Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2016.05.02 0 0 39203

Jelenlegi olaszországi hőmérsékletek

Sono visualizzate le ultime temperature rilevate nelle principali località italiane.

Inferiori a 5°
-11°Pian della Rosa
-2°Altop. della Paganella
-1°Monte Cimone
-1°Passo Rolle
Monte Scuro
Dobbiaco
Passo della Cisa
Passo Resia
Trevico
Tarvisio

Da 6 a 20°
Cuneo Monte Melanotte
Viterbo
Capo Bella Vista
Cuneo Levaldigi
Decimomannu
Frontone
Guidonia
Latina
Monte Argentario
Novara Cameri
Roma Urbe
Cagliari Elmas
Perugia S.Egidio
Piacenza
Torino Bric della Croce
Torino Caselle
10°Alghero Fertilia
10°Amendola
10°Bologna B.Panigale

Mellé a magyarországiak, különös tekintettel Észak-kelet Magyarországra!

successful77 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 39202

Vas megye eddig ennyi esett a tegnap erkezett csapadekkal

ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39201

"A délnyugati szélcsatornának és a Bakony főnhatásának köszönhetően,amikor leállt az északi,már be is indult a déli szél.

Ez az időjárási helyzet mentett meg bennünket az erősebb fagytól most,és már sokszor máskor is."

Igen, csak nem gyakran fordul elő olyan, hogy a két ellentétes irányú légmozgás ilyen gyors egymásutánban kövesse egymást. Amikor pedig a mély pontokon, különösen a zárt völgyekben van ideje megülni a nehéz hideg levegőnek, a késve induló újabb légmozgás már elsiklik fölötte, hagyva azt tovább hűlni. Magára marad és további energiavesztést szenved a kisugárzás által. Úgy képzelendő el, mint ahogy kinyomott kuplungnál válik le a kerék a motorról.

Előzmény: bakonyi gyerek (39198)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39200

Kiegészítő magyarázat: csapadéktevékenység és szél esetén a magassággal csökken a hőmérséklet. Amikor a szél leáll és vagy kiderül az ég, a dombokon alacsonyabb kiindulási hőmérsékleten vagyunk, mint a síkon.

Előzmény: ninovarga (39199)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39199

"Érdekes módon most nem a legmélyebb pontokon volt a legnagyobb fagykár,hanem ahol torlódott a levegő, domborzat,fasor vagy éppen épületek miatt."

Nagyon helyes megfigyelés!

Valóban a szokásosnál nagyobb foltosságot mutat a "fagytérkép". Ezért írtam múltkor, hogy mikroklímák milliói alakulnak ki ilyen típusú helyzetekben. Persze azok értik csak igazán a jelentőségét a múltkori képeimen bemutatott fagyra kényes növények hegyi gödrökben is épségben maradásának, akik ismerik az általad nagyon jól megfigyelt jelenségeket.

Azért eshet könnyen dombon is fagypont alá a hőmérséklet a mostanihoz hasonló fagyhelyzetekben, mert már a határozottabb légmozgás idején is nagyon közel vagyunk a fagyponthoz, de akkor még a síkon kedvezőbb a helyzet, mint a hegyen, ahol az inverziós helyzet a szél leállásakor alacsonyabb hőmérsékletről indul, mint a síkon. Ezért, amennyiben ott valami akadályozza a fagylefolyást ennél a fagypont közeli hőmérsékletnél, vagy a levegő megülhet valamilyen mélyedésben, könnyen kritikus értékig süllyedhet ott is. Ez a magyarázata a jó fekvésű szőlőhegyeken bekövetkezett fagykárokról szóló híreknek.

Előzmény: bakonyi gyerek (39198)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39198

Áprilisi minimum: - 1 fok

csapadék: 27 mm

Az elmúlt hét kellemetlen időjárásáról néhány észrevétel.

Két éjszaka volt - 1, egy éjszaka o fok a minimum.

A kivik 30-40 %-át leperzselte,főleg az erős vegetációban lévő 30 - 40 centis hajtásokat.Füge,datolyaszilva,dió,szőlő,indiánbanánnak semmi baja.

Sajnos láttam a környéken teljesen elfagyott diókat, datolyaszilvát,szederfákat,szőlőket.

Érdekes módon most nem a legmélyebb pontokon volt a legnagyobb fagykár,hanem ahol torlódott a levegő, domborzat,fasor vagy éppen épületek miatt. Ugyanazon tsz.f. magasságon 200 m-en belül láttam teljesen ép diófát,és tiszta feketét is. Ahol nem volt akadályoztatva a levegő mozgása,még mélyebb területeken sem volt akkora a kár.

A délnyugati szélcsatornának és a Bakony főnhatásának köszönhetően,amikor leállt az északi,már be is indult a déli szél.

Ez az időjárási helyzet mentett meg bennünket az erősebb fagytól most,és már sokszor máskor is.

Floo nagyon szép képeket tett fel pirosló áprilisi cseresznyéről,nem messze tőlem én áprilisi fekete cseresznyéket láttam.

Sajnos!!!

ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39197

Mármint mit?

Előzmény: demoriaan (39196)
demoriaan Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39196

Kár, hogy ezt erősen cáfolja a minősített és bejegyzett Improvited fajta! :)

Előzmény: ninovarga (39195)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39195

A valóság majd megmutatja mennyire van igaza annak, aki ilyet állít.

Előzmény: successful77 (39194)
successful77 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39194

Nekem van vagy négy-ötféle magonc pawpaw, hát majd kiderül mit teremnek, allitolag nagyobb az esély a magnemességre mint nem. 

ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39193

Mindenesetre (a leírtakat alátámasztandó) van tapasztalatunk ugyanazon fáról származó gyümölcs magjaiból kelt, most már termő magoncokkal. Ahány annyiféle. Egyesek nagyon eltérőek a többitől.

Előzmény: ninovarga (39191)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 1 39192

Nem vettük észre, hogy különösen válogatna a talajokban. Minden növényt kell öntözni szárazság idején, hogy tudjon tápanyagot felvenni. Így az asiminát is. Persze nem annyira vízigényes, mint pl. a kivi. Viszonylag lassan nő.

Előzmény: csehrigo (39190)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39191

Ugyanolyan zsákbamacska, mint az összes többi faj. (Miért is lenne más?) Majd ha terem, kiderül milyen "gyermek" született. Lehet öntermékeny, nem öntermékeny, kis gyümölcsű, nagy gyümölcsű, bőven termő, rosszul termő. Bármi lehet. Attól függ, az apjára, az anyjára, a nagyapjára, a nagyanyjára, az ükapjára, vagy valamelyik még korábbi ősére hasonlít-e, vagy netalán apja-anyja keveréke. Ez mind lehetséges. Aki ismeri a genetika természetét, mindezt tudja.

Előzmény: csehrigo (39190)
csehrigo Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39190

Van magról kelt Indián banánom/paw paw/.

Mit várhatok tőle? Jól örökít vagy a termés nagyon el üt majd?

A nagy fákat kell locsolni? Gyorsan nő? Szereti a vályogtalajt?

csehrigo Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39189

Semmi sem árnyékolja őket ! Aztán az is lehet,hogy nőnek csak a föld alatt.

Előzmény: demoriaan (39157)
successful77 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39188

Van tőle 15 meterre meg egy kolomikta, csak az is tuti lany (dr szimanowsky). Allitolag van kolomiktabol az Adam, az poroz, de megbizhato forrast nem talaltam a vételre. Nem gond mert díszítő értéke miatt is megfelel a hajnalka helyét valtotta fel.

Előzmény: ninovarga (39187)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39187

Csak hát ki porozza őt be?

Előzmény: successful77 (39186)
successful77 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39186

Túlélő kolomikta (lány)

ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39185

Ki lehet az az illetékes, akit fel kéne világosítani arról, hogy a klíma három dimenzióban szemlélendő???????

Előzmény: ninovarga (39184)
ninovarga Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39184

Íme, egy újabb példa, hogy az "intézményes szakma" a rendelkezésére álló iklódbördőcei meteorológiai adatok alapján nem támogatná a TÉRSÉGBEN semminemű csonthéjas gyümölcs (pl. cseresznye) telepítését, miközben ez Iklódtól légvonalban 5 km-re van. Csak 100 m-rel magasabban. A szakmák elefántcsonttornyaiból mégsem látszik. Így mégiscsak a csőlátás lehet a probléma. :))))

Előzmény: Floo2 (39182)
55judit Creative Commons License 2016.05.01 0 0 39183

És te is jól nézel ki! :)

Előzmény: Floo2 (39182)
Floo2 Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39182

Áprilisi cseresznye.

kavicsos64 Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39181

Ezzel teljesen egyet értek ! Nem az a jó szakmunkás aki tanulta, hanem aki hobbiból csinálja ,mert azt érdekli a dolog ! Ezt én már többször megfigyeltem ,és tapasztaltam is !

Előzmény: ninovarga (39177)
marinmegye Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39180

állítólag az elmúlt kb.  30 évben nem fagyott el  - ekkora mennyiségben - szőlő a szőlőhegyen

Előzmény: marinmegye (39179)
marinmegye Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39179

Fagy után

Leírom énis ( az infok másodkézből vannak, sajnos nem vagyok a heylszínen)

fotókkal nem tudom illusztrálni

Zala - Göcsej

falunkban nyílt síkon -5 fok  !!! , belső udvarunk: kút környéke 0 / amúgy -2 fok minimum 

szőlőhegy szintén minusz pár

birtokon a dió 90% elfagyott

datolyaszilva ( Rojo Brillante 5 éves, Örmény 3 éves, Russian Beuty 3 éves , stb) zöld hajtások elfagytak  kivétek 1-2 hajtás a Rojo Brillantén

udvarban

a fóliakonténeres fügék ( 3 éves dugványok) 80%-ban elfagyott zöldhajtások

kivétel Budai arborétumból és Budai várhegyről származó fügék...azok kárososdás nélkül túlélték fóliakonténerben

amik nem vagy allig kezdtek el még hajtani azok jobb állapotban voltak.  de pl a Budai füge már leveles volt és nem lett semmi baja....

fóliakonténes datolyaszilva oltványok-ból 2 db visszafagyott

ezek mind a szabadég alatt voltak, kb -2 celsius lehetett

tőlük 5 méterre egy csoportban

Nem sérült konténeresek: idősebb citromok,yuzu, thomasville citrangequat,olajfák...

szerintem a nagy birsalma lombkorona ami alatt voltak segített 0 - -1 fok körül tartani a hőmérsékletet

Szőlőhegyen ( É - D dombhát)  

- dombhát nyugati oldal (magasabban fekvő)  fagy nélkül megúszta !!!

- keleti oldal (magasbban fekvő):  szőlők 50% elfagyott

- déli oldal ( lankásabb, alacsonyabban fekvő):  szőlő 80% elfagyott , ugyanitt szabadföldi pár éves fügék  zöldhajtásoknak a 66%-a (minden harmadik) 

diók jobb állapotban (de sérültek) mint a faluban...

MÁS:

Balaton északi part Keszthelyi- hegység déli lába Balaton vízszíntnél 20 - 40 m -el magasabban

szintén volt fagy:    szőlő 50% idénre kampec

idősebb fügebokrok sérülés nélkül megúszták!!

Következtetéseket rátokhagyom.

ninovarga Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39178

"... amit, úgy érzem, kétkedve fogadott .."

Talán helyesebb így fogalmazni: érzékelhetően nem tulajdonított neki akkora jelentőséget, amekkora a valóságban van. (A hegyen hosszú távon lehetséges, a folyóparton NEM.)

Előzmény: ninovarga (39176)
ninovarga Creative Commons License 2016.04.30 0 1 39177

2007-ben kezdtem a fórumozást, most itt az akkori első(!) hozzászólásomból idéznék:

"Magyarországon a legtöbb szakma ilyen színvonalon létezik. Mindenkit bátran biztatnék az önművelésre. Egy jó érzékű autodidakta, ha eléggé fanatikus az általa választott diszciplínában, akár néhány hónap alatt is az adott szakma nagyjai fölé kerülhet, különösen gyakorlati szemléletével és tapasztalataival. Aki nem hiszi, ne járjon utána, hanem próbálja ki."

Előzmény: ninovarga (39175)
ninovarga Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39176

Nemrégiben egy közeli falu fórumozója kezdett írogatni ide a fórumba, beszámolva arról, hogy mostanában kezdett érdeklődni az itt tárgyalt növényfajok iránt, de a szőlőhegyi területét éppen most adta el. Akkor én leírtam neki, hogy rossz döntést hozott, amit, úgy érzem, kétkedve fogadott. Ha most megnézi a folyóparti kertjét, utána pedig fölmegy a volt birtokára, a tények egy pillanat alatt beláthatóvá teszik számára a valóságot. Ha már nem hisz annak, aki ezt tudja...

ninovarga Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39175

Ha az illetékes intézmények annyira értenének hozzá, amennyire nem és annyira érdekelné őket, amennyire nem, most a növényi indikátorok fagykárfokozata alapján fantasztikus háromdimenziós klímatérképeket szerkeszthetnének. Ezek óriási segítséget nyújtanának abban, hogy világosan lehessen látni, adott terület milyen kockázati fokozatot képvisel egy érdekelt növény/gyümölcskultúra tekintetében. Illetve, adott területre milyen kultúrát lehet ajánlani/támogatni. Ennyire egyszerű LENNE! Csak hogy a rosszban is legyen (lenne) valami jó!

Előzmény: ninovarga (39171)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.30 0 0 39174

Így van!

Előzmény: kavicsos64 (39173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!