"Öngyilkos" lett, illetve ledobta magát az első papaya virág ma reggelre.
Nem tudom miért dobta le, de a virágport ráecseteltem a másik papaya virágra. Kíváncsi leszek hogy sikerül-e, hiszen a gyümi is megtalálható a virágon belül.
Csak azt tudja csinálni, amit a hazai időjárás enged. Télen pihen, az hogy gyenge hajtásokat hoz, nem jelent semmit.
Még csak október hónap van, ezután jönnek a "sötét" hónapok, sokszor egy hét napsütés nélküli időszakkal.
Nem a hőmérséklet számít, hanem a fény hiány. A különféle lámpákkal ezt pótolni nem lehet. Mondjuk napi 4-6 óra napfény minimum.
Lehet hogy hajt egy keveset, elvétve még talán virágot is hozhat, de kétlem a termés kötést. Gyengén kell öntözni, pihentetni-teleltetni kell nem nagy melegben és így felkészíteni a tavaszra. Így nagy eséllyel indul a növény.
Az, hogy Indonéziában ették a gyümölcsöt, még nem jelenti, hogy lila marakuja (edulis).
Írod, hogy "A lényeg, hogy biztos edulis legyen, mert nagyon sokféle passión gyümölcs nem ehető."
Hogy edulis-e vagy nem, azt nem tudom. Indonéziában evett és magszedett gyümölcsből való. Úgy kaptam a magját. Inkább az a gondom, hogy mit csinál a mi klímánk alatt?!
Lefelejtettem, hogy igaz nem az edulis, de a többi is egyazon helyen hozza a virágot és a gyümit.
Lásd: 8151 hsz. fotók levélnyélnél
A termésre biztatás terén én is itt olvastam néhány dolgot.
Tavasszal nagyon erősen visszametszeni 30-40 centisre, ha szükséges átültetni, majd a vegetáció kezdetével trágyázni virágzó növényeknek való tápszerrel. Tűző napra rakni, a földje legyen mindig nedves.
Szeptembertől semmi táp
A lényeg, hogy biztos edulis legyen, mert nagyon sokféle passión gyümölcs nem ehető.
Azt olvastam,hogy 4-5 év múlva terem a magról ültetett.Az enyém a második évben virágzott,idén 3 éves,rengeteg gyümölcs lett rajta.Nem figyeltem meg,de szerintem a leveleknél,mert ennyi hajtása nincs.Első évben bent telelt,tavaly kint hagytam,falevéllel takartam.2m magasságig jöttek az új hajtásai,a földből a tőtől még egy méterre is rengeteg nőtt ki.A virága kék,narancssárga a gyümi.Nem kóstoltam,mert elég pudvás,talán keveset locsoltam,vagy ez nem ehető fajta.
Passiflora edulis-t (marakuja) többször próbáltam télen növeszteni, serkenteni. Nem sok sikerrel. Egy alkalommal még néhány virágot is hozott, de lepotyogott.
Szerintem, kell a hazai nyári sok napsütés, így télen vegetál, pihen.
Bár az enyém ellentmond ennek, mármint, hogy most virágzott és termett.
De! Cserépbe volt ültetve, idén nyár második felében egy nagyobba kellet átültetni, teljes napot kapott, így óriásit nőtt, és még kint megjelentek a bimbók.
Ezután folytatódhatott a növény fejlődése melegben és világosban.
Behozott növény, már bent igen ritkán virágozhat, jobb pihentetni és felkészíteni a tavaszi erős növekedésre. Én nem ültetném szabad földbe, mert óhatatlanul sérül a gyökere.
Nekem is van marakujám, mielőtt behoztam, teljesen visszavágtam. Azóta új hajtásokat hoz, de ezeket én (ha túl nagyra nő), visszavágom. Kicsit olyan, mint a vízhajtás.
Én tavasszal szabadföldbe ültettem néhány, télen magról nevelt maracuját, amik 5-6 m-t nőttek. Az egyiket visszavágva becserepeztem egy jó hete. Az idebent 4-5 hajtást indított a levéltövekből. A legnagyobb már arasznyi.
Hol hozza a termését? Hajtásvégen, mint a naspolya, vagy levéltőben, mint a papaya? Hogy lehet termésre biztatni? Nagy, D-re néző üvegfelülettel rendelkező télikertben van, ahol 20-23 °C alá sose megy a hőmérséklet.
Papayát, passiflorát és acelorát + 1 kávét egy kis beépített teraszon.
Polikarbonát tető és oldalfal, így a fény (ami van) maximális. A hőmérséklet 19-23 c fok között mozog általában. (sajnos több nem igen fér be, ezért a zöme tropi növény (pld. virágzó kakaó) lakáson belül van.
Igaz kezdetben alatá-t vártam és annak is csodaszép a virága. DE! az valószínű nem termett volna, mert 3 laki.
Első virágzása volt és nem néhány, hanem nem számoltam pontosan, de közel 13 virág nyílott. E hó 10., 11-én nyílott egyszerre több virág, utána már csak kettesével és egyesével.
Csak egy napig virágzott!
A lényeg: 11.,12.-e óta a zöme virág becsukódva még nem esett le, tart.