Napokon belül kiderül, hogy a kormány ígéretéhez híven valóban mindenki jól jár-e az adórendszer változásaival. Mindenki szembesülhet az igazsággal, a lelkes fülkeforradalmárok és a 2/3-os felhatalmazásból részt nem vállaló maradék 2/3 is! Szóval ? Mindenki jól járt?
DR. GYENES GÉZA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szócska Miklós államtitkár úr Kaufer Virág képviselő asszony egészségügyi bérekkel kapcsolatos kérdésére 2010. november 29-én a parlamentben adott válaszában többek között az alábbiakat is mondta. "Szeretném megnyugtatni a képviselő asszonyt, hogy a kormány a közszférában minden olyan esetben, ahol esetleg nettójövedelem-csökkenés következne be, kipótolja az idei szintre a jövedelmet, így senkinek nem lehet alacsonyabb a jövedelme."
A fenti idézet alapján szeretném megtudni államtitkár úrtól, hogy a foglalkoztatás formájától függetlenül valamennyi, az egészségügyben közfeladatot ellátó személy esetében szándékozik-e a kormány kipótolni az szja hatálya alá tartozó jövedelmek csökkenését. Az egészségügy közfeladatait ellátó személyek az szja hatálya alá tartozó jövedelmeiket, akár közalkalmazottak, akár köztisztviselők, akár a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók, akár vállalkozók, egyaránt, azaz szektorsemlegesen közpénzből, azaz az Egészségbiztosítási Alapból nyerik. Méltánytalan lenne velük szemben, ha az általuk elszenvedett jövedelemcsökkenések kompenzálására csak bizonyos foglalkoztatási formákban kerülne sor.
Végül szeretném arra is a válaszát megkapni, hogy a jövedelmek kipótlásához szükséges forrás és annak mértéke a költségvetési törvény mely fejezetében szerepel.
Köszönöm szépen, várom válaszát.
HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelettel tájékoztatom, hogy az adó- és járulékváltozások következtében fellépő nettó illetménycsökkenés kompenzációjáról szóló kormányrendelet előkészítés alatt áll, az egyeztetési folyamat még nem fejeződött be.
A tervezet szerint a kompenzáció a költségvetési szerveknél bármely érintett jogviszonyban foglalkoztatottra kiterjed, azaz természetesen az egészségügyi költségvetési intézményekben foglalkoztatottakra is. Azokra a munkavállalókra, akik bár közfeladatot látnak el, de nem költségvetési szervnél állnak alkalmazásban, ez a kompenzáció a készülő javaslat szerint nem terjed ki, hiszen az ő keresetük alakulását, például az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született keresetnövelési ajánlás követésével, a munkáltatójuk feladata meghatározni. Ugyanakkor az ajánlásnak megfelelő béremelés esetén a munkavállalók nettó keresete nem csökken akkor sem, ha egyébként családi adókedvezményt nem tudnak igénybe venni.
Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás kiterjed az országos minimálbérnek és a középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimumának 2011. január 1-jétől történő növelésére is. E két bérminimum emelése szintén biztosítja, hogy a kézhez kapott nettó összeg nem csökkenhet 2011-ben. Végrehajtásuk kötelező lesz minden munkáltató számára, miután még ez évben kormányrendelet jelenik meg az alkalmazásukról.
Végezetül pedig: a költségvetési szervekre kiterjedő kompenzáció forrásául a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében lévő céltartalék előirányzat szolgál, ez 22 milliárd forint összesen.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Es az elmult 3-4 ev utan most jutottal el odaig, hogy felhaborodj.
Pedig kereshettel volna munkat is magadnak az elso poruljaras utan. Ha jol emlekszem, akkor meg duborgott a pannon puma gazdasaga. Retorikaban legalabbis.
Mert a penzerol van szo. Aki pedig olyan felelotlen, hogy a sajat zsebe nem erdekli, nem jogosult arra, hogy utana sirankozzek. Az ilyen ember ne nezze meg a havi fizeteserol szolo papirokat sem, csak higgye el, hogy a munkaadoja tenyleg annyit utalt neki.
De akkor nagyon is tajekozodik.
Maskor meg? Mindig az utolso pillanatban kapkodnak mindenfele penzugyeket illetoen, mivel annyira lovesuk sincs az alapveto penzugyekrol, hogy ezer forintnal tobbet nekik nem adna szivesen az ember a kezukbe.
Elvárnád, hogy a szakmunkás naprakész legyen az adójogszabályokból?
Az adojogszabalyokbol nem. De jelen esetunkben szerencsere ennel sokkal egyszerubb dologrol volt szo. Es ehhez bizony (tudom kimeletlenul hangzik) bizony szukseges a fizetesi papirokon szereplo tetelek feluletes ismerete. Es bizonyos szamtani alapmuveletek rendszeres gyakorlasa.
De amikor diplomas emberek nem tudnak bruttobol nettot szamolni meg a szamlaikat illetoen is, addig ez az orszag jo terepe lesz a rabszolgamunka hasznalataval ervenyesulni kivano cegeknek. Meg is ertem oket: buta emberekkel sok mindent meg lehet tenni.
Azért az sem volt semmi mikor a szóvivő azt a választ adta (arra a kérdésre ,hogy 2011 től kis keresetű emberek bére csökken) ,hogy az is jól jár aki kevesebbet fog kapni ,mert az adóbevallást sokkal egyszerűbb lessz elkészíteni!
Mondjuk mondhatta volna azt is, hogy akinek mégis kevesebb lenne
a fizetése, az kevesebb kaját fog venni, ha kevesebb kaját vesz,
akkor kevesebbet is szarni, emiatt látványosan csökkenni fog
a WC-papír felhasználása, ami majd kompenzálja a csökkenést....
Azért az sem volt semmi mikor a szóvivő azt a választ adta (arra a kérdésre ,hogy 2011 től kis keresetű emberek bére csökken) ,hogy az is jól jár aki kevesebbet fog kapni ,mert az adóbevallást sokkal egyszerűbb lessz elkészíteni!
Hát kössz szépen!
És mindezt simán a tv1 hiradóba!
Én állami alkalmazott vagyok ,tehát a fizetésem kb 3-4 év nem ,hogy nem emelkedett , de forintálisan csökken minden év Jan.1 én , ill. most még a cafeteriánkat is lehúzták jól!
Eleve az adójóváírás pár ezerrel csökkent, a nyugdíjjárulék nőtt. Ha valakinek nincs gyereke, akkor kevesebbet keres a tavalyi évhez képest, ugyanazzal a fizetéssel.
Én sem vagyok közgazdász, de amikor komolyan felmerült az egykulcsos, a részletek ismerete nélkül is sejtettem, hogy orbán hazudik, amikor azt mondja, hogy senki sem jár rosszabbul. Ahogy kezdtek körvonalazódni a feltételek, az is sejthető volt, hogy kb. ki jár jól és ki jár rossszul. Ahogy ismerté váltak a tények, pontosan ki lehetett számítani, kire mi vár.
Nem kellett mindenkinek kalkulálni, a számítások erdménye hozzáférhető volt. Az emberek azért nem hitték el, mert nem akartak hinni. Inkább hittek annak a hazug d.....nak, mint a tényeknek.
Na de mindenki őrizze meg a pánikot, jövőre a fizetések újabb orbanizálása várható. De akit jobban megnyugtat szeretett vezérünk, egykulcsos viktor, a Kárpátok géniuszának hazudozása, az továbbra is halgassa a vezér szónoklatait.
Egy magancegnel - amely velhetoleg profitorientalt - mire tartjak a lenti munkavallalot? Mert ha se szamolni, se szoveget erteni nem tud, akkor a cipotiszitasnal magasabbra nem viheti. Manapsag meg a kavefozes is bonyolult dolog.
Egy jól képzett szakmunkásnál nem feltétel a közgazdasági ismeretekből
az alapos képzettség.
Ellenben ők a "médiákból" tájékozódtak, ahol valóban az a szöveg
ment, hogy azért jó a 16%-os adókulcs, mert akkor mindenkinek
csökken az adója, több pénze lesz.
Meg az, hogy januártól nő a vásárlóerő, mert több pénze lesz
az embereknek.
Arról egyik média sem tájékozatta őket, hogy a járulékok is
Egy magancegnel - amely velhetoleg profitorientalt - mire tartjak a lenti munkavallalot? Mert ha se szamolni, se szoveget erteni nem tud, akkor a cipotiszitasnal magasabbra nem viheti. Manapsag meg a kavefozes is bonyolult dolog.
Amikor azt hallottam/olvastam, hogy Magyarorszag egyre rosszabbul teljesit a kulonfele oktatasi felmereseken, nehezen hittem el. Az itteniek olvastan kezdem revidealni a velemenyemet.
Sziasztok! Általános iskolai tanár , 20 éve tanító barátom fizuja nettó 4000 Ft-al 119000 Ft-ra nőtt nettóban. Gyerek nincs. akkor Ő üdítő kivétel lenne? Üdv
Kevesen keresnek havi kettöszázötvenezer forintot! Pedig az már szép pénz. És a jövedelmük csökken. Cserébe állítólag az adóbevallás egyszerübb lesz. Azt meg eddig is az APEH készíthette el!
Ehhez csak annyit, hogy amíg itt vehemensen védik a Fidesz politikáját, a munkahelyen már elcsitultak a mindenkit lehülyéző fülkések. Nem bántjuk őket, minek? Végül is őket is átverték, csak még mindig nem ismerik be. Akkor sem fogják, ha megkapják a bérlapot.