Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Szia, akkor ezekszerint értesz hozzá. Szeretnék kérdezni.
Három kürtő van össze építve az egyikben megy a duka kazánom még. A másik kettő kürtő még nem látott tüzet. Szerinted egy ilyen klasszik kéményben üzemeltethető atmos? 14x14 a mérete mindegyiknek.
Persze válaszod nem helyettesít egy szakvéleményt nyílván. Megölni sem akarnám magam xd
Annyit erről, hogy a szerelt fémkéményen a kazán elszívó ventillátor “zaja” jobban feljött a földszintről, mint a nappaliban levő klíma beltéri hangja. ;)
A faelgáz kazán gázosító részen 8 mm-es lemezből, víztérnél 5 mm-es anyagból. 70 mm-es purhab szigeteléssel. Hőcserélő DN50-es csövek, ha jól emlékszem 1200 mm hosszúak, van belőle nyolc db, csavart lemez van beledugva. Ventilátor szívja. Mikor az alsó ajtó narancsszínűen izzott, az elmenő füst fönt 200 fokos volt. Szóval jó. :) Számítások alapján (felfűtési idő, stb.) 40 kW-os lehet, ha jól emlékszek, de nem akarok hülyeséget írni.
Puffer két darab, egyenként 950 literes pufferből áll. Lemezvastagság 4 mm, alja, teteje 8 mm-es, sík lemez, ezért ki van laposvassal merevítve. 100 mm-es gyapot szigeteléssel.
Mivel én se leszek már fiatalabb,. ahogy a szüleid, muszáj lépni valamit, első körben a szigetelés, ablak csere lesz, aztán meglátjuk. Mivel semmi sem állandó csak a változás, azért a fatüzelés infrastruktúra nem lesz kivéve véglegesen a hadrendből.:-)
Fából elment 12-15köbmeter egy évben. Jelenlegi áron (nálunk x30eFt) szóval fával minimum 360eFt volt az alja. Ez most gázzal 250-270eFt Saccra attól függ, hogy alakul ez a szezon... De ha ugyan annyi vagy még drágább lenne kicsivel az sem érdekelne a kényelem miatt. Amikor fára váltottunk gázról 2012-ben, akkor fordított volt a helyzet pont. Fa volt 16-18eFt/köbméter, gázból meg fizettünk évi 600eFt-ot és kevés volt. Akinek erdő van vagy tud jó áron fát venni annak most is jó lehet anyagilag, de megmondom őszintén az elmúlt 8 év alatt már kényelmesedtem és nyűg volt a fa. Hozni, hasogatni 2-3 napig géppel, pakolni be, pakolni ki, begyujtani, hamuzni,... ... ... Kéményt fúrattam mert kicsi volt, vettem szerelt kéményt 2x, szóval ennyi itt lezárult a fa korszak. Vettem egy 35kW-os viessmann vitodens 100 kazánt még akciós áron 290eFt-ért meg 1.5m turbós füstcsövet és el van felejtve. Még mindig jo a fa annak aki olcsón hozzá jut. Aki minden előtt áll annak meg érdemes utána járni minősét hűtő-fűtő inverteres klimának H tarifával. Kollégámnak 110nm 3db ilyen klíma és H tarifával 17eFt/hó a villany általányban.
Ez a mostani óra állás Két év után. 3600 volt amikor utoljára néztem. Nyaron 4-5eFt a HMV miatt, ilyenkor meg 30-45e között mozog. 0-24 23° kivéve 17-20h között amikor 24° a gyerek fürdetés miatt.
hja kérem az itteni lakók 1000 alatt csak lábmosónak hívják :)
én meg sok-sok olvasás után rájöttem tényleg úgy kel tervezni ahogy mondják, ház hőigény>>áthidalandó idő
aztán a legjobb kompromisszumot kötni mert hogy nekem se fért be a prímagáz tartály az ajtón magasságra se, de megoldottuk :) és nem volt annyiba mint egy 1000L-es gyári pufi
Így van, ez egy faelgázosítós rendszer volt. Már átálltam gázra két éve. Változott a munkám, kisgyerek lett, szülők sem fiatalodnak, és kényelmesebb mint fával fűteni. Felénk a fa ára is elszállt már, és most gázzal jelentősen kevesebből fűtünk. Igaz vettem egy modern vissmann kazánt. Hogy hol a matekban a hiba azt nem tudom, de 12.5x13.2 a ház alapterülete. Emeleten 265cm belmagasság, földszinten 230cm. Nem mindenhol fűtött, így jön ki a kb 560légköbméter... Két éve fűtök gázzal, most járok 3800köbméter gáznál úgy emlékszem. De ha otthon vagyok megnézem.