Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 2469
Szia, érdekes, én pedig most épp arra gondoltam, hogy esetleg nem a hidegtöl, hanem a sok esötöl puhult meg, amit mostanában kapott. Érdekes még, hogy a vatag szár alulról puhult meg, és épp a hajtásvégek meg kb 10 cm hosszon kemények maradtak. Próbáljam talán dugványozni?
Előzmény: leptopelis (2468)
leptopelis Creative Commons License 2008.10.05 0 0 2468

Nekem vannak kb 3-4 éves Adenium magoncaim, 4 db, más-más méretűek, de azonos korúak. Még egyik sem virágzott. Több magoncom elpusztult. Sajnos, ha a szára puha, akkor lehet, hogy haldoklik. Locsold meg (finoman)! Nekem akkor puhult kicsit meg a száruk, amikor nagyon sokáig voltak szárazon. Ha a pihenési idő elején már puha, az baj. Remélem, elég laza a talajod (nehogy ettől a locsolástól megrohadjon). De szerintem vége.

Tőről nem fog hajtani. Én még korában lecsíptem az egyik magoncom csúcsát. Egy évig vegetált 2 levéllel, majd elkezdett hajtani, de a csípés helyén, nem pedig a tövén.

Előzmény: taormina1 (2464)
gáborke Creative Commons License 2008.10.05 0 0 2467
Ja az irodalom szerint a teamagonc 4-12 éves kortól kezd virágozni.
Előzmény: csoer (2465)
gáborke Creative Commons License 2008.10.05 0 0 2466
Igen, ráadásul az én fám már majd 2 éves volt, és vagy 120 centis, annyi levele volt hogy az ágait szinte teljesen lehúzta. Semmi baja nem volt, majd hirtelen az erek között fehéredni majd barnulni kezdett, és hullani kezdett a levele. Nem lehetetlen a vírus sem, mivel szept elején a nagy száraz hőségben találtam pár atkát a növényeken, a kakaón nem, de lehet hogy vmi fertőzőtt mégis megszúrta a levelét, ugyanis ez után ugy 1 héttel kezdte ezt el.
De lehet hogy nincs köze hozzá.
Egyébként múltévben ősszel is ezt csinálta, csak kisebb mértékben, és elég sok levele azért megmaradt, igy tavasszal gyönyörűen bebokrosodott.
üdv.
Előzmény: csoer (2465)
csoer Creative Commons License 2008.10.05 0 0 2465

Én is köszönöm a teával kapcs. infókat.

A kakaóval kapcs.-ban lám kicsit hasonlít arra, amit korábban említettem és lehet tévesen vírusnak véltem. Mármint, hogy közel 30-40 cm magas, több mint egy éves kakaó csemetéim -igaz nem virágoztak-, de ugyanúgy egyik napról a másikra ledobálták a leveleiket és elpusztúltak.

Előzmény: gáborke (2463)
taormina1 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2464
Sziasztok, inkább ide írok, mert a szobanövényesben rendszerint csak néhány amatör fordul elö, vagy még ök se...
Akut gondom az Adeniummal van. Most van elöször és nem tudtam, hogy nem hidegtürö, azt hittem úgy kell vele bánni, mint a kaktuszokkal és pozsgásokkal, azaz a fagyokig kint maradhat. Szóval könnyelmüen kint hagytam. A levelei egy része megbarnult, de erre számítottam. Viszont úgy érzem, a szára megpuhult kicsit, remélem nem a fagytól, mert az eddig még nem volt, de az éjszakák hidegek voltak.
Jókora példány, legalább 2 cm-es szárral és három vastag ággal. Megmarad szerintetek? Mit tegyek vele? Esetleg töröl hajt majd ki újra?

Van még néhány exotám, aminek a gondozásáról szívesen tapasztalatot cserélnék: Tacca, Tibouchina, Medinilla, Impatiens niamn. Van valakinek?
gáborke Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2463
A papaja ha elég fényt és meleget kap mindig szokott virágozni.
A kakaó, hát azt magja válogatja. Van olyan hogy a magról kelt sosem virágzik, de akár elég hamar is virágozhat.
Nálam a tavaszi magnövény azév tél végén már virágzott, majd ebben évben egész nyáron virágzott. Most sajna majd mind levele lehullott, ugy látszik eddig bírta, pedig minden optimális neki, de vmi megtámadhatta. Elég nehéz tartani, remélem vkinek sikerült otthon sajátját termőre fordítani.
üdv
Előzmény: leptopelis (2462)
leptopelis Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2462

Köszi:)

A virágzással kapcsolatban: van egy kb 4 éves kakaófám, talán 1,5 méter magas, és nem ágazott el még egyáltalán. Van egy papayám, bolti gyümölcsből, kb 185 cm magas, talán 3 éves. Még egyikük sem virágzott. Már nem is fognak?

Előzmény: gáborke (2460)
sjohn Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2461
Már régen igéred , hogy meghívsz kakaózni , na akkor most talán a tea.
Drukkolok.
Előzmény: gáborke (2460)
gáborke Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2460
Kb. 2 éves lesz tavasszal, tehát fiatal. Már a pici 20 centis növények is hoztak bimbót de csak 1 nyílt ki, az is lehullott. Talán most...
Előzmény: leptopelis (2457)
csoer Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2459

Gratulálok a teádhoz. Kényeske és nehéz kezelésű növény.

Engem is érdekelne, kb. milyen magas. mennyi idős a teád?

üdv.

Előzmény: gáborke (2456)
sjohn Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2458
És mit terem ? teatojást:))
leptopelis Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2457
Hány éves a virágzó teád?
gáborke Creative Commons License 2008.10.04 0 0 2456

Helloka

A heti érdekesség, hogy virágzás elött a tea, múltévben már virágzott, de termés nem volt, remélem most teremni is fog.

üdv

leptopelis Creative Commons License 2008.10.03 0 0 2455

Honan vettél "fajtatiszta" kakaó termést? Állítólag a Criollo adja a legjobb minőségű kakaót(bár tudom, magról nem pont olyan lesz, de azért...)

Én egyszer Puerto-ricóból vettem 2 termést, kiszedtem minden magot, és elültettem. Bár a termés végében kisebb magok voltak, azért elültettem azokat is. És minden egyes meg kikelt! Még a legcsenevészebbek is! Sajnos, nyáron az erkélyre szorultak, és a hideg éjszakák meg a huzat kivégezte őket :(

Most csak egy fám van, annak a magját németből vettem, nem tudom, milyen. És virágizni sem akar.

Előzmény: Sihuhu (2452)
Sihuhu Creative Commons License 2008.10.03 0 0 2454

Üdv!

22 vagy 23 db. Ok, készítek képet róluk hétfőre. Mivel kézi video-val tudok felvételt készíteni, ezért nem lesz túl szép a kép.

Volt több olyan, amelyiknek a termés szétszedésekor - nem egyszerű feladat - letört a csíragyökere. Hajtottak helyette újat, amit nem gondoltam volna. De a legérdekesebb az, hogy egy magnak ültetést követően a csírahajtása száradt el. Már azon gondolkodtam, hogy kidobom a fenébe. Néhány napja fedeztem fel, hogy az elszáradt csírahajtás tövében három másik kisebb hajtás jön kifelé. Ebből az egyből biztos bokor-kakaó lesz.

Zsolt

Előzmény: becko8 (2453)
becko8 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 2453
Tyű, kakaó, és sok van, fényképet tudsz feltenni róla?
Előzmény: Sihuhu (2452)
Sihuhu Creative Commons License 2008.10.03 0 0 2452

Üdv!

Másfél hónapja én is ültettem criollo kakaó magokat. Egy egész termést kaptam Suriname-ből növény-egészségügyi bizonyítvánnyal egyetemben. Most már mini kakaóerdőm van.

A tiéd milyen változat?

Zsolt

Előzmény: csoer (2432)
becko8 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2451
Csírázó pisztácia:
pisztácia
sjohn Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2450
2442.
Előzmény: csoer (2449)
csoer Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2449

Bocsánat az okoskodásomért. Abszolút biztosan laikus vagyok.

De úgy gondolom -és ez szerintem fontos a növények kezelése terén-, a palántadölés nem egy önálló betegség. Ezt a gondot is gombaölő szerrel lehet megelőzni, tehát gombás betegségek körébe tartozik.

Előzmény: sjohn (2448)
sjohn Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2448
Kevés fényt és sok vizet kapott.
Palántadőlés.
Előzmény: groowe (2447)
groowe Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2447
köszi a válaszokat,csak nálam az a helyzet,hogy nagyon megnőttek szinte egy hét alatt nőttek kb 10 cm-t,és úgy feküdtek el.a növényen semmi elváltozás nincs,nagyítóval is végig néztem se egy halovány folt ,se semmi.egyszerűen elfeküdtek,egy levelet se hullajtottak.kikötöttem és azóta újabb levelet is hozott az egyik.ezért nem értem a dolgot,és kértem segítséget.
marimama51 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2446
Én is ültettem papayát,gyönyörűen kikelt,majd egyik napról a másikra egyszerűen tönkrement.Akkor ezek szerint az enyémekkel is a gomba végzett.
Előzmény: sjohn (2442)
gáborke Creative Commons License 2008.10.02 0 0 2445
A papaját kifejezetten tilos gombaölő szer nélkül elvetni!(akárcsak a fügekaktusz magokat).
És bizony laza kevés mikroorganizmust tartalmazó, gombaölős talajba kell átültetni is.
A passiflora-k nem annyira érzékenyek a gombára. A dugványoknál előfordul hogy a tömör túlöntözött talajban, főleg ha még hidegtalp is éri, akkor gombásodhat, de ez nem sűrű.
Előzmény: csoer (2443)
sjohn Creative Commons License 2008.10.01 0 0 2444
A maracuja , magyarul passiflóra , még magyarabbul golgotavirág egyáltalán nem érzékeny a gombákra , legalább is az én 20 fajtám közül egyik sem.
Előzmény: csoer (2443)
csoer Creative Commons License 2008.10.01 0 0 2443

A papajáknak nem sok esélyük. Én is csak megerősítem a gombát.

Közel 1 évvel ezelőtt volt két papajám, kb. 30-40 cm magasak. Az egyik virágzó volt. Egyik napról a másikra a leveleiket gyors ütembe ledobálták, meghajlottak és végül kifeküdtek. )nem pontosan egyszerre, de egymást követve.)

A kipusztulásuk előtti hónapokban ültettem át (nem kezeltem a talajt gomabaölő vagy talajfertőtlenítő szerrel).

Ugyanígy jártam egy virágzásnak induló marakujával. Miközben azzal voltam elfoglalva, hogy porozzam be a virágokat, a növény néhány nap alatt elpusztult.

Ezért úgy gondolom, úgy a papaja, mint a marakuja nagyon érzékeny a gombás betegségekre és szükséges a talajt előkezelni.

Előzmény: groowe (2441)
sjohn Creative Commons License 2008.09.30 0 0 2442
Gomba.
Előzmény: groowe (2441)
groowe Creative Commons License 2008.09.30 0 0 2441

Sziasztok!

Papaya miatt írok.egy olyan kérdésem lenne,hogy ültettem papayát,ki is keltek a magok szépen,de a most kb 10 cm-es növények egyik napról a másikra elfeküdtek.most száranként 4 db levél van rajtuk.kikötöttem őket egy szívószálhoz.

az lenne a kérdésem ,hogy mitől van ez?napos helyre raktam őt,rendszeresen is locsolom,no nem sok vízzel,s a föld pedig szépen átereszti a fölös vizet.

köszi a  választ.

libapék Creative Commons License 2008.09.22 0 0 2440
madaras teszkó azaz Auchan (ejtsd: osan).
Előzmény: taormina1 (2437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!