Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2012.09.21 0 0 697

Köszönöm, Alfi!  Én is lekötözöm az ágakat már holnap.

Te, mikor ültetted a Hagantádat?

Előzmény: alfi13 (694)
Deryan Creative Commons License 2012.09.21 0 0 696

Köszönöm, Ali-bá!

Ma is körbe jártam. Gondolkodtam, hogy mit csináljak ezzel az erőteljes törpikével.  A sűrejéből egy ágat tőből kimetszettem, hogy levegősebb legyen. Széthúzva is zsúfolt lett volna az az oldal. Akkor holnap megnyesem az alját és az ágakat én is széthúzom.

Előzmény: Ali-bá (695)
Ali-bá Creative Commons License 2012.09.21 0 0 695

Én a kisfán az alsó ágcsoport összes vesszőjét tőből levágnám (sebkezelés) és a felsőket közel vízszintesre metszetlenül lekötözném. (Bal oldali kép.)

Előzmény: Deryan (693)
alfi13 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 694

Nálam a haganta az idén termett először és nagyon finom volt. Való igaz az ágai szeretnek fölfele menni mint ahogy általában a szilvák. Én lekötöztem az ágakat.

Előzmény: Deryan (693)
Deryan Creative Commons License 2012.09.21 0 0 693

Erre gondolok én is, különben nem volnának a különféle szilvák sem olyan izetlenek.

 

Van két besztercei szilvafánk. Az idén fordult termőre úgy igazán, hogy jókat eszegethettünk róla. Nem öntöztük s ebben a szárazságban a szilvák aszottan kicsik lettek, de még igy is fennséges, hogy teljesen éretten az ember a saját fájáról szedheti. A szószoros értelemben az idén ez a szilva olyan lett mint a méz.

Alig permeteztem, de be kell látnom, hogy manapság annyi a kártevő, hogy permetezés nélkül szinte már semmit sem lehet termeszteni. A termés nagy része korábban kukacosan lehullott.

 

2010 őszén vásároltam egy Haganta szilvát. A rákövetkező évben csak egy sinylődő nyamvadt vessző volt.

Az idén viszont úgy neki lendült, hogy a hosszú vékony vesszőket 2/3-ra vissza kellett vágni. Igy utólag nézegetve, nem értott volna az ágakat is széthúzni, hogy jobban át tudja járni a levegő nagyobb ritkitások nélkül is.

 

Egyébként érdekes erőteljes, érdes, méregzöld levelei vannak. A tetvek nem kedvelik, betegségek sem mutatkoznak rajta.

 

 

 

Előzmény: Flanell (689)
Casamir25 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 692

Sziasztok.

 

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtök válaszát. Próbálok minél több olyan gyümölcstermő fát vagy bokrot telepíteni a kertbe, amik kellő képp strapabírók, edzettek, nem igényelnek túl sok gondozást és permetezést. Van már a kertemben pont az edzettsége miatt piros és sárga myrabola szilva, egres, ribizli, kökény, meggy és más gyümölcstermők is. 

Előzmény: Józsi-bá (690)
Ali-bá Creative Commons License 2012.09.20 0 0 691

Kedves Casamir25!

Ha permetezetlen szilvát akarsz enni és nem túl nagy az igényed, akkor ültess (vessél magról) piros mirabolánt. Nálunk az vadon nő, minden permetezés nélkül és nem láttam, hogy beteg lenne. Igaz a szilvácskája elég apró, de az íze éretten igazi édes szilva.

Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.20 0 0 690

"Szeretném megkérdezni.., hogy.. permetezés nélküli termesztésre érdemes Jojo szilvát ültetnem a kertembe? Szeretnék egy szilvafát, amit nem kell permeteznem a jövőben pl. monília ellen. "

 

Kedves Casamir25!

 

A Jojo nagy előnye, hogy  Sharka immun, a vírus a szilvák közül egyedül csak őt nem betegíti meg. Növényvédelmi szükséglete azonban neki is annyi, mint a többi fajtáé / monilia, levéltetvek, szilvamoly, vörösfoltosság / ill. ahogy növekszik, majd meglátom.

 

Nálam idén a szilvafáknál a levélrozsda jelentkezett, de a selyemfenyőm is makacsul rozsdás volt, permetezés nélkül azt sem tudtam elnézni...

 

Ha enni akarsz gyümölcsöt, ültess gyümölcsfákat,  mert amit a boltban kapsz, azt  kegyetlenül megpermetezték, és az íze sohasem éri el a sajátot!

Üdv.

Flanell Creative Commons License 2012.09.19 0 0 689

Akkor biztos zölden szedték, és utóért (ill. csak színesedett). Éretten hűtőházban sem állna el ennyi hónapig.

Előzmény: Deryan (687)
Csarli1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 688

Tisztelt Uraim

Következő fajtákból tudok oltvány hozni ha még érdekel valakit.

Tsunami, Kiotó

Ezek a fajták most még biztosan vannak.

Deryan Creative Commons License 2012.09.16 0 0 687

Szeptember 13-án vettem az egri piacon.

Az eladó mondta is, hogy a hűtőházban tárolták. 

Előzmény: Flanell (682)
Deryan Creative Commons License 2012.09.16 0 0 686

Nagyon köszönöm ezt a pontos leirást! 

Előzmény: Józsi-bá (681)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.15 0 0 685

Kedves Gábor!

 

Átérzem a helyzetet.

- Mégis értelemszerűen, amikor egy-egy levélről eltűnnek a foltok, az bizonyíték a kisfák vitalítására.
A nekrotikus foltokon persze már nem lehet javítani, meg a rozsdás beszáradásokon sem, de azért ismét megpróbálnám az ajánlott permetet, mert a legfurcsább tüneteket a gombák tudják okozni... később meg jön a lemosózás..

Előzmény: Törölt nick (683)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 684
Tényleg szép.
Előzmény: Törölt nick (679)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 683

Józsi-bá,

nehéz kérdést tettél ám fel, úgy mondanám, hogy továbbra sem alakult ki egyértelmű álláspontom.

 

Talán úgy fogalmaznék, hogy a permetezés után kihajtott rügyekből fejlődött hajtások nagyobb számban tünetmentesek (>50%), de van közöttük olyan, amin látszódnak a jelek, még ha kisebb számban is.

Ott, ahol korábban is voltak foltok, kuratív hatást a cuproxat nem fejtett ki.

 

Én is úgy gondolom, hogy a Dithane hatásosabb lett volna, de az egyszerűbb utat választottam, belátom.

 

A cuproxat hatásának hiányát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szilvarozsda elképesztő módon felszaporodott az elmúlt hónapban, s bár próbáltam a levelek fonákját is megfújni, szinte semmi hatása nem lett.

 

Summa summarum továbbra sem zárható ki a PPV, csak kapkodok a szalmaszálak után, míg nem érkezik meg a jojo.

Előzmény: Józsi-bá (680)
Flanell Creative Commons License 2012.09.15 0 0 682

Ezzel a legapróbb részletekig egyetértek. Szerintem is jó ízű a lepotica, meg a legkorábbi szilva, amikor még nem sok gyümölcs van. Nagyszemű, néha közepes a termés, de általában bőségesebb, sharka csak egy kicsit látszódik a leveleken.

 

Deryan, csak nem most vetted a piacon?   :)

Előzmény: Józsi-bá (681)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.15 0 0 681

Akkor viszonyítsunk!

A Cacanska lepoticá-val én meg vagyok elégedve, pedig  többen hiányolják az ízét. Nálam elég jó, muskotályos az illata és az íze is jellegzetes, míg a Besztercei íze enyhén fanyar és kellemesen fűszerezett. A Lepotica nagysága: 32-48 g, cukorfoka kb. 16%, kissebb a szárazanyag tartalma, de elégséges - a Besztercei 18-30 g-os, cukorfok: kb.20% /natur főztük be/. A Lepotica előnye a koraisága /kb.4 héttel korábbi/, a szépsége és hogy Sharka-toleráns /bár az enyémen látok enyhe levéltüneteket  -  a gyümölcsöt nem érintette/.
A legzamatosabbnak az új fajták közül sokan a Hanitát tartják, ez is toleráns. Szívesen kipróbálnám.

Előzmény: Deryan (678)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.15 0 0 680

Öröm ránézni! Ez csodálatos! :) Szép rajzolatú, szépen színezett, képeskönyvbe illő, érett vessző.

 

Ahol használtad a 0,2%-os cuproxat-ot, ott továbbra is megmaradt a javulás?

Előzmény: Törölt nick (679)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 679

Ez van.

Egyik legszebb növény (mint növény), amit valaha láttam, és van szerencsém naponta csodálni, az úgynevezett "lószemű szilva" csemetéje.

A hajtás, a levélnyél, a levelek színei olyan harmóniában találkoznak, ami mellett még a dísznövények is mélyre süllyedhetnek a föld alá.

Sajnos a termésének kóstolása még legalább két évet várat, addigis marad az ámulatbaejtő megjelenése, mint a kert egyik csodája.

 

 

Előzmény: Józsi-bá (677)
Deryan Creative Commons License 2012.09.15 0 0 678

A piacon a szilva kinálatot nézegettem. Nagyon gyenge.  Ami van rézben szép, de mind olyan izetlen. A beszterceit nem próbáltam, mert a mi két kis fánk most fordult termőre.

A besztercei számomra a szilvák királya. Fennségesen finom. Különösen frissen és érett állapotban közvetlenül a fáról szedve.

 

Gyönyörű a termésed! 

 

Most azon töröm a fejem, hogy milyen hozzá hasonlót lehetne a másik kertünkbe telepiteni, mivel a beszterceinél mindig lehet virusos megbetegedéssel számolni s nem szeretném, hogy a háztartásunk szilva nélkül maradjon.

 

Vettem a piacon cacanska lepoticát. Szép, de nagyon izetlen volt. Vajon milyen lehet éretten, frissen a kertből szedve a beszterceihez viszonyitva?  

Előzmény: Józsi-bá (677)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.14 0 0 677

Azért még nem érnek össze..  Igaz, most ez van, de a megoldás majd adja magát..
Addig is teszek, amit tudok a begyűjtött szilvafajtáimért.  Ezzel például semmit sem kellett,
Besztercei:

 

                           

Előzmény: Törölt nick (676)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 676

Számunkra meg az a fontos, hogy a szilva finom legyen és problémamentes.

 

Ámen.

Bár ezek a tulajdonságai a szilváknak gyakorlatilag konvergálnak a zérushoz a Kárpát-medencében :SS

Előzmény: Józsi-bá (675)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 675

Elképzelhető, mert a víruskoncentráció megoszlása a fertőzött fán belül nem egyenletes, de még helyileg is folyamatosan változik.
Van a Jojo-nak valamilyen belső "parancsa", mert a Neumüller ilyen esetben   "programozott sejthalál"-ról beszél, ami ott következik be pl., amikor egy PPV fertőzött szilvafa koronájára oltjuk a Jojot. Az egész alatta lévő fa vírusos, mégis az azon kifejlődő Jojo vessző nem lesz az, viszont néhány hét után, már vesszős állapotában egyszercsak úgy "dönt", hogy leszárad, a ferőzött szilvafáról lelökődik.
/..és még más meg nem értett viselkedése is van a Jojo-nak./

Számunkra meg az a fontos, hogy a szilva finom legyen és problémamentes.

Előzmény: Ali-bá (672)
Ali-bá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 674

Hogy mitől függ azt nem tudom (kérdezd az atkákat), de nagyon jó, hatékony permetszerek vannak az atkák ellen. Nem lehet nagy gond megvédeni.

Előzmény: Lactarius Curtis (673)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.09.13 0 0 673

...és Ali bá, az mit jelent gyakorlatban, hogy szilvaatkára "rendkívül érzékeny" (a Jojo)? Ez mitől függ az egyes szilvafajták esetében és mivel lehet megelőzni?

Előzmény: Ali-bá (672)
Ali-bá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 672

Valószínű, hogy bizonyos víruskoncentráció kell a jojónak, hogy elszáradjon, addig él, 'virul'.

Előzmény: Józsi-bá (671)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 671

Szervusz Csiki 74!

 

A 645. hozzászólásban ismertettem egy módszert, amivel elkülöníthetjük egymástól az egészséges és a Sharka vírus által megfertőzött szilvafáinkat. Az eljárásban a Jojo vessző csak mint vírust kimutató segédeszköz szerepel.

Leegyszerűsítve: a ráoltott Jojo vessző elhatárolja magát a fertőzött szilvafán és önpusztító módon leszárad arról. - Nagy kérdés, hogy addig is hogyan tudott ott, akár több arasznyira kifejlődni..

Flanell Creative Commons License 2012.09.09 0 0 670

Egy hét alatt a padláson igazi aszaltszilva-kinézetű lett. Érdekes módon puha, nem rágós, mint a "rendes" aszalvány, és zamatos szilvaízű, nem karamelles, mint a hővel aszalt. Na de fent hagytam még a maradékot, szerintem változni fog minden tekintetben, ha tovább szárad.

Előzmény: Flanell (663)
r.inszki Creative Commons License 2012.09.09 0 0 669

Sziasztok, ringlófajtákról szeretnék kérdezni, vannak e késői ringlófajták? A Valorról mit lehet tudni? Esetleg vkinek van ez a fajta? A Mirabelláknak mi köze van a ringlókhoz? Ezek termelhetőek a mi éghajlatunkon is?

Ádi_batya Creative Commons License 2012.09.08 0 0 668

Köszi! :)
Jövőre megpróbálok beszerezni oltóvesszőt, mert a megkóstoltam, és igencsak tetszett! 

Előzmény: Rumanyi (667)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!