Az kátyúzásról készült fotó + 2 tanuvallomás. Ez utóbbi a rendőr kérésére, mert nem igazán voltak lelkesek, hogy ezért ki kell szállniuk. A közút kezelő nem is arra hivatkozott, hogy nem látják bizonyítottnak a kár bekövetkezését a megadott helyen, hanem, hogy voltam annyira bátor, hogy mertem haladni a kátyús úttesten esőben, és nem rendelkeztem látnoki képességekkel, hogy kitaláljam a víz alatt hol van a lyuk. Ami igaz, hogy már 2 hónapja kin volt egy erre vonatkozó tábla, mert hát persze ezt egyszerűbb kitenni, mint kijavítni utat. Csak hát szerintem a "látási, és útviszonyok" kifejezés nem épp a kátyúkra vonatkozik a KRESZ-ben. Vagy lehet, hogy ők úgy értelmezik, hogy lásd a kátyúkat. Na de akkor, hogy nézzem a forgalmat, ha folyamatosan az út felületét kell néznem?
Nekem gyárilag érdekes módon a GY GT2 helyett Pirelli P3000 volt rajta, erről utólag inkább nem kérdezem a kereskedőt...
Minőségileg a szerelők szerint a GY GT2 jobb, mint a Pirelli, bár GY-es Thalia-t csak egyszer vezettem és tesztautó mivolta miatt csak egyszer mentem vele 180-nal, akkor átlagosan instabilnak, normál felhasználás esetén megfelelőnek tűnt :)
Amióta megvolt a gumicsere, azóta stabil, kevésbé érződik az úthiba.
A kátyúkkal kapcsolatban: rendőrt hívni nem érdemes, mert elfoglalsz egy sávot és mire kiér a nemesebbik szerv, addigra megvernek a pesti forgalomban a türelmes autóstársak és nem sakkban.
Anno amikor én rendeztem le egy gumit a Szentendrei úton, akkor úgy voltam vele, hogy az ügyintézéssel még egyszer annyit veszítek a munka kiesésével, mintha simán elkönyvelném a kárt anyázva. Ja, és ha utána megyek a dolognak, akkor sem fizetnek, hanem kiröhögnek. Puszilom az államot és az önkormányzatokat, hogy a 100 forint körüli gázolaj adótartalom nem az utakba kerül. Kár, hogy nem lehet ilyet kérni a pénztárnál, hogy fizessen üa.adót az, akinek három anyja van, hogy ha egyszer nem oda megy a pénz, ahova kellene - a gumijaink alá.
Üdv mindenkinek! 3 hónapja vagyok egy olajos megelégedett gazdája, topikot olvasom,gondom semmi egész mostanáig.Jó autó a talicska,mert másnak is +tetszett.Reggelre a csom.tartó zárbetétet kiszerelték,erröl készített kulccsal az ajtót kinyitották,müszerfal alatt a comp.kábelt széthúzták,-áll.itt csatlakoztatták rá a tolvaj bácsik a laptopot-,majd indítottak,hál. isten sikertelenül.Okulás mindenkinek.
Magyarországon kötelezettsége csak az egyszerű halandónak van. A hatóság, vagy az efféle kht. viszont csak jogokkal rendelkezik, még akkor is, ha a törvény egyértelműen leírja...
Az melyik paragrafusban van benne, hogy az összes korábbit figyelmen kívül hagyhatja?
Nem baj! Mi csak fizzessük szépen a sarcot az üzemanyag árában... aztán meg járjunk szorgalmasan a gumishoz, meg futómű beállításra
34. § (1) A közút kezelõje köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas, közvetlen környezete esztétikus és kulturált legyen.
(4) A közút megrongálódását a közút kezelõje köteles haladéktalanul kijavítani, és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztetõ helyzetet elhárítani. A kijavításig és a veszélyhelyzet elhárításáig köteles a forgalomban résztvevõket a veszélyre figyelmeztetni, szükség esetén sebesség- vagy súlykorlátozást elrendelni, illetõleg a közutat lezárni.
Ha a kátyuzás után ott maradtál a helyszinen, rendőrt hívtál és az fényképezett, akkor van esélyed.
Ha ezek nem történtek meg, akkor esélytelen rájuk verni.
Rázás:
Tegnap hazafelé az M5-ön eszembe jutott, hogy beszéltünk erről. Éjfél volt, forgalom nuku, semmi szél vagy rossz időjárás, ezért próbaként 5 km/h-ként emelve a sebességet, mindegyiken eltöltöttem legalább öt percet, 120-től 160-ig. 170-en csak egy percet töltöttem el.
Eredményem tökéletes volt, semmi rázás, semmi rosszalkodás, nem húzott el semerre.
Gyári GY gumikkal.
Ezt a "dobolást" én is megerősítem, azzal megtoldva, hogy a gumi melegedésével (2-3 km után) erősebb a hang a bal első kerék felől. Hideg időben, rövid utakon nem is tűnik fel, valamint megfelelő nagy sebesség esetén (100 felett) szinte eltűnik. Ha lesz időm és lelki erőm felcserélem majd a hátsóval, meglátjuk mit okoz. Ja és ez is GT2-es made in Turkey :-(
Persze az útviszonyok is jelentősen befolyásolják a kocsi mozgását. Én szinte ugyanazon az útvonalon járok minden nap, de 2 kocsival. A thalián érzem a rázást, a másikon nem. Persze lehet futómű, és lengéscsillapító stb.........., de a lényeg hogy nem egyforma minőségű az abroncs! Szerintem nagyon befolyásolja az abroncs minőgége, hogy mennyit érzékelünk az utak minőségéből. De ezt az jobban tudja,aki már a thalian cserélt gumit, és más típust választott.
Apropó!
A minap megérkezett a közút kezelőtől a kedves válaszuk, hogy elmehetek a .........., mi az hogy én rajtuk akarom bevasalni a káromat, és különben is nem az időjárás, és útviszonyoknak megfeleően vezettem, és ezért mentem bele a kátyúba. Szerintetek jogosan hivatkozik-e a KRESZ-re?
Igen. Nálam (is). Az előzőnél, de hiába vittem szervizbe, szerintük mindig tökéletes volt. A gumis szerint okozhatta a vitatott minőségű Good year abroncs is. A jelenlegi is már ütemesen dob, de most az okát legalább tudom (kátyú -pedig nem is volt vészes). Ami egy kicsit javított a helyzeten, amikor hátrarakták az első kereket. A multkor a szervizben megkérdezték, hogy mi a véleményem erről a kerékről, gyanús volt a kérdés, és mivel nem voltam szidalmazós kedvemben nem akartam véleményt alkotni róla.
Hozzátenném a rázás témához, hogy érdekes módon az M3-ason sokkal kevésbé rázott az autó, mint az M7-esen. Lehet, hogy autópálya és autópálya között is van különbség?...
OK, Boszi, akkor már csak egy hely kell, ahol tudunk grillezni :-) /az a hely, amit a múltkor írtam, sajnos nem alkalmas erre a célra. De nem adom fel...../
Ha eldöntött dolog, hogy grillezünk lehet, hogy célszerűbb, ha a jól bepácolt husit mindenki maga hozza, a családja étvágyának megfelelően, mert némi pácolás nem árt, viszont nyílt terepen egy kicsit körülményes lehet, + valami köretet. A végeredmény mehet a közösbe, és kielemezhetjük egymás szakácstudományát is.
Tegnap jottem vissza Horvatorszagbol, es az INA kuton megkerdeztem, mi a kulonbseg a sima es az Euro jelzesu benzinek kozott. Azt mondtak, az EuroSuper 95 a Super95-hoz kepest ujabb fejlesztesu, teljesen megfelel az EU-s szabvanyoknak. Gondolom, ugyanez vonatkozik a dieselre (Dizel vs. Eurodizel) is.
Fogyasztasi adatok:
Egyebkent horvatorszagi korutunk soran 2250 km-t tettunk meg, 3 tank benzint egettunk el: Bosznian keresztul mentunk (Sarajevo, Mostar), itt oszinte meglepetesre 5,5 l volt az atlag (gondolom, a sok motorfek a lejtokon), a tengerparton 6,5-ot mertem, hazafele pedig (Split-Karloca-Zagrab autopalya) 6,6-ot mertem. Ja, egy 1.4 16V Azure-rol van szo.
A kocsiban most van 2900 km, eppen a bejaratos idoszak utan jarunk, ugyhogy meg vagyok elegedve ezzel a teljesitmennyel.
Egyetlen kivetnivalot talaltam az ut soran: 130-140 km/h-tol erosen razott a kormany, gondolom a kerekek centrirozasaval lehet gond. Pesten melyik szervizbe erdemes vinni ilyen ugyben az autot?
OFF: Bosszanto, mennyire nem tudnak a magyar autosok az M7-es 3 savos reszen kozlekedni. Szinte mindenki meglovagolja a kozepso savot, es nem moccan onnan semmi penzert. Nem tudjak, hogy a "jobbra tarts" ott is ervenyes? ON
Mi 2 nappal előbb megyünk le (a feleségem szüleit is meglátogatjuk Nagykőrösön), szerintem az 5-ös főúton a legegyszerább lemenni Kecskemétre, az M5.ösre egyrészt matrica is kell, másrészt meg már nemegyszer keveredtünk dugóba, ami baleset miatt alakult ki...
Az, hogy ki mit hoz, még nem lett eldöntve, szerintem gyorsan beszéljük meg.
Ja, és használjátok az űrlapot, eddig elég kevés jelentkezés jött.
Eddig 9-en töltöttétek ki az űrlapot, összesen 31 fővel, több, itt jelentkezőtől még nem jött adat!
Ha lehet, még a héten zárjuk le kb. a létszámot és a délutáni program-helyszínt.
Kirekeszto kerdes kovetkezik. :-) Pesti thalalkasok, hogyan es mikor mentek Kecskemetre?
Megallapodas nincs meg, hogy ki-mit visz?
OFF
bocsanat, de egy nem ide valo kerdes: ki tud Pesten normalis dugulas elharito szakembert? A furdokad lefolyonk megmakacsolta magat... Elore is koszonet, ha van valakinek epito javaslata...
A hétvégén elmentem megnézni a Thalia III.-at, és beszélgettem egy kicsit az értékesítővel a RH-nál.
Előbb az autó újdonságairól:
első lámpatest az új Clio-é,
a "gillrács" szintén,
oldalindex búrája fehér sárga izzóval,
hátsó lámpatest indexe fehér, sárga az izzó,
a műszeregység számlapja is az új Clio-é,
új kárpit,
új dísztárcsa,
új színek,
új felszereltség-elnevezések,
80LE-s DCi-t csak a 41. héten kezdik gyártani => karácsonyi átvétel a legkorábbi (árkülönbözet: 120.000,-)
... és ami a klubbot érinti:
A szervízvezetővel kell egyeztetni, és meg lehet kérdezni, illetve végéi lehet nézni dolgokat a szervízben - de csak hétköznap.
Beszéltem a Klubbról. Rögtön rákérdezett a fickó, hogy egyeztettünk-e már a nemtom kicsodával? A Mégane-klubhoz hasonlóan mi is el tudnánk érni mindenféle kedvezméneket (vásárlás, alkatrész, szervíz), azonkívül nekik is előnyös, mert ekkora tesztcsapatot kap pár százalék engedményért. Mi pedig megosztanánk velük a tapasztalatainkat.
Szóval szeptember 12.-én erről is beszéljünk, és azután én vállalom, hogy egyeztetek az emberünkkel.
Megvolt a nagy családi kirándulás Taligával az Alföldről Vas megyébe és Grazba. Elégedettek voltunk az autóval, jól teljesített, semmi hiba nem jött elő. A határ előtti araszolást is nagyon jól bírta, amit a Lada nagyon nem.
Most először néztem a fogyasztásokat, 4 felnőttel, csomagokkal végig légkondival a benzines 1,4-es Thaliával 6,97 és 7,90 l/100 km között volt, előbbi zömében országúti jó tempóval, míg utóbbi a Graz környéki hegyi utakkal és több települési araszolással és 40 perces osrzághatár araszolással. A legjellemzőbbnek a 7,2 l/100 km tűnt.
Most jutott eszembe, hogy mivel feltöltöttem a gumi képét, az már az Index Rt. tulajdonát képezi... Hm... Asszem a Bridgestone-nál nem fogják így gondolni :D
Megtörtént a kerékcsere Dénesen, kapott 4 db 185/60 R14 82T gumit az alább látható Bridgestone Potenza RE720 típusból. Amióta lekopott róla a gyári viaszréteg és lehet vele menni rendesen, megy mint a gyesznó, kevésbé ráz, kanyarban áll, mint a bevert szög :))) (Amíg nem kopott le a viasz, elég para volt az M3-as 120 km/h-val szakadó esőben :)
Most jöttem haza Miskolcról/Tiszaújvárosból (felvettek az egyetemre :)) van 10 percem, hogy ezt az élményt megosszam, úgyhogy most rohanok is tovább Szolnokra :) Jó volt itthon 10 percig :)))
(Apropó autógumi:
1.) az előző széria ha kell vkinek, vagy tud rá valakit, megegyezünk (Pirelli P3000 175/65 R14, 60%-osak)
2.) ha kell valakinek a listaárnál olcsóbban és legálisan (áfás számlával) autógumi, akkor van telefonszámom, odaadhatom :))