Ezt amolyan beköszönés félének szánom, nem tudom itt hogy szokás... Csak most regisztráltam, egyik barátom említette ezt a fórumot, ahol normális hangnemben lehet szakmázni. :)
Ezeket én is láttam, és azt is, hogy a fogó klassz lett. Amit meg írtam, hogy az "üllő" alacsonyan volt, az meg a filmen jól látszott. Azért sem tudott rendesen ráverni a másik fickó, mert nem a talpára érkezett a kalapács az anyagra. Úgy meg elég bénán lehet ráverni, hogy ne üssél árkot a kalapács élével.
Én leírom szóban,hogy én egészen másképp látom a kambodzsai Mester videóját.
Amit látok a filmen, nincs normális műhelye, nincs rendes üllője, nincs rendes ráverő embere, a nehezebb fogó készítési módot választotta, a jóval nehezebben megmunkálható acélból.
De a fogó amit kovácsolt az viszont nagyon de nagyon rendben van!
Túl is volt bonyolítva. Ennél egyszerűbb fogók is jól működnek, de ha ilyet akarsz csinálni egyedül, egy jó keresztkalapáccsal menni fog. Bár a nagy nyújtásokra kell a ráverő ember, meg az elég magas üllő, hogy ne kelljen lehajolni hozzá.
Nemrég írtam, hogy jó lenne ha három,vagy négy kezünk lenne. Én is egyedül kovácsolok ezért kénytelen vagyok mindenféle segéd eszközt készíteni. Az alábbi kütyüt használom ha le kell fogni a vasat miközben két kézzel alakítom.
Készítettem több félét, eleinte egyszerűbbeket amik sajnos nem voltak elég jók
Végül ezt a saját tervezésűt /meglehetősen bonyolult/ de viszont nagyon jól működik.
A képen a kovácsolandó anyag a 10X10-es négyzet acél.
Forgácskályha is volt nem csak jancsi, mindkettőben el lehetett érni a sárgásfehéret mivel a kéményem van 4 is kb. 10 méter huzású, fújtató egyéb nélkül. Sima barnaszénnel is működik csak az öntvénykályha egy idő után nem tolerálja és reped piszkosul, feketeszénnel kokszal nem prőbáltam érthetően. Egyébként ami befért mindent megformáltam benne-vele, télen ha megy a v.kazán abban melegítek vékony anyagokat alkalmanként hirtelen ha kell.
Szia! semmi érdekfeszítőt nem készítettem , fogókon méláztam próbáltam összeszedni a munkafázisonkénti problémákat , hogy ne kelljen 15-20 fogót legyártanom 3-4 helyett. Két kezem van jó lenne ugyan egy kalapács gép a hő energiaveszteség miatt is , hogy a mellékidőben ne menjen potyára a gáz, de akkor elvészne a kézimunka szépsége és a folytonos morgolódás a hibák leküzdése miatt :). Most egyébként és korábban is a tölgyfalevél készítése és macskapofa domború kialakításán filózok, ajándék lenne a majdani kompozíció de még nem állt össze a kép. A nyílt tűzhely és kézi lendkerekes fújtató is egyre jobban megmozgatja a fantáziámat sokszor jobb lenne mint a zárt gázkohó a korlátolt méretei miatt. Korábban jancsikályhába fával vagy pörzsölővel melegítettem a vasat egyéb szerszámokhoz de az már a múlt.
Nincs ezzel semmi baj! Használati tárgy nem kiállítási. Egyedül megtervezted és elkészítetted, ha megkönnyíti a munkádat már nem volt hiába való az elkészítése.
Ha meg széttörik az sem baj majd újra hegeszted, gyakorolsz közben.
Kis segítség ilyen vastag /a képről legalább 10mm-es/ anyagokhoz használj vastagabb 3,25mm-es elektródát és nagyobb áramot /120-130 A./.
Szia! valószínűleg hegesztés lesz mert ma is repkedtek pattogtak a dolgok szerteszét kalapálás közben :-) Egy biztos nehéz a csapágyat legalábbis ezt kovácsolni nehezen nyúlik, sajnos a szarvát meg kellet kurtítanom 1,5 cm mert volt benne egy repedés haránt. Mai fokozatok 3 óra és ékes magyar nyelv gyakorlása repkedő kalapácsfejjel forró revék és izzó anyag tükrében :-)
Végig gondoltam az összes lehetőséget és arra jutottam a két párhuzamos oldalát lehetne megfogni speciálisan erre a méretre készült fogóval és így a hordó palástját lehetne leütni négyzet keresztmetszetűre.
Közben eszembe jutottak néhai Kovácsmesterem szavai "Idefigyelj gyerek! /én 48 Ő 70 éves/ A vasat nem ütni művészet hanem fogni, tartani közben."
Én egyébként a hordó talpára hegesztenék egy betonvas "nyelet" amit csak akkor vágnék le amikor elkészült, végig azzal tartanám.
Igen giotinnal, csak nem számoltam az anyagnyúlással és szabálytalan lépcsős lett a nyakalás. A nyél helyét tüskével ütöttem ki két oldalról klasszikus módon. Találtam egy rozsdás csákányt annak a hegyét levágtam és ráhegesztettem egy 18 as betonvasat, ami rendkívül jól tűri a meleget nem deformálódik nem verődik fel azzal lyukasztottam ki. Persze kicsit flexezni kellett a keresztmetszetét hegyét a megfelelő formára nem körkörös pontszerűre hanem szem alakúra élesre köszörültem. Így nem kell előpontozni jelölni hanem egy szerszámmal kiszúrom. Szuterénba tolom az "ipart" szerencsére ott nincs olyan meleg, ezért is rossz ha füst van a helységbe még ha huzatol is. De majd kitalálok valamit , hogy tudjak majd szénnel is kovácsolni. Akadt viszont némi gondom a fogókkal nehéz az ilyen hordót megfogni , tartani a platnin és formázás alakozás közben is. Neked mi a véleményed milyen alakú fogót lenne érdemes csinálni az ilyen formához?