A jogszabály (312/2012. Korm. rendelet 8. sz. mellékletének III/3. pontja) így fogalmaz: A jogerős és végrehajtható építési engedélyezési dokumentációtól való eltérésre irányuló kérelem (módosított építési engedély iránti kérelem) mellékletét szolgáló dokumentációnak csak az eltérést ábrázoló tervrajzokat, valamint az azokat ismertető munkarészeket (pl. műszaki leírást és számításokat) kell tartalmaznia. A műszaki leírásban egyértelműen meg kell nevezni és fel kell sorolni az eltéréseket.
Tehát elméletileg csak a plusz egy szobáról kellene minden ismertető munkarész és a műszaki leírásban - mert abból új kell - ki kell térni az eltérésekre. Lehet, hogy ez az aktuális Hatóságnak kevés lesz, ha biztosra akarsz menni, akkor kérdezd meg előtte az ügyintézőt.
Építési engedély módosításánál szükséges új tűzvédelmi leírás és új energetikai számítás is? Egy lakóépületről van szó, ami az eredeti engedélyhez képest még egy szobával bővülne.
50m3 terfogat felett ugy tudom mindegy mi az epulet rendeltetese, engedelykoteles. A teljes tetoszerkezetet csereled? Csak az engedelykoteles, ami tartoszerkezetet erint, szoval ha a szarufak megmaradnak, akkor nem az.
Ellenőrzik repülőről az épületeket, h mire
kértek engedélyt mi változott? Pl.
Szomszéd feljelent, mert nem kértem
engedélyt azt névvel kell tennie vagy csak
fülest elég adnia?
Van egy 6*9m. alapterületü garázsom nem tudom
kell-e engedély a tető cseréjére. Felhívtam az első
foku építési hatóságot, mondom mi a szitu.
Kérdezik, h mi célt fog szolgálni, mondom még
nincs eldöntve.
Hosszas várakozás után megadta a másodfoku
építési hatóság számát, h beszéljek velük, mert ő
nem tud egyértelmü választ adni.
Most nem lenne felesleges x. ezer forintom terveztetni.
Jelzik feléd, ha a felfüggesztést kérték. Amit annak elbírálásáig vagy jogorvoslatáig építesz az már nem jóhiszeműen szerzett jog.
Egyébként nem biztos hogy a 3. pont lesz a tiétek. A lényeg, hogy alaposan olvasd el azokat a döntéseket, amelyeket kapsz. Ne csak az első oldalt. Aztán, ha nem értesz egyet vele, akkor nézd meg a jogorvoslati részt, hogy mit és hol tehetsz meg.
A végrehajtási szakasz eleve nagyon érdekes szituáció mert még olyan eset is van, amikor a döntés elveszíti jogerejét, de ebbe most ne menjünk bele.
Ismet koszonom. Probalom ertelmezni a leirtakat. A mi esetunk gondolom a 3. pont lesz. Akkor azt jol ertem, hogy eloszor szolni fognak, hogy a vegrehajtas felfuggeszteset kertek es innentol kezdve en nem epithetek, amig el nem dontik, hogy felfuggesztik-e?
Nincs mit. örülök, ha valamiben segíthetek, elvégre az ismeret arra való, hogy használják.
Ezek nem egyszerű dolgok, bár gondolom már látod, hogy milyen furfangok is előfordulhatnak.
Alapvetően három variáns van a végrehajtás felfüggesztésére:
1. A végrehajtást fel kell függeszteni (tehát a Hatóság nem mérlegelhet ezekben az esetekben):
- kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet terjesztettek elő,
- kötelezett meghalt, megszűnt - a jogutódlásról hozott végzés jogerőre emelkedéséig,
- végrehajtható döntés elleni ügyészi felhívásában az ügyész indítványozza,
- végrehajtás folytatása életveszéllyel vagy helyrehozhatatlan kárral járna, vagy az közegészségügyi vagy közbiztonsági okból szükséges,
- kötelezett fizetési kedvezmény iránti kérelmet terjeszt elő, kivéve, ha az ügyfél korábbi, ilyen tárgyú kérelmét jogerősen már elbírálta, vagy a fizetési kedvezmény engedélyezését a törvény kizárja,
- azt jogszabály elrendeli.
2. Kérelemre kivételesen felfüggeszthető (tehát itt már mérlegelhet a Hatóság)
- az okot és a méltányolható körülményt igazolta, és még nem sújtották eljárási bírsággal,
- teljesítőképessége átmenetileg, a létfenntartást veszélyeztető mértékben meggyengül.
3.Sajátos felfüggesztési eset
- A keresetben a döntés végrehajtásának felfüggesztését kérték. A végrehajtás a kérelemnek a végrehajtást foganatosító szerv tudomására jutásától annak elbírálásáig nem foganatosítható.
Azonban azt is jó tudni, hogy önálló fellebbezésnek van helye a végrehajtás felfüggesztése és az erre irányuló kérelem elutasítása ellen is.
Csak általánosságban és elméletileg az alábbi bekezdés lesz a másodfokú döntés jogorvoslati részében.
A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, a határozat annak közlésével válik jogerőssé. Jelen másodfokú határozat ellen a kézhezvétel napjától számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással, a ...Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címzett, de az elsőfokú határozatot hozó hatóságnál előterjesztett keresettel lehet élni. A keresetlevél benyújtásának a döntés végrehajtására nincs halasztó hatálya, az ügyfél azonban a keresetlevélben a döntés végrehajtásának felfüggesztését kérheti.
Tehát kérheti az ügyfél (szomszéd) a végrehajtás felfüggesztését, de ami addig megépült az természetesen jóhiszeműen készült el. Ha vissza kell bontani, akkor annak költségéről is intézkednie kell a Bíróságnak.
A bírósági felülvizsgálatnak pedig nincs határideje, de az is megtörténhet, hogy a beadványt nem értékeli annyira "erősnek", hogy vizsgálatot folytasson le, mert el is utasíthatja.
Ott tart az ugyunk, hogy 2-3 het mulva lesz a kezemben a masodfoku hatarozat az epitesi engedelyrol, ami ugye alapbol jogeros es vegrehajthato. Ha az en kedves szomszedom 30 napon belul birosagon megtamadja a hatarozatot es kervenyezi a halasztast, akkor
- mi az eselye annak, hogy a halasztast meg is adja a birosag, mi ilyenkor a gyakorlat? Semmi extra dolog nincsen, a szomszed szimplan a benapozassal szopat mar honapok ota. Keszult rola benapozasi terv, teljesen alaptalan a problemaja.
- mennyi ideje van a birosagnak, hogy az ugyet elbiralja, azaz legrosszabb esetben mikor epithetek vegre nyugodtan?
- ha meg az elott befejezem, vagy legalabbis a nagy reszet megcsinalom annak, amit szeretnek meg a birosagi felfuggesztes elott, akkor mi tortenik? (tetocsere + oromfal, kb 2 het alatt megvan a vallalkozo szerint) Ha a birosag x ido mulva kitalalja, hogy megis szabalytalanul adtak ki az engedelyt es megsemmisiti, akkor mi tortenik? En ugye teljesen johiszemuen jartam el.
Nagyon koszonom a valaszt elore is! Sik ideg vagyok, pedig vegtelenul nyugodt a termeszetem...
1. Ha a terasz északi oldalára egy téglafalat építenénk szélfogónak, ezért a 4 oldalból csak kettő maradna nyitott, engedély kötelessé válna a terasz kivitelezése, ill. az működhet, hogy a terasztető építéséhez, mint már meglévő terasz befedéséhez kérnénk csak engedélyt, mivel a tető amúgy is kb. 1 évvel később készülne?
2. A telkünk 21 méter széles, a házunk oldalhatáron épült, az ott elhagyott szélességgel együtt ebből 12 métert foglal el. Szeretnénk a ház mellé, hogy autóval ne kelljen áthajtani az egész telken, egy 4 falábon álló 3 méter széles 5 méter hosszú nyitott oldalú kocsi beállót.
A telek egy kis faluban van, helyi építési szabályzat nincs, a házak oldalhatáron vannak elhelyezve.
Kérdésem, megépíthető a ház mellé a kocsi beálló(legalább 3 métert elhagynánk a házunk és a beálló közt), vagy nem, ill. ha nem, milyen szankcióra számíthatok, ha mégis megépítem? Köszönöm a választ előre is!
Üdv, Sopor
ui.: mekkora tetőszélesség számít még előtetőnek? köszi!
Tegnap 5% alku után abban maradtunk, hogy felvezettetik, de sztem nincs tisztában hogy ez nem olyan egyszerű :) Bár a neten 2 hónapot olvastam+földmérést, 40-50e ft. Viszont a térképmásolaton rajta van a ház, akkor lehet nem kell földmérés ?
Segítségetek szeretném kérni, mert nem igazodom ki az építési szabályokon és nem mindegy, hogy a lentiekhez szükséges építési engedély, vagy sem.
Adott egy kb. 10*10 méteres alapterületű nyeregtetős tetőteres lakóház, melynek folytatásában szeretnénk első körben idén vagy jövőre egy nagyobb teraszt. A terasz közvetlenül az épület mellett lenne, az épülettel közös oldala a ház szélességével megegyező kb. 10m, a szélessége kb. 5 méter lenne, magassága a talajtól kb. 50 cm, a lakóház padlószintjénél kb. 18 cm-el alacsonyabban (1 lépcsőfok).
Második körben szeretnénk befedni egy kis hajlásszögű, nyereg tetővel, lemezből, úgy hogy a tető gerince a tetőtér terasz felé néző ablakát ne érje el. (először féltetőre gondoltam, de ahogy elképzeltem bután nézne ki, mert a terasz az épület csúcsfalas részéhez fog kapcsolódni, de nyeregtetővel alacsonyabban és kisebb hajlásszöggel menne tovább a tető, így esztétikusabb lenne)
Kérdésem, hogy a jelenlegi előírások alapján ezek a munkák építési engedély kötelesek (oldalfalak nem lesznek(kivétel a házzal közös oldal))? Helyi építési szabályzat a településen nincs.
Azóta kiderült, hogy engedéllyel épült, van használatbavételi engedélye is, csak ezt nem vezettették rá a tulajok a tul lapra. 89es az engedély, 90-91ben épült az épület. Azt mondjuk nem tudom, hogy kapott engedélyt, mert úgy tudom akkor az volt a szabály hogy 30m2 lehet, de a terv alapján az épület br 35 m2.
Kérdésem: megvegyem így az ingatlant, vagy kérjem hogy vezettessék fel előtte a lapra ? Mi pénz-idő ez amúgy ? Csak azért kérdem, mert ez akár plusz alkualap is lehet.
Szeretném megkérdezni, ha monolit födémet szeretnék , komplett statikai tervet kell e készíttetni, vagy elég csak a monolit födém megtervezése is?? És milyen tervezési díjakkal számolhatok első, második estben? +++ Ráadás kérdés. Mennyibe kerülhet egy monolit födém bezsalúzása , vasanyaga, bekerülése. Esetleges korrekt választ megköszönöm . Illetve lehet statikus tervezőt is keresek.
Előre is köszönök minden véleményt, tapasztalatot. Az az elképzelésem, hogy külterületen ( kicsit nagyobb mint 1 hektár) építek egy minimalista gazdasági épületet ( tároló ), kb 30 m2-est és telepítek egy max 15 m2-es lakókocsit a telken ( szántó-legelő). Esetleg egy 45-60 m2-es "gazdasági épület" lesz és abban helyezem el az 5-6 férőhelyes lakókocsit, ami kb 900 eft használtan ( benne mosdó-zuhany-biowc , "konyha", 3 hálóhely ( 2+2+1v2) ). Napelemeket, nagyobb akkutömböt, nagyobb víztartályt használnék. A HÉSZ 3% beépítettséget , annak harmadában enged lakó"házat"
minimálisan 10 000 m2-es "telken" minden művelési ág esetén. Mik az elképzelés gyenge pontjai ? Minimalista gazdasági épület ? Az üvegház gazdasági épületnek számít ? Gondolom a fóliasátor nem. Ivóvízvételi lehetőség a szomszédban, azt elfogadják ? Létezhet mobil "gazdasági épület" ? Ha minden mobil , akkor mekkora területet kell művelésből kivonatni ?
Mi van olyankor, ha az épület nem szerepel a tulajdoni lapon, de a térképmásolaton igen ? Konkrétan ez egy zártkert. Egy kb 30m2es nyaraló van rajta. Valószínűsítem, hogy engedély nélkül épült, mert a br mérete alapján nem kaphatott anno engedélyt. Azóta elévült(25 éves épület), és lehet kértek rá fennmaradásit-használatbavételit ? A tul. lapon csak "kert" van.
Új építés lesz, telken régi ház állt, volt vételezés kb. 2 évvel ezelőttig, azóta el lett bontva a ház. Pár napja földkábelen bekötötték kerítés vonalba az áramot, 3*16A + vezérelt lett megrendelve. Őket nem érdekeli kiviteli terv. A szó szoros értelmében nem tervezzük meghaladni a 7kW-ot, de a lehetőségét fent akarjuk tartani :-)
Kérdés, eddig semmilyen épület nem volt a telken sem vételezés, új épület építési engedéllyel ha igen a tervezett teljesítmény 7kW meghaladja kell, de 100 esetből 99-nél nem kérik. Ha kérik megcsinálni. Ha meglévő épület lesz átalakítva akkor az sima bővítés és a trv meg a rendelet erről nem szól, ergó nem kell :).
Szolgáltatót nem érdekli, ha új igény szabványos mérőhely a kerítésvonalba vagy a ház utcafronti oldalára, ha nemlévő akkor vagy kell szabványos mérőhely vagy nem de ezt egy helyi regisztrált szerelő tudja megmondani.
Szia -hello. K0vetkező kérdésem lenne. Melyik falazat a célszerűbb , költséghatékonyabb?? 30 as poroton profi + 15 cm grafitos?? vagy 44 -es profi tégla . ?? Estleges választ megköszönöm.