Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Ha már szóba került a Hortenzia: pár hete ültettem ki egy cserepes növényt, de szerintem túl sok napot kap. Majdnem minden nap locsolni kell, különben hajlik lefelé. Viszont cserépbe nagyon szépek a labdányi virágok. Majd át fogom ültetni a fenyő alá , jó ötlet? 2 méterre a törzsétől? Továbbá azt írják róla, hogy árnyékban jóval kevesebbet és kisebbeket fog virágozni.
köszi. egy kerti hortenzia ki van ültetve a terasz elé, az még egy kis napot is kap 5-7 között, de semmire nem akar menni. mondjuk az is lehet, hogy a diófával van baja, aminek még bőven a gyökérzónájában van, sőt a koronája is fölé nyúlik.
az árnyékról jut eszembe. nálunk a fedetlen terasz full árnyékos, mert a ház északi oldalán van, illetve, keletről a szomszéd beépítette a saját teraszát. talán reggel 10 körül kap 1/2-1 óra napot. tudnátok ajánlani dézsás vagy bármilyen növényt, ami bírja az árnyékot? valamilyen pálmafaj esetleg? az esőerdő alja is elég árnyékos...páfrányok?
Hát ez egy nagy szerelem, ez a kert. 20 éve kezdődött, de a mai napig (szó szerint) folyik az építése. Elárulom: sosem fog befejeződni 🙂 Pénzért, ügyfélnél ilyet nem lehet. Ebben lakni, élni kell, hogy ilyenné váljon.
szerintem bármelyik jó lehet a képen látható kialakításúak közül. nekem lidlis van ilyen fejjel, csak az öntözőrúd, hosszabb a szára. tud finom permetet. az aldiban is vannak most ilyenek, többféle.
csemetével talán versenghet a málna, nagyobb fával nem hiszem.
Konkrétan nem a márka érdekelne, hanem általánosságban az ilyen zuhanyfej -szerű fejekről tapasztalat? Láttam, hogy van amelyikben ködpermet szerű vízpermetet csináló apró lyukak vannak. Viszont ha ezt pár percenként szét kell csavarhúzóval szedni, mert folyton eltömődik, akkor sokra nem megyek vele.
Más téma: ültettem pár málnatövet a cseresznye törzsétől kb. 3 méterre. Erre azt olvasom külföldi oldalon, hogy nem szabad mellé tenni, mert elstzívja a sekélyen terjedő gyökere a cseresznyétől a tápanyagot valamint egyforma betegség jellemző rájuk, egymást megfertőzhetik(levél barnulás szerű stb).- Szedjem ki a "még palántákat" vagy megfér a cseresznyétől 3 méterre?
érdekesség: a pogácsaalmám után a március végén visszacsonkolt selyemmirtusz is elkezdett hajtani kb. egy hete. valószínűleg semmi értelme nem volt a beavatkozásnak, mert csak egy hajtás jött fel egyelőre. (többtörzses fa kialakítás lett volna a cél.) a visszametszés után ledugott vesszők mindegyike hajt, kíváncsi vagyok, hogy megmaradnak-e. ha igen, akkor még az is lehet, hogy kiszedem ősszel a régi selyemmirtuszt és elültetek a helyére hármat a dugványok közül, és meglesz a vágyott többtörzses forma. mondjuk elbukok így 2-3 évet, de ez van.
a levenduladugványok többsége is hajt, nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyű dugványozással szaporítani. (szabad földben vannak, takarás nélkül.) magról szenvedés volt.
Olvastam én is jódos növényvédelemről, illetve a jód segíti a növénynem felvenni a nitrogént. 1 vödör vízhez 3 cseppet kell tenni, tej nélkül. 2 literhez 1 csepp jódot.