Keresés

Részletes keresés

Szalkó Creative Commons License 2005.06.17 0 0 374

Mifelénk a föld meszes. Jó volna ha olyan lenne mint Jeliben, vagy mint ZsuR kertjében.

A nagy lila rodi egy 100 literes edénybe van beásva. Most még elég neki ez a méret, de hamarosan ki kell találni az átültetését.

Szaporítottam már R. luteum-ot magról, simán ment. Ezt lehet használni azálea hibridek alanyául. Japán azáleákat és a törpe rodikat dugvánnyal sikeresen szaporítottam. Most júniusban a lombhullató azáleák dugványozásának van itt az ideje. Ezt nagyon ki kellene próbálni.

Előzmény: kiwancsi (372)
Stifler :) Creative Commons License 2005.06.17 0 0 373

Helló mindenkinek!

Most kaptam egy rododendront, és az érdekelne, hogy mit csináljak vele? Öndözés mivel? Tálban van, kiültessem? (Nálunk elég meszes a talaj.) Erkélyen, vagy szobába való? Fagytűrő? Stb... Minden érdekelne, hogy minél tobább megmaradjon!

Az öntözéssel való válasz már eléggé fontos lenne!!!

kiwancsi Creative Commons License 2005.06.16 0 0 372

Én a Pilisben élek. Milyen a Ti földetek?

Vagy mit csinálsz velük?

Egyenlőre cserépben nevelem a sárgámat néhány éve, most van egy új, kicsike ugyan, de azt hiszem olyasmi mint a Te lilád. Látszik rajta már most hogy Ő nem egy "törpi".

Addigra ki kell találnom mi lesz vele. (van még néhány évem) :-)

De ha most elkezdtem gyüjteni... :-)

Szaporítottál már? Sajnos a Chinensis-em nem mutat életjeleket, pedig nagyon cuki kis darab volt. Megölném a METRO kertészeit, -vagy mi van nekik- mert látszott hogy rosszul tartották, csak én azt reméltem hogy majd életre keltem.

Előzmény: Szalkó (365)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.16 0 0 371
Az hiszem az a valami a savas talaj! Iden komolyan veszem a rhodokat, mert szeretnem ha minel elobb takarnanak. Locsolom oket rendesen. Na meg adtam nekik mutragyat is (bar nem szeretem, de a rhodoknal meg nem rontott).

Karmpuszka, es kitennem csereppel egyutt a foldbe oszig, aztan augusztus, szeptember korul kivenni a cserepbol es bele a foldbe. Sajnalom oket ha nem a foldben vannak - nem cserepbe valok. Kepzeld el a hortenziat, vagy az orgonat cserepben :((
Előzmény: Szalkó (369)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.06.16 0 0 370

Akkor véleményed szerint, ha őszig aszalom cserépben, utána kiültethetem a rhodik társaságába ?

Vagy akár most is, ha már elvirágzott ?

A

Előzmény: ZsuR (368)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.16 0 0 369

K. ZSuR!

Valami van ott NJ-ben, amit szeretnek a rodik. A képeken látszik, hogy egészségesek. Persze a rodik meghálálják ha szeretik őket.

ZsuR Creative Commons License 2005.06.15 0 0 368
Igen! Es jol birjak. Szerintem nem sok a kulonbseg az otthoni es itteni idojaras kozott.

A kicsi, tavaly osszel uletett bokrok szepen nonek! Mar egy arasznal tartunk!!! A harmadik kepen levorol torott le a hat agacska (a szomszed kertesze tette!!!) azokat gyokereztetem, ugy nez ki arom megeredt.
A legutolso kepen az van - marmint az egyik beloluk.

Előzmény: krampuszka1 (367)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.06.15 0 0 367

ZsuR !

Neked az azaleák is ki vannak ültetve ?

Ahogy emlékszem, elég jó kemény telek vannak felétek ! Kibirja ? Ugyanúgy mint a rhodik ?

ZsuR Creative Commons License 2005.06.15 0 0 366
Nagyon szep.
Ma megszamoltam a leveleket - marmint azt, hogy hol van a tavalyelotti. . a foldon nincs - ennek ellenere igaz a harom eves leveles dolog, bar elofordul, hogy "ket emeletet" no egy szezonban.

Nagyon szeretem oket! Azt hiszem most nagyon jol erzik magukat - szepen nonek, es egeszsegesek.

Azt mondod, ot meteresre no. . .az azert nem semmi! Amiket en lattam eddig, az nem nott meg ekkorara, legfeljebb 8-10 labra, ami kb az en "oregemnek" a merete, igaz, meg novesben van :))
Előzmény: Szalkó (365)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.14 0 0 365

Májusban ilyen volt a nagy lila rodi ('Catawbiense Grandiflorum'). Szinte minden ág végén ott a virág, csak az erős növekedés miatt laza a szerkezete. Az 1 méteren már Ő is túl van, és az irodalmi adat szerint 4-5 méteresre nő (akkor a szomszédba is lesz belőle).

Én (SzF) itt a Mátra alján élek mintegy 20 rodival. Vannak nagyvirágúak, azáleák, japán azáleák, kisvirágú törpék.

Nem betegség miatt dobja le a leveleit, a rodiknál (nagyvirágú örökzöldeknél) ez természetes. Fölül vannak az új idei hajtások, alattuk a tavalyi levelek, még lejjebb a tavalyelőttiek, és méglejjebb  semmi levél.

Előzmény: ZsuR (364)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.14 0 0 364
Neked hol van a kerted?

Nalunk (NJ) is nagy a meleg - most is - es a para is. A leveleket nem vettem eszre, hogy ledobtak volna - marad rajtuk, hacsak nem betegszik meg valamilyen gombasodastol.
Holnap csinalok neked kepet a bokraimrol - kozelrol - ott nem csak a kulsejen van virag.
Ha csak ott lenne, az nagyon nem lenne jo.

Ha a bokor tobb napot kap, dusabb lesz. Kevesebb nap - kevesebb level.

A viragok hatalmasok, de mindegyiket kepesem megtartani az agak, mert azok a tavalyi hajtason jonnek. Viragzas utan jonnek az uj hajtasok, amiknek ido kell ahhoz, hogy megerosodjenek.

A piros viragu bokor, a "Vulcan" meg kulonosen zsufa! Ugy is mondhatnam tomor-gyonyor :))
Előzmény: Szalkó (361)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 363

Szigorúan A tipusú, savanyúúúúúúúúúú, netán kimondottan rhodi föld !

Van ilyen is :)

Én most tavasz végén, amikor elvirágoztak, akkor ültettem ki őket, hát majd meglátjuk ! Gondoltam, lesz ideje kicsit megerősödni őszig..............

De én totál hülye vagyok ehhez :D

Előzmény: -Lujza- (360)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.13 0 0 362

Néhány rodiföld recept:

- 20-30% kertiföld + 70-80% tőzeg (balti tőzeg)

- 50% tőzeg + 50% gilisztahumusz, vagy lombföld

- 20% kertiföld + 40% tőzeg + 40% gilisztahumusz, vagy lombföld

Konténeres növényt a vegetációs időszakban is lehet ültetni, mert földlabdája van.

Igaz-e a rodikra is, vagy jobb megvárni az őszt?

Előzmény: -Lujza- (360)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.13 0 0 361

Tényleg gyönyörű ez a piros rodi!

A mi éghajlatunkon túl meleg van a rodiknak, ez is lehet az oka, hogy némelyik fajta nagyon nő. Szerintem nem szerencsés, mert a rodiknak az a szokásuk, hogy  mindig csak a három nyaras leveleket tartják meg, az ennél idősebbet ledobják. Ezért csak a bokor külsején van levél. A túl erős növekedés miatt a bokor laza lesz, és a hosszú vékony ágak még a virág súlyától is lehajlanak. Tömör, zárt lombú rodikat nehéz kinevelni.

Előzmény: ZsuR (356)
-Lujza- Creative Commons License 2005.06.13 0 0 360

Lehet, hogy hülyeséget írok, de szerintem nem fürdetni kell sőt... Úgy tudom, hogy ledobja a leveleit ha víz éri. Szerintem inkább merítést ír.

Amúgy én is szeretnék azáleát és rhodit is csk eddig féltem, hogy túl macerás, de ahogy nézem a képiteket azt hiszem mégis megpróbálom. Mikor, ősszel ültessek? Milyen földet tegyek alájuk?

Előzmény: krampuszka1 (359)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 359

Tetszik ? :)

Forgalmam sincs, mert papirján az égvilágon semmi nincs !

AZELEA, és pár sor, hogy ne száritsam a napon, meg ilyesmik.

És tartsam 15-20 fokon............? De hol ? A klima alatt nyáron ?

Hetente fürdessem 2-3 alkalommal.............., max. 5 percig..........?

Jól ki vagyok segitve !

Lehet, hogy ez egy szobaizéééé ???

Előzmény: ZsuR (358)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.13 0 0 358
Es milyen gyonyoru!!!! Soha nincs eleg azalea a haznal - ne aggodjal :))

Mekkorarafog noni?
Előzmény: krampuszka1 (357)
krampuszka1 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 357

Éppen most szereztem két különlegeset, igaz azalea, és fog.sincs rőla, mit kezdhetnék vele :)

De nem birtam otthagyni :D

Lazac szinű !

ZsuR Creative Commons License 2005.06.12 0 0 356
:)) Koszonom. De azert a tobbiert sem aggodok - eddig alltak a teleket - van amelyik 14-et :)) Az, amelyik most van tele viraggal. A nevet sajnos nem tudom, mert akkor meg nem kezdtem el a kerti naplomat.

Van harom tuzvoros viragum, nem lesznek magasak, inkabb terebelyesek, (1,5 m x 2 m), es meglepoen nonek ehhez kepest. Ket eve ultettem, es a legszerenyebb becsles szerint is meguplazta magat; most 1,2m x 1,5m.

Vannam torpe pajtaim is, a to moge azokat ultettem, azaleat es rhodot vegyesen - azok nem is nonek szaporan, aminek orulok, igy tudok a to mogott jarni.

Szoval ez a tuzvoros: Rhododendron x 'Vulcan a katalogusban, itt meg a sajat kep:
Előzmény: Szalkó (355)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.12 0 0 355

Két igazi kemény kategóriás rodid van. -30 fok táján kezdhetsz csak aggódni értük.

A hatból ha egy-kettő begyökeresedne, jó eredménynek számítana.

Előzmény: ZsuR (352)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.12 0 0 354
Tele van viraggal a nagy rhodo - ami azt is jelenti, hogy vege a szezonnak - ez viragzik legutoljara.

Volt mar rajta tobb virag is - igaz kevesebb is.
ZsuR Creative Commons License 2005.06.12 0 0 353
Jujj de utalom amikor ilyent csinal!!!

A lenyeg, majdnem egyformak, orokzoldek. 6 lab magas korul lesznek (1,80), es 6-8 lab szeles ha felnott lesz.

ENGLISH ROSEUM RHODODENDRON es BOURSAULT RHODODENDRON a nevuk.
Előzmény: ZsuR (352)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.12 0 0 352
Ketto fajtat vettem osszel: az egyik <a href="http://www.monrovia.com/PlantInf.nsf/0/ae24c13ba3669b458825684d00707f6d?OpenDocument" target="_blank">BOURSAULT RHODODENDRON</a> a masik meg BOURSAULT RHODODENDRON.

Nem nagy a kulonbseg koztuk - es mind a ketto orokzold, nagyon szeretnem a kertemnek ezt az oldalat lezarni telen - nyaron.
Előzmény: Szalkó (349)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.11 0 0 351
Akármelyik jó, nem kell annak csícsásnak lenni. 40-50 cm-nél ne legyen mélyebb, mert fölösleges. Rágicáék javasolták az erősebb fekete fólia zsákot. Az is teljesen megteszi, és olcsó!
Előzmény: stiglinc (350)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.11 0 0 350
Káposztasavanyító műa. dézsa? Malteros teknőnek árult vastagfalú műa. kád jó? Mindegy a műa. midősége?
Előzmény: Szalkó (325)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.11 0 0 349
Ezen a képen már jól látni az új hajtást. Ez egy nagylevelű örökzöld rodi, de tudod-e melyik?
Előzmény: ZsuR (348)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.11 0 0 348
Akkor az az en hibam - probalok jobb kepet csinalni rola. Az egyiken nagyon latszik az uj hajtas - masfel cm hosszuak mar a levelekek - a masodikon is latszik - a harmadikon meg csak egy pattanas. . .

Kivancsi leszek ezen hogyan latszik - aztan probalok uj kepet feltenni rola.
Előzmény: Szalkó (347)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.11 0 0 347
Úgy nézem, még olyan állapotban vannak, mint amikor le lettek dugva. Ha új hajtások kezdenek nöni, akkor már gyökerük van. Öszintén szólva erre kicsi az esély.
Előzmény: ZsuR (346)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.11 0 0 346
Igen. Szeptemberben ultettem oket, es par nappal ultetes utan lattam a letort agakat - rogton foldbe dugtam.

Rohododendronok szeretik a felarnyekot.
Előzmény: Szalkó (344)
Szalkó Creative Commons License 2005.06.11 0 0 345

A mi éghajlatunkon a rodiknak nyáron túl meleg van. Nem könnyű megtartani a zárt, kompakt növekedését. Fontos, hogy kapjon elég fényt, ugyanakkor a növény körül próbáljuk minél jobban leszorítani a hőmérsékletet. Hogyan? A két képen látni, hogy a rodikat alul, oldalt zöld növények veszik körül. Ezekkel alakíthatjuk ki a kedvező mikroklímát.

A mostani időjárás lenne jó a rodiknak. A napi 20 fok körüli hőmérséklet, és a sok csapadék. A dunántúlon, vagy a hegyekben lakóknak könnyebb dolguk van, mint az alföldieknek.

Többeknél láttam, hogy az edényben lévő rodit kiállították a beton placcra magába.

Betonon  nyáron 50 fok is lehet.

Előzmény: dithke_ (339)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!