Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Minden évben tavasszal előjönnek a fürdőszobában a képen látható hangyák. Próbáltam kiírtani őket protect hangyaírtó csalétekkel de nem érdekelte őket a benne lévő cucc.
Most azt láttam hogy tömegesen átvonulnak a fürdőszobán egy másik lyukhoz és fehér színű kis bábokkat visznek vissza az eredeti lyukukba. Mintha kizsákmányolnának egy másik kolóniát. Felporszívóztam mindet de ez rövidtávú megoldás mert megint előjöttek és ugyanazon útvonalon folytatják a zsákmányolást. Nem vagyok ellenük de mostmár ijesztő mértéket öltött a látogatásuk. :)
Van tippetek hogy milyen faj és mivel próbálkozzak hogy többet ne lássam őket?
Sziasztok! Tudja valaki mik lehetnek ezek a rovarok? Darázs szerű a kinézetük, de elég kicsik. Valami infó róluk, ártalmasak, csípnek? Általában az esti órákban jelennek meg, csak a ház egyik pontján a nappalinkban, és 1-2 ilyen rovar jön egyszerre, de soha nem látjuk hogy honnan.
A lárvák szerves törmeléket esznek, múzeumokban kárt okozhatnak a rovargyűjtemények és kitömött állatok megrágásával. Nem másznak az emberre, legtöbbször fiókok mélyén megbújva és hasonló rejtett helyeken láthatók. A lakásban nem szoktak kárt okozni. A kifejlett bogarak nektárfogyasztók.
Esetleg tud segíteni valaki, hogy mik lehetnek ezek a gyönyörű rovarok?
A hirtelen meleggel egyidőben (december közepén és nemrég) jöttek elő, és repkedtek az üvegajtó előtt. Kb 2.5 cm-es a testük, csáppal együtt 4 cm-esek lehetnek és olyan világosbarna-középbarna színűek.
Azóta nem került elő több belőle semmilyen feljlettségi alakban és csípés sem volt,nem tudom honnan jött és kinek a vére volt benne mert tőlünk senkit nem csípett meg.
Nem tudja valaki hogy hogy lehetne kiírtani a bibircsesbogár lárvákat? napi 2-3 db ot találunk a ház különbőző részein. Tavaly teljesen átépítettük a házat, sokáig nem voltak nyílászárók, tető stb. Lehet hogy akkor petézett be valahova...
Ez mi lehet,magamról söpörtem le éjszaka,valami vérszívó(?) lehet mert elég nagy vérfoltot hagyott maga után amikor kapott a fejére-azért ilyen lapos-de még mindig él...