Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Most jó idő lesz rá. A legegyszerűbb módja, ha fakeretre szúnyoghálót feszítesz és arra teríted ki a szilvát. A legjobb, ha tornyot építesz a keretekből és alul felül is feded szúnyoghálóval, hogy a rovarok ne férjenek hozzá. 2-3 napig szárítsd a szabadban, de ne a tűző napon. Utána padláson tetőtérben lehet végezni az utószárítást +2-3 napig. Amikor összenyomva nem ragad össze és levet sem ereszt, akkor van kész.
Régebben volt elektromos aszalóm, azzal úgy másfél nap alatt aszalódott meg. (Kiégett a fűtőszál.)
Idén próbából két kisebb méretű fajtát felvittem a padlásra augusztusban, tálcán, felezve-magozva, két hét alatt aszalódtak meg. Teljesen puhák maradtak, és a savak is megmaradtak.
Sütőben csinálták hagyományosan az öregek, én még nem láttam, csak mesélték többen, a neten megtalálod. Tepsibe rakod, legkisebbre veszed a sütőt, az ajtót megnyitva hagyod, és egy délelőtt kell hozzá, úgy tudom. Karamellesek lesznek.
Hagantám nekem is van (Atifoci jóvoltából). Megy felfelé, de majd megoldja a metszőolló. Régebben én is szórakoztam a lekötözéssel, de állandóan kerülgetni kellett a madzagokat, rotával nem fértünk közé, kézzel kellett kapálni, aztán év végén, mire a madzagok elértek és elszakadtak, az ágak nagyjából visszaálltak oda, ahonnan elindultak... Utána a termés széthúzta a fákat.
A Hagantán volt ezer virág, de egy sem kötött, talán nem porozta az elérhető 6-8 fajta szilva. Ha jövőre sem terem, akkor lépnem kell.
A fádat felesleges szerintem idén lekötözni, mert a növekedés hatására áll be a kívánt formára, télen úgyse nő, csak károsodhat a téli szelektől.
Köszönöm Ali-bá! Ez a javaslat nagy segitség. Ugyanis ezt nem tudtam. Aggódtam ennél a merev ágnál. Korábban kellett volna ezt az ágat elkezdeni hajlitani.
Azt a felső villás alágazást óvatosan kezeld. Mielőtt lehajtanád készíts egy több soros 8 -as kötést a tövében, hogy ellent tartson, ne hasadjon, csak a 8 -ason túl hajoljon. (A függőlegeshez kis szögben állóknál ez mindig célszerű.)
Aki szilvát akar enni télen az vagy befőz, vagy aszal magának, vagy vesz a boltban. Az aszalt szilva elég drága, érdemes bajlódni vele, főleg hogy a bolti aszalvány nem az 'igazi'. Valahogy puhább, nyúlósabb, mint a 'nagyanyám aszalt szilvája'. Mi is aszalgatunk ilyenkor.
Én nem szoktam ilyet mondani, de most vettem 200 ft-ért egy zacskóval, és elégvolt 3 liter páleszba. Soha életemben nem fogok ilyennel szórakozni. Ez az amit szerintem nem érdemes.
BETEGSÉG-ELLENÁLLÓ ALMAFAJTÁK ÉS FAJTAJELÖLTEK VIRÁGZÁS-FENOLÓGIAI ÉS TERMÉKENYÜLÉS-BIOLÓGIAI SAJÁTOSSÁGAI
80.oldal: "...Kiindulási alapnak tekintettük, hogy az alma gyakorlatilag önmeddő, tehát gazdaságos gyümölcsmennyiséget és –minőséget, évről-évre csak idegenmegporzás mellett tud produkálni.."
101.oldal: "..Öntermékenyülési vizsgálataink során egyik vizsgált fajta illetve fajtajelölt sem bizonyult teljesen öntermékenynek. Egyetértünk a szakirodalomban használt „gyakorlatilag önmeddő” kifejezéssel, Emellett bizonyos fajták (Pl: ’Resista’, ’Freedom’, ’Liberty’, ’Topaz’) egy-egy évjáratban 5-8%-os kötődést mutattak, ami ...közepes gyümölcskötődési értéknek felel meg, ugyanakkor ezek a fajták a többi évjáratban nagyon gyenge kötődést produkáltak, tehát nem stabilan öntermékenyek, vagyis „gyakorlatilag önmeddők"..."
Az enyém 4 éves de egyéves korában új helyre költöztettem mert kialakitottam egy olyan részt a kertbe ahol csak szilva van. Tehát 3 évesnek tekinthető.
Megkérdezhetném, hogy a Freedom alma öntermékeny, egymagában is terem? Vagy önmeddő és egy porzó valamint egy termő almafa ültetése is szükséges a beporzás miatt?
Ma is körbe jártam. Gondolkodtam, hogy mit csináljak ezzel az erőteljes törpikével. A sűrejéből egy ágat tőből kimetszettem, hogy levegősebb legyen. Széthúzva is zsúfolt lett volna az az oldal. Akkor holnap megnyesem az alját és az ágakat én is széthúzom.
Nálam a haganta az idén termett először és nagyon finom volt. Való igaz az ágai szeretnek fölfele menni mint ahogy általában a szilvák. Én lekötöztem az ágakat.
Erre gondolok én is, különben nem volnának a különféle szilvák sem olyan izetlenek.
Van két besztercei szilvafánk. Az idén fordult termőre úgy igazán, hogy jókat eszegethettünk róla. Nem öntöztük s ebben a szárazságban a szilvák aszottan kicsik lettek, de még igy is fennséges, hogy teljesen éretten az ember a saját fájáról szedheti. A szószoros értelemben az idén ez a szilva olyan lett mint a méz.
Alig permeteztem, de be kell látnom, hogy manapság annyi a kártevő, hogy permetezés nélkül szinte már semmit sem lehet termeszteni. A termés nagy része korábban kukacosan lehullott.
2010 őszén vásároltam egy Haganta szilvát. A rákövetkező évben csak egy sinylődő nyamvadt vessző volt.
Az idén viszont úgy neki lendült, hogy a hosszú vékony vesszőket 2/3-ra vissza kellett vágni. Igy utólag nézegetve, nem értott volna az ágakat is széthúzni, hogy jobban át tudja járni a levegő nagyobb ritkitások nélkül is.
Egyébként érdekes erőteljes, érdes, méregzöld levelei vannak. A tetvek nem kedvelik, betegségek sem mutatkoznak rajta.
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtök válaszát. Próbálok minél több olyan gyümölcstermő fát vagy bokrot telepíteni a kertbe, amik kellő képp strapabírók, edzettek, nem igényelnek túl sok gondozást és permetezést. Van már a kertemben pont az edzettsége miatt piros és sárga myrabola szilva, egres, ribizli, kökény, meggy és más gyümölcstermők is.
Ha permetezetlen szilvát akarsz enni és nem túl nagy az igényed, akkor ültess (vessél magról) piros mirabolánt. Nálunk az vadon nő, minden permetezés nélkül és nem láttam, hogy beteg lenne. Igaz a szilvácskája elég apró, de az íze éretten igazi édes szilva.
"Szeretném megkérdezni.., hogy.. permetezés nélküli termesztésre érdemes Jojo szilvát ültetnem a kertembe? Szeretnék egy szilvafát, amit nem kell permeteznem a jövőben pl. monília ellen. "
Kedves Casamir25!
A Jojo nagy előnye, hogy Sharka immun, a vírus a szilvák közül egyedül csak őt nem betegíti meg. Növényvédelmi szükséglete azonban neki is annyi, mint a többi fajtáé / monilia, levéltetvek, szilvamoly, vörösfoltosság / ill. ahogy növekszik, majd meglátom.
Nálam idén a szilvafáknál a levélrozsda jelentkezett, de a selyemfenyőm is makacsul rozsdás volt, permetezés nélkül azt sem tudtam elnézni...
Ha enni akarsz gyümölcsöt, ültess gyümölcsfákat, mert amit a boltban kapsz, azt kegyetlenül megpermetezték, és az íze sohasem éri el a sajátot!