Akkor már megéri a váltás. Még időm is lesz rá, ugyanis közeleg a nyugdíjam. A DSLR felszerelés meg "ajándék, mellyel meglepem.......... magam magam" ez alkalomból. Úgy gondolom, hogy 42 év munka után ennyit megérdemlek. Legalábbis, ha most nem váltok, akkor többé nem fogok és egész hátralévő életemben bánni fogom, hogy nem próbáltam ki magam a fotózás terén igazi jó felszereléssel.
Úgy értettem, hogy nem jelentett különösebb gondot a cipelése és a kézből lövés sem. A monopod sokat segíthet, de ha van fény, (amire ez az obi különösen háklis), akkor nem jelent gondot a kézből exponálás sem. Nem azt mondom, hogy órákig kitartottam, de egy-egy lövésre felkapva abszolút használható. Alkonyat, borús idő viszont beteszi neki az ajtót. Én nagyon elfogult vagyok vele, rengeteg élményt szerzett, ráadásul én is bridge/compact világban kezdtem, és elmondhatatlan a különbség. Ötször annyit leszel a természetben :)
Az nagyon jó lenne! Egy szép jégmadárra úgyis régóta fáj a fogam! :-)
A baj csak az, hogy a 30D-re még egy kicsit várnom kell, a régi felszerelésemet meg elirigyelnétek... :-)
Azért még megkérdezem, mert eddig nem volt teljesen világos: az, hogy 90 %-ban cserkeltél a bigmával, nem azt jelenti, hogy állvány nélkül, kézből is tudtad eredményesen használni?
Természetesen, ha már ennyit segítettetek, tudatni fogom a döntésemet. Magam is kiváncsi vagyok, hogy mikor fogom tudni eldönteni a kérdést? Mindenesetre jó lenne a jelölteket vásárlás előtt életszerűen kipróbálni.
Kérdésem: kinél tudnám kipróbálni a bigmát? Ellenszolgáltatásként megcsodálható a Panám! :-)
Szerintem ez már elég egyértelmű lett! Rövid, fényerős, képstabi vs. hosszú cső! Midkettőnél jól jön egy állvány. Így nálam borult a mérleg a bigma felé. Kíváncsi vagyok ,hogy döntöttél. Majd oszd meg velünk. Ha nem baj?
Naná, hogy jobb!!! (leszámítva az egyblendényi fényerőhátrányt) Egyenletesebb az optikai teljesítménye, a felső régióban a 4-es alig esik vissza, nem úgy a 2,8-as!
Ráadásul a kisebbet nem aranyáron mérik. Vagyis: JOBB! :-))
Valamelyik amerikai weblapon meg is kapta a legjobb telezoom címet. (ne kérdezd, melyiken)
Én is így vagyok vele! 300 kevés,400 picit jobb, de ha van pénz 500-ra akkor ő a nyerő. Egy jó állvány hozzá, többet ér a képstabinál! Legalábbis én így gondolkodom. Itt 227-eft, ami már jóval barátságosabb!
Sajnos megmutatni már nem tudom, mert eladtam, de elég gyakori obi ahhoz, hogy valaki felajánlja neked kipróbálásra. Engem a súlya sosem zavart, nagyon jó fogású állványgyűrű van rajta, vagy hevederrel a nyakamban, vagy monopoddal a vállamon vittem, akár órákig is. Ráadásul egy ismerősöm (pont aki megvette tőlem) Kenko 1,4x-ezővel meglepően értékelhető minőségű képeket produkál vele, persze napsütésben, F8 körül.
A sigma 100-300 F4-ről tényleg dicshimnuszokat zengenek a külföldi fórumok, még megfizethető is, de madarazáshoz neked a 300 tuti rövid lenne. Igaz azt írják, hogy 1,4x-ezve is használható a képe, de az még mindig csak 420 mm, ugyanúgy stabi nélkül. Ráadásul majdnem akkora darab, mint a bigma, 1500 g körül van ez is. Sztem reálisan két zoom, a 100-400L és az 50-500 között fog eldőlni a dilemmád.
Amúgy saját tapasztalat, hogy madárfotózásban a gyújtótáv sosem elég :)
Kösz, hogy megnyugtattál. Talán az lenne a legjobb és legbiztosabb módszer, hogy először a gépet venném meg, majd megkérnélek benneteket egy próbára. A 100-400 akkor nálad majd valamikor kipróbálható lenne?
Örülök, hogy jelentkeztél. Elsősorban a súlya, másodsorban a stabi hiánya miatt zártam ki. Ha egyszer tényleg összejövünk, akkor azért megmutatod ugye? Egyelőre el sem tudom képzelni, hogyan tudod cserkelésre is használni?
Ha jó a képminősége, akkor takarékossági és praktikus okokból is megfontolandó választás az 50-500. De a jó fixekkel, főleg a fényerősebbekkel nem versenyezhet.
Érdekes, hogy a Sigma 100-300 f/4 szóba sem került, pedig szerintem az a cég legjobb telezoomja! Képminősége és fényereje is vetekszik a jó fixekével.
Olvasgatom itt az utóbbi jópár hozzászólást, és abszolút megértem a dilemmádat, nem egyszerű döntés. Esetleg Sigma 50-500-on nem gondolkoztál? Kicsivel 200 fölött újonnan megvehető, használtan 150 körül: Igaz nem stabis, de a képe összehasonlíthatatlanul jobb a 70-300-énál. Én évekig használtam, 90%-ban cserkelésre, nagyon meg tudja magát szerettetni, talán a súlya az egyedüli elrettentő, de szvsz megszokható.
Csak egy tipp volt, bocsi, ha már kizártad valamiért.