Mi is közel a kastélyhoz, meg az állomáshoz béreltünk lakást. a Boulevard du Roi-n. Akkor lehet, hogy nem is lakunk egymástól messze? Igen, azt már múltkor felderítettük, hogy a piac közel van, de amikor kérdeztem az ügynök csajt, furcsán nézett rám, hogy játszóteret akarok valahol.... Akkor mégiscsak van arrafelé?
Most mennem kell, de este még akkor írok!!! Nagoyn köszi!!!!! :-)))
Még annyi, hogy egy héten többször van piac (zöldség és ruhapiac felváltva), és ha van kocsitok, akkor auchanba és el tudtok menni, ami kb. 10-15 perc kocsival és Vélizy-ben van. Mi rendszeresen odajárunk vásárolni, mert egyébként az élelmiszerüzletek drágábbak. Ja és van külön biopiac minden szombaton, így ha inkább a bio dolgokat kedveled, vagy azt szoktatok fogyasztani, akkor érdemes kinézni. És persze auchanban is van "bio rész".
Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan, tudok segíteni abban, hogy mit hol találsz, és hogy hol lehet a gyerkőccel jókat sétálni. Itt nagyon családcentrikus a hozállás, és szerintem jobban odafigyelnek a családos emberekre. Pl. sok a játszótér, nagyon sok rendezvény van, ahol külön lekötik a gyerkőcök figyelmét, nagyon pezsgő a közösségi élet, és minden hétvége családoké. Olyan a munkavállalás rendszere, hogy jut idő a csemetére. Nekem pl. ez volt először szembetűnő, amikor megérkeztem Versaillesba.
Bocsánat, most vagyok ismét netközelben, és látom, hogy közeledtek Versailles felé :) Ritkán jutok gépközelbe sajna. Örülök neki nagyon, és mintha azt olvastam volna egy későbbi hozzászólásodnál, hogy sikerült lakást találni. Nah mindjárt meg is nézem még egyszer, hogy jól láttam e.:)
Versailles jó kis hely. Mi is gondolkodtunk Párizsban anno, de aztán elvetettük az ötletet. Kicsit zsúfolt, és amikor beindul a túrista szezon, akkor katasztrófa. Bár itt is jól kifogtuk,a kastélytól és vasútállomástól lakunk 5 percre, és akárhányszor elmegyek a piacra, kb két szerelvény érkezik tele túristával. Néha nagyon szűkösen vagyunk. És hát párommal egyébként vidékiek vagyunk, csendes kisvárosból, nagy kertek, udvarok, házak, azt most még azt is halljuk, ha szomszéd pukizik :D
Na de komolyra fordítva a szót, szerintem jó hely ez a Versailles, és nagyon jó a közlekedés is, sok a park és a játszótér, így gyerkőccel is lehet menni bárhova.
Mostmár nekünk is megvan a lakás, Versaillesben fogunk lakni. Most vasárnap repülünk már 3-an, hacsak nem a vulkán közbeszól. Úgyhogy még ki kell majd takarítani a lakást. Egy ideig még az apartmanban fogunk lakni, aztán átköltözünk a lakásba, csak sajnos az apartman nem Versaillesben van, hanem gunk laknivasárnaptól. Versailles és Montigny között. Aztán megkezdjük a kinti életünket.
Vagyismégelőszörazapartmanban,ésutánalassacskánátköltözünk.Elvilegvasárnapmegyünkkimár3-an,de még ezt keresztbe húzhatja a vulkánkitörés...
köszi a korrigálást, benéztem a megyeszámokat. Csak egy álláshirdetés miatt nézegetjük a környéket, igazából még semmi komoly. Férjemet elég durván kihasználják a munkahelyén, úgyhogy ha lesz rá mód, esetleg továbblépnénk. Viszont ha kisgyerekkel nem ideális arrafelé létezni, akkor felesleges eleve jelentkezni. Szóval ha árnyas-parkos a vidék, sok kedves ember él arra, alacsony a bűnözési statisztika, nem robban ki hetente tüntetés és vandalizmus a környéken, akkor lehet, hogy bepróbálkozunk.
Valaki még bármit tud esetleg Vendée-ről, Charente-Maritime-ról?
Sziasztok ~Egy kérdésem lenne . Párizsban robogoval szándékoznék közlekedni ugye a dugok miatt, 50es robi itthon nem kell rendszám kint nem fognak piszkálni a rendörök ?
Azt hiszem be kell jelentkezni az iwiw-re, de lehet, h tévedek. Engem a Lyon-i körzetbe osztottak be, s tudom, h ott pl. sok fiatal magyar lakik, akik összejàrnak.
En meg, szinte megkoronàzàsaként a heti nosztalgiàzàsomnak, az elôbb a Duna tv-ben néztem Szörényi Levente Hattyùdal c. koncertjét. Ez egy szàm belôle:
Jajj és egy kérdés még: az Iwiwn hogy próbálozzak?? azért nem hiszem hogyjól venné ki magát ha mindenkire ráírnék aki itt van....esetleg van valami fórum az iwiwen?
Örülök, h Te legalàbb megértesz. Sok mindenben hasonlò cipôben jàrtunk - tovàbbtanulàs ellehetetlenitése, diszidàlàs, nàlunk a férjem szökött ki, én kényelmes tàrsas utazàssal jöttem :)
Azt is megértheted, h miért vagyok néha olyan keserû és csalòdott. Nekem is nagyon hiànyzik a hazamenetel. Tudod, itt kint jöttem rà, h mennyi sok helyen nem voltam még Magyaroszàgon. En màr nem vàgyom külföldi utazàsokra, csak Mo-t szeretném egyszer bejàrni, minden irànyba ( Erdélybe is vàgyom egyszer elmenni).
Nekem is jòl esik föleveniteni a régi dolgokat. :-)
Csak h nehogy azt hidd, h üres fülekre talàltàl, vàlaszolok: sajnos én nem és nem is ismerek senkit, aki menne haza juniusban. :-( Probàlkozz màs forumokon is (pl. az iwiw-en is van sok itteni magyar).
Indul valaki június 8-15 között Párizsból, vagy Normandiából haza kocsival? vagy tud ilyenről?? persze kivenném a részem az utiköltségből csak gondolom ez még mindig olcsóbb mint a repcsi vagy a busz :D az email címem : pecsibolcsesz1989@gmail.com
Hát nem tudom, ezt sok mindenkitől hallottam, meg oktató anyagokban is említik, hogy a franciák gyorsan beszélnek, és eleinte nehezebb lehet megérteni, de én néztem neten pl. francia riportokat és valahogy nekem nem tűnt gyorsnak. Szóval a szavakat értettem, amik szerepeltek a riportokon belül, persze nem jelentésileg, de gondolom értesz, hogy mire is akarok kilyukadni? :) Egyébként ezen gondolkodtam is, hogy lehet azért nem tűnik nekem már gyorsnak, mert a nagyszüleim anno hozzá szoktatták a fülemet? :)
Nekem màr volt egy alapom franciàbòl amikor kijöttem. A Francia Intézetben tanultam egy évig. Ez annyibòl elôny volt, hogy a nyelvtanàval nagyjàbòl tisztàban voltam. Màs volt azonban itt helyben megérteni a beszélôket (kezdetben mindig ugy tûnik, h tùl gyorsan beszélnek), ilyenkor sokat kell nézni a tv-t, aztàn egyre inkàbb megérti ôket az ember. Ha csak franciàk között forog az ember, akkor tökéletesen megtanulhat. Bàr pl. a vilàghàborùs veteràn bàcsik negyven év alatt sem tudtàk levetkôzni a magyar akcentust. Az én esetemben hàtràny volt a tanulàsban, hogy otthon mindig magyarul beszéltünk, s a gyerekek is elôször magyarul tudtak - beszélni, irni, olvasni -, csak azutàn franciàul. Legalàbbis az elsô kettô. Ök igy bilingue-ek lettek. A többi màr kevesebbet tud magyarul. :-(
Megtalàltam a neten a Szalai céget. Màr biztos nem ô vezeti, mert 70 fölött lehet az illetô, de a név megmaradt, amibôl azt is lehet következtetni, h a gyereke vitte tovàbb. (?)
Entreprise général du batiment (peinture, revêtement de sol...) Szalai Alexandre , 75010 Paris - 91, boulevard de Magenta.
Aha, kösz a felvilàgositàst (ami az olaszokon keresztüli utazàst illeti).
En àltalàban ùgy szoktam menni - (szoktam ? talàn ezt igy màr nem mondhatom, mert több mint 5 éve nem voltam otthon :-(
- hogy délutàn elindulok és estére a német hatàrnàl megszàllunk. Majd pedig màsnap reggel folytatjuk és igy késô délutànra megérkezünk.
Egyszer elôfordult velem, hogy visszafelé lehùztam alvàs nélkül. 5 òra felé elindultunk Gyôrbôl és este 11-re Esbly-ben voltunk. De ennek is története van. Ugyanis azt terveztem, h ha màr Franciàban vagyunk, megpihenunk, alszunk egy hotelben; azonban amikor hasznàlnom kellett a bankkàrtyàmat, emlékezet kihagyàsom volt és az istennek sem jutott eszembe a code. Kellemetlen mi ? Azt leszàmitva, hogy kezdenek ràd furcsàn nézni, h nem lopott-e kàrtya; a màsik, h igy kénytelen voltam még a maradék 400 km-t is lehùzni. Aztàn màsnap a bankomban ùjra megadtàk a code-omat. Ilyen egyszer fordult elô velem, valòszinû a nagy fàradtsàg miatt.
Ez az ismerôsöm tiszta ùj kocsikat is "elkötött", lehet h ugyanarròl a személyrôl besszélünk ? Egyszer vele voltam, megmutatta, h csinàlja. Persze én a "becsületesség mintaképe" nagyon izgultam, a torkomban dobogott a szivem, mégis valahogy imponàlt nekem a dolog. :-) A tehetséges embereket mindig értékeltem. S ô egy modern Arsen Lupin volt. Nem fegyveres, nem erôszakos rablò, csak nagyon okos és ravasz. Néha még gondolok rà, h vajon mivé alakult az élete ?