Keresés

Részletes keresés

barbárállat Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11239

Azért 1000 Ft/kg elég durva ár. Emitt, prémium pilsner maláta, extra magas enzimtartalommal, 550Ft/kg.  https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_34&products_id=43 Keményítő elcukrosításához ugyanúgy tökéletes. Nem kötekedni akarok, becsszó.

 

Kicsit utánaszámolgattam, hogy házilag mennyibe is kerül, egy kiló pilseni maláta elkészítése. Esetemben, nagyjából 140Ft az aszalás és végén a "sütés" költsége (kb.3,5kw áram), hozzá az árpa 60Ft/kg. Úgyhogy nagyon is megéri otthon elkészíteni, főleg ha "single malt készítmény" a cél.

Előzmény: Dezodoros Ede (11237)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.15 0 1 11238

Miért gond a 85L-es főző?Csinálsz bele 75L vízzel 3 kishordóra való gabona arányú cefrét felfőzől benne egyszerre...,és a 3 kishordó tartalmát egyszerre lefőzöd majd ...én így csinálnám...de nem vagyunk egyformák.Legalább egy fajtával gyűjts tapasztalatot,mielőtt másik fajtákba is "belevágod" a fejszét :D

Előzmény: elek81 (11222)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.15 0 1 11237

Kezdésnek ezt javasolnám neked,jót is tenne a gabonáddal össze főzve.

https://hopline.hu/viking-enzim-malata-691

 

 

Meg ha rendelsz esetleg,ezt is javaslom,mert ha pl a jövőben kukoricával (is)cefrézel,enzim (árpa) maláta,és 10-15 % max rozs malátát teszel,izekben és eredményben gazdagabb párlatod lesz majd.Ha így teszel :)

 

https://hopline.hu/viking-rozs-malata-666

Előzmény: elek81 (11234)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11236

Például nem mindenkinek van helye,vagy helysége hozzá,ahol ilyenekkel "piszkít",én max nyáron szórakozok ilyesmivel ha van időm,vagy kedvem hozzá.Ilyenkor eszembe sem jutna maláta készítéssel szórakozni,jobbnál jobb "gyári"malátáim vannak itthon :)

Meghagyom a napi rutint neked :D Ilyenkor is megtudnám csinálni ha nagyon akarnám...de nem akarom :D

Előzmény: barbárállat (11235)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11235

A malátakészítés mitől lenne körülményesebb télen? Nyáron, odakint mázsaszámra készíted, ponyván szétterítve, vagy mire kell gondolni? :)

Odabent folyamatos üzemben készítem, napi egy kilónyit (ennyi fér az aszalóba egyszerre). Csak 2-3 tálcányi hely kell neki, minden nap új tálcát kezdek. 2-2,5 nap alatt el is készül. Már a napi rutin része, mint a fogmosás.

Előzmény: Dezodoros Ede (11221)
elek81 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11234

 

Akkor egyenlőre maradok az alap vásárolható malátáknál. Azokból teljesen mindegy, hogy melyik fajtát vásárolom meg? 

Előzmény: cloaked (11233)
cloaked Creative Commons License 2022.02.15 0 1 11233

A tőzegfüstös maláta házilag akkor igazán hasznos, hogyha vaskos, fajtajelleges malátawhiskyt akarsz, de többéves érlelés nélkül. Az ilyen malátawhisky ugyanis nyersen elég émelyítő, de a tözegfüst ezt szépen ellensúlyozza. Szerintem eredetileg a szakmában is ezért lett népszerű, mielőtt még igazán kiforrott volna a kisüsti  technológia, illetve elterjedt volna a hordós érlelés.

 

Ha gyorsérlelésre való, könnyű, neutrálisabb párlatot főzöl, akkor viszont nem tudom, a füstből mennyi marad meg az ízben.

Előzmény: elek81 (11231)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11232

Attól függ, milyen stílust szeretnél. A tőzegen füstölt maláta használata a skótoknál elterjedt, az íreknél ritka, máshol meg legfeljebb csak kuriózum. Én óvatos duhajként elsőre csak keverékben próbálnám.

Előzmény: elek81 (11231)
elek81 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11231

Érdemes lehet kipróbálni egy olyan árpamalátát, amit tőzegen füstöltek? 

https://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/item/67719

 

Vagy ez totál felesleges? 

 

Előzmény: öreg_néne_b (11223)
Jolida Creative Commons License 2022.02.15 0 1 11230

Ja és az üvegmosó kefe csodákra képes. :-p

Előzmény: Jolida (11229)
Jolida Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11229

Forró víz + fém dörzsi. Mindenfajta címkét levisz.

Nagyon ragaszkodó gyáriakat én berakom a mosogatógépbe fellazításként, aztán a dörzsi.

 

Ha mégis maradna valami, 80-96-os alkohol (ez ebben a covidos időben előfordul a háztartásban).

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11228

Denaturált szesz helyett előpárlatot próbáltam, makacs ragasztóra semmit sem ér.

Előzmény: elek81 (11227)
elek81 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11227

Próbáld meg a denaturált szeszt a címkére, a belső lerakódásra pedig tegyél ecetes melegvizet és kis szemű sódert az üvegbe, majd rázogatással lehet takarírani azt. Üvegballonokból tökéletesen kiszedi még a lerakódott borkövet is. 

Előzmény: falaki (11224)
naivkezdo Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11226

Belülre chemipon lp100, langyos vízzel hatékonyabb, mint hideggel.

De vigyázni vele, szembe, kézre, bőrre ne, erős lúg.

Előzmény: falaki (11224)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11225

Makacs ragasztót szintetikus hígítóval vagy fémdörzsivel sikálással lehet eltávolítani.

Előzmény: falaki (11224)
falaki Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11224

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni azoktól, akiknek tapasztalata van a borosüveg tisztításban. 0,75 literes borosüvegekbe szeretek rakni égetett szeszesitalokat. Ezek az átlátszó csavaros kupakos üvegek nem visszaváltósak, ezért így ingyenesen újrahasznosíthatóak.

 

Sajnos az utóbbi időben egyre nehezebb lekaparni a cimkét, mert többféle ragasztót használnak. Esetenként nehéz eltávolítani az üveg belsejéből a fátyolos lerakódást.

Az interneten sokféle vegyszer és sokféle subickoló megoldás látható de én nem találom az "igazit".

 

Minden tanácsot előre is köszönök!

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11223

Az alap malátáknak magas az enzimtartalma, használhatók további gabona elcukrosításához is. A többi inkább a sörösöknek való.

Előzmény: elek81 (11222)
elek81 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 11222

Azt látom, hogy malátát lehet vásárolni a sörfőző webshopokban. Viszont rengeteg féle van alap. Alap malátákból is van több féle, no meg az egyéb maláta csoportok. Van ezek közül ajánlott?

 

A másik "gondom", hogy nagy főzővel rendelkezem(85 liter) , igy lehet, hogy ha csak az alap 20 liter cefrét csinálom, azzal macera lesz a pontos fej, szív farok, másodcefre szétválasztás, még akár három cefréből összegyűjtött alszesszel is. Pedig arra gondoltam, hogy a második cefrézéshez ketté szedem a benne lévő árpát és az egyiket csinálom tovább malátázás nélkül, a másikat pedig malátával. Így a végére már lenne összehasonlítási alapom.

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11221)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.15 0 1 11221

Saját malátát ilyenkor körülményes készíteni (tél van)

Simán tudsz rendelni kiváló malátákat a neten céhektől.Sima takarmány darálóval ledarálod ...és nem kell számolni hány darabra töri a szemeket :D

Csináld ezt végig,aztán csinálj kukoricást, meg olyat is ami 10-15-20 % árpával,rozzsal kiegészítesz lehet variálni,aztán ha nem tetszik a simán árpás íz,össze keverheted érlelni kukoricással,vagy a több összetevősökkel is.

Előzmény: elek81 (11220)
elek81 Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11220

Hát akkor erősen félreértettem.Természetesen végig csinálom, aztán meglátjuk.

Mindin esetre egyenlőre kerülném a malátázást, szerzek be kukoricát. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy mivel lehet összetörni a kukoricát megfelelő méretűre?

Illetve a maláta készítéséről hol tudok bővebben olvasni? Készítenék, hátha folytatom ezt az árpás vonalat is, ki tudja. 

Előzmény: barbárállat (11219)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11219

Tudom jól. Ezt inkább úgy kell értelmezni, hogy a kukorica az alap, és ezt kiegészítheted, rozzsal, árpával...

 

Szerintem, ha már elkezdted, csináld végig, az is lehet, hogy tetszeni fog. A 3. cefre után, ha kevesled az ízét, még mindig adhatsz hozzá malátát is. Nem kell, hogy pilseni legyen, nyugodtan lehet valami erősebben, pörkölt is, elvégre csak ízesítésre kell.

Meg már csak azért is csináld végig, hogy majd összehasonlíthasd az igazi gabonacefréből készült whiskyddel, majd ha csinálsz. Mert úgy is fogsz.

 

 

Előzmény: elek81 (11218)
elek81 Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11218

Öreg-muslinca leírásában volt leírva, hogy kukorica helyett egyébb gabonából is lehet főzni, nem magamtól találtam ki.

Akkor ezt most ebben a formában engedjem el és csináljak kukoricából? Vagy ha már elkezdtem, akkor csináljam meg mondjuk a 2. és 3. cefrézést és hátha? 

Előzmény: barbárállat (11217)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11217

Az úszkáló könnyebb részek miatt ne aggódj, még jó is. Az erjedés végeztével leülepszik, így legalább majd tudni fogod, hogy mikor főzd ki.

 

Egyébként a sour mash technika kukoricához van kitalálva. Árpával nem sok íze lesz. De már 10%-nyi maláta is  sokat tud dobni rajta, még akkor is, ha nem rendes gabonacefrében van. Persze, egy csomó ízt maga a főzés hoz elő. A moonshinerek, ahelyett, hogy csak a cukrot olvasztanák fel, akkor is főzik a gabonát, ha malátázásról szó sincs.

Előzmény: elek81 (11211)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11216

Sok sikert hozzá!

Előzmény: elek81 (11215)
elek81 Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11215

Eddig csak pálinkát főztem, ez most a szárny próbálgatás fázisa a whiskey főzésben. Legelső malátázás nélküli cefre.

Előzmény: Dezodoros Ede (11214)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11214

Ilyet szoktál csinálni,vagy ez most egy próba?

Előzmény: elek81 (11213)
elek81 Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11213

Ez malátázás nélkül készült cefre. 

ÖM féle recept,  csak kukorica helyett árpa lett törve.

 

6,4 kg  törött árpa  ( 2-4 darab/szem). Az össz súlyban benne van az árpa héja és pora is. 

7 kg cukor

2 evökanál élesztö

40 L víz

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11212)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11212

Szia! Így tápanyagot kap az élesztőd.Nincs ezzel baj.

De hogyan cefrézted ezt be?Összefőzted malátával?

Nem azt akartad írni,hogy "árpával is"kiegészítve?Vagy mit tartalmaz a cefréd?Mik az összetevők?

Előzmény: elek81 (11211)
elek81 Creative Commons License 2022.02.14 0 0 11211

Sziasztok! 

 

Szeretném kikérni a véleményetelet. Elsősorban azokét, akik árpából készítik, vagy készítették a cefréjüket

Ugye a cefrébe tört állapotba került bele az árpa, héjjal, porjával együtt. 

 

Viszont így az árpa a hordó aljában, a pora és a héja a cefre tetején bundaként szétvállt. 

Ez vajon le fog ülepedni a forrás végeztével? Ha nem, szedjem le? 

Ugye ezek mind befolyásolják, hogy mennyit és milyen állapotban pótoljak a második cefrézéskor. Lehet át kellett volna rostálni mégis az árpát és csak a tört árpaszemeket kellett volna cefrézni? 

 

Kicsit tanácstalanul állok a továbbiak előtt, így minden segítséget szívesen fogadok. 

 

Old Salt Creative Commons License 2022.02.12 0 0 11210

 

Minden jogkövetkezmény nélkül:)

Rézműves itt irja a thumperek méretét. 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160241680&t=9206163

 

 

Előzmény: imre2018 (11209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!