Kicsit utánaszámolgattam, hogy házilag mennyibe is kerül, egy kiló pilseni maláta elkészítése. Esetemben, nagyjából 140Ft az aszalás és végén a "sütés" költsége (kb.3,5kw áram), hozzá az árpa 60Ft/kg. Úgyhogy nagyon is megéri otthon elkészíteni, főleg ha "single malt készítmény" a cél.
Miért gond a 85L-es főző?Csinálsz bele 75L vízzel 3 kishordóra való gabona arányú cefrét felfőzől benne egyszerre...,és a 3 kishordó tartalmát egyszerre lefőzöd majd ...én így csinálnám...de nem vagyunk egyformák.Legalább egy fajtával gyűjts tapasztalatot,mielőtt másik fajtákba is "belevágod" a fejszét :D
Meg ha rendelsz esetleg,ezt is javaslom,mert ha pl a jövőben kukoricával (is)cefrézel,enzim (árpa) maláta,és 10-15 % max rozs malátát teszel,izekben és eredményben gazdagabb párlatod lesz majd.Ha így teszel :)
Például nem mindenkinek van helye,vagy helysége hozzá,ahol ilyenekkel "piszkít",én max nyáron szórakozok ilyesmivel ha van időm,vagy kedvem hozzá.Ilyenkor eszembe sem jutna maláta készítéssel szórakozni,jobbnál jobb "gyári"malátáim vannak itthon :)
Meghagyom a napi rutint neked :D Ilyenkor is megtudnám csinálni ha nagyon akarnám...de nem akarom :D
A malátakészítés mitől lenne körülményesebb télen? Nyáron, odakint mázsaszámra készíted, ponyván szétterítve, vagy mire kell gondolni? :)
Odabent folyamatos üzemben készítem, napi egy kilónyit (ennyi fér az aszalóba egyszerre). Csak 2-3 tálcányi hely kell neki, minden nap új tálcát kezdek. 2-2,5 nap alatt el is készül. Már a napi rutin része, mint a fogmosás.
A tőzegfüstös maláta házilag akkor igazán hasznos, hogyha vaskos, fajtajelleges malátawhiskyt akarsz, de többéves érlelés nélkül. Az ilyen malátawhisky ugyanis nyersen elég émelyítő, de a tözegfüst ezt szépen ellensúlyozza. Szerintem eredetileg a szakmában is ezért lett népszerű, mielőtt még igazán kiforrott volna a kisüsti technológia, illetve elterjedt volna a hordós érlelés.
Ha gyorsérlelésre való, könnyű, neutrálisabb párlatot főzöl, akkor viszont nem tudom, a füstből mennyi marad meg az ízben.
Attól függ, milyen stílust szeretnél. A tőzegen füstölt maláta használata a skótoknál elterjedt, az íreknél ritka, máshol meg legfeljebb csak kuriózum. Én óvatos duhajként elsőre csak keverékben próbálnám.
Próbáld meg a denaturált szeszt a címkére, a belső lerakódásra pedig tegyél ecetes melegvizet és kis szemű sódert az üvegbe, majd rázogatással lehet takarírani azt. Üvegballonokból tökéletesen kiszedi még a lerakódott borkövet is.
Tanácsot szeretnék kérni azoktól, akiknek tapasztalata van a borosüveg tisztításban. 0,75 literes borosüvegekbe szeretek rakni égetett szeszesitalokat. Ezek az átlátszó csavaros kupakos üvegek nem visszaváltósak, ezért így ingyenesen újrahasznosíthatóak.
Sajnos az utóbbi időben egyre nehezebb lekaparni a cimkét, mert többféle ragasztót használnak. Esetenként nehéz eltávolítani az üveg belsejéből a fátyolos lerakódást.
Az interneten sokféle vegyszer és sokféle subickoló megoldás látható de én nem találom az "igazit".
Azt látom, hogy malátát lehet vásárolni a sörfőző webshopokban. Viszont rengeteg féle van alap. Alap malátákból is van több féle, no meg az egyéb maláta csoportok. Van ezek közül ajánlott?
A másik "gondom", hogy nagy főzővel rendelkezem(85 liter) , igy lehet, hogy ha csak az alap 20 liter cefrét csinálom, azzal macera lesz a pontos fej, szív farok, másodcefre szétválasztás, még akár három cefréből összegyűjtött alszesszel is. Pedig arra gondoltam, hogy a második cefrézéshez ketté szedem a benne lévő árpát és az egyiket csinálom tovább malátázás nélkül, a másikat pedig malátával. Így a végére már lenne összehasonlítási alapom.
Saját malátát ilyenkor körülményes készíteni (tél van)
Simán tudsz rendelni kiváló malátákat a neten céhektől.Sima takarmány darálóval ledarálod ...és nem kell számolni hány darabra töri a szemeket :D
Csináld ezt végig,aztán csinálj kukoricást, meg olyat is ami 10-15-20 % árpával,rozzsal kiegészítesz lehet variálni,aztán ha nem tetszik a simán árpás íz,össze keverheted érlelni kukoricással,vagy a több összetevősökkel is.
Hát akkor erősen félreértettem.Természetesen végig csinálom, aztán meglátjuk.
Mindin esetre egyenlőre kerülném a malátázást, szerzek be kukoricát. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy mivel lehet összetörni a kukoricát megfelelő méretűre?
Illetve a maláta készítéséről hol tudok bővebben olvasni? Készítenék, hátha folytatom ezt az árpás vonalat is, ki tudja.
Tudom jól. Ezt inkább úgy kell értelmezni, hogy a kukorica az alap, és ezt kiegészítheted, rozzsal, árpával...
Szerintem, ha már elkezdted, csináld végig, az is lehet, hogy tetszeni fog. A 3. cefre után, ha kevesled az ízét, még mindig adhatsz hozzá malátát is. Nem kell, hogy pilseni legyen, nyugodtan lehet valami erősebben, pörkölt is, elvégre csak ízesítésre kell.
Meg már csak azért is csináld végig, hogy majd összehasonlíthasd az igazi gabonacefréből készült whiskyddel, majd ha csinálsz. Mert úgy is fogsz.
Öreg-muslinca leírásában volt leírva, hogy kukorica helyett egyébb gabonából is lehet főzni, nem magamtól találtam ki.
Akkor ezt most ebben a formában engedjem el és csináljak kukoricából? Vagy ha már elkezdtem, akkor csináljam meg mondjuk a 2. és 3. cefrézést és hátha?
Az úszkáló könnyebb részek miatt ne aggódj, még jó is. Az erjedés végeztével leülepszik, így legalább majd tudni fogod, hogy mikor főzd ki.
Egyébként a sour mash technika kukoricához van kitalálva. Árpával nem sok íze lesz. De már 10%-nyi maláta is sokat tud dobni rajta, még akkor is, ha nem rendes gabonacefrében van. Persze, egy csomó ízt maga a főzés hoz elő. A moonshinerek, ahelyett, hogy csak a cukrot olvasztanák fel, akkor is főzik a gabonát, ha malátázásról szó sincs.
Szeretném kikérni a véleményetelet. Elsősorban azokét, akik árpából készítik, vagy készítették a cefréjüket
Ugye a cefrébe tört állapotba került bele az árpa, héjjal, porjával együtt.
Viszont így az árpa a hordó aljában, a pora és a héja a cefre tetején bundaként szétvállt.
Ez vajon le fog ülepedni a forrás végeztével? Ha nem, szedjem le?
Ugye ezek mind befolyásolják, hogy mennyit és milyen állapotban pótoljak a második cefrézéskor. Lehet át kellett volna rostálni mégis az árpát és csak a tört árpaszemeket kellett volna cefrézni?
Kicsit tanácstalanul állok a továbbiak előtt, így minden segítséget szívesen fogadok.