Visznek csonakkal befele egy barlangba ami amugy meg sem kozeliti mondjuk az aggtelekit, aztan visszafordul a csonak es ugyanarra kihoznak. Legalabbis en ennyit lattam belole.
Ha mar ott van az ember, erdemes megnezni, de amugy nem epitenem kore az utitervet.
Honda Bay-hez hasonló part van Boholon, tele csillaggal. A Földalatti folyó megéri? Eddig mindenkitől azt hallottam, hogy háát, nem bánta meg, de nem menne mégegyszer, sőt, inkább mást választana.
De lehet. Vagy legalábbis 3 éve lehetett, ha azóta változott akkor sorry. A lényeg, hogy előző nap délután 4-ig kell bejelentkezni, és akkor másnap mehetsz. Aznap már semmiképp, akkor se ha reggel 8-ra ott vagy. A 1226-os hsz-ban írtam róla.
Kérdés azokhoz, akik maguknak intézték a sabangi földalatti folyós túrát: tényleg nem lehet permitet szerezni Sabangban, csak PP-ben? ez tök értelmetlen...(LP szerint sem lehet, de hatha) El Nidobol visszafele gondoltam megnezni, de akkor a permitert el kell menni elobb PP-be.
jan 20-án értünk oda... után lett állítólag nagy szél, jan 27-től...mi akkor jöttünk el El Nidoból..túrák maradtak el...
de szerintem Ázsiában ahogy idén január közepén Balin jó idő volt, Thaiföldön meg nem igazán, így erre alapozni nem biztos, hogy érdemes. Változik az időjárás is....
Jan 20-án értünk El Nidoba... 29-én jöttünk el PPS-ből és onnan Boracayra mentünk, feb 5-én jöttünk el onnan,
tuti időnk volt, még soha nem volt ennyire melegünk mint itt a Fülöp-szigeteken.egy csepp esőnk nem volt, az utolsó nap Manilában szakadt, de ez kit is érdekelt. :)
Tele van. Gyakorlatilag mindenhol váltanak, viszont van 8-10 komolyabb pl El Nidoban. Nagyon jól váltják, és nincsen kezelési költség sem, illetve az ATM-ből kivételkor meg kell fizetni 200 php-t, amit itt ugye nyilván nem. Dollárt váltják a legjobban, gyakorlatilag banki középárfolyamon.
Amikor lementünk a Taal vulkán tavához, elég sokat fizettem a csónakért, ami átvitt minket a sziget másik oldalára és ott, ha jól emlékszem 3000 PHP-t akart még a helyi vezető két főre. Mondtam, hogy egyrészt nincs nálam annyi, másrészt, ha lenne, akkor sem adnék annyit. Ajánlottam 1000 PHP-t. Mondták, hogy az kevés. Én meg a csónakosnak, hogy akkor visszamegyünk. :) Aztán belátták, hogy az 1000 is több, mint a semmi. Mindezt két lóért és kb. 15-20 percnyi (gyalog-) útért kérték. Én le is szálltam a lóról, mert borzasztó kényelmetlen volt (kicsi lovak, nem mint nálunk). Ha járok mégegyszer arra, már akár ingyen is elsétálok, mert nem nagyon lehet eltévedni. (Hozzáteszem, amúgy szigorúan tilos a tó túristáknak, de mi csak másnap láttuk valahol kiírva. :) Még úgy is le akarnak húzni, ha egy helybélivel az olaladon vagy... :) De megértem őket, ebből élnek. Náluk kicsit más világ van. Elég sok borravalót osztottam szét, vagy vettem szükségtelen ajándéktárgyakat. :)
Két napja értünk haza Fülöp-szg.-ről és egy két dolgot megosztanék veletek.
A teljes trip Hong Kong - Manila - Boracay volt.
Amit mi elszalasztottunk, az az hogy érkezésnél a manilai reptéren nem vettünk helyi SIM kártyát (Globe hálózat), mert Manilában alig volt 1-2 helyen wifi, ami különösen azért is lett volna jó, mert mi Ubereztünk végig. Bazi olcsó és nem kell tartanod egy Jeepney-re való felszállástól, aminek azt sem tudod hogy merre visz az útvonala, max a helyiek, a taxi meg felejtős a maffiázás miatt, szóval az Uber korrekt, mint itthon. Volt egy sofőrünk aki a többiekhez képest egész jól tudott angolul, és ő mesélt pár aktuális dolgot az országról. Minket eléggé sokkolt, amit ott láttunk, a rengeteg nyomornegyed és gyakorlatilag az utcán halnak meg a lábad mellett az emberek és ahol tényleg a híd alatt laknak és a járdaszigeteken. Mi még nem találkoztunk ilyen élménnyel előtte, de aztán ehhez is hozzá lehet "szokni" pár nap után. Szóval nem egy nyaralásra alkalmas hely, de ha már így alakult megosztom.
Megnéztük a klasszik látványosságokat, amik rendben vannak, ezen kívül sötétben már nem nagyon mertünk kint lenni az utcán, konkrétan csak a 3. napunkon mertünk először az utcát fotózni a kocsiból. Lehet hogy csak sok parás dolgot olvastunk, nem tudom, de így tutira nem volt attrocitás, tehát csak 1 telefon volt nálunk, és pont annyi cash ami elég egy napra. Természetesen nagyon megbámultak minket, elnézve a várost nem sok fehér túrista van..
A város így elég kontrasztos, amit úgy kell elképzelni, hogy gettó és mellette közvetlenül pl egy 70 emeletes felhőkarcoló csini butikokkal, mi fel is mentünk egyik tetejére egy este, ahol is a kilátás gyönyörű volt és csodaszép kivílágítása volt a városnak.
Majd 4. napon átrepültünk Boracayra, pontosabban Kalibo reptérre, ahol a Southwest céggel buszoztunk a szigetre. Itt fontos tudni, hogy a repülőn árult jegy Boracayra olcsóbb, mint lent a szárazföldön! Bár az alku általában beválik, de nem faragtunk sokat. Busszal végig visznek a Ferry-ig, majd beterelnek a váróba, onnan csónak és megérkezel, majd kis autóval elvisznek a hoteledig. Fontos még, hogy készüljön mindeki apró borravalóval, mert elég pofátlanul kérik! nem csak úgy adsz neki ha jónak találod... igazából esélyed sincs magadnak vinni a csomagod, mert elveszik a kezedből és feldobálják a járműre a 20kg-t lazán, aztán jöhet az adakozás. A vicc hogy először volt olyan aki 100 PHP-t (600 Ft) kért, gondolta ezt azért mert a partról levitte a csónakba a poggyászt, na mondom azt azért nem, kapsz egy 20-t. Úgy hogy egy útra kb 3x adsz az biztos. Maffia az egész hely :) úgyhogy bátran kell alkudozni és légy pofátlan te is nyugodtan :)
A sziget kb ua., mint Manila, a beach teljesen jó, mint a képeken, a víz kék a homok fehér és egy utcával beljebb már motorok áradata, brutál közlekedés és szintén a koldulók.
Tele van étteremmel a part, ahol még így is elég olcsón tudsz kajálni. Mi az Angol beachen laktunk, amit nem bántunk meg, mert a többi végig nagyon zajos és bazi sok az ember. A túl vég is gyönyörű, Puka beach és Dinivid.
Amúgy a filippínók azt mondják, hogy Palawan szebb és inkább oda menjünk legközelebb.