Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A kumkvatnál két dolog okozhat problémát, az egyik az alany, ami sajnos általában aurantium, így a hideg nedves talaj nem tesz jót neki, de ez nem a kumkvat hibája, trifóra oltva bírja nedvesebb talajban is.
A másik hogy a kumkvat nemes része nem szereti a fényszegény és meleg helyet együttesen (fényigényes), de főleg a meleget nem, így mindenképp érdemes hűvös helyen tartani.
Hogy miért nem lehet a szobában teleltetni a citrusok nagy részét, ahogy vki kérdezte? Mert egyszerűen nem megfelelő helyen éhen hal, vagy éhezik (levélhullás stb..).
Télen nincs elég fény az északi félteke mérsékelt övében, így minden növény valamilyen szinten pihen, lassabban táplálkozik, és ezt a hűvös biztosítja.
Melegben elkezdi felélni a készleteit, de többlethez nem jut, lévén 6-7 óra fény van naponta az is elég szürkés.
amugy a citrom levele miért is kezd sargulni, vagy hullani ha télen a meleg szobában van? a fenyhiany? mert kérdezték, de nem tudtam pontos választ adni )))
Nem vagyok "profi citrusos", de azért szerintem a "látásom" nem rossz.
Nyáron pajzs tetves legyen egy citrus???? Ez majdnem képtelenség. Nem volt napos helyen tartva, állandóan nyirkosan-vizesen volt tartva.
Arról nem beszélve, hogy a felszívódó permetszerek (actara, BI 58 stb) néhány alkalommal történő használata után még a pajzs tetvek is elpusztulnak.
A lényeg: nyirkosan -vizesen lett a teleltetőbe bevíve!!!!
Levélhullás, ág elszáradásnál nem az a lényeg, hogy a maradék éretlen gyümi beérik-e?
A növénykét abszolút ~ kb 1 hónapig ki kellene szárítani, így talán áprilisban újra éled. Az elmúlt öt évben sok kumquátot sikerült tönkre tenni, de két éve már nagyon jól működnek. Alig nedvesen mennek teleltetőbe, igen gyengén kapnak vizet, igen hűvösen (5 c fok körül) vannak tartva.
Sajnos ez gyökérpusztulás miatti ágelhalás. Valószínűleg már nyáron is beteg volt a kumkvat, azért lepték el a pajzstetvek.Most csak annyit tudsz tenni, hogy szárazon tartod hűvös helyen, aztán márciusban kiütöd a cserépből, s az elhalt gyökereket visszavágod az egészséges részig, fertőtleníted, új földbe ülteted. A teljes lombvesztést még túléli a kumkvat, ha maradt valamennyi egészséges gyökere, illetve zöld ágrésze. A féléretten lepottyanó kumkvat utóérik, a zölden lehulló csak ráncosodik, nem lesz élvezhető.
Az összes levele ilyen lett és mostanra valamennyi le is hullott, csak a termések maradtak rajta.
Nyáron rettenetesen pajzstetves volt, folyott raajta a ragacs, amin nem segített semmi szer, csak a kézi vezérléssel történö egyenkénti orrtörölgetés: többször mostam le az összes levelét egyenként. nyár végére úgy tünt kiheverte, de akkor meg ez a jelenség hatalmasodott el. a vékonyabb ágak el is száradtak, azokat lemetszettem, a vastagabbak viszont élénk zöldek. Mi ez? Túlélhetö? Kell valamit tennem ennek érdekében?
érdeklödnék még, hogy a Kumquat utóérik-e, ha éretlenül esik le?
Azért írok ide, mert itt biztos azok a személyek olvassák, akiket keresek! Nagyon szeretnék télálló banánt, melyben nem tudom, hogy segítségemre tudna e lenni valaki? (akár korrekt áron való vásárlás is szóba jöhet)
Továbbá tavaszra keresnék dugványnak való, metszett ágakat mindenféle citrus fajtából. Aki megmetszi és csak kidobná, legyen kedves rám gondolni, mert én nagyon szívesen elfogadnám!
Ezekért sokfajta különleges, érdekes növény magokat tudok felajánlani: pl.: Gunnera Manicata, Puya chil., Costus speciosus, Gossypim Herba., Echium Fastu., Ceiba Penta., Nassella teunissima, Valeriana, Cortaderia stb. sok más fajta
Kérem azon személyeket akik segítségemre tudnának lenni és szivesen meg is tennék, az alábbi címen elérhető vagyok!
A csapadék miatt, ami még novemberben és decemberben is előfordult megülepedett a banán takarása, így január elején amikor voltak a-12 c° éjszakai fagyok, kb 10 napig a betakart áltörzs kikandikált és megfagyott egy kicsit, még a mínuszok idején néztem, hogy keményre volt fagyva, viszont a belseje az túlélte, mert hajt, beindult. Még decemberben vágtam le karácsony után, addig állt az egész levelestől, mindenestől.
Ez az enyhe idő is okozhatja, hogy beindult a vágott törzsek közepe 1 cm-t emelkedett.
A takarás ülepedése miatt viszont kicsit visszább vágtam a törzset, még a jelzett fagyok előtt.
Ezt az egy törzset azért meghagytam , ha kitelel, akkor kb 20 cm előnnyel indul a többihez képest:
Természetesen nyilvánvaló dolog a felhasználás, de nem feltétel, ezért is emeltem ki inkább a tápoldat kapcsán. Belevágtam az alanyok kinevelésébe, s van is olyan, amit már lehetne oltani (kaptam). Nemet úgy tűnik sikerül majd szereznem metszésből származó leeső darabokból.
Elég változatos, milyen tápoldatot használnak az olvtársak. Szinte minden előfordul, ami kapható ilyen célra. Bármilyen meglepő, aki citrust tart, felhasználja minimum a termését, ha van, hisz többnyire ezért tartják.
Érdeklődni szeretnék ki milyen tápoldatot javasol citrusokhoz figyelembe véve azt, hogy ne legyen műtrágya, mert a levelet/termést szeretném is felhasználni.
Hali!Feleségem szokta a levelét használni,ha Kinait/ vagy más Ázsiait főz/,régebben már raktam fel ilyen receptet a facebookra.Ezt meg a babért csak saját növényről használ.Különben ez valahol Budapesten kapható / a levél /
Nem próbáltam nem is hallottam még. Gondolom azt még nehezebb beszerezni. A Kaffirt nem csak ázsiai ételbe használják. A TVpaprikán sok receptbe szerepel. A mexiói citromot te sózod le? Mailba ha szépen megkérlek leirod hogyan? Imádok főzni és új dolgokat kipróbálni. Most rendeltem Eukaliptusz Globulus növényt, hogy mézbe áztassam a leveleket, köhögés torokfájás ellen. Nagyon finom egy méhészetbe kóstoltam.
Sziasztok! Vitaflòra citrus tápot használ valaki? Utòbbi idöben sárgák a citromfáim levelei termés van, csak Substral osmocotet használok átültetéskor ill föld tetéjébe bedolgozva. Utánnaolvasva vashiány lehet a levélsárgulás oka...