Keresés

Részletes keresés

kibédi medve Creative Commons License 2011.02.08 0 0 956

Parlamenti jegyzőkönyv, 2010. december 13.

DR. GYENES GÉZA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szócska Miklós államtitkár úr Kaufer Virág képviselő asszony egészségügyi bérekkel kapcsolatos kérdésére 2010. november 29-én a parlamentben adott válaszában többek között az alábbiakat is mondta. "Szeretném megnyugtatni a képviselő asszonyt, hogy a kormány a közszférában minden olyan esetben, ahol esetleg nettójövedelem-csökkenés következne be, kipótolja az idei szintre a jövedelmet, így senkinek nem lehet alacsonyabb a jövedelme."

A fenti idézet alapján szeretném megtudni államtitkár úrtól, hogy a foglalkoztatás formájától függetlenül valamennyi, az egészségügyben közfeladatot ellátó személy esetében szándékozik-e a kormány kipótolni az szja hatálya alá tartozó jövedelmek csökkenését. Az egészségügy közfeladatait ellátó személyek az szja hatálya alá tartozó jövedelmeiket, akár közalkalmazottak, akár köztisztviselők, akár a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók, akár vállalkozók, egyaránt, azaz szektorsemlegesen közpénzből, azaz az Egészségbiztosítási Alapból nyerik. Méltánytalan lenne velük szemben, ha az általuk elszenvedett jövedelemcsökkenések kompenzálására csak bizonyos foglalkoztatási formákban kerülne sor.

Végül szeretném arra is a válaszát megkapni, hogy a jövedelmek kipótlásához szükséges forrás és annak mértéke a költségvetési törvény mely fejezetében szerepel.

Köszönöm szépen, várom válaszát.  

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelettel tájékoztatom, hogy az adó- és járulékváltozások következtében fellépő nettó illetménycsökkenés kompenzációjáról szóló kormányrendelet előkészítés alatt áll, az egyeztetési folyamat még nem fejeződött be.

A tervezet szerint a kompenzáció a költségvetési szerveknél bármely érintett jogviszonyban foglalkoztatottra kiterjed, azaz természetesen az egészségügyi költségvetési intézményekben foglalkoztatottakra is. Azokra a munkavállalókra, akik bár közfeladatot látnak el, de nem költségvetési szervnél állnak alkalmazásban, ez a kompenzáció a készülő javaslat szerint nem terjed ki, hiszen az ő keresetük alakulását, például az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született keresetnövelési ajánlás követésével, a munkáltatójuk feladata meghatározni. Ugyanakkor az ajánlásnak megfelelő béremelés esetén a munkavállalók nettó keresete nem csökken akkor sem, ha egyébként családi adókedvezményt nem tudnak igénybe venni.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás kiterjed az országos minimálbérnek és a középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimumának 2011. január 1-jétől történő növelésére is. E két bérminimum emelése szintén biztosítja, hogy a kézhez kapott nettó összeg nem csökkenhet 2011-ben. Végrehajtásuk kötelező lesz minden munkáltató számára, miután még ez évben kormányrendelet jelenik meg az alkalmazásukról.

Végezetül pedig: a költségvetési szervekre kiterjedő kompenzáció forrásául a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében lévő céltartalék előirányzat szolgál, ez 22 milliárd forint összesen.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

devereaux Creative Commons License 2011.02.08 0 0 955

Es az elmult 3-4 ev utan most jutottal el odaig, hogy felhaborodj.

Pedig kereshettel volna munkat is magadnak az elso poruljaras utan. Ha jol emlekszem, akkor meg duborgott a pannon puma gazdasaga. Retorikaban legalabbis.

Előzmény: mj620di (950)
devereaux Creative Commons License 2011.02.08 0 0 954

Megnyugtat, ha azt mondom, hogy te vagy butus es a rendszer is rossz? :-)

Előzmény: Axum (944)
devereaux Creative Commons License 2011.02.08 0 0 953

Miért kellett volna utánajárni?

Mert a penzerol van szo. Aki pedig olyan felelotlen, hogy a sajat zsebe nem erdekli, nem jogosult arra, hogy utana sirankozzek. Az ilyen ember ne nezze meg a havi fizeteserol szolo papirokat sem, csak higgye el, hogy a munkaadoja tenyleg annyit utalt neki.

De akkor nagyon is tajekozodik.

Maskor meg? Mindig az utolso pillanatban kapkodnak mindenfele penzugyeket illetoen, mivel annyira lovesuk sincs az alapveto penzugyekrol, hogy ezer forintnal tobbet nekik nem adna szivesen az ember a kezukbe.

Elvárnád, hogy a szakmunkás naprakész legyen az adójogszabályokból?

Az adojogszabalyokbol nem. De jelen esetunkben szerencsere ennel sokkal egyszerubb dologrol volt szo. Es ehhez bizony (tudom kimeletlenul hangzik) bizony szukseges a fizetesi papirokon szereplo tetelek feluletes ismerete. Es bizonyos szamtani alapmuveletek rendszeres gyakorlasa.

De amikor diplomas emberek nem tudnak bruttobol nettot szamolni meg a szamlaikat illetoen is, addig ez az orszag jo terepe lesz a rabszolgamunka hasznalataval ervenyesulni kivano cegeknek. Meg is ertem oket: buta emberekkel sok mindent meg lehet tenni.

Előzmény: Törölt nick (942)
von Übergetzi Creative Commons License 2011.02.08 0 0 952

Csodálom hogy még egyetlen bérszámfejtőt sem vertek agyon a feldühödött/frusztrált tömegek!

Jelezném, nálunk majdnem....

Előzmény: Axum (946)
von Übergetzi Creative Commons License 2011.02.08 0 0 951

Azért az sem volt semmi mikor a szóvivő azt a választ adta (arra a kérdésre ,hogy 2011 től kis keresetű emberek bére csökken) ,hogy az is jól jár aki kevesebbet fog kapni ,mert az adóbevallást sokkal egyszerűbb lessz elkészíteni!

Mondjuk mondhatta volna azt is, hogy akinek mégis kevesebb lenne

a fizetése, az kevesebb kaját fog venni, ha kevesebb kaját vesz,

akkor kevesebbet is szarni, emiatt látványosan csökkenni fog

a WC-papír felhasználása, ami majd kompenzálja a csökkenést....

Előzmény: mj620di (950)
mj620di Creative Commons License 2011.02.08 0 0 950

Azért az sem volt semmi mikor a szóvivő azt a választ adta (arra a kérdésre ,hogy 2011 től kis keresetű emberek bére csökken) ,hogy az is jól jár aki kevesebbet fog kapni ,mert az adóbevallást sokkal egyszerűbb lessz elkészíteni!

Hát kössz szépen!

És mindezt simán a tv1 hiradóba!

Én állami alkalmazott vagyok ,tehát a fizetésem kb 3-4 év nem ,hogy nem emelkedett , de forintálisan csökken minden év Jan.1 én , ill. most még a cafeteriánkat is lehúzták jól!

Előzmény: Belhoni hontalan (947)
Csak Beugrottam Creative Commons License 2011.02.08 0 0 949

Várjál csak , most fontolgatják a gyerekesek szivatását is.

http://nol.hu/belfold/20110208-piacositanak_a_bolcsodei_rendszert

Előzmény: Halskette (948)
Halskette Creative Commons License 2011.02.08 0 0 948

Eleve az adójóváírás pár ezerrel csökkent, a nyugdíjjárulék nőtt. Ha valakinek nincs gyereke, akkor kevesebbet keres a tavalyi évhez képest, ugyanazzal a fizetéssel.

www.berkalkulator.info

Belhoni hontalan Creative Commons License 2011.02.08 0 0 947

Én sem vagyok közgazdász, de amikor komolyan felmerült az egykulcsos, a részletek ismerete nélkül is sejtettem, hogy orbán hazudik, amikor azt mondja, hogy senki sem jár rosszabbul. Ahogy kezdtek körvonalazódni a feltételek, az is sejthető volt, hogy kb. ki jár jól és ki jár rossszul. Ahogy ismerté váltak a tények, pontosan ki lehetett számítani, kire mi vár.

Nem kellett mindenkinek kalkulálni,  a számítások erdménye hozzáférhető volt. Az emberek azért nem hitték el, mert nem akartak hinni. Inkább hittek annak a hazug d.....nak, mint a tényeknek.

Na de mindenki őrizze meg a pánikot, jövőre a fizetések újabb orbanizálása várható. De akit jobban megnyugtat szeretett vezérünk, egykulcsos viktor, a Kárpátok géniuszának hazudozása, az továbbra is halgassa a vezér szónoklatait.

Axum Creative Commons License 2011.02.08 0 0 946

Részletezem (röviditések betühiven) : besorolási bér, távolléti dij, átalány, bérpótlékok, természetbeni járandóság, pénzbeli árandóság, (érdekesség : a természetbenit is pénzben adják), adóelőleg, term. egbiz. jár, pénz. egbiz. jár, munkaerő-piaci jár, érdekképviselet, rendszeres jöved, nem adóköteles jöved, különadó, adóalap kieg, összes adóalap, halmozott adóalap, halmozott adó halmozott adójóv, bes. bér/alapill. havi, távolláti dij szabads/ünnep, tb járulék alap, tb nyugdijbizt járulék, és még egy csomó járulék itt is...

Csodálom hogy még egyetlen bérszámfejtőt sem vertek agyon a feldühödött/frusztrált tömegek!

Előzmény: Axum (944)
Axum Creative Commons License 2011.02.08 0 0 944

Vazze, én diplomás létemre nem tudom értelmezni a bérpapiromat!

Én vagyok hülye vagy a rendszer szar?

Előzmény: devereaux (937)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.08 0 0 943

Tavaly óta nyomom a bérkalkulátorokat, mind ugyanezt hozta ki. Ezek az adatok már papíron (bérlap) vannak.

Előzmény: Törölt nick (941)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.08 0 0 940

Igen. Netto 2360Ft-tal. Ez 1,2%-os növekmény. A feleségemé 13000Ft-tal, ő kapja a családi pótlékot 1 gyerek után.

devereaux Creative Commons License 2011.02.07 0 0 939

Errol beszelek. Ha csak onnan tajekozodnak, akkor mar regen gond van. Ha a mediabol tajekozodnak, akkor Elvis meg el.

Előzmény: von Übergetzi (938)
von Übergetzi Creative Commons License 2011.02.07 0 0 938

Egy magancegnel - amely velhetoleg profitorientalt - mire tartjak a lenti munkavallalot? Mert ha se szamolni, se szoveget erteni nem tud, akkor a cipotiszitasnal magasabbra nem viheti. Manapsag meg a kavefozes is bonyolult dolog.

Egy jól képzett szakmunkásnál nem feltétel a közgazdasági ismeretekből

az alapos képzettség.

Ellenben ők a "médiákból" tájékozódtak, ahol valóban az a szöveg

ment, hogy azért jó a 16%-os adókulcs, mert akkor mindenkinek

csökken az adója, több pénze lesz.

Meg az, hogy januártól nő a vásárlóerő, mert több pénze lesz

az embereknek.

Arról egyik média sem tájékozatta őket, hogy a járulékok is

megemelkedtek közben.

Előzmény: devereaux (937)
devereaux Creative Commons License 2011.02.07 0 0 937

Egy magancegnel - amely velhetoleg profitorientalt - mire tartjak a lenti munkavallalot? Mert ha se szamolni, se szoveget erteni nem tud, akkor a cipotiszitasnal magasabbra nem viheti. Manapsag meg a kavefozes is bonyolult dolog.

Előzmény: von Übergetzi (935)
devereaux Creative Commons License 2011.02.07 0 0 936

Amikor azt hallottam/olvastam, hogy Magyarorszag egyre rosszabbul teljesit a kulonfele oktatasi felmereseken, nehezen hittem el. Az itteniek olvastan kezdem revidealni a velemenyemet.

Mit nem tanitanak jol? Matematikat? Szovegertest?

von Übergetzi Creative Commons License 2011.02.07 0 0 935

Ez állami cég ugye? Egyébként azt kellett vlna elmagyarázni, hogy ezek az emberek eddig 16%-ot sem fizettek a közösbe!

Nem, magáncég. Itt nem divat az posztbolsevik mentalitás.

Előzmény: Psycho Dad (926)
Lucius Artorius Castus Creative Commons License 2011.02.07 0 0 934

Nálunk is hasonló dolgok zajlottak. Tömegesen mentek az emberek

a bérügyintézőhöz, hogy elszámolta a bérüket.

"Mer a tévé megmonta, hogy mindenkinek több lesz a pénze,

meg a 16% az adó akkor többet kell kapni".

Az Állami Lumenképző Intézetet be kell zárni. Csak képzik azt a sok tehetséges embert, akik a számokkal zsonglőrködnek.

Előzmény: von Übergetzi (916)
Belhoni hontalan Creative Commons License 2011.02.07 0 0 933

Például fizetésemelést kapott, több túlórája volt, valami pótlékot elismertek, amit eddig nem, eseti jutalmat kapott, stb.

Az hogy hány forint bruttótól nől a nettó az egykulcsos következtében, az matemetika. Ez persze nem veszi figyelembe a bruttó változását.

Előzmény: M412192 (932)
M412192 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 932

Sziasztok! Általános iskolai tanár , 20 éve tanító barátom fizuja nettó 4000 Ft-al 119000 Ft-ra nőtt nettóban. Gyerek nincs. akkor Ő üdítő kivétel lenne? Üdv

Halskette Creative Commons License 2011.02.07 0 0 931

Bocs, bruttónak írtam be a 120 ezret

2010: 137.920 Ft

2011: 133.480 Ft

Lehet hogy sokan lódítanak, mivel szégyellik, mennyire át lettek vágva.

Előzmény: Halskette (930)
Halskette Creative Commons License 2011.02.07 0 0 930

Még 300 ezer bruttónál is alig 1000 ft plusz jön ki gyerekek nélkül

A bérkalkulátor szerint kevesebbnek kell kijönni az összegnek: http://berkalkulator.info/

2010: 88.792 Ft

2011: 86.716 Ft

Szerintem sokan restellik bevallani, hogy átvágták őket

Előzmény: Axum (928)
RontóPál Creative Commons License 2011.02.07 0 0 929

Köztiszt? Esetleg eltérítették, mert eleve mindenkinek pótolták, aki 283 eFt alatt volt.

Előzmény: Axum (928)
Axum Creative Commons License 2011.02.07 0 0 928

Ismerős állami szférás 120 ezer nettójából 140 ezer lett, gyerekkedvezmény nélkül. Az hogy lehet? (Kb. 200 bruttó.)

Psycho Dad Creative Commons License 2011.02.07 0 0 926

Ez állami cég ugye? Egyébként azt kellett vlna elmagyarázni, hogy ezek az emberek eddig 16%-ot sem fizettek a közösbe!

Előzmény: von Übergetzi (916)
RontóPál Creative Commons License 2011.02.07 0 0 924

Tképpen csak arra kell ügyelni, h a ksh megfelelően készítsen egy visszamenőleges infláció korrekciót.

Előzmény: von Übergetzi (920)
neodim Creative Commons License 2011.02.07 0 0 922

Kevesen keresnek havi kettöszázötvenezer forintot! Pedig az már szép pénz. És a jövedelmük csökken. Cserébe állítólag az adóbevallás egyszerübb lesz. Azt meg eddig is az APEH készíthette el!

Előzmény: von Übergetzi (910)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.07 0 0 921

Ehhez csak annyit, hogy amíg itt vehemensen védik a Fidesz politikáját, a munkahelyen már elcsitultak a mindenkit lehülyéző fülkések. Nem bántjuk őket, minek? Végül is őket is átverték, csak még mindig nem ismerik be. Akkor sem fogják, ha megkapják a bérlapot.

Előzmény: von Übergetzi (920)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!