Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
húha, ez nem lehetett semmi... asszem már meséltetek róla, de mi a története ennek a cseh bluegrass-őrületnek? Náluk sokkal nagyobbnak tűnik a hagyománya, ebből kifolyólag vlszleg a mandolin is felkapottabb hangszer náluk.
Amit meg a fickó művelt a Gibsonnal, az felér egy amputációval. Olyan szép arisztokratikus ívek, görbületek vannak egy ilyen F-mandolinon, ő meg vágott rá egy jó kis kommunista egyenest.
Kicsit felzárkózom a munkámmal, aztán rittyentek egy élménybeszámolót.
Előre annyit, hogy az új mandolin birtokában nem igazán volt hagulatom banjozni, így lényegében megsétáltattam a tyúkfarmot (ki se vettem az autóból egész hétvégén).
Ellenben volt lehetőségem játszani két Chapek, egy Gibson F5 Fern, egy Kristupek (ezzel még nem találkoztam eddig, de nagyon kis baba hagszer volt) mandolinon.
aláírom :-) én a magyarországi mandolinos mikro-társadalomra gondoltam, hogy jobban el tudom képzelni elektromos zenében, mint mondjuk egy bluegrass vagy ír zenekarban... te nem próbáltad még? a strató mellett jól mutatna :-)
Kipróbáltam a Mandobird-öt! Baromira élveztem, kalandozgattam rajta vagy egy órát, torzítva is, hangszíneket keresgélve. Buli kis hangszer, de valóban inkább kvint hangközben némiképp jártas gitárosoknak való, mint mandolinosoknak, inkább olyan szoprángitár érzete van, nem jönnek jól ki rajta a folkos-mandolinos témák. Még tudnám is mire használni a zenekarban, de sajnos nincs rá keret. Ja és nemtom tudsz-e róla, hogy 50ért tették ki, így sztem csak a kilógatott gitárválasztékot színesíti, de vlszleg nagyon soká fog elkelni, de ne legyen igazam.
Inch. A mandolam is tokig alul hasznalhatatlan volt. Zoli sec perc alatt atalakitotta a hurlabat hogy meg lejjebb lehessen allitani. Nem egy nagy was ist das.
ha nagyon kényelmetlen akkor hozd be és Zoli állít,farag,stb.. rajta addig amig neked nem lesz pöpec....ez jár a hangszerhez. Egyébként nagyon örülök, hogy jó kezekbe került ez a remek hangszer, sok jó muzsikálást kívánok hozzá!
Látom, van két klasszikus nápolyi fazonú is. Egy ugyanilyen van most eladó egy szekszárdi régiségkereskedőnél, de elég rossz állapotban. Az ára most 25000Ft-nál tart, a múltkor még több volt. Vajon mennyit érhet egy hibátlan állapotú példány?
Sziasztok. volt szerencsem jatszani tobb Rigel mandolinon. (Most hogy tonkre ment a ceg.) Konretan egy G-110 es Ted Jazzmandoja (CT-110) volt a kezemben.
Hat B+ ezek nagyon komoly hangszerek. Mar ranezesre ez jon le roluk. Nagyon ki van talalva a hangszer. Az urge kb ujratervezte a mandolingyartas minden reszletet. Itt vannak a manufakturarol es felkesz eszkozokrol kepek.
http://jazzmando.com/rigel_how.shtml
Valami bszott kenyelmesek. Minden szempontbol. Foleg a CT. Jogos a kerdes hogy mi a kulonbseg a CT es a G kozott. Az also szarv. Semmi mas. A tortenet (mint megtudtam) a kovetkezo. Chris Thile kezebe nyomtak egy G-110et. Mondta hogy nagyon tetszik neki, de abba a rohardt szarva mindig bele akad a bal keze. Igy szuletett meg a CT (de mivel az eloado nem jarult hozza a neve hasznalatahoz a tortenet csak szajrol szajra terjed. :)
Hangerobel ott van egy atlagos F5ossel. Az enyem szerintem hangosabb de hangeroben az enyem elegge ott van. A hangja eleg szofisztikalt. Kulonleges. Mindenkeppen tradicionalis mandolin hang, de lehet hallani hogy valami mas is van benne. foleg a teteje szol. Chopra alkalmas de ha csak ritmusozni kell akkor inkabb az F5om :) (Bar az F5ombe azert szerettem bele mert olyan chop hangja van amilyen. S azota sem meg azelott sem jatszottam olyan mandolinon aminek a chopja jobban tetszett. Talan a legkozelebb a 22es Furch es egy Krishot volt.
Haverommal nyomtunk duettben par notat amig, o gitaron en meg a G-110en es haverom oda meg vissza volt hogy ilyen szep hang ki tud jonni mandolinbol. Egyik sajat szamara azt mondta hogy ilyen jol meg sosem hallotta (pedig jatszottuk mi azt eleget a Kentuckymal is.)
Ted CT-jen a flatwound jazzmando hurjai voltak. Azok a hurok valami istentelenul szepen szoltak a hangszeren. Nagy szarba lennek ha lenne egy ilyenem. Kene egybol 2, egyik ilyen hurral masik olyannal. (Kb ket kulonbozo hangszer. mind2 csodalatosan szol csak maskep.) Alig varom hogy itt legyen az Ibanez hogy felhurozhassam a Jazzmando hurokkal. (Bar az egyik Condinon is Jazzmando hurok voltak, az valahogy egy picit sem fogott meg. Meg az utazo mandomon van jazzmando hur, de hat az... :) Meg a Ted Rigel Q95osen jatszottam Jazzmando huron, de akkor nem fogott meg a dolog.
http://www.rigelinstruments.com/publish/q95.shtml
A Q95ost az ember maga tervezte. Pont most panaszkodott hogy eppen eladta az ovet mielott tonkre ment a ceg. Most mar banja. Ez volt az ove:
http://jazzmando.com/GypsyRoseQ.jpg
(Hat igen. Nem a tradicionalis szinek embere.)
Szoval ennyit a Rigelekrol. Nagy elmeny volt jatszani rajtuk.