Hát nekem pontosan ez is a célom - vagyis hogy ELRIASSZAM !!!! a gaz betolakodót
Vagyis hogy rávegyem arra, hogy iszkoljon el a bódémtól és menjen át olyan lakókocsihoz - ahol úgy vélik, hogy nincs semmi értelme a riasztásnak.
És ott majd szép csendben, nyugodtan összeszedheti ami a keze ügyibe kerül. Naná, majd hülye lesz az én visitó bódémba tevékenykedni - amikor máshol csendben is szemezgethet a finom cuccban :-)))) .
Figyelj, Rendőr, mire gondoltam: riasztóközpontnak nem ilyen-olyan zónás-kódos házi-cuccot használnék....hanem egy sima autóriasztót.
Annak van vagy 4-5 zónája (úgymond), - van hozzá 2 távkütyü, amelyikről élesíthető és kussba is tehető (nem kell kódokat csépelgetni)....és nem utolsósorban: occcsóóóó
De bírja az extrém hőmérsékleteket, egyenesen 12 V-ról megy, nem is zabál túl sokat, direktbe vezérli a szirénákat...és ha rablásgátlós is, akkor még érdekes trükköket is elő lehet adni vele.
Ha ugyanarról beszélünk - akkor azt azért én nagyon megnézném ám, hogy az a kis fosztogató cigó-csákó, aki egy telefont vagy fényképezőgépet - jóesetben egy pénztárcát jöt elemelni - az mit kezd vele nem 10 - hanem akár 100 perc alatt is? :-)))) .
Mielőtt bárki biztonságban érezné értékeit, nézzen szét itt: http://www.zieh-fix.com/shop/index.html?lang=de Egy tanfolyamot tartottak Magyarországon, én részt vettem rajta.
Jó az, de néhány perc alatt nyithatóak, csak a módszert kell ismerni. Amennyiben volt időd a konkrét típust előzetesen tanulmányozni, három perc, ha nem akkor max tíz. :-))))
Jó az a tesco-s-metros - nincs azzal semmi baj. Legyen biztonsági kulcsa - az fontos - különben gond egy szál sincs vele....mindössze párezer Ft-ért.
4 jegyű szám a kódja, bármikor változthatató - de csak belülről, ha már kinyitotta valaki.
4 darab R6 -ossal mennek általában - de 4 duracell 1-2 évig simán bírja. A kimerülés előtt 1-2 hónappal már jelez, hogy tessék cserélni. de végveszély esetén még mindig ott a biztonsági kulcs - amit viszont nem ajánlatos nem a széfbe zárni :-))))) .
én is szeretném tudni. Én csak egy olyan tescos-metros elektromos széfen gondolkodom, de berakom az autoba mert ott sok hely van, laptop és fényképezőnek.
Most lehet vicces amit mondok (pedig nem az) - egy Horváth Ágnes féle elektronikus kis-széf - ami egy remek darab egyébként (én évek óta használok egy ugyanolyat otthon) - szóval egy olyat 6-7 ezer Ft-ért már meg lehet kapni.
Abba befér teló, fotóapparát, pénz, iratok, stb., nem kell kulcs hozzá, eccerű a használata és igen kemény kis holmi. Például nincs rajta külső pánt (zsanér) - vagyis nincs mit leflexelni róla.
Azt a kis kasztnit ha becsavarozza valaki a bódéhoz vagy 4-6 darab félkerekfejű, 6-os, 8-as kapupánt-csavarral úgy, hogy az anyák bent legyenek a széfben....hát én nagyon megnézném hogy lopnak abból bármit is.
Szerintem 6-8 ezer Ft-ot megér - a többszázezres érték + iratok megnyugtató megvédése. .
Mint mondottam ennél kevesebb is elég egy fixre telepített lakóban a szezonban egy kempingben, és bármi más csak játék a vadkempingben, ahol magányosan áll a lakó és senki nincs a közelben. Minden relatív.
Értem én értem a szakterminológiát és riasztók jogi besorolását, mint olyan - de azt inkább meghagyom a biztosítók sötétöltönyeseinek - és én inkább a betörőt hajtanám el a bódémból :-))))
Hidd el nekem, hogy be tudok úgy szerelni egy bodéba 2-3 darab, szappantartónál kisebb, 110 déBést - úgy, hogy komoly szerszámra és időre legyen szükség a felderítéséhez, hozzáféréséhez és a hatástalanításához. Szorozva mindez 3-al.
A pulóveres letakarás meg (egyszerre 2-3 helyen) kevéssé életszerű - pláne hogy abban a hangzavarban (az egyébként láthatatlan) hangforrások lokalizálása is szinte lehetetlen.
Rejtett áramforrással (fa-dobozba, ülés alá lecsavarozott zselésakkuval), teljesen rejtett kábelezéssel, teljesen rejtett és csak komoly szerszámokkal hozzáférhető hangforásokkal - hát megnézném azt a rablót, akinek még van kedve mindezeket kikeresni és hatástalanítani - a 100 dB-s hang- és fény-zavarban.
Egy öntött fémházas, kivül-belül lefóliázott-üvegű halogénlámpa ellen sem túl hatékony a sámli (max megrepesztheti az üveget, vagy még azt sem)...hacsak nem áll neki azt is megfelelő szerszámokkal megszerelgetni. A villogó üzemmód miatt a fóliát nem éri káros hőhatás...de ha igen, akkor minden rablás-kisérlet után legfeljebb átfóliázuk :-))))
Egyetértek! Bár az is sokat számít, hogy a fotoapparát a bódé asztalán, vagy a szekrény aljában van. Nekem van egy kis lemezkazeta az egyik szekrénybe rögzítve, épp csk a pénztárca és az iratok férnek el benne. Elsődleges védelemnek jó, de a papundekli anyaghoz rögzítés miatt, csak rövd ideig biztosít lefeszítés ellen védelmet.
A vagyonvédelem alapelve: TÖKÉLETES VÉDELEM NINCS, MINDEN CSAK IDŐ ÉS ESZKÖZ KÉRDÉSE!
Meg különben is, a suszternek lukas a cipője. :-)))
Riasztó = behatolásjelző rendszer (ez a korrekt szakterminológia)
Ez sokmindent elárul. A feladata a jelzés. A kültéri hang-fényjelző alkalmazása esetén is félbehagyja a betörő a tevékenységét, hiszen számára is egyértelművé válik, hogy észlelték a gaztettet. A betörő soha sem tudja, milyen reakció következik: távjelzés távfelügyelethez, a szomszédos vadász jön a puskájával, véletlenül arra jön egy rendőrjárőr, stb. Ezért elengedhetetlen a kültéri jelzés. A beltéri hangjelző nem minden esetben hallatszik ki a belső térből, és gyorsan szabotálható. 110 dB ide vagy oda (hány centiről mérjük?) egy pulóvert rányomva szinte nem is szól, de hatásos ellene a befogott fül is, én szkeptikus vagyok ezzel a pszichológiai hatással kapcsolatosan, de nem elvetendő. A villogó is csak addig villog, míg kozzá nem vágom a kissámlit. Szóval lakás, családiház esetén elengedhetetlennek tartom a kültéri jelzést!!!
A lakó az más azt csak a beltérbe szerelt szirénázó, villlogó izékkel (nem nevezném behatolásjelző rendszernek) lehet felügyelni, pont a védett objektum mobil jellge miatt. Nem tudunk komoly nagyméretű elérhetetlen helyre szerelt hangjelzőt felszerelni a bódé belsejében. A hangjelző minden eszköz nélkül, egy mozdulattal elérhető és hatástalanítható. Itt csak abban bízhatunk, hogy a betörő pucolósra veszi az akciót,mert higgyétek el nem vállalják a minimális lebukási kockázatot sem. Persze ez is csak lakott környezetben (kemping) érvényes. A magányos vadkempingben semmi esélyünk! :-(
Amikor Almádiban, a tavaly felvagdaltak 10-12 sátrat (a bent alvó emberekkel !!!!!) és megfeszegettek pár (többnyire be sem riglizett) bódéablakot - akkor azok a piti kis tolvajok tuti nem végeztek személyiség-vizsgálatot az áldozatok körében - hanem vágták ami sorrajött - és ahonnan pénzt, fotóapparátot vagy mobiltelót reméltek.
Az ilyenek ellen egy sima, a bódé körül, bokamagasságban kifeszített vékony, láthatatlan drót is hatékony lett volna. .
De kérlek reagálj arra az elképzelésre is - amiben én hiszek - hogy nem 5-ös kazánlemezzel és/vagy mágneszárakkal kell felvértezni a lakót....hanem úgy védekezni, hogy - a vélhetően emberi lény-szerű betörő érzkeire kell hatni olyan mértékben - hogy az elálljon a lopkodási tervétől.
Én hiszek abban, hogy a 2, 3 helyről jövő, 90....110 dB-s beltéri hagnyomás okoz némi lelki nyugtalanságot - pláne, hogy (állítólag) ilyenkor a tolvaj úr úgy gondolja, hogy azt a hangerőt mindenki hallja - tehát egyre kevésbbé nyerők már a poziciói - ezért ajánlatos továbbállni.
Az eljárást egyébként autókba is ajánlják - mert egy ilyen belső hangnyomás mellet szinte kizárt, hogy bárki is tovább matasson - pl. a rádió kiszerelésével vagy a kesztyütartó dézsmálásával, stb.
Mondják még, hogy a nagyon erős fény (pl. egy szemből beállított, erős halogénlámpa 1Hz körüli villogása) is komoly adrenalin-fröccsöt okozhat a "felfokozott lelkiállapotúnak".
Elvégre a végső cél mégiscsak a rablás elkerülése és a gonosztevő elhajtása a helyszinről - nem igaz? .
és szépen mond el azt is, hogy kik az elkövetők kedvenc célpontjaik, a sértettek magatartását..... stb , mert rajtunk is múlik, hogy ne tanúsítsunk kihívó magatartást,
Alakzárás ügyben (nem lakókocsi) itt nézz szét: http://www.abus.de/de/main.asp?ScreenLang=de&sid=5774652360628511402200984021945&select=0101a vagy itt, de ez kevésbé részletes: www.abus.hu
A lakókocsik biztonsága egy más kérdés, nincs jó megoldás! Elsődleges minden védelemnél a mechanikai szilárdság, de ez lakónál nem megvalósítható. Profi megoldásokat nem is dolgoznak ki rájuk.
Én nem a Karavánszalon jellegű kiállításokon szoktam a biztonságot tanulmányozni, hanem itt: