A bulihoz: Ez a vadorzó buli melyik lépcsőházban történt? Csak, hogy tudjam, mire számítsak.
A fűtéshez: Nekem 68 nm/ ami persze messze nem annyi, nyilván nem fölfelé..., 5 radiátor van (1 kisszoba, 1 fürdő, 3 a konyha + miegymás) De plusz egy még elférne. Hát ha mindet fullra tekerem, akkor perzse meleg van, de a számla is sok(k) lesz. Sajnos nincs átmenet a forró és hideg radiátor között, 2-esen hideg, 3-ason forró, ez sem normális. Éjszaka pedig egyáltalán semmi meleget nem ad. Nálatok?
A viccet félretéve, ez a fórum komolyabb dolgokról szól, mint a liszt meg a süti. Sok gond merül fel a lakásokkal kapcsolatban, de itt ti megpróbáljátok összefogva megoldani őket. Éppen ezért is nagyon fontos, hogy normális közösségben éljünk.
Nem akartam még nagyobb balhét és egyedül voltam a lakásban. Kiszámíthatatlanok az emberek ha részegek és tartottam tőle, hogy rámverik az ajtót. Tényleg én vagyok az utolsó aki szól ilyen esetekben, mert fiatalok vagyunk, bulizunk de mindennek van határa. Viszont tanultam belőle, legközelebb már nem leszek ilyen bűbájos és kihívom a rendőrséget. Nagyon szívesen tettem volna valamit az ügy érdekében, de el kellett utaznom. Bár van egy sejtésem, hogy ki lehetett a házigazda, na neki egy cseppet sem lesz gond, hogy megtérítse a kárt ha érted/értitek mire gondolok. Pont az ilyen majmok akik tele vannak hiszik azt, hogy mindent megengedhetnek maguknak. Mindenesetre remélem, hogy felkeresik ezügyben. A társasházi szabályzatot meg alkoholos filccel fogom felírni a homlokára, hogy minden reggel lássa amikor tükörbe néz. Szívből sajnálom, hogy nem volt nálam a fényképezőgépem, pedig megörökítettem volna mindent. Betehette volna a családi albumba: Látjátok gyermekeim, ez az, így kell magunkra felhívni a figyelmet! De nem szeretnék itt dühöngeni, ne haragudjatok! Alapvetően kedves ember vagyok, hozzám jöhettek majd ha elfogyott a liszt otthon. :)
Ezért igazán ne kérj elnézést, teljesen jogos a felháborodásod!!
És maximálisan egyetértek Veled, pedig még nem lakom ott.
Ha ilyen kib***ott jófej emberek jönnek ebbe a házba, az csodálatos lesz:(((
Most pont egy olyan házban lakom, ahol minden héten van vmi buli és már k*rvára elegem van...nagyon jó, hogy itt is lehet ilyet.Mért nem hívtatok rendőrt????
Létezik társasházi szabályzat, sőt a törvény is megvan még arról hogy 10 óra után kuss legyen.
Arról nem beszélve, hogy a rongálásért meg ki fog fizetni?
Meg kell nézni, honnan indul a piafolyatás, biztos vannak nyomok és megtenni a lépéseket az ilyen barmok ellen.
A fűtés témához hozzászólva: 52 nm-en belül nálunk van egy radiátor a nappaliban, egy a hálóban és a fürdőben egy törölközőszárító. Ha mindegyik maximumra van feltéve, szerintem nálunk 24-25 fok lehet úgy is, hogy kint mínuszok vannak. Én fázós vagyok, de olyankor elég egy trikó meg egy rövidnaci. :) A wc-ben, mivel gondolom ott futnak a csövek még a padló is meleg. Sajnos a szabványokat én sem tudom. Mi lecseréltük a zárat, mert nem tartottuk túl biztonságosnak azt amit kaptunk és a kulcsosoknak ( akik nyitogatják az ajtót a munkásoknak) is van bejárása a lakásokba. Bár gondolom egy birtokbaadás után nincs ebből gond, de biztos ami biztos.
Sziasztok!Először is ne haragudjon senki ezért a hozzászólásért amit most írok!!!!! Üzenetem annak a tulajdonosnak szól, remélem olvassa, mert személyesen sajnos nem tudtam vele találkozni, aki bulit tartott a B lépcsőházban 6-án éjjel:
Nagyon jó fej voltam, mert kedvesen szóltam először, hogy legyetek kedvesek ne a folyóson bulizzatok, mert más is lakik itt, aki aludni szeretne. Az egész lakás remegett az üvöltő zenédtől, és kedves haverjaid iszonyatos ordítozásától. Aztán kissé elpattant az agyam amikor valamelyik idióta haverod megpróbált leköpni, piát öntött le a falon majd miután harmadszor is szóltam de akkor már csúnyán, hogy fogjátok be a pofátokat, egy k. anyádat kaptam válaszul. Nem tudom milyen jogon veszitek a szátokra az elhunyt édesanyámat, én sem szidom a tiéteket. Csak, hogy tudd kedves lakó, reggel jelentettem a biztonsági szolgálatnak a történteket, jelentés is készült. Tartsd féken a paraszt haverjaidat, mert legközelebb rátokba...tom az ajtót a rendőrséggel!!!Te meg jól bújjj el a hatalmas lakásodban, mert a lift leszaggatott vezérlőjét az okos kis fejeden fogom szétverni. Az biztos, hogy az okozott kárt nem én fogom megfizetni helyetted te vadbarom. Egyébként annyi lehetett volna benned, hogy kidugod a folyosóra a gyáva patkány pofádat és elnézést kérsz, vagy legalább behívod a kib...ott kva haverjaidat a lépcsőházból. Ja és köszi, hajnalban kellett kelnem, mert elutaztam és csak három órát tudtam aludni miattatok, de legközelebb ha otthon leszek rádverem az ajtót hajnal háromkor csak, hogy érezd a törődést te beteg állat.
Elnézést kérek minden fórumozótól, nem szoktam így kikelni magamból de felháborító ami történt. Mi is szoktunk bulizni, de az nem jár együtt azzal, hogy poénból rongálom a környezetem és sértegetem a szomszédot. Pontosan nem tudom melyik emeleten volt a hepaj, de meg lehet nézni, hogy honnan indul el a piafolt. Na ott keressétek a nagyon kedves szomszédot. Még egyszer elnézést mindenkitől!!!
Szabványokat nem tudom, majd rákérdezek, de a szomszédok lendíthetnek az ügyön, ez igaz. Hőmérőre nem futja.. de máshol nekünk a 24-25 körüli termosztát-beállítás a kellemes, ebből ítélve olyan 20-21 lehet (már ha kint mínuszok futnak).
Nekem egy 40m2-es területre /nappali, konyha, közlekedő, előszoba/ van 1 radiátor. Még nem próbáltam, hogy mennyire tud bemelegíteni. Az építésügyi szabványban hány légköbméter van egy radiátorra? A házszabályzatba azt nem írták bele, hogy mennyi az a minimum hőmérséklet amit a fűtésnek produkálni kell?
Ez tényleg gáz! Van egyébként házszabály, amiben pont ezek vannak leírva. Pl ilyen esetben az okozott kárt annak kell megfizetnie, aki (vagy akinek a vendége) okozta. Melyik lakás volt az? Lehet nem lenne baj, ha közszemlére lenne téve...
Ja, aki meg tegnap a B lépcsőházban a vadbarom haverjaival bulizott (biztos magára ismer: lépcsőházi köpködés + sör leöntése a falon + homlokzaton, üvegek dobálása, a végleges "zárdbeazajtót"-ra "k.anyád"...), remélem itt vagy. Ez neked szól, ha nem tudnád elolvasni az ajtóra kiakasztott levelet: mi is lakásavatóztunk, hangosan, de nem ordenáré parasztok módjára. IRTÓZATOS sebességgel sunnyogj el a picsába. Miután visszatetted a helyére a lift vezérlőjét.
Sziasztok, a beköltözöttek közül van még valakinek gondja a fűtéssel? Jövő héten szólok emiatt (effektive kevés a radiátor, mert mindkettő úgy 70 fokos), ha gondoljátok, csatlakozhattok.
Egy szó mint száz mindannyiunkat megillet az a 3 havi kötbér! Ugye ezt nem kell részletezni ( sokunknál másfél éves csúszás) . Hogy ez az összeg sok- vagy párszázezer azt lakása válogatja. A lényeg, hogy ha sikerül összefognunk minél többünknek, akkor a költségek csökkennek. Persze, hogy konkrétan hogyan induljunk neki arról beszélni kell. A mi rizikónk a perrel járó költség (erről az összegéről is egyeztetni kell valami jó ügyvéddel), Cordiáé pedig hogy mindenkinek ki kell fizetnie, mint ajjaj írja kamatostól, a járandósságát. A hírnevüket úgy tűnik nem féltik, mert akkor mindenkivel szemben korrekt eljárásra törekednének. Mi (gondolom a legtöbben ) ugyanis korrektül teljesítettük, amit ígértünk ( rendben fizettünk ). És itt most a minőségi hiányosságokról nem esett szó.
Az én érveim is azok, hogy a lakás nem volt kész műszakilag júliusban, de ha készen lett volna is csak szeptemberben emelkedett jogerőre a határozat. Nem érzem kukacoskodásnak, hogy egy éves csúszás után 3 havi kötbérért harcolunk.Szerintem ez nagyon sok embert érint, csak az a kérdés, hogy mire beköltöznek és elérhetők lesznek esetleg már feladják és aláírják, hogy lemondanak minden követelésről.
Valójában szeptember 4.-i dátum számít, mivel akkor emelkedett jogerőre a használatbavételi engedély. Szerződés 5.4. pont: A birtokbaadás együttes feltételei, hogy ... (b) Eladó írásban értesítette Vevőt a használatbavételi engedély jogerőre emelkedéséről és egyben felhívta Vevőt a vételár még meg nem fizetett részének a megfizetésére... (Ez 2009. novemberben történt meg.) Az 5.3./III pont csak szűkíti kicsit az átvétel megtagadásának jelehetőségét: "...használatra alkalmasnak kell akkor is tekinteni, amenyiben Eladó az ingatlan jogerős használatbavételi engedélyének birtokában van."
Jogilag a helyzet az, hogy esetleges per esetén a bíróság ezek alapján úgy dönt, hogy a kötbér minimum 2009. szeptember 4.-ig, a jogerős használatbavételi engedély megszületéséig jár, valamint a Cordia jogtalanul akadályozta a szerződéstől való visszalépésben a vevőket. Kötelezi a Cordiát a teljes kötbér plusz kamatok (illetéktelen pénzhasználat miatt) kifizetésére, továbbá valószínűleg az eredeti joghelyzet visszaállítására (visszalépés lehetőségének felajánlása) is. A kérdés csupán az, hogy ki veszi a fáradságot hogy pereljen, illetve hogy milyen formában indítja a pert (magánszemély vagy jogközösség). A Cordia egyszerűen arra játszik, hogy rossz esetben a per ideje alatt (akár 1-2 év) is tudja használni a pénzt, ami ilyen ingatlanrecesszió esetén sokat számít neki. Még jobb esetben pedig hogy a tapasztalatok alapján úgysem sokan veszik a fáradságot hogy pereljenek néhány százezer forintért.
Hello, C.A.: az "extra" az o gondolatukhoz kepest extra, pontosan a lenti helyes meglatasodat tartalmazza (azaz hogy 30 nap utan az egyhavi kotber 30/31-ed resze jar).
Egyebkent a fenti sem allja meg teljesen a helyet, mert az a datum szamit, amikor kezhez kaptad a levelet, es ez valoszinuleg nem julius 31-e. Ergo a 2 honap igenis lejart sweileh eseteben is.
Liquidz: "A kapcsolattarto vitt el a megfelelo emberekhez, veluk beszeltem meg a kompenzaciot + extra kötbért. Banki atutalassal ment minden." Nagyon titokzatos! :-) Lehet tudni a neveket , vagy nagyon indiszkrét vagyok? Egyébként szerződés szerint járó kötbért fizettek ( mármint a Cordia feltételei szertintit ) vagy kialkudottat? Az "extra" mihez képest extra?
sweileh, ajjajj: érdemes lenne megvárni, amig lezajlik az összes birtokbavétel, biztosan sokan csatlakoznának egy perközösséghez. Addig meg próbálkoznak mindenkivel. A kizárólag teljes hónapra járó kötbére való hivatkozásuk is sántit: a szerződésben annyi van, hogy egy hónap után egy % kötbér jár, de az nincs benne, hogy 30 map után nem fizethető ki az egy % 30/31-ed része. A szerződés nem egyértelműen szabályozott pontjait majd értelmezi a bíróság. Szóval szerintem ne fogadd el az egy havi alamizsnát.
Sziasztok, Ha szeretnétek közösen ügyvédhez fordulni, kérlek írjátok meg emailben az elérhetőségeiteket, mert szerintem személyesen kellene egyeztetnünk, és közösen talán találunk megfelelő ügyvédet.
Nekem a szerződés szerint júniustól járna kötbér, júliusra már nem akarnak adni, mert az már nem volt "egész" hónap. Ezért kellett a műszaki készre jelentést aláíratni július 30-ig, evvel is megspóroltak egy hónap kötbért több száz lakásnál A lakás átvételekor aláírhatsz egy olyan papírt, hogy a kötbéren kívül nincs követelésed, a lakást készen átvetted.Szerintem ezt már mások is megcsinálták, mert nagyon simán ment. Kis lelki terror volt, azt mondták, hogy így sajnos nem tudják azonnal átutalni az egy havi összeget.A kis biztos koncért mondjunk le a bizonytalan nagyobbról.