Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
Az ember beteszi a húst egy tepsibe, leönti forró zsiradékkal és pirosodásig süti nagy hővel. Ekkor visszaveszi az energiát , hogy a belseje is átsüljön. És kész.
Más elvetemültek meg alacsony hőmérsékleten kezdik, és végül kipirítják. És kész...:}
Még másabbak nagy hőfokon kezdik, visszavesznek, és megint nagy hőfokon fejezik be. És kész...:}}
Azt mégcsak nem is értem, hogy miért kell hőmérő. Az ember beteszi a húst egy tepsibe, leönti forró zsiradékkal és pirosodásig süti nagy hővel. Ekkor visszaveszi az energiát , hogy a belseje is átsüljön. És kész.
Nekem nem a pontossággal van a bajom. Még boldogult ifikoromban méricskéltem diódák hőfokfüggését. A lehető legpontosabb mérésre alkalmasak, csakhogy a klímaszekrényben, amiben mértem, volt egy ventilátor ( naná), és ugyan az 1N4148-nak is van hőtehetetlensége, de olyan pici, hogy nem bírt megnyugodni a mérés, csak ha egy dobozba csuktam a mérendő holmit.
Arra céloztam, hogy egy edényben nem lehet minden részében azonos hőmérsékletet elérni, pláne tartani. Leginkább amiatt, mert a hőátadó közeg áramlik össze-vissza, legyen az víz, olaj, vagy levegő...
Ez persze sima kekeckedés, mint ahogy a nevezett paraméterek leírása is a p...vakítás kategóriája...:}}
Manapság vannak csodasütők: 250 C fok hőbefúvásos sütő, 900 W mikró, 2000 W grill - ezek kombinációban is használhatók. Tudnak párolni, pirítani és több fokozatban kiolvasztani. Minden konyhai művelet elvégezhető vele, jóval rövidebb idő alatt, mint a hagyományossal.
Pl.: az ebben készített egybensült húsok verhetetlenek.
A kellő hőmérsékletet/teljesítményt egy gomb csavarásával állíthatjuk be.
Én is gondoltam a méregetésre. Egyelőre sütőhőmérőm nincs (tényleg, hol lehet ilyet kapni?), fogalmam sincs hol lehet kapni. Hőszondás viszont van, kvázi húshőmérő. Ezzel méregettem a sütőt, és ezzel jutottam arra az eredményre, hogy az amúgy 2 éves sütő teljesen alkalmatlan bármire is. felmelegszik mondjuk 60 fokra, majd kikapcsol, és legközelebb talán 40 foknál kapcsol vissza.
Azért 925 dollárt nem mernék rákölteni, erős kontroll alatt állok asszonyilag. A húshőmérőt a feleségemtől kaptam, rengeteg utánjárás volt, mire beszerezte. Itt Mo-n van valami beszerzőhely, ahova földi halandót is beengednek, és árul speckó konyhai cuccokat, pl. sütőhőmérőt? Nem a Metro-ra gondoltam.
Tetszik az a profi cucc, amit belinkeltél, de én csak itthon, műkedvelőként próbálkozom, tehát ez határolja be az árat, meg a méretet.
A sütővel próbálkoztam, az eredmény enyhén szólva katasztrófális. A sütőben lévő hőmérsékletnek a valóságban köze nincs a beállítotthoz (olcsó sütő). Elképesztően nagy a hőingadozása, 75 fokra állítva kapok nagyjából 50 fokos hőmérsékletet. Szóval ez nem járható út. Igazán arra gondoltam, hogyha ezt a cuccot nem lehet alacsony hőfokra állítani, akkor esetleg tudnátok valami olyan "amatőr" eszközt ajánlani, ami alkalmas arra, hogy +/- 2-3 fokos pontossággal, de azért használható legyen. És mondjuk max. 100ezer forint, és teríti be az egész konyhát:)
kedves hozzáértők! Segítséget szeretnék kérni: hol találok olyan főző edényt, amin pontosan be lehet állítani a hőfokot, és azt tartja is. Tehát alkalmas arra, hogy pl. zöldséget, vagy húst 60-70 fokon elő/megfőzzek. Szerintetek a Tefal Astucio alkalmas erre?
Nem vagyok grínpíszes. Csak épp az idén sok szó esett már erről.
Egyszerűen csak kiakadtam azon, hogy a Bünös szakács közzétett receptjeinek többsége valami halról szól.
A másik meg az, hogy ha annyira nagy benne az újító szándék, akkor miért nincs olyan rovat, hogy "magyar ételek új recepttel", ahol az általa megismert új teknológiákat szépen és JÓL átülteti a magyar ízvilágot megőrizvén stb...
Lehet az import fénysebességű, de olyan Coquille St. Jacques-ot akkor sem fogsz enni szép hazánkban, mint mongyuk St. Maloban, és ez minden importált alapanyagal így lesz. Én saját szedésű gombát szoktam így-úgy készíteni, de ha magyar piacon venném, már akkor sem olyan ízű lenne...nincs ezen mit háborogni, asszem a Bűnös szakács is csak a halfogyasztás fontosságát hangsúlyozza.
Azzal, hogy a most szinte fétisként kezelt halételek 50%-a 15 éven belül eltűnik?
Vagy azzal, hogy M.O-on szinte elérhetetlenek az alapanyagok, mert nincs "házi" tengerünk, és az import sebessége nem teszi lehetővé földi halandónak az ilyen ételek készítését....
Aztán meg sértelmezem azt is, hogy túlségosan építenek a halakra, és egyéb tengeri herkentyűkre, amik egyrészt csak bajosan jutnak el M.o.-ra frissen, megfelelő állapotban.
Ráadásul szinte mindenhol a túlhalászás miatti minőség és mennyiségi csökkenés következett be, egyes fajok pedig a kihalás szélére kerültek. Erről pl. a Büdösszakács egyetlen szót sem szól.... szépen besöpörve a szőnyeg alá.. hallgatólagosan szemethúnyva és fejethajtva a nagy nyugati kulinária előtt...