Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Tavaly a citromfáim a sötét és hideg garázsban teleltek, és nagyon megviselte őket, ezért idén beépítettük a teraszt, hogy jó világos, és hűvös helyük legyen.
Az a baj, hogy ez a tél olyan volt, hogy hol meleg, hol hideg. Enyhe, napsütéses időben volt vagy 20 fok a teraszon, de hideg időben 4-5 fok is. Szörnyen néznek ki a citromfáim, és most nagyon féltem őket. Jobban, mint tavaly a garázsban. Mindegyiknek kókadnak le a levelei. Megfáztak volna? Gondolom azok a 20 fokok nem kellettek volna, mert beindult a keringésük. Mit csináljak velük? Nem szeretném, ha tavaszig kinyiffanának.
Az én kumquatom is így járt.Pedig 12-13 fokos világos szobában volt alig locsolva.(összevolt már szikkadva a földje csak akkor adtam neki mértékkel és mégis bebarnult teljesen:S)
Én a növekedésében bajt nem annyira látok, esetleg túl sok N-t kap vegetációban, emiatt a virágzás is elmaradhat (elég lunario-s levelű).
A foltosság sztem keringési problémát sejtet ( ha nincs kártevő rajta), ilyen akkor szokott lenni ha enyhe fagynak van kitéve, de gondolom ez nem játszik. Illetve ha nagyon kezd kiszáradni.
Ha írsz körülményeket, locsolás teleltetési hőfok stb. akkor könnyebb lesz kitalálni.
A segítségetek szeretném kérni abban, hogy a következő képeken látható citromfámnak miért hajlanak el a hajtásai/ágai (lefelé a karózás ellenére is)? A többi fám nem csinál ilyet!
Továbbá a levelei furcsán pöndörödnek, néhol amorf formájúak és hosszúkásak. Valamint az ágain furcsa foltok vannak. Ez a dugvány citromfa kb. 3 éve van nálam, és a többivel ellenben még soha nem hozott virágot sem, pedig állítólag termő.....
"Hogy a fenébe lehet vízelvezető árokba ültetni növényeket?"
Nem jó a meglátásod, mert az a kép pont egy nagy eső után készült, és az a rész, egy teraszos kertkialakítás - a citrom, és lime fák, a felső teraszon ülnek! -, mert eredetileg egy lejtős szakasz volt, ahol még a fa sem tud megállni! :-D
"Mert az a képen biztosan vízelvezető árok, a növények a víz alatt pedig meglátásom szerint nem rizs."
Nem jól láttad, mert az csak pont akkor volt víz, és azóta sem látott vizet! :-D
Ami igaz, ha esik, akkor folyik is, de a vízelvezetésem a legalsó teraszon van! :-D
"Volt és van kertem, de soha nem gondoltam a növényeket víz alá ültetni."
Ha érdekel, adhatok egy pofásabb képet, ahol láthatod a tényt! :-D
Csak egy dolgot nem értek és meg szeretném kérdezni.
Hogy a fenébe lehet vízelvezető árokba ültetni növényeket? Mert az a képen biztosan vízelvezető árok, a növények a víz alatt pedig meglátásom szerint nem rizs.
Bocsika, de tényleg nem értem. Volt és van kertem, de soha nem gondoltam a növényeket víz alá ültetni.
A hétvégén elővettem 4 hordót, belelapátoltam néhány veder szöget, betonvasat, felöntöttem vízzel, majd 2 napra fejjel lefelé beleállítottam az összes citrusomat. ( s így összevontam a tetűírtást a tápozással... )
S tovább is fejlesztettem a dógot, mivel a citrusok a savanyú talajt kedvelik, beleöntöttem egy vödör savanyúkáposzta levét is... ) Persze mindezt bennt a szobámban csináltam, mivel a meleget jobban szeretik, mint a hideg telet...
Mán csak egy kérdésem van...A szobám közepén vannak a vashordók, benne lógnak a citrusok, mint kolbászok a spájzban s rettentően büdös van...A kérdésem, mikor vegyem ki a növényeket a léből? S utána mit csináljak velük? Várom a professzionális unortodox citrustartók válaszát...Köszönettel...
Azon csodalkozom hogy a vas szeget miert nem utod be egyenes a torzseben, sokkal hamarabb felszivodik a vas! Helyedben 1 par rez drotot is beutnek igy nem kell gomba ellen permetezni!
Minap találtam egy rozsdás betonvasat, és azt felvagdostam 25 cm.-s darabokra, és 2-3 ment minden citrom, és a lime fához, a törzstől kb. 100 mm.-re! Függőlegesen beleszúrtam, és a rozsdás vasdarab tetejét sem látni! Ez, erre az évre megadja a vasigényt! :-D
'Én használok rozsdás szögeket, és vasakat a narancs és a ciromfák tövéhez, és azt is imádják! Csak meg kell látni a citromfák tápszerét, és abban is sok a vasoxid tartalom!' - ezt most komolyan mondtad???
A takácsatka támadásnál az érhálózat zöld marad a leveleken. Súlyosabb fertőzés esetén a levelek teljesen elszáradnak. A levelek fonákán finom "pókháló" található, amelyben a levélre tapadva apró peték vannak.
A takácsatka veszedelmes kártevő, mert képes teljesen elpusztítani számos melegházi, vagy szabadföldi termesztésű növényt. A növényeket a szívogatásával károsítja, és az atka toxikus nyála a fejlődésükben is zavart okoz."
Sokadszor mondom: egy nagyító a növények közt sokat segíthet.
Amikor már lehullottak a termések, fogtam magam és agyonmostam, néhány levél még volt, se azokon se ágakon nem látszott semmi, nagyon megnyúztam. Olyan 2,5-3 hétig jónak tűnt, aztán leestek a megmaradt levelek és elkezdett rohadni, későn vettem észre és lerohadt az egész. A narancsom (nem akarom elkiabálni) de úgy látszik túléli a dolgot. Persze annyira nem ismerem az atkákat, nem tudom hogy ennek az utóhatása e.
"Egy napig vízben álló csalán leve is leviszi - a levéltetveket - nálam is"
Ezt én is tudom, mert van csalánom a kertben, és a vicces rész az volt, amikor betonozták a kocsifeljáró bővítést, az ausztrál fickó hozzáért a felnőtt csalánhoz, és csak pislogott, mint a béka a koccsonyában, mert nem tudta a börviszketés okát, mert soha nem volt kalandja a csalánnal! Csak vakarta a karját, és villogot, mint gyújtogató a vizes szalma látványán! :-D
"A pajzstetűt nem..."
Ezt is hallottam már, mert a citromfákat itt is szeretik! :-D
Amit itt élve tudtam meg, ha a fiúk odajárnak pisilni a citromfához, azzal sokat lehet javítani a citromfa kedvén! :-D
Egy barátom kiitta a 2 literes kólát, és annak flakonját használja a házkörüli munkáknál, ha pisilni kell neki, akkor abba, és nem igyekszik be a házba! Ha tele lett, akkor viszi a citromfáihoz! :-D
Én használok rozsdás szögeket, és vasakat a narancs és a ciromfák tövéhez, és azt is imádják! Csak meg kell látni a citromfák tápszerét, és abban is sok a vasoxid tartalom!
A kertem most van kialakulóban - nincs egy éve, vettük, és én csináltattam a teraszos részt -, és ez a kép, egy nagy eső idején készült, és úsznak a narancs, és citromfák! :-D
Előtérben egy itt talált eperfa - feketeszemű - amit ideültettem a sorba, mert előtte szanaszét voltak, és szeretem a rendet! :-D
A nagyokat itt találtam a telken, a kisebbeket azóta vettem!
A száraz idejű kép, és a citromos sor, egy átültetett, eperfával, ami itt volt a telken, csak másutt! :-D
Egy napig vízben álló csalán leve is leviszi - a levéltetveket - nálam is - A pajzstetűt nem...Pont a pajzsa egyfajta védőrendszert képez, amelyről ecet, csalánlé lepereg, nem szívódik fel...Azért kell erős felszívódó szer, hogy a szívó kártevő azt felszívja s gyors kakukk legyen a sztori vége... Üdv: B.
Felénk - Ausztrália - a citrus leafminer a gond, mert a levelekben járatokat fúr, és a levél begöndörödik! A megoldás, olajos tartalmú permetszer, amitől megfulladnak a bogárkák!