A modellek sajátossága, hogy alapvetéseik vannak, milyen idő alatt és milyen körben hatásosak. Egyáltalán nem biztos, hogy azok a te elképzeléseiddel egybe esnek.
A mai sem jó, de neked az a feladatod, hogy az FNA-ra építs már fel egy modellt. Ne mutogass mindenhova, hanem egy olyan építs fel és majd utána mutasd meg nekünk. Kizárólag ezzel foglalkozz.
Tehát, ha annyira szeretnéd ezt a kísérletet, akkor a következő feladataid vannak:
1, Összeírod, hogy mennyi adózsé megy el mire egy általad kiszemelt városban, vagy térségben (nyuggerekre, segélyre, focira, EÜ-re stb.)
2, Összeállítod, hogy mennyi FNJ-t akarsz kiosztani ott, hány lakos van, ki mennyit kapjon stb.
3, Megnézed, hogy azt miből fizetnéd (itt lehet a nyuggerek tarhájára, a segélyekre, a többi adóból végrehajtott kiadásra gondolni, de lehet emellé adót is emelni)
4, Ha van egy fasza terved elméletben leírva, akkor meg kell győznöd a törpegecit, hogy ezt szeretnéd egy kis térségben végrehajtani és akkor mehet is a dolog. (a helyi önkormányzat itt lényegtelen, ott az van, amit a törpegeci mond)
Szerintem ez egy jó kis terv nem ? Hajrá, valósítsd meg, kíváncsiak vagyunk az eredményekre :)
Én teljesen nyitott vagyok mindenre, erre is. Én csak azt kérem, hogy az cuccot teszteljük le minél életszerűbben, mert ez meghökkentően eltér az eddigiektől. Ha nem is menne át a cucc valószínűleg 100%-al, akkor is lehetne belőle jó sok előrevivőt tanulni. Én csak ezt mondom. Emellett persze más jellegű dolgokat is lehetne tesztelgetni és próbálgatni.
Hát akkor pontosítok. Elmondom részletesen, hogy mit gondolok a dologról. Figyeljetek gyerekek.
1, Ha valamelyik város, vagy településcsoport érdeklődik a FNJ-iránt, akkor azt ők önkéntesen bevezethetik kísérletképpen mondjuk 2-3 évre. Erőszakkal senkire sem húzható rá.
2, Viszont az nem megy, hogy ők csak lóvét osztogatnak, aki bevezeti az FNJ-t, annak kell a finanszírozásáról is gondoskodni, tehát, ha hiány lenne belőle, azt nekik adóból kellene pótolni. Persze lehetne máshonnan is pénzeket oda allokálni, ez rajtuk múlna. Ha mégis működne a dolog és az adott településegység elégedett lenne 2-3 év után is az eredményekkel (akár az adónöveléssel, akár más jellegű költségek csökkentésével stb.) és szeretné saját kontóra a dolgot tovább működtetni, akkor lehetne sikerről beszélni, ha nem akkor kudarcról.
Mi a siker? Ki járjon jól? Te? A költségvetés? Ez relatív.
Egy kisvárosban előfordulhat hogy semmilyen munkalehetőség nincs és nem is mobil a lakosság, tehát az nem mérvadó. Akár más formában kaphatnak támogatást, az nem az FNA rendszer hibája.
Lehet még ezzel kísérletezni korlátolt területen és populáción. Én pl. itthon is kísérleteznék egy komplett kisvárossal 2-3 évig, hadd legyen egy jó szociológiai tapasztalat. lenne.Ott persze adóemelés is kellene erre, pontosan el kellene szimulálni a dolgot, mintha országosan is ez
Egyébként még egyetlen egy releváns kísérlet sem hozta ki a feltétel nélküli alapjövedelmet sikernek. Egyetlen egy sem.