Magyarázat nuku :) Nálam is csak az információ van meg, az eddigi tapasztalatok alapján szerintem csak márkát váltok majd, méretet nem. Már ha elkopik addigra :)
(Téliből a Nokian-t ajánlgatják. Nyáriban állítólag tragikus, de valószínűleg a télről és a hidegről a finnek tudnak valamit, mert a téli verzió nagyon tuti :))
Azt kell tudni, hogy ha kint van a tábla, akkor buktad a kártérítést. Magyarországon ez annyit jelent, hogy a tábla hatálya alatt az út bármilyen minőségű lehet.
Köszönöm a kimerítő :) választ, már csak egyetlen kérdésem lenne: miért jobb a vékonyabb (keskenyebb) gumi télen? Ha nagyobb felületen érintkezik az abroncs az úttal az nem jelenti azt, hogy nehezebben csúszik meg? Bár a kisebb felület meg nagyobb erővel nyomódik az útra...
Gyári GY GT2 gumival 150-ig simán siklik, a kormány egyáltalán nem ráz. (Lehet, hogy felette is, csak még nem próbáltam.) Lehet, hogy az újabb kocsiknál rájöttek mi okozta a régebbiek rázását? Ugyanis Dohonyiz és Biovadász kocsija az enyémmel kb. egykorú és nekik sem ráz.
Nyugi, szerelni én sem tudok :)) Illetve a dologhoz sem értek :) (Ugye ez most megvigasztalt? :D)
A lényegre térve:
- a váltóméret az a gumiméret, ami az eredeti gumi átmérőjét és/vagy szélességét megváltoztatva a km. óra nem fog csalni, stb. Elvileg egy drasztikus méretváltoztatás terheli a futóművet és esetleg további átalakítást igényel, ha pl. belelóg a karosszériába.
- a váltóméret előnyei:
--- stabilabb a kocsi
--- a kezelhetősége javul a gumi minőségétől függően
--- szvsz jobban néz ki :)
- a váltóméret hátrányai:
--- elvileg nő a fogyasztás, de tekintettel arra, hogy ez nem jelentős növelés, nem fogja befolyásolni különösebben
- A 185/60 R14-es méret szélesebb gumikat jelent, gyárilag az 1.6-os Thaliakra kerül ez a gumiméret.
- Téli gumira jobb a gyári méret. A téli gumiból mindig a vékonyabb a jobb, de ezért véletlenül sem kell felrakni a 175-ös helyett egy 165-ös szélességűt :)
(Semperit Wintergrippel vidáman elpöfékelt mindenhol az autó)
- A felniből elég a gyári, ezt csak akkor kell cserélni, ha az átmérő változik (14" helyett 15") vagy ha a szélesség megkívánja (ez kb. 235-ös gumit jelent, de ezzel röhejesen nézne ki az autó, ráadásul kilóg a karosszériából, szóval ez a verzió nem életszerű :)))
Remélem tudtam segíteni, ha van kérdés, akkor e-mail, szívesen segítek, vagy tudom ajánlani a Gumikérdés, felnikérdés topicot, árajánlatot lehet kérni, tanácsot, ill. lehet kérdezni mindenfélét :)
Magánvélemény a szélesebb gumiról és a magasabb fogyasztásról: ha végiggondolom, hogy a régi gumival az M3-ason a kanyarban vissza kellett vennem 120-ra és utána rögtön jött az emelkedő és most vígan, gázelvétel nélkül esőben biztonságosan lehet menni, akkor szerintem így a fogyasztás eleve kedvezőbb, mert nem kell erőltetve gyorsítani az emelkedőn. Vagy rosszul gondolom? :)
Az kátyúzásról készült fotó + 2 tanuvallomás. Ez utóbbi a rendőr kérésére, mert nem igazán voltak lelkesek, hogy ezért ki kell szállniuk. A közút kezelő nem is arra hivatkozott, hogy nem látják bizonyítottnak a kár bekövetkezését a megadott helyen, hanem, hogy voltam annyira bátor, hogy mertem haladni a kátyús úttesten esőben, és nem rendelkeztem látnoki képességekkel, hogy kitaláljam a víz alatt hol van a lyuk. Ami igaz, hogy már 2 hónapja kin volt egy erre vonatkozó tábla, mert hát persze ezt egyszerűbb kitenni, mint kijavítni utat. Csak hát szerintem a "látási, és útviszonyok" kifejezés nem épp a kátyúkra vonatkozik a KRESZ-ben. Vagy lehet, hogy ők úgy értelmezik, hogy lásd a kátyúkat. Na de akkor, hogy nézzem a forgalmat, ha folyamatosan az út felületét kell néznem?
Nekem gyárilag érdekes módon a GY GT2 helyett Pirelli P3000 volt rajta, erről utólag inkább nem kérdezem a kereskedőt...
Minőségileg a szerelők szerint a GY GT2 jobb, mint a Pirelli, bár GY-es Thalia-t csak egyszer vezettem és tesztautó mivolta miatt csak egyszer mentem vele 180-nal, akkor átlagosan instabilnak, normál felhasználás esetén megfelelőnek tűnt :)
Amióta megvolt a gumicsere, azóta stabil, kevésbé érződik az úthiba.
A kátyúkkal kapcsolatban: rendőrt hívni nem érdemes, mert elfoglalsz egy sávot és mire kiér a nemesebbik szerv, addigra megvernek a pesti forgalomban a türelmes autóstársak és nem sakkban.
Anno amikor én rendeztem le egy gumit a Szentendrei úton, akkor úgy voltam vele, hogy az ügyintézéssel még egyszer annyit veszítek a munka kiesésével, mintha simán elkönyvelném a kárt anyázva. Ja, és ha utána megyek a dolognak, akkor sem fizetnek, hanem kiröhögnek. Puszilom az államot és az önkormányzatokat, hogy a 100 forint körüli gázolaj adótartalom nem az utakba kerül. Kár, hogy nem lehet ilyet kérni a pénztárnál, hogy fizessen üa.adót az, akinek három anyja van, hogy ha egyszer nem oda megy a pénz, ahova kellene - a gumijaink alá.
Üdv mindenkinek! 3 hónapja vagyok egy olajos megelégedett gazdája, topikot olvasom,gondom semmi egész mostanáig.Jó autó a talicska,mert másnak is +tetszett.Reggelre a csom.tartó zárbetétet kiszerelték,erröl készített kulccsal az ajtót kinyitották,müszerfal alatt a comp.kábelt széthúzták,-áll.itt csatlakoztatták rá a tolvaj bácsik a laptopot-,majd indítottak,hál. isten sikertelenül.Okulás mindenkinek.
Magyarországon kötelezettsége csak az egyszerű halandónak van. A hatóság, vagy az efféle kht. viszont csak jogokkal rendelkezik, még akkor is, ha a törvény egyértelműen leírja...
Az melyik paragrafusban van benne, hogy az összes korábbit figyelmen kívül hagyhatja?
Nem baj! Mi csak fizzessük szépen a sarcot az üzemanyag árában... aztán meg járjunk szorgalmasan a gumishoz, meg futómű beállításra
34. § (1) A közút kezelõje köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas, közvetlen környezete esztétikus és kulturált legyen.
(4) A közút megrongálódását a közút kezelõje köteles haladéktalanul kijavítani, és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztetõ helyzetet elhárítani. A kijavításig és a veszélyhelyzet elhárításáig köteles a forgalomban résztvevõket a veszélyre figyelmeztetni, szükség esetén sebesség- vagy súlykorlátozást elrendelni, illetõleg a közutat lezárni.
Ha a kátyuzás után ott maradtál a helyszinen, rendőrt hívtál és az fényképezett, akkor van esélyed.
Ha ezek nem történtek meg, akkor esélytelen rájuk verni.
Rázás:
Tegnap hazafelé az M5-ön eszembe jutott, hogy beszéltünk erről. Éjfél volt, forgalom nuku, semmi szél vagy rossz időjárás, ezért próbaként 5 km/h-ként emelve a sebességet, mindegyiken eltöltöttem legalább öt percet, 120-től 160-ig. 170-en csak egy percet töltöttem el.
Eredményem tökéletes volt, semmi rázás, semmi rosszalkodás, nem húzott el semerre.
Gyári GY gumikkal.
Ezt a "dobolást" én is megerősítem, azzal megtoldva, hogy a gumi melegedésével (2-3 km után) erősebb a hang a bal első kerék felől. Hideg időben, rövid utakon nem is tűnik fel, valamint megfelelő nagy sebesség esetén (100 felett) szinte eltűnik. Ha lesz időm és lelki erőm felcserélem majd a hátsóval, meglátjuk mit okoz. Ja és ez is GT2-es made in Turkey :-(
Persze az útviszonyok is jelentősen befolyásolják a kocsi mozgását. Én szinte ugyanazon az útvonalon járok minden nap, de 2 kocsival. A thalián érzem a rázást, a másikon nem. Persze lehet futómű, és lengéscsillapító stb.........., de a lényeg hogy nem egyforma minőségű az abroncs! Szerintem nagyon befolyásolja az abroncs minőgége, hogy mennyit érzékelünk az utak minőségéből. De ezt az jobban tudja,aki már a thalian cserélt gumit, és más típust választott.
Apropó!
A minap megérkezett a közút kezelőtől a kedves válaszuk, hogy elmehetek a .........., mi az hogy én rajtuk akarom bevasalni a káromat, és különben is nem az időjárás, és útviszonyoknak megfeleően vezettem, és ezért mentem bele a kátyúba. Szerintetek jogosan hivatkozik-e a KRESZ-re?
Igen. Nálam (is). Az előzőnél, de hiába vittem szervizbe, szerintük mindig tökéletes volt. A gumis szerint okozhatta a vitatott minőségű Good year abroncs is. A jelenlegi is már ütemesen dob, de most az okát legalább tudom (kátyú -pedig nem is volt vészes). Ami egy kicsit javított a helyzeten, amikor hátrarakták az első kereket. A multkor a szervizben megkérdezték, hogy mi a véleményem erről a kerékről, gyanús volt a kérdés, és mivel nem voltam szidalmazós kedvemben nem akartam véleményt alkotni róla.
Hozzátenném a rázás témához, hogy érdekes módon az M3-ason sokkal kevésbé rázott az autó, mint az M7-esen. Lehet, hogy autópálya és autópálya között is van különbség?...
OK, Boszi, akkor már csak egy hely kell, ahol tudunk grillezni :-) /az a hely, amit a múltkor írtam, sajnos nem alkalmas erre a célra. De nem adom fel...../
Ha eldöntött dolog, hogy grillezünk lehet, hogy célszerűbb, ha a jól bepácolt husit mindenki maga hozza, a családja étvágyának megfelelően, mert némi pácolás nem árt, viszont nyílt terepen egy kicsit körülményes lehet, + valami köretet. A végeredmény mehet a közösbe, és kielemezhetjük egymás szakácstudományát is.
Tegnap jottem vissza Horvatorszagbol, es az INA kuton megkerdeztem, mi a kulonbseg a sima es az Euro jelzesu benzinek kozott. Azt mondtak, az EuroSuper 95 a Super95-hoz kepest ujabb fejlesztesu, teljesen megfelel az EU-s szabvanyoknak. Gondolom, ugyanez vonatkozik a dieselre (Dizel vs. Eurodizel) is.
Fogyasztasi adatok:
Egyebkent horvatorszagi korutunk soran 2250 km-t tettunk meg, 3 tank benzint egettunk el: Bosznian keresztul mentunk (Sarajevo, Mostar), itt oszinte meglepetesre 5,5 l volt az atlag (gondolom, a sok motorfek a lejtokon), a tengerparton 6,5-ot mertem, hazafele pedig (Split-Karloca-Zagrab autopalya) 6,6-ot mertem. Ja, egy 1.4 16V Azure-rol van szo.
A kocsiban most van 2900 km, eppen a bejaratos idoszak utan jarunk, ugyhogy meg vagyok elegedve ezzel a teljesitmennyel.
Egyetlen kivetnivalot talaltam az ut soran: 130-140 km/h-tol erosen razott a kormany, gondolom a kerekek centrirozasaval lehet gond. Pesten melyik szervizbe erdemes vinni ilyen ugyben az autot?
OFF: Bosszanto, mennyire nem tudnak a magyar autosok az M7-es 3 savos reszen kozlekedni. Szinte mindenki meglovagolja a kozepso savot, es nem moccan onnan semmi penzert. Nem tudjak, hogy a "jobbra tarts" ott is ervenyes? ON