Valóbban nem minden almával működik egyformán. Legjobbak erre a célra az illatosabb fajták mint például a Mutzu , de példakép a Granny Smith semmit nem csinál.
Tavaly és tavalyelőtt én ott vettem. Messze finomabb az importnál! Be is tankoltunk belőle! Más kereskedőnél még nem találtam eddig. (Kár, hogy magyar kákit nem lehet venni).
Az a tapasztalatom, hogy nem minden almával működik jól az érlelés. Még nem sikerült szabályt felállítani, de saját termésű almával nagyon jól haladt (2-4 nap). Az lehet a gond, hogy ilyenkorra már az almából elillan az etilén, a hűtőházas meg lehet hogy eleve nem is jó erre a célra.
Karácsony előtt vettünk egy dobozzal. Akkor 1 vagy 2 szem úgy-ahogy ehető volt (gyümölcssalátába, nem magában), a többi, mint a kő. Azóta a maradék be van zacskózva egy almával, 2-3 hét alatt kettő finomra megérett, a többi még mindig kemény és savanyú (egyet még megettem, nem volt jó).
Szóval én bizony a puhákat keresem, mert a kemények sokszor túlságosan éretlenek, csak fonnyadnak, de savanyúak maradnak. Helyet sem szívesen szánok rá, hogy hetekig-hónapokig érlelgessem.
Üdv a topiknak. Nehezen találtam meg, mert a szót kiwi írással kerestem.
Sajnos nem vagyok tenyésztő, de fogyasztó szeretnék lenni.
A távolkeletről behozott kiwi a nagyáruházakban fagyott, csökött, nyomoruságosan kemény. Drága pénzt adnék érte, de jó minőségért, nem holtra fagyadsztott csököttért.
Minden nap nem kell azért ki be hurcolászni , világos helyen legyen ,egy nem fűtött helységben és kész , locsolni sem kell ,csak ha már kókadozik.Tavaly nekem is megindult a lépcsőházban , tavaszra már 10cm es hajtása lett, kicsit szoktattam a naphoz ,aztán ment ki a helyére.
Jobb lesz a nagyobb gödör elég gyorsan nőnek és komoly gyökérzete van ,a lazább talajt gyorsabban átszövi a gyökérzete , ráadásul több tőzeget tudsz bekeverni nagyobb gödörbe nekik.
A 8 fokos kamrában teleltetett kiviken zöld rügyeket fedeztem fel. Gyorsan kiraktam a ház elé őket. Most aztán hordhatom reggel-este ki-be a konténereket. Nem volt lehetőség az őszi kiültetésre a felázott kert miatt, hiába tudtam hogy az kellene. Elmaradt a teljes őszi munka is kint annyi eső esett.
A kérdésem az lenne hogy két sor kivi között mekkora az ideális sortávolság 3- 4 méter között vacillálok. a másik meg a kivinek is kell a 60x 60 gödör, vagy elég neki egy 30x30 as is?
Úgy néz ki hogy tavasszal telepíteni fogok kiviket vagy 60 tövet. A kérdésem hogyan készítsem elő a talajt nekik? Mire figyeljek amit a kivi később meghálál?
Én már dontottem maradtam ennél méretreken se variáltam .3 darabot csináltam belőle .Ami megy a foldbe részt 1 méteres mélységel rakom le meg hegesztettem két oldalára jobb tartás miatt u alakút . Maradjak a foldbe dongoléses módszernér vagy betonnozam inkább ?
Az enyém "full" napon van, nincs másutt helyem... A "frontvonalban" lévő, tehát az erős napsugárzást kapó levelek egy része meg szokott "pörkölődni", de a többinek semmi baja. (Elvileg a félárnyékot ajánlják, de ez van... ;)