az 500hoz egy méretes hátizsák dukál, a gyári bőr sapkát én egy uzsonnás neylonzacsival váltottam ki amit a lencse elé teszek és úgy teszem vissza a napellenzőt... Helytakarékos. A bőrőndje meg valahol egy szekrényben figyel.
Még megvan. A legjobb, igazán hordozható teleobim. Befér a kisebb fotóstáskákba. Könnyű, már legnagyobb rekeszen is éles képet ad.
Az 500-as más világ. Majdnem 5 kg súlyú. Logisztikailag egy rémálom. Külön bőröndje van. Nincs obivédő sapka, hanem egy sapkával egybeépített bőr-ráhuzat védi a fél objektívet. Viszont az 1.4 TC-vel 700mm (full-framen) és működik az AF (f5.6). 700mm-en kézből még sikerült 1/60-1/40 körül is éles képet lőnöm, hála a nagyon jól működő IS-nek. Ezt nagyon hiányolom a 400-asból.
"Abban az árkategóriában szerintem a legjobb választás." Én is így vagyok vele. Néztem a Sigma fix500/4,5 is. Tényleg jobbak a fixek. Csak az ára 800-900 körül van, ami nem nyerő. Egy Nikon Fix 500/4-ért már a házat kéne eladni.:( Pedig az már biztos viszi a pálmát. Így maradt a bigma, mint a leghosszabb cső. Azért HSM motoros, és van elég játék a zoomnál. F8-al csak megbírkózok. F6,3-on elfogadható a képe? Vagy mindenképpen rekeszelni kell?
Ebben a próbában én is benne lennék, ha összehozzátok, szólhatnátok, én is miskolci vagyok. Nagyon csábít a zoomok rugalmassága, erősen gondolokozom egyen a fix alá. Sok olyan szituáció van, amikor sok a fix 500, ráadásul cserkelésre is alkalmasabb. Vagy megint Bigma, vagy 100-400L lesz ha anyagilag összejön, de az utóbbit jó lenne kicsit meggusztálni előtte.
A sigmának nagy a szórása! Ez köztudott. Én ezért nem váltok Canonra, maradok a bigmánál. Ha majd meglesz minden kiderül. Én is láttam már rossz és jó képminőségű képeket vele. Csak jót fogjak ki!:))
A segítségetekkel meghozott döntésemet még lecsekkeltem: egy általam nagyra becsült fotós barátom véleményét kértem ki levélben a felszerelésről. Szerintem ő a birdingen publikáló egyik legjobb madárfotós, aki méltán keltett feltűnést akcióképeivel.
A leveléből idézek, többek között azért, mert egy összehasonlítást is tartalmaz az itt sokak által ajánlott másik optikával.
"szerintem jó választás az optika és a gép is ( és nem azért, mert nekem is ez az összeállításom). ...... nevű tanitványom (szintén "birdinges") egy Nikon D200-at és egy Sigma 50-500 konfigurációt cserélt le, az általad is favorizált szettre. A tapasztalata az volt, hogy jó a Sigma, de amikor kölcsönadtam a 100-400-at, egy nagyságrendel élesebbnek találta a felvételeit. Én teljes elégedettséggel váltakozva használom cserkelésre és lessátor fotózáshoz is."
Nyilván ez is csak egy szubjektív vélemény, de engem meggyőzött a döntésem helyességéről és talán másoknak is segít...
Hát ezen gondolkodom. Olcsóbb és jobb. - Se af, se fénymérés. + 100mm hosszabb, jobb képminőség, nem zoom(habár ez nem mindig hátrány, kivéve ha közel kell), jobb fényerő.
sztem keresztbe megeszi:) de kérdezm meg NJani-t ő használt bigmát is régen úgyhogy tudja hozzá hasonlítani, na meg nézd emg a képeit... hátránya az ára,súlya, D50 nem mér fényt vele...
Hát azt nem árultad el, hogy nyugdíj előtt állsz. Akkor ne várj egy percet se. Most már téged is elkapott a mókuskerék, (csak még nem tudsz róla). Legyen benne sok örömöd. Készíts szép fotókat. /A családra meg vigyázz!!! Tudod, enni is kell!.))) /
Nem, a kézből való alkalmazhatóság nálam a fő szempont, ezért 30D és a 100-400 LIS lett a nyerő. Köszönöm a sok jótanácsot, amit kaptam itt tőletek. Úgy érzem, hogy körültekintően hoztam meg a számomra optimális döntést. Ez megfelel minden alapkövetelménynek, amit kezdetben meghatároztam, azaz a Pana DSLR-re transzformálásának. Tökéletes megoldás persze nincs, amint az sejthető volt. Egyébként jót mosolyogtam, amikor egy korábbi hozzászólásodban arra bizattál, hogy várjak 1-2 évig, majd több lesz a pénzem, vagy valami ilyesmi. Sajnos, innentől a pénzem is és sajnos legfőképpen az időm vészesen fogy... De hát a lepény hal elsőként, a remény hal meg utoljára! :-)
Akkor már megéri a váltás. Még időm is lesz rá, ugyanis közeleg a nyugdíjam. A DSLR felszerelés meg "ajándék, mellyel meglepem.......... magam magam" ez alkalomból. Úgy gondolom, hogy 42 év munka után ennyit megérdemlek. Legalábbis, ha most nem váltok, akkor többé nem fogok és egész hátralévő életemben bánni fogom, hogy nem próbáltam ki magam a fotózás terén igazi jó felszereléssel.