Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Köszönöm a segitsäget,-ezältäl könnyebben tudok majd a fajtäk között vällogatni! Egyäbkänt talältam egy igäretes faiskolät,äs ha valoban vannak is ezek a fajtäk,-nem csak katalogusban akkor oda ellätogatok. www.kertmester.com
Gondolom úgy érted a hagyományost, hogy a nemzeti fajtajegyzékben szerepel!? (így általában kapható a kertészetekben)
Ha a "magyar"-t szó szerint érted, akkor természetesen besztercei, vagy debreceni muskotály. Előbbi szeptember első fele, utóbbi szeptember második felében érik.
Ízlésen nehéz vitatkozni, de csalódni egyikben sem fogsz valószínűleg. A besztercei sarkásan azonnal balta, a debreceni mintha toleráns lenne pár évig.
Sarka toleránsnak ott vannak a csacsakiak, én személy szerint a veszett majom vágtájával kerülöm őket, de van akinek bejönnek.
Megbízható mindenre megfelelő sarka-toleráns a stanley, bár személyes megfigyelésem, hogy nagyon könnyen elkapja a sarkát, utána még pár évig bírja, oszt balta. (én még egészséges stanley fát életemben nem láttam, pedig sokfelé jártam)
Aszalványnak az ageni-t szokták ajánlani, nincs vele tapasztalatom.
Újféle, nagyon jónak ígérkező fajták a román szelektálású Tuleu Gras, vagy az angol Utility, bár utóbbit nagyon kevés helyen kapni (én Zalaegerszegen vettem, még nem termett). Mindkettő sarka-toleráns, tehát a fertőzéstől pár évig még élvezhető.
Ringlók közül augusztus közepi az althann, édes, fűszeres. Júliusi érésű a sermina, nagyon jó ízű, nagy szemű ringló.
Régi magyar fajtákat a két legelsőn kívül kertészetekben nem kapsz, azokat csak magadnak tudsz készíteni szaporítóanyagról.
A kurézsia mostanában népszerű, ott, ahol Jojo-t kapsz, általában kapható, még akkor is, hogyha nincs a katalógusban. Érdemes telefonálni, pl a sieberzhez, vagy az őszibarack topikban is írták páran mostanában, hogy hol láttak ilyesmit.
Köszönöm a segitsäget szilva fa ügyben,-megfogadom! A "jojo"-t ki nem hagyom,egyäbkänt a hagyomänyos magyar fajtäk közül mit ärdemes ültetni? Gondoltam esetleg azt is ültetek mäg v.milyet.... Mäs,tudom nem ehhez a topikhoz tartozik de Kajszibol van v.kinek tanäcsa esetleg hogy mi javasolt? A "KURESIA-rol halottam több jot is de nem tudom hogy Budapesten ill. a környäkän hol lehet ilyet kapni? Kärem aki esetleg tud ezzel kapcsolatban v.mit segitsen äs elöre is köszönöm a välaszokat! tisztelettel O.J.
Ha 3-4 fát tervezel, akkor a jojo-t ne hagyd ki közülük szerintem. Az egyetlen, amit pechesen is sarka-mentesen lehet tartani, így legalább van szilvád.
Ha online vásárolsz, több helyen is találsz ilyet, a csomag állaga pedig egyébként lutri.
Szerintem ha tisztességesen csomagolják, akkor nincs gond a csomagküldéssel.
Én már gyökércsomagolt almafát is vettem az OBI-ban, igaz, csak mert már két hónapja aszalták így gyökércsomagolva, ezért akciósan 111 Ft-ba került. Na az a fa is úgy megindult tavasszal, hogy jobbat elképzelni sem lehet.
A régebbi fajták általában érzékenyebbek a szilvahimlőre. Jojot és a Top fajtákat azért némi utánjárással lehet kapni, a csomagküldés szerintem elég kockázatos szabadgyökerű gyümölcsfáknál.
Így van,termő ág és a terméssel vagyok megelégedve...csak még rövidke az ág,de egy oltásra való darabot azért neked le tudok csippantani...majd megnő:)
SZIASZTOK! -SEGITSÄGETEKET SZERETNÄM KÄRNI: -MOST TERVEZEK EGY PÄR SZILVA FÄT ÜLTETNI;-EZZEL KAPCSOLATBAN AKI TUD KÄREM SEGITSEN!
ELÖSZÖR IS AZ "AGENI"-RÖL KINEK MI A TAPASZTALATA? -ÄRDEMES VAGY NE IS GONDOLKOZZAK RAJTA!!? VAGY HA MÄR VESZEK ELEVE DÖNTSEK A JOJO MELLETT? MÄG A "TOPTASTE"-N GONDOLKODTAM DE EZEK A MEZEI FAISKOLÄKBAN ELÄRHETETLENEK: IGY IS ONLINE FOGOK VÄSÄROLNI;-HABÄR ÖSZINTÄN SZOLVA KÄTSÄGEIM VANNAK;MERT SZERETEM LÄTNI AMIT VESZEK; -MEG KI TUDJA HOGY MENNYIRE SÄRÜL?SZÄRAD?TÖRIK? SZÄLLITÄS KÖZBEN. KB: 3-4 FÄT TERVEZEK ÜLTETNI KISKERTBE. -MÄG AMI HIRTELEN ESZEMBE JUTOTT AZ HOGY MULTKOR LÄTTAM "OLASZ KÄK" FAJTÄT;-EZ AJÄNLOTT? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM A SEGITSÄGET;-ÄS ELNÄZÄST AZ IRÄSÄRT...
Lehet magról szaporítani, csak a termése lehet, hogy teljesen eltérő lesz attól, amiből a magot kiszedted...csak oltással vagy mikroszaporítással (vagyis ivartalanul)lehet fajtaazonos gyümölcsfát nyerni.
A magültetés ivaros szaporítás, tehát nem lesz fajtaazonos.
Nekem olyan sok virág nem volt,de legalább néhány kötött :)...mondjuk nekem is megy felfelé,mint a rakéta...a lekötéssel meg...elkéstem,majd ha rendesen terem a tremés lehúzza:))
Jó,de csak jövő nyárra tudok igérni belőle,mert egyenlőre egy 25-30 és egy kb 15 centis részből áll ez az oltásom a lepoticában /mellesleg még Katinka és Althann van benne,a Ranában meg Sermina és Tegera...vhogy nem jöttek be a cacakiak.../
Az jó, a két új oltványom mellett van Bluefre, a termő korú mellé (vagy rá) meg véxükség esetén tudok szerkeszteni Lepoticát, hacsak nem próbálkozom meg egy másik új fajtával.
A lekötözés úgy műxik, hogy az új sejtek már a meghajlott állapotban alakulnak ki, azaz ha elég sok új sejt képződik ebben az állapotban, akkor ellent tartanak a korábbi, egyenes sejtek visszahúzó hatásának. Ezért felesleges télen.
Tavasszal, mikor lében van, akkor az igazi és őszre, de legkésőbb jövö nyárra megfásodik, nem ugrik fel. Én a törzs aljához kötözöm, akkor nincs útban a talajműveléskor.
Nálunk nem lesz módjában a madzagnak elérni. Ugyanis mindennap szinte a fa mellett járunk el.
Úgy gondolom, hogy néhány fás konyhakertünkben az ágak időbeni lekötözésének komoly jelentősége van. Itt egy kicsit elkéstem, mert elég merevek. Egy kis széthuzás ősztől úgy gondolom jót tesz a fának a jövőévi induláshoz.