Hááát, nem pont erre a válaszra vártam - de ötletnek nem rossz :-)))))
Borászatilag kissé kifogásolható ugyan - de ha azt vesszük, hogy a bor is egy élvezeti cikk - ám legyen: kap egy hangszorrót a válaszadó. Vagy egy icce egrit ?
És itt nem Egri Jánosra gondolt a zsűri. Annyira azért nem kegyetlen - elég büntetés az egri bor :-))) De meginni ám.....
Fakukac - Hááát, egyet azért fenntartások nélkül el kell ismerni rólad: valóban nem vagy egy nagy borszakértő :-))))
1) Egerbe nem borért kell menni, hanem leánykáért. Azzal is nagyon vigyázni kell ám - mert rendkívül hazudósak - én már rápacsáltam egyel.
2) Ha mindenáron borra gerjedsz - akkor sem Egerbe kell menni érte. Vannak jobb helyek.
3) Ha mégis elmentél oda (mert nem bírtál magaddal), akkor sem hagyjuk a marmont úgymond: "légpárnásan" - miután leszlapáltunk róla fél litert.
Csendesen bevallom: ennél többet én sem tudnék meginni abból a "magyarországon világhíres" nedüből.
4) Igényes bor-kostolgatóknak mindig ott áll a keredencükbe egy tálka üveggolyó.
Na ez utóbbi legyen találós kérdés - hogy mi a ráknak kell az üveggolyó - a kulturált borfogyasztáshoz ??? ...persze, a Pet-palack előtti időkről beszélünk.
Na nehogy máááá. Ma is emlékszem, amikor az egydecis műanyag pohárba kaptam az egydeci bort - szinültig - és amikor megfogtam, összeroppant az oldala - és kifolyt a fele.
Ezért külön káromkodtam. Jóllehet ez nem tegnap volt - lehet azótta áttértek üvegre.
Bár nekem kérdéses (Köjál szempontból), hogy hogy oldják meg az üvegpoharak elmosását (melegvíz a bódéban, ilyesmi) - vagy netán eldobható üvegpoharakról van szó???
Tegnap felsétáltam a gyerekkel a Várba ( ott mostvan borfesztivál ), 2000 Ft a belépő, ami tartalmazza egy borospohár árát, ill. egy 'kóstolási jegyet'. Nem mentunk be:(.
Abban igazad van, hogy egy morcos tekintetből nem lesz óbor a fürtös szöllőböl.
De azért attól is lecsap a kismegszakítóm, amikor a füredi borfesztiválon 150 (egyszázötven) magyar forintért adnak 100 ml bort - műanyag pohárban és állva a bódé előtt.
Vagyis literjét 1.500 Ft-ért - Pedig promó célzatú a dolog...és a zárjegyet meg borkönyvet már ne is vitassuk egy éjféli fesztiválnál.
Mindezt az "Özvegy Kalocsainé" úgymond: híres pincészetéből - akinek annyi bora van összesen - amennyit valószínüleg el is ad egy rendezvényen...ha kitart a végéig.
Badacsonyt imádom - de a boruk méreg-drága és szar. Lehet feljelenteni.
Hát lehet, hogy biza neked is igazad van. Ezeket a kőccségeket összeadva biztos tetemes, dehát egy palackra levetítve már azér kedvezőbb a helyzet. Meg hát nyílván nem annyira rossz biznic ha ennyien vannak, és ha jól hallottam a havertől nem könnyű belekerülni a borászok közé.
Ezért írtam sajnájja a fene őket, mert akkor azért nem lehet az olyan rossz az üzlet.
Nem tudom hogy jön ki neked ez a 35%, abból amit én írtam 500 % jön ki, ha a költségeket külön számolod, és nagyobb méretnél ezek a költségek egy palackra vetítve összesen nem adnak ki egy százast.
Kereskedelem haszna kb.35% akkor, ha közvtelnül adod a boltnak, de akkor nagyon ki vagy szolgáltatva. ezért érdemes hozzászámolni a nagykerek hasznát kb 15% Mi is van még? Adók Pince fenttartási költségei. Munkadíj Reklámköltség, beleértve ezeket a kitelepüléseket. Csomagolás, palackozás.
Perszehogy nem hallnak éhen, nem is ezt regéltem, sajnájja őket a fene.
Drágállottam is.
Most a borfalun, minden sátor egy külön pincészet volt. Nevenincs borvidékekről, és pincészetekről hallhattam. Nyilván nem lenne ennyi, ha olyan szar lenne nekik.
Tud-e valaki infót, mekkora állami apanázst kapnak a bortermelők, mer mintha hallottam volna ilyesmit, de nem vagyok eléggé tájékozott az ügyben?
Biztos, hogy van valami, mer nem véleltlen, hogy annyi politikus szállt be a szőlőbiznicbe.
Szintén borász ismerősömtől tudom, hogy kb. 60 Ft-ért, vesz egy kiló szőlőt, 1,6 kg szőlőből csinál 1 liter bort, ebből a borból kb. 600 Ft egy palack hiperben. Szerinted éhen halnak a borászok?
"ezért inkább nem forszírozom a kereskedelmi hátterét a dolgoknak, mer ahhoz hüjjje vagyok."
Inkább idézem magam.
És energia nem vész el csak átalakul. Én csak józan paraszti ésszel gondolom, valamit csak tudnak az említett nációk, mert életszínvonalban aláznakminket.
Ha a félvezetőket ma a németek, angolok, vagy osztrákok - vagy netán a franciák vagy a svájciak gyártanák - akkor ma egy zsebrádió 60 ezer Ft-ba kerülne - és csak kevesek jutnának hozzá.
Színes TV is kiutalásra lenne - vagy a tetőcsomagtartóról.
Az ócsó Portugál bor csak egy eccerű példa volt az importdömpingre. Való igaz az azonos árkategóriájú borokat kell összehasonlítani. De a Magyar borosok abban is nehezen tartják a lépést, mármint árban, a kereskedőkről már nem is beszélek.
Mivel abszolút nem vagyok szakértő, csak a havertől lecsorgott infókat osztottam, ezért inkább nem forszírozom a kereskedelmi hátterét a dolgoknak, mer ahhoz hüjjje vagyok.
Egy tény, az azonos kategóriájú borokat, valahogy olcsóbban állítja elő a külföldi //tőkés//. Ez azért versenyhátrány, de böcsületére legyen mondva egynémely pincészet ott van a placcon.
Persze, világos csak ott bassza el a vendéglős a dolgot, hogy egy üveg sörön 500%-ot keres, akkor egy üveg boron is 500%-ot akar, én mint rendes ember :), egy 100-rugós bizniszen keresek 20%-ot, egy ötmillióson 10% is rendben van (legalábbis ha ugyanannyi a munka vele:) )