Keresés

Részletes keresés

T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 709
Azokkal már sok eaetben a haditech.torv foglalkozik. ajanlom olvasvanynak.
Előzmény: gunsphd (707)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 708
Nyugi. egy palyan vagyunk. de szerintem mas szakteruleten.

Nalad mi is a szakterulet?

Hogy a kir.hat mi is a kerdes az en tudom pontosan mert olvashato pontosan.
Előzmény: exhighand (705)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 707

hajja,de mennyi!Pl.az Ak-kon-a csőkompenzátor(csőszájfék) is menettel rögzül,SVD-n is, aSztecskin APSZ-9-en is

sok mindenen van menet.

De nem is erről írtam én..

Üdv és Jó éjt-Mindenkinek.

Előzmény: T.A.L. (706)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 706
Na meg erre.

Van olyan orosz fegyvergyartmany melynek csovegen gyarilag menet van. azert mert tobb orszagban a hangtompi. eng. eszk. tehat ez onmagaban nen jelent semmit. mint arra lehet mas jogilag nem tilt.eszk.is felsz. pld. nagyobb kal. eseten kompenzatort.

Hogy egy csovegen menet van az alapbol semmit nem jelent. Csak feltetelezes, ami tosszindulatu is lehet. de sajnos a hatosag reszerol karos.
Előzmény: gunsphd (703)
exhighand Creative Commons License 2013.06.15 0 0 705

Hát nem. 

A szakértő nem lépheti át a kompetencia határait. Jogkérdésben a szakvéleményében nem nyilatkozhat, legfeljebb a "szakértő egyéb észrevételei" részben, ami viszont nem a szakvéleménye része.

Engem 1995 óta rendelnek ki szakértőként és több mint 1300 ügyben adtam szakvéleményt. Hát te?

Előzmény: T.A.L. (702)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 704
Most ez az ut. vaszon.

Visszaolvasva lathato, a jogsz.helyben,hogy a hangtompi. onmagaban engedelykoteles eszkoz.

Lehet ra eng.kerni. pld. i.u.fegyv.szakertonek.vagy stb. de erre meg precedens nem nagyon volt tudtommal.

Pedig a jog mar ad erre lehetoseget .

Elnezest kulhonban vagyok mobilrol ezert nehez az irkalas.

Jo elt!
Előzmény: gunsphd (701)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 703

"..

a "modus operandi" mikéntje az már csak rajtunk múlik:menetvágás,lecsapolás,csavarral rögzítés stb..

Gyakorlatilag bármikor és bármiről bizonyítható ,hogy hangtompító-e-a 022-es shor"..stb

Háát..a pirossal kiemelt részben foglaltakat általában elhagyjuk,mert a "rutin meg az évek" (meg minek is rontanánk el valami fránya menettel azt a jó kis TOZ-17 csövét..)Öreg rókák a szakmában,ránézünk,és már irja is az ember a próbajegyzőkönyvet(amit elétolunk két havernak,hogy írják már alá..

Aztán igy történhetett meg az,hogy egy szakértő 4,8mm-es lamella-furatú fémszerkezetű "hangtompítót"-0.22-es lőfegyverre felszerelhető és azon jó hatásfokkal működő hangtompítónak definiált!

Irtó ciki,lehet ilyen bakiért visszavonja az IM a kinevezését..(régebben s.ggb. rúgták volna - ma a "nagykabátos-sógor-komás-világban-ki tudja?

Előzmény: gunsphd (701)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 702
Mivel Te nem tudhatod;hogy a kirendelô határozetojban milyen kérdések vannak ezért tàjékoztatlak,hogy a szakértő sajàt szakmai és jogilag megtámasztott kérdésére is válaszolnia kell.

Mindenre kell válaszolnia a legjobb szakmai tudása szerint.
Előzmény: exhighand (699)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 701

világos!

Itt a kérdés,ami körül járunk,hogy légfegyverre szerelt (vagy arra se,hanem egymagában pl.a könyvespolcon álló diszként funkcionáló eszköz)hangtompító-e?Sosem látott mondjuk lőport,mivel  ez légfegyveres fórum,és a légfegyverekre szerelt hangtompítók  jogszerűsége vagy jogszerűtlensége a kérdés..vagyis  a többséget ez érdekli.

Előzmény: T.A.L. (700)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 700
Ez jó pld. mert volt eset mokor egy .22lr simán üzemelt, és ezért a jogi hely is megállt.

Pedig gyárilag nem arra gyártották, de felsz. volt lőfv. és azon muzsikált is rendesen.

Bíróságon is megállt a szakértői vélemény.

Mindene ugrott ,mert legàlis fegyv.tartó volt. + pénz bünti.
Előzmény: gunsphd (695)
exhighand Creative Commons License 2013.06.15 0 0 699

A lényeg, hogy a törv.szerint,ha az eszközről nem megàllapítható,hogy az hova besorolandó, akkor a jog.alapján i.ü.szakértői véleményt kell kérni.

Ez egy tévedés, mert ez a rendelkezés kizárólag arra vonatkozik, ha egy lőfegyverről nem tudja a hatóság megállapítani, hogy az melyik csoportba tartozik. 

Hangtompítóval kapcsolatban nincsen ilyen lehetőség, mivel te is le írtad, hogy a szakértő csak és kizárólag milyen kérdésekre válaszolhat.

Arra nem válaszolhat, hogy a vizsgált tárgy az hangtompítónak minősül-e, mivel ez jogkérdés. csak arra válaszolhat, hogy felszerelhető-e ( átalakítás nélkül) lőfegyverre és hogy csökkenti-e a torkolat dörejt.

Előzmény: T.A.L. (696)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 698

A szakértőn  ebben az esetben csak annyi múlik,ahogy Ön is helytállóan fogalmazott:

-felszerelhető -e lőfegyverre?

-lövés torkolatdörejét csökkenti-e?

a "modus operandi" mikéntje az már csak rajtunk múlik:menetvágás,lecsapolás,csavarral rögzítés stb..

Gyakorlatilag bármikor és bármiről bizonyítható ,hogy hangtompító-e-a 022-es short energiáját egy már általam említett calciumos pezsgőstabletta -doboz is vígan elbírja-igy minden hangtompító:hangtompító

..és persze,vica versa.

emlékszem egy esetre,mikor a szakértő a saját készletéből pótolt egy hatástalanított TT-n ütőszeget,hüvelyvonót,a kiablakolt fegyvercső miatt csökkentett lőportöltetű lőszert készített,ily módon a próba jegyzőkönyvbe beírta,hogy az adott(hatástalanított )eszköz lőfegyvernek tekintendő...

Előzmény: T.A.L. (693)
exhighand Creative Commons License 2013.06.15 0 0 697

Minekutána egy preciziós lövész kiképző is Istvánnal ért egyet, akit gyakorlatilag az összes rendőr ismer, ezért a következőt javaslom:

István és a kiképző tegyenek feljelentést ezért:

http://www.airsoftcentrum.hu/shop_products/892/quotstubbyquot-rovid-hangtompito

Azután meglátjuk mi lesz. Az itt árult hangtompítók gond nélkül kibírják egy 0,22-es gáznyomását, tehát a feljelentésük, szerintük meg fog állni.

Viszont én azt gondolom, hogy nem fognak feljelentést tenni, hiszen úgy is el fogják utasítani.

T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 696
Löf.födb.nem változott.

Hangtompí önmagában nem fődb- ja, csak opcionálisan arra felszerelhető.

Elvileg bármelyikre.

Mint sok más eszközt.

A lényeg, hogy a törv.szerint,ha az eszközről nem megàllapítható,hogy az hova besorolandó, akkor a jog.alapján i.ü.szakértői véleményt kell kérni.
Előzmény: gunsphd (692)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 695

szerintem egy jogi animomália,netán a légfegyverlobby eredménye vagy a PLKV-tévedése(?)

3.lehetőség:Valaki nagyot kaszált,hiszen az airsoft -fegyvereken is vannak hangtompítók,amik könnyűfémből készültek,tehát lőfegyver lövésének energiáját könnyedén elviselik...

Előzmény: iViPaPa (691)
exhighand Creative Commons License 2013.06.15 0 0 694

Ember, vedd már észre, hogy az általad idézet törvény elején ott vannak fogalom magyarázatok és az kötelező! A fogalom magyarázat szerint csak és kizárólag a fegyver zaját csökkentő eszköz a hangtompító "ezen törvény alkalmazásában". Azaz bármikor, amikor hangtompítót olvasol a törvényben, akkor a fogalmi definíció szerint kell azt érteni. Külön kiemelik azt, hogy a 7,5J feletti légfegyverek csak lőfegyverek, szintén a fogalom meghatározásoknál.

Hiába ignorálod látvanyosan a hozzászólásaimat, attól még itt vannak és olvashatóak.

Előzmény: F. István (663)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 693
Ha jogulag nem naprakész egy szakértő az nagy gond lehet,mert egy ügyvédnek ez már bőven elegendő és felhasználja. Joggal.
Előzmény: gunsphd (690)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 692

folyt.

Viszont olvastam valahol,hogy a lőfegyverfődarab birtoklása   szabálysértési eljárást von maga után-ez régebben is így volt.(vagy még így se..)

egyenértékű lett akkor a hangtompító birtoklása  a lőfegyverfődarab birtoklásával?

Előzmény: gunsphd (690)
iViPaPa Creative Commons License 2013.06.15 0 0 691
mi a helyzet a Magyarországon forgalomban lévő gyárilag hangtompítós légfegyverekkel?
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 690

Elnézését kérem,lemaradtam ezekben a dolgokban,kb.10 éve....változnak az idők,változnak a jogszabályok is.

ezek szerint akkor már sokkal szigorúbb elbírálás alá esik.

Tisztelettel.

K.GY.

Előzmény: T.A.L. (688)
exhighand Creative Commons License 2013.06.15 0 0 689

i.ü. fegyverszakértőnél a kirendelő határozatban csak annyi kérdés lesz feltéve, hogy a jogszabály szerint lőfegyverre felszerelhető-e vagy  sem ?

Torkolatdörej csökkentésére alkalmas-e az eszköz vagy sem ?

Erre, csak erre a kérdésre kell válaszolnia a szakértőnek.

Végre egyetértünk valamiben...

Előzmény: T.A.L. (680)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 688
Akkor én is helyre igazítanám.

Már a hangtompi. nincs a közb.kül.v.eszk. közé sorolva.

Fegyv.törv. fogl.vele, mint eng. köt. eszköz .

Ennej jogi hátere megt. visszaolvasva.
Előzmény: gunsphd (687)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 687

Engedje meg,hogy helyre igazítsam:

"Sok esetben felfüggesztett lett az eredmény"

Mivel a hangtompító birtoklása csak  a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök alcím alá illeszthető,igy általában max.pénzbírságot von maga után.

Aztán még lehet enyhítő körülmény az is,ha az eszközt,nem közterületen foglalják le vagy találják meg,hanem mondjuk egy házkutatás alkalmával-mert ugye,az magán-terület.

Na,innentől meg magánterületen úgyanúgy birtokolható,mint a többi közbiztonságra veszélyes eszköz:pl, ütés hatását növelő eszköz,gumibot vagy rendőrbot,teleszkópos acélbot(vipera)baseball-ütő,rugós kés,dobócsillag,nuncsaku,elektromos sokkoló.stb.

Vagy mégsem?

Akkor hogy is van ez?

T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 686
Ja és a csökkentés mértéke nincs megahtározva jogilag ezért az a eljáró hatóság arra nem is intéz kérdést.
Előzmény: F. István (683)
gunsphd Creative Commons License 2013.06.15 0 0 685

köszönjük a jogi útmutatót és véleménynyilvánítást,hisz adott esetben mindig a szakértő véleményére alapoznak a bűnöldöző szervek,hiszen azért kérik fel,hogy véleményt nyilvánítson.

Igy már minden olvasó számára világossá vált,hogy a hangtompító,még ha légfegyveren is van,akkor is okozhat gondot( fej-és péntárca-"fájást")a tulajdonosának.

egyébként meg a rendőrség hozzáállása a témához:"légfegyverre minek is hangtompító,hiszen úgysincs hangja"

Előzmény: T.A.L. (682)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 684
Mobilrol válaszolok,ezért elnézést a hibákért.

Szakértő kitérhet és ki is kérik a saját véleményét, de a megahtározó a feltett kérdésekre adott válasza, melyet törvényi hellyel meg is kell támasztania.

Ha lõfegyver,vagy tűzfegyver az eszköz jogilag, akkor a kérdést tovább nem feszegetik.

Feltéve ha egyiknek sem felel meg,akkor a kérdéses eszközt be tudja-e illeszteni az engedélyhez kötött eszközökhöz vagy sem.

Amit eddig írtál,vàlaszoltál szerintem helyes és jogszabályi helyekkel is helyesen megtámasztott.

Én tudom,hogy sok esetben más a végeredmény mint amit a képzelnek.

Egy biztos,hogy egy fegyverjogilag speciálisan képzett ügyvéd sokat tud segíteni.

De azt sen szabad elfelejteni,hogy egy legális fegyvertartó esetében a már meggyanúsítás is következményekkel jár.

Fegyv.tart.eng.rend.személyre az árt.vé.sok esetben nen vonatkozik.
Előzmény: F. István (683)
F. István Creative Commons License 2013.06.15 0 0 683

Köszönöm tartalmi hozzászólásoat!  Magam is így látom a dolgokat (remélem jól szűrtem le amit leírtál..:)

Egy-két kérdésem lenne csupán!

Egy fegyverszakértőnél a kirendelő határozatban csak annyi kérdés lesz feltéve, hogy:

1) A jogszabály szerint lőfegyverre felszerelhető-e vagy  sem ?

2) Torkolatdörej csökkentésére alkalmas-e az eszköz vagy sem ?

1) Bármilyen lőfegyverre? Vagy az ismert lőfegyverekre? Ha egy ismeretlen pl. egy új konstrukciójú bajonettzár, vagy egy új menet típus van a "szerkezeten", akkor azt "szerelhetőnek", vagy mivel még nem látott ilyet "nem szerelhetőnek" lenne értékelve? Kérdem ezt azért, mert már volt ma egy ilyen feltevés és ha rosszat valószínüsítettem, akkor azt korrigálnám ugyan itt.

2) A csökkenés mértéke lényeges-e ilyenkor, vagy csak az, hogy "csökkenésre alkalmas"? u.a.-t kérdem..

Köszönöm előre is!

T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 682

De ha az a dekorációs lőszer olyan lövedéket tartalmaz, amivel a jogszabály hadilövedékként foglalkozik, akkor már gond van.

Hiába van hatástalanítva a lőszer, ha a lövedék civil forgalomban nem kapható, nem használható.

Mennyi ilyen van kint !!!!!!!

Volt olyan fegyverbolt rég ( meg is bukott), akik az MFS dobozva szépen átrakták a hadilőszereket (külső színjelölés nélkülit, de volt sárga jelöléses lövedék is) és szórták ki.

Két évig tudták csinálni, míg nem volt egy volt katona, majd rendőrré lett vadász, akinek feltűnt, hogy valami nem stimmel.

Előzmény: python 357 (679)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 681

" Tényleg ORFK-állásfoglalását kell kérni"

Nekem sok ilyen van és adott esetben kenhetem a hajamra.

Sőt van olyan mikor két szerv teljesen ellentétes állásfoglaláson van.

Ezt a levél végén lévő írást nem véletlen nem felejtik el oda írni !!!!!

Jogalkalmazó jogi állásfoglalása nem azonos sok esetben a jogalkotó állásfoglalásával.

Azért is kapjuk a levelek végén a bemásolt szöveget, hogy adott esetben nem lehessen ellenük felhasználni.

Előzmény: gunsphd (671)
T.A.L. Creative Commons License 2013.06.15 0 0 680

Én az eddigi összes hozzászolásokat átolvastam és nem kívánok belefolyni, de megjegyzem, hogy mindenben egyetértek Veled.

És csak csendben megjegyzem, hogy sok ügyre volt, van rálátásom (most is van egy ilyen), és a legtöbb esetben elmarasztalás született és vagy rendőrségi vagy ügyészségi, vagy bírósági szakban, végzésre, de elkobzás, pénzbírság, és volt mikor felfüggesztett lett a végeredmény.

( ha volt fegyver.tart. eng, vadászjegye, akkor az egy jó időre pá)

Ugye sokan nem tudják, mert a végeredményről nincs tudomásuk, csak a meggyanúsításról, de, hogy az meállt vagy sem, már a nyilvánosság kevésbé tud.

Mondok egy pld.

Mikor volt a Bred Pit ügy, segítettem szakmailag a meggyanúsítottat, és már akkor azt nyilatkoztam nyilvánosan, hogy nem fog meállni az ügy, mert abban az állapotban ahogy feltalálták az eszközöket, éles lőszer, lövedék leadására alkalmatlanok voltak, és ez a lényeg.

A többi csak körítés, hogy ha kitekerjül meg stb. akkor és..........

Felmentés is született.

Hangtompító a törvényi írás szerint engedélyköteles eszköz, és a témát lezárva, annak joga megitélni, hogy az a jogszabályi deficiónak megfelel-e vagy sem az i.ü. fegyverszakértő dolga, és erre a véleményre hagyatkozik joggal az eljáró hatóság.

( ezt is írja a fegyvertörvény)

i.ü. fegyverszakértőnél a kirendelő határozatban csak annyi kérdés lesz feltéve, hogy a jogszabály szerint lőfegyverre felszerelhető-e vagy  sem ?

Torkolatdörej csökkentésére alkalmas-e az eszköz vagy sem ?

Erre, csak erre a kérdésre kell válaszolnia a szakértőnek.

Természetesen a jogállamban nem kötelező elfogadni a szakértő véleményét, lehet kérni más szakértőt, és ha az ellentétes az elsővel véleményileg, akkor lehet cifrázni a dolgot, de tudni kell, hogy ritka mikor egymásnak ellentmondanak.

Van, de ritka.

Én csak ennyit szerettem volna.

Előzmény: F. István (652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!