ugyebár a pontosság kedvéért a Sztójay kormány tevékenységéről beszélünk. És ugyebár Sztójay a magyar Quisling, akik a megszálló németek tettek meg miniszterelnöknek...
csupán az az egy apróság maradt ki, hogy a dicsőséges felvidéki hadjárat után (amihez kun bélának nem sok köze volt - a megszűnt monarchista hadsereg volt tisztjei vezették a hadsereget) ő volt az aki azt mondta, hogy oké, ki is vonulunk onnan. ez pedig elég lényeges, mondhatni e nélkül erős csúsztatás amit írtál..
"Azt nem is tudhatták,hogy hova, de azt láthatták hogyan."
hát nem ez volt az első eset, hogy ilyet láttak, és azok azért nem vezettek megsemmisítésekhez.
"Zsidó számára akkortájt mindenki ellenség volt, ha csak az ellenkezője nem derült volna ki. Nem az országot körülvevő elelnségről van szó, hanem a magyarokról."
ja, akkor miért is vártak segítséget az ellenségtől? vagy te miért vársz el utólag?
"A sok éve folyó diszkrimináció, kifosztás után mit kellet volna gondolni?"
tehát, mivel az erdélyi magyarokat a románok sok évig (80) diszkriminálták, ezért ők minden románt ellenségnek tekintenek. legalábbis a te analógiád alapján.
"A tömeg nem tudta hova megy. Sajátos kritika. Akkor válaszold meg miért mem lázadtak fel a gulágra, recskre vitt magyarok, vagy a japán táborokba bezárt amerikai foglyok? Ezek csak kapásból kirángatott példák a sok fel nem lázadtra."
ők se tudták hova mennek. nekik se mondta el senki. mondjuk az ideiglenes nemzetgyűles a 'felszabadulás' után/alatt...
"Azt hiszme forditva érdekes a kérdés. Ha fellázadtak,akkor miért lázadtak fel, különösen várhatóan vesztes helyzetben?"
Nem atadta kerem, elotte hazalt az osszes partnal a Vichy jegyzek hatasara, hogy fijugg Scheiße in der Lampenschale, gibt gedämpfnis Licht in der Saale, de mindegyik nem szoci part kikosarazta. Nem vallalta, lemondott.
ezt nagyon nagy hülyeségnek tartom. miért lenne bárki is felelős azért, mert egy diktatúra alatt meg akart élni, lehetőség szerint néha kikapcsolódni is, úgy hogy közben nem ártott senkinek. ez nem felelősség. egyszerűen oda született. és nem offtopic, mert ezzel példálóztál.
ez itt tök off, és hadd ne írjak erről, mert sokat kellene. van ezzel foglalkozó topic elég, olvass utánna. ezt tudom javasolni, itt is szóba került: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9025906&la=42799496
Lehet, nem olvastam a konyvet. Egy teny, az o miniszterelnoksege ideje alatt adtak at 5000 muszost a nemeteknek a bori rezbanyakba. Amit viszont nala nem ertek, hogy ha nem jott ossze az angolszaszokkal a bekekotes, akkor miert nem nyitott az oroszok fele?
nem gondolom, hogy Kállay elfogult. legalábbis most a mi szempontunkból biztosan nem. akire legalábbis Ribbentrop azt mondja, hogy zsidóbérenc, meg aki azt mondja Hitlernek, hogy semmi köze a magyar zsidópolitikához, továbbá akit végül Mauthausenbe deportálnak a németek, és majdnem ki is végzik tirolban, az szerintem nem elfogult.
"Ugye nem az áldozaton akarod számonkérni az áldozattá válását?
De megkérdeztem ezt is. A válasz pofon egyszerü.
Nem tudtuk hova visznek minket és mi lesz velünk.
Ha fellázadunk akkor mi van? Ellenségek vettek körül minket. Mindenütt ellenségek voltak. Mit értünk volna el?"
az első mondatodat előre sejtettem :)
na ha ti nem tudtátok, hova visznek titeket, akkor miért várod el, hogy a szimpla egyszerű magyar átlagpolgár tudja? hm?
mondod hogy ellenségek vettek körül minket. ezt nem tudom mire érted pontosan, de ha arra, hogy az országot ellenség vette csak körül, akkor pusztán az fura nekem, hogy amikor ezt én mondom, akkor ez nem érv, ilyenkor viszont igen.
ha arra érted, hogy ebben a rohadt szemét országban mindenki az ellenségetek volt (természetesen kevés kivételtől eltekintve), ezt meg nem tudom mire alapozod. ez biztosan nem így volt, és ma sincs így.
fellázadni. hát tudja fene, én innen nem fogok okoskodni. mindenesetre HA tudom, hogy vágóhídra megyek, akkor már inkább én szabjam meg mikor halok meg. persze nem tudtátok. a zsidó vezetők tudták, erre források vannak, mielőtt esetleg valaki letagadja. most erre mit mondjak?
" tipikus prekoncepciózus történészkedés" Lehet, hogy ezt felreertettem es magamra vettem, a 2960-as hsz.-ra irt megjegyzesed. Ugy ertelmeztem, hogy az altalam felsoroltakat minosited, de masodjara elolvasva ugy is ertelmezhetem, hogy erre ertetted: "wie es hätte sein sollen" Nos, ha ez all, akkor gyorsolvastam es sorry, ha nem akkor, marad . ;-))
Kedves pici Lubyka, ne köll mást tenni, mnt a tényekhez ragaszkodni.
Az ország nem teljesitette a jegyzékbe foglaltakat, az országot megtámadták, a Károlyiék beszartak átadták Khon Bélának a hatalam, mivel az agyalágyult szárnysegéd valamelyi szenegáli háta mögött lesett félénken, nehogy mán neki osszák.
Az országot megtámadták Khon megalakitota Vörös Hadereget, sikerrel vette az északi hadjáratot, harcolt a románok ellen a túlerő legyözte, de ezzel az ellenálással megalapozta Trianon és ott létrejött több száz év után a független és szuverén Magyarország.
Mond picike Lubyka, mi a frász is ebből a nem igaz?
különben ez a tipikus prekoncepciózus történészkedés: előveszed azokat a forrásokat, amelyek alátámasztják a mondandódat, azt meg jól elfelejted, amik meg nem.
keresd vissza légyszíves azt a hozzászólásomat, amelyben hasonló felvetésekre reagáltam. nagyon szépek az idézetek, de légyszíves egy konkrét kérdésre válaszoljatok:
Szerinted az ország majdnem teljes nem zsidó lakossága bűnös a holokauszt miatt?
te is tudod, hogy a helyzet messze nem volt ilyen egyszerű. és nem is a németekre gondolok. nem a megfelelő emberek voltak a megfelelő pozícióban. hogy miért? ez egy hosszú folyamat következménye. viszont visszakérdezek: a zsidóság miért nem tett semmit? miért nem lázadtak legalább ők fel? hiszen bizonyosan lettek volna nem kevesen, akik követik őket. de hát ugye néma gyereknek anyja se...
En beideztem itt a topicban ha jol emlekszem, Bethlen latnoki parlamenti felszolalasat a II. szido torveny vitaja soran, beideztem a Harom Nemzedek irojanak 1945 utan irt ertekiteletet, ideztem Eichmann emlekirataibol, Veseenmayer vallomasat a Baky perbol es talan - ebben nem vagyok biztos- Horthy 1943 majusaban irt levelet Hitlerhez, amiben igeretet tesz a zsidok deportalasara. Most ideztem egy Spiegel cikket, amiben ott all, hogy a haboruban allo Mo.-ra nezve milyen gazdasagi elonyokkel jart allampolgarainak a deportalasa. Nem ideztem Brahamot, ki szerint a svajci nemet kovetseg filmvetitesre hivta meg a diplomaciai testulet tagjait, ahol a a nagyvaradi zsidok deportalasanal filmrevett magyar csendori brutalitas volt a desszert., nem ideztem Elie Wieselt, nem hoztam fel se a Historianak se a HVG-nek idevago cikkeit. Pontosan errol van szo. A tortenelem tenyeken alapszik, es nem mindegy hogy milyen szellemben all hozza az ember; wie es eigentlich gewesen ist, wie es gewesen wäre vagy, wie es hätte sein sollen es ez utobbitol sikito fraszt kapok
nézd Gavriel, hiába vitatkozunk, mert te érzelmi alapon szemléled a dolgokat. ezt én abszolút megértem, de én viszont nem érzelmi alapon vitázom. ha velem akarsz eszmét cserélni, akkor légy szíves és válts. továbbá: ami itt abszolút ontopic: apai ágon Erdélyből származom a felszabadulás azt jelenti így a család felének, hogy el kellett hagynia a szülőföldjét,mert a párizsi békeszerződéssel megszűnt annak a lehetősége, hogy az etnikai viszonyoknak közel megfelelő határokkal módosítsák a trianoni békediktátumot. anyai ágon is van negatívum a 'felszabadulásban': anyai nagyapámat a szovjet hadsereg hurcolta el, mégpedig 'egy kis munkára'. (semmit nem tett, egyszerűen voltak falvak, ahonnan elhurcolták majdnem a teljes férfilakosságot, ha az ellenállás kicsit nagyobb volt, mint szerették volna). nem jött vissza, meghalt odakint. Anyám is alig ismerhette. ezek után tehetném azt,amit te, hogy ilyen-olyan aljasnak állítanám be a szovjeteket, bűnösnek az oroszokat, mert engedték, bűnösnek a teljes kommunista rendszert, mert ezt megengedte. Te erre azt mondanád, hogy hja kérem, ez van, mit csodálkozunk rajta, vesztes hatalom voltunk, stb. ugyanaz a vita folyhatna le, csak oldalt cserélnénk. (azt az apróságot leszámítva, hogy a szovjetek rémtettei korántsem esnek a holokauszttal egy megítélés alá, de ez végülis nem lényeges). azonban én nem mondom azt amit te. Ami történt megtörtént, a család meggyászolta az elveszetteket, vagy a szülőföld elvesztését, aztán továbbléptek. a holokauszttal kapcsolatban is tovább kellene már ezen lépni, hogy mindenki bűnös, és áruló, és nem segített senki, és stb.
jó, de akkor megkérdezem mégegyszer: nekünk magyaroknak,ill. magyarországi lakóknak ehhez mi közünk van, illetve mit tehettünk volna ahhoz, hogy mindez ne következzen be? semmit. se hadseregünk, se jogalapunk nem volt hogy megakadályozzuk az eseményeket. akkor meg? akkor lenne releváns a példád, ha mindez Magyarországon következett volna be. akkor mondhatnánk, hogy nem tanultunk. de nem ez a helyzet. azt gondolom, hogy tanultunk az esetből. pl. a miépnek nem 20%-os támogatottsága van, hanem kevesebb mint 5. ez alá nem sok országban sikerült szorítani a szélsőségeket.
Ha lekapod a polcrol Liviust, nem ir masrol, mint hogy melyik evben melyik varost raboltak le. 82 vagy 83 ban nagybatyammal szilveszterkor bedoltunk az ejszakaba, kezdve a Gellerttol az Intercontinentalon at a Nagyszalloig. Nem volt egyetlen egy hely se, ahol ne tomboltak volna jugoszlav turistak a slagerra, aminek a refrenje semmi mas nem volt, mint Jugoszlavia, pedig mar legalabb ket evvel megjelentette a cikket a Jugoszlav Tud. akadenia elnokhelyettese a szerb nemzetiseg szupremaciojarol. Kellett hozza 7-8 ev, hogy a vetes beerjen.