Keresés

Részletes keresés

Szalkó Creative Commons License 2005.06.10 0 0 344
Ezek a ledugott hajtások télen is kinnt voltak?
Előzmény: ZsuR (342)
Island* Creative Commons License 2005.06.10 0 0 343
Köszönöm a szaporítási tanácsokat, azt hiszem mindkét módszert ki fogom próbálni. :)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.10 0 0 342
Tavaly letorott egy par ag az ujonnan vett rhododendronomrol, es sajnaltam kidobni oket - ledugtam a foldbe oket.

Harom elszaradt - harom megmaradt - legalabbis eddig.
Szalkó Creative Commons License 2005.06.09 0 0 341

A legegyszerűbb otthoni szaporítás a bujtás, csak türelem kell hozzá. Ezen a kis felbontású képen is talán jól látható a lényege. Ennek sikeressége a legbiztosabb.

Egy hajtást oldalra ki kell hajtani. Hosszúkás mélyedésbe kampóval rögzíteni a végét úgy, hogy a leveles vége kint maradjon. Előtte még kb. ott ahol a kampó látható a képen egy bevágást (sebet) ejtünk. Itt hegesedés (kallus) fog képződni, melyen könnyebben erednek a gyökerek. Ha ezt most megcsinálod, a jövő év őszére fog elegendő gyökér nőni. Akkor le lehet metszeni az anyanövényről a meggyökeresedett hajtásvéget.

Előzmény: Island* (337)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 340
Nem sok az ertelme - nem lesz tobb a virag rajta kovetkezo evben.
Adj neki tapot - az segit.
Előzmény: dithke_ (339)
dithke_ Creative Commons License 2005.06.09 0 0 339
Szerintettek ha visszavágom a rodimat, mert nem igazán remekel, volt egy pár virág rajta, de igazából kis kopasz hatjásai vannak, akkor nem ártok úgye vele?
A talaj olyan amilyen bele van ültetve a földbe a kertbe, a tetejét betakartam fenyőkéreggel, vizet az öntözö ad neki, és ennyi.
Még nemtápoztam, nemtudom talán ha már visszavágtam akkor elkezdeném.
A kútból locsolunk, azt hiszem az jó neki.
Van másik amit visszavágtam, és kihajtott, ahogy nézem annak jót tett.
kiwancsi Creative Commons License 2005.06.09 0 0 338

Amit most láttunk, azt nem láthatjuk májusban.

Előzmény: Island* (337)
Island* Creative Commons License 2005.06.09 0 0 337

Sziasztok!

Én is jártam többedmagammal a hétvégén a Jeli arborétumban. persze nagy sajnálatomra már vége a fővirágzásnak, úgyhogy jövőre május közepén fogunk ellátogatni oda.

Nekem van két tövem a kertben és érdekelne, hogy valaki közületek szaporította már hajtásdugványról a rodiját sikeresen?

Tud ebben valaki  segíteni?

Köszönöm!

Szalkó Creative Commons License 2005.06.09 0 0 336
Végre esik az eső, gyűlik az öntözővíz a rodiknak!
kiwancsi Creative Commons License 2005.06.07 0 0 335

Vasárnap ezt találtuk Jeliben.

És még sok mást is! :-)

Szalkó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 334
Ezt a képet a netről vettem le. Nem magyarországon készült. Magasított ágyásba ültetve a rodi. Az ilyen megoldásnál nálunk télen a föld teljesen átfagyna. Egyébként a rodi gyönyörű, egy 'Purple Splendor'.
rágica Creative Commons License 2005.06.02 0 0 333
Azt hiszem mára nincs több kérdésem. Köszönök mindent! Jó éjszakát!
Előzmény: Szalkó (332)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 332
A fóliazsák jó ötlet! Olcsó. Az alján lyukakat kell vágni, hogy a víz kifollyon!
Előzmény: rágica (327)
rágica Creative Commons License 2005.06.02 0 0 331
Na és mit gondolsz a fóliazsákról?
Előzmény: Szalkó (330)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 330

Ahogy nőni fog, mindig nagyobb és nagyobb edénybe teszed. Az is megoldás, de úgy többször dolgozol vele. Végül lesz egy utolsó méretű, mert akkor már nagy lesz a rodi. Ez a kb. 100 literes edény az említett azáleáknak és pl. a Yakushimanum-Hybrideknek teljes nagyságukig elegendő. Egy 'Catawbiense Grandiflorum' végső mérete 4-5 méter, annak már nagyobb edény kell.

Én egyből a végső méretű edénybe ültettem őket, és már annyi éve jól fejlődnek.

Előzmény: rágica (326)
rágica Creative Commons License 2005.06.02 0 0 329
Gondolhatod, hogy 500 ft-ért cimkét nem raktak rá! Kettőt vettem, az egyiket ki fogom próbálni. Szegény!
Előzmény: Szalkó (328)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 328

A télállóság az elsősorban fajtakérdés. Nem tudom a képen látható kis fehér virágú rodid milyen hybrid. Ha pl. 'Cunningham's White', vagy a Catawbiense 'Album Novum', akkor nyugodtan kiültetheted. Vásárláskor olyat jó venni, amely fel van cimkézve és még virágos is.

Előzmény: rágica (322)
rágica Creative Commons License 2005.06.02 0 0 327
A férjem természetesen nagyon okos ám! Szerinte jó lenne egy fekete fóliazsák is erre a célra. Szerinted?
Előzmény: Szalkó (325)
rágica Creative Commons License 2005.06.02 0 0 326
És akkor az én "törpikémet" is tegyem ilyen nagy edénybe?
Előzmény: Szalkó (325)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 325
Felül 60 cm-es átmárőjű műanyag edény, 40-45 cm mély. Ennél mélyebb nem kell a rodiknak, mert "felnőtt" korukban is csak kb. 30 cm mélyen van a gyökerük. Most nem találok hasonló edényt, nekem is kellene. Keresgélek. Mivel úgyis le lesz süllyesztve, nem kell annak virágcserép minőségűnek lennie.
Előzmény: stiglinc (321)
rágica Creative Commons License 2005.06.02 0 0 324
Még tavaly vettem a Penny-ben. Egyébként érdemes figyelni a virág akcióit, mert néha érdekes növényeket, és főleg kedvező áron lehet kapni. Vettem ott bougenvilleát, hortenziát, (Szintén hasonló áron.) és sok szobanövényt is. A többi kérdésedre én is szívesen olvasnám a választ.
Szalko hol vagy?
Előzmény: stiglinc (323)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.02 0 0 323

Egyrészt: hol lehet 500.- Ft-ért rhododendront venni?

Másrészt: tegnap én is vettem egy kicsit (nem annyiért :-() és kérdezném, hogy egy ilyen bébit rögtön nagy cserépbe kell ültetni, vagy őket is fokozatosan kell átrakosgatni az eggyel nagyobb méretekbe?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én már átültettem az este, rhod. földbe, kb 8 literes cserépbe, esővízzel belocsoltam, árnyékba tettem lábadozni. Az eredeti földje szinte mocsaras volt, a gyökerek sűrű szövedékben, barnán, közben meg virágzik ezerrel. Ez normális? Máris kellett volna rhodo tápot tennem a földjébe? Ha nem, mikor lesz aktuális? (Azalea japonica 'Sabrina')

Előzmény: rágica (322)
rágica Creative Commons License 2005.05.31 0 0 322
Minden köszönök!
Úgy látom más is hasznosítja ezeket a tapasztalatokat. Azt hiszem többet is érnek bármelyik szakkönyvben olvasottnál.
De nem hazudtolom meg magam. Még egy kérdés. Mekkorák voltak, amikor először kint teleltetted őket. Pl az enyém most ekkora. Igaz 500 ft-ért vettem.
Előzmény: Szalkó (319)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.31 0 0 321
Gyönyörűek a rhododendronjaid!!! Köszönjük a részletes tájékoztatást is. Miféle edény az a 100 literes, amibe ülteted őket?
Előzmény: Szalkó (319)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.31 0 0 320
Nem tehetek rola, de megsajnaltam a feheremet, hogy lerogyottoztam :)) buntudattal beteszem az egyetlenegy viragat - kb harom eve nem viragzott szegenykem. . .

A Hosszu Hetvegi Nagy Kerti Munka alatt athelyeztem egy utat is, mert a rhodo aga utban volt, es feltem, meg letorjuk a taligaval. . .(van mas oka is az ut athelyezesnek, de igy ugy hangzik, mintha csak a rhodoert tettem volna :)) pusztan aggodalombol. . .

Előzmény: ZsuR (317)
Szalkó Creative Commons License 2005.05.30 0 0 319

Ez a R. japonicum 10 éve van nálunk. Egy 100 literes edénybe van besüllyesztve, fele erdei lombföld + fele balti tőzeg keverékben. Ennyi éve nem cseréltem a földjét. Csal annyi, hogy tavaszonta amikor tápozok terítek rá egy tenyérnyi friss földet. Ez a fajta azálea az első szerzemények egyike és abszolút télállónak bizonyult. Ugyanilyen télálló azáleám a "Persil" és a "Giant Fireglaw" is.

Pl. a R. schliffenbachii már nem birta a 4-5 évvel ezelőtti tartósan -20 fok alatti hideget.

A képen nem látni, de talajtakaró növények vannak a rodi alatt ( kis meténg és borostyán). Ezek védik a talajt a nyári átmelegedéstől, ill. télen az átfagyástól. Kezdetben volt úgy, hogy télen pusztult el a rodim. Nem elfagyott, hanem kiszáradt.

A téli kiszáradás veszélye az örökzöldeknél lehet leginkább, mert ők kisebb mértékben télen is párologtatnak, és fagyott állapotban a vizet nem tudják felvenni.

Ugye mennyi mindent meg kell tennünk azért, hogy szép rodijaink legyenek. Mennyivel könnyebb dolguk van e téren pl. az angoloknak!

Előzmény: rágica (315)
poi1 Creative Commons License 2005.05.30 0 0 318
V. 28.-án délelőtt gyors mezei mérést végeztem,a rhodik alatti földből 3 helyen.Kettő 5-6 közötti értéket adott, egy 6 felettit de közelebb a 6-hoz mint a 7-hez.(a pH papírom 1-14 értéket mér, egész érték ugrással,ezért a tizedeseket csak saccolni tudom)
Előzmény: ZsuR (256)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.29 0 0 317
Nagyon szivesen - istenkem, mit meg nem tesz az ember egy baratert :))

Nem minden rhodom szebbnel szebb, vannak rogyottak is, csak azokat nem fenykepezem annyit! Peldaul az egyetlen feherem. . .kifekudt kb ot eve, probalom visszahozni az eletbe. . .talan sikerul.

Kb 12 rhodom van es ugyanennyi azalea - de nem mind nagy. A legkisebb az egyviragos - de iden mindegyiken van virag! Tavaly nem igy volt. . .

Nagyon keresek egy halvanynal is halvanyabb rozsaszint - de meg nem lattam a boltokban. . .
Előzmény: stiglinc (312)
Szalkó Creative Commons License 2005.05.29 0 0 316

Jó néhány hordónyi esővizet szoktam gyüjteni, mégis előfordul, hogy kifogyok belőle. Volt már, hogy csapvízzel kellett öntözni. Tapasztalat szerint ez rövid ideig nem káros. Javít a víz minőségén, ha feltöltünk egy hordót és néhány napig állni hagyjuk. Állásában is lágyul valamennyit víz. Legjobb ha tőzeget áztatunk benne (pl. egy harisnyát teletömünk tőzeggel és azt lógatjuk a vízbe). Ha az idei fiatal hajtások lankadást mutatnak, azonnal öntözni kell.

Előzmény: stiglinc (313)
rágica Creative Commons License 2005.05.29 0 0 315
Köszönöm!
De nem szabadulsz tőlem! Jönnek az újabb kérdések: Minden évben "átülteted" őket? (Új földet kapnak az edényben?) Télen is kint maradnak?
Ne haragudj, de látom, hogy türelmesen leírsz mindent, nem szeretnék vele visszaélni, csak "kihasználnám". Köszönöm!
Előzmény: Szalkó (311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!