Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A ’Naturalis-L’ nevű szer, amely a Beauveria bassiana nevű gombafaj spóráit tartalmazza, már engedélyezve van üvegházi paprika, paradicsom és tojásgyümölcs kezelésére, a kétfoltos takácsatka és a molytetű ellen.
Ez a szer a cseresznyelégy ellen is hatásos, de még nincs engedélyezve, és a hatékonysága is kicsit bizonytalan. Claudia Daniel kutatása szerint 2006-ban és 2007-ben 70%-kal csökkentette a károsított gyümölcsök számát.
Sajnos az eredményes védekezéshez 3-5-szöri kezelésre van szükség, az elhúzódó rajzás miatt, mert az UV sugárzás 7 nap alatt megöli a gombaspórákat.
A 2009. évi üzemi próbák után a termesztők 40%-a volt elégedett a hatással.
Az elégedetlenek a következőkben hibázhattak:
túl későn kezdték meg a kezeléseket
túl nagy időközt hagytak két kezelés között
a szedés előtt túl korán abbahagyták a kezelést..."
Azt hiszem amiket láttál nem cseresznyelegyek voltak, mert azoknak élénk sárga a háta, hanem 'eltévedt' szilvadarázs. Nekem a körtébe és nektarinba is belátogatnak.
Cseresznyelégy, az én tapasztalatom eltér az itteni véleményektől. Nálam már zölden, a virágzást követően, amikor borsószem méretű a cseresznye, már dolgoznak a cseresznye legyek. Munkájuk eredménye egy pici fekete pont a cseresznyén. Csodálkozom hogy tudja ezt a kemény
kis zöld gyümölcsöt megszúrni a cseresznyelégy, micsoda izomzat, biztos előtte kondi terembe jár. Én feketének láttam ezeket a legyeket, testük megnyúlt, karcsúbbak és hosszabbak, mint a közismert házi légy és szaggatott, gyors irányváltoztatás szerű mozgás jellemzi őket.
Ha jól emlékszem te kérdezted termeszthető-e a földi cseresznye = perui cseresznye = Physalis peruviana, Magyarországon?
Igen, én is termesztem. Szabadban egynyári növényként és konténerben kb. 3 évig akár télen is terem, ha 20 fok körül tartod.
Ez egy igazi sárga, de nem igazi cseresznye, csak cseresznye méretű egzotikum. A burgonya félék családjába tartozik. Félfás szárú nagy kierjedésű bokor. Íze enyhén savanykás, különösen fűszeres.
Új belépőként üdvözöllek Ali-bá és gratulálok neked a lányod születésnapján.
Továbbá üdvözlöm a cseresznyefa topic minden részvevőjét. Hátulról kezdtem olvasni a bejegyzéseket, most jutottam az elejére. Sokat tanultam tőletek, köszönet érte.
Köszönöm figyelmességedet. (Középső lányom szülinapja.) Ha van mibe oltanod, akkor hálából és kertbarátságból küldök Neked olyan cseresznye oltóvesszőt, amire ennyi idő után is így visszaemlékezel.
/'82-ben oltottam a falunk határában lévő öreg cseresznyefáról./
Isten éltesse a topik gazda szellemi termékét - ezt a fórumot. Két évvel ezelőtt lett elindítva ezen a napon ahogy látom.
Lenne egy kérdésem Ali Bá.
Negyven évvel ezelőtt falun laktam ahol is nagy cseresznyés kert volt a falu határában. Itten csupa sárga színű nagyszemű édes,ropogós fajtájú cserkó volt.
Hogy mikor érett arra már nem emlékszem csak az dereng fel bennem.hogy nem voltak nagynövésűek a fák.
Eljött hát az ó év utolsó napja, vedel is a világ apraja nagyja. Koccintunk hát mi is az egészségetekre: válogatás nélkül teljesüljenek álmaitok a jövő esztendőben! BÚÉK !!!!!!!
Éretlenül...narancssárga....éretten normális bordó.Van 2 ilyen fám /az egyik vett,a másikat még az após szemezte sajátjáról-egyformák/.Narancssárga meggy...hahaha.
Ezek viszont mind erős növekedésűek. Tudom az olló...A Maliga emlékéről is azt írják hogy nem kopaszodik fel, és ráadásul az idősebb ágakon terem, ami jó lehet ha egy folyamatos fékentartó metszést végzünk, az amúgy is eddig álltalam talált legkisebb növekedésű fán. Gyümölcsméret is jó. Én ezért mozdultam rá. És végre találtam egy faiskolát ahol ez is van, meg Rita és Péter és Carmen cseresznye is.
Eddig négy félét találtam, ami állítólag nem kopaszodik : Kántorjánosi, Csengődi, Meteor korai és Érdi Jubileum. A két elsőből már oltottam, a két utóbbit még keresem.