2009.02.11 0 0 3176

Nézd: aki ő maga sem 1000 %-osan kóser, az ne álljon az órával a kezében egy kis ingyenpénz reményében - mert még a végén nagyon sokba kerülhet az a kis "illetéktelen nyereség".

Joga van késedelmi kamatot felszámolni arra a 6-8 órára - a jegybanki dupláját is, ha nincs más megegyezés - de lenyelni valakinek az előleg-lóvéját, arra nincs joga.

A foglaló az más, de annak is a felét vissza kell adni, ha visszalép a kuncsaft.

Külön mese az is, hogy a vasárnapi nap mennyire számít normál, üzleti-napnak...hacsak arról valamilyen külön, állami rendelet nem intézkedik ?

Na, jogászkodjunk?
.
Előzmény: felborul (3175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!