Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Beirom ide is mert miert ne. Ma (Hetfon) este 8kor Polo Pub muzsikalas lesz (Batthyany utca, Gyorskocsi utca sarkan, Batthyany tertol pont egy sarokra). Ez mondjuk nem ujdonsag, de eddig Kedden voltunk es eppen gyozkodjuk a fonokseget hogy Hetfon is lehet embert talalni. Szoval ha most lejonnetek akkor az jo lenne :) Udv. Levi
off http://www.boingboing.net/2010/10/22/the-last-mystery-of.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+boingboing%2FiBag+%28Boing+Boing%29&utm_content=Yahoo!+Mail on
Ha tudod mi a kulonbseg gitarban a gagyi es a hasznalhato kozott akkor a kulobsegeket szorozd meg 10-el elektromis gitarnal es 3-al akusztikusnal :) Kb ennyit szamit a mandolinnal hogy jo minosegu hangszeren jatszol-e vagy sem. En is gitaroztam azelott.
Igen. Pont erre az RM-50-re gondoltam. Ez szerintem a legalja a hasznalhato hangszereknek. (Ez alatt ne azt ertsd hogy ez mar jo :). De ebben nincs elektronika. Sajnos a pickupre legalabb ugyanennyit kell szanni ha egy hasznalhato darabot szeretnel. Szerencsere nekem nem kell. Eleg ha mikrofonba jatszom. Nem tudom mennyire fontos ez neked.
Ebayen lehet hogy ennel olcsobban is kapsz bar az Elderly az egy jo kis bolt. Sokmindent vettem mar tolluk. Meg ha jol latom be is allitjak. Gondolom ez az is jelenti hogy a teljesen selejt peldanyokat (amik nem ritkak a tavol keleti gyartoknal) nem kuldik ki.
Ha megteheted hogy ennel jobbat veszel akkor irj s atbeszelhetjuk a lehetosegeket. A kovetkezo arkategoria felfele (ha nem fontos a pickup) akkor az egy regi japan Kentucky lenne. Itt egy pelda. Nekem (es TheRovernek) pont ilyenunk (is) van oval lyukkal:
Levil! köszi a részletes tájékoztatót. Hát nem gagyi hangszereken játszunk a zenekarban szóval ha nem ajánlod az OS-t akkor hiszek neked....jómagam gitárban vagyok otthon és tudom mi a különbség jó és olcsó gagyi között.....szóval el tudom képzelni mandolinra levetitve ugyanezt. Az OS-t amit korábban kinéztem használtan 35 ezres irányáron ajánlották Viszont ami a Rover RM-50-et illeti láttam a neten 150 dollárért... ami ugye kevesebb mint 30 rugó a mostani árfolyamon.....ehez mit szólsz???
ezen a linken találtam: http://www.elderly.com/new_instruments/items/RM50.htm
Roviden az a valasz hogy az Oscar Schmitt (OS) es a Stagg az teljesen ugyanaz a kategoria. Talan a Washburn nev miatt elvarhato egy hajszalnyival jobb minoseg kontroll, de gyakorlatilag ugyanarrol (vagy ugyanolyan) gepsorrol erkeznek ezek a mandolinok.
Kulonbseg a Stagg es az OM10E kozott hogy az Stagg magnezes pickuppel bir, es nem (egy olcsobb minosegu) piezoval mint az OS. Szerintem mindkettonek borzaszto hangja van, szoval ez izles dolga.
Ugaynazt tanacsoljuk neked is amit a Staggal szemezo kolleganak. A semminel jobb az OS, de ha megteheted akkor keress egy jobb hangszert. Jobban fogsz szeretni jatszani egy jobb hangszeren. Van itt a listan egy kollega aki egy Rover RM-50-es mandolint vett az ebayen kenemy tokkal egesz turheto aron. Ez nem elektroakusztikus de egy egesz hasznalhato kezdo szintu hangszernek szamit. Persze ha dob melle kell szinpadra nagy hang melle akkor ennek a hangositasa sem olcso. Egy masik, a listan neha felbukkano kolleganak meg egy hasznalt Gold Tone GM-110-et vadaszunk. Az is neha egesz elerheto aron kerul elo es az mar egy hasznalhato beepitett pickupot is tartalmaz. Sajna az uj ara kicst draga szoval keresni kell a hasznaltakat. Asszem van nekik A formaju Rigel licenszes elektroakusztikusuk is. Az meg ritka hasznaltan, de az is valoszinuleg teljesen jo a kategoriajaban. Ha esetleg ennel jobbat is meg tudsz engedni magadnak akkor szolj s atbeszelhetjuk a lehetosegeket.
Arra is nehez valaszolni hogy zenekarba elmegy-e. Ez attol fugg hogy mennyire professzionalis a zenekar, milyen cuccon nyomjatok, stb. Ha Kinai es Koreai minosegu hangszereken jatszotok, nem fog ez sem kilogni tulzottan. Inkabb arra erdemes figyelni hogy pontos legyen a hangszer. Ne legyen hamis a nyaka. stb. Ha mindenkinek csucstechnikas cucca van akkor nagyon ki fog logni :)
tanácsot szeretnék kérni valakitől aki nálam jobban ért a mandolinokhoz. Most kezdenék el tanulni mandolinozni és találtam egy eladó oscar-schmidt OM10E (by Washburn) típusút.
ilyet csak nem fehérben hanem sunburst... szóval az lenne a kérdés, hogy ezt érdemes megvenni, jó mandolinnak számít-e. Talán ugyanezen a forumon írta valaki egy hasonló formájú 15ezer forintos stagg-ről, hogy felejtős, aki jót akar ne kezdjen azon tanulni mert csak elmegy a kedve tőle. Az Oscar Schmidt milyen a Stagg-hez képest? jobb, rosszabb, ugyanolyan??? ha kicsit megtanulok rajta játszani akkor zenekarban is használnám pár számhoz...alkalmas ez arra?
Ma, okt. 5én este a Bonyai Étteremben bariton ukulele koncert lesz. Amerikai és magyar népdalok, pár saját szerzeménnyel megbolondítva. III., Reményi E. utca Jó konyha, hagyományos és meggyes sör, este 8-tól.